Muziek Lezingen oktober 2018

Engelse muziek in de 16e en 17e eeuw

Engelse tv-series over koningen en koninginnen, zoals Hendrik VIII en Elisabeth I, mogen zich verheugen in een grote belangstelling. Maar welke muziek werd gemaakt aan hun hoven en in hun kerken? Dat is de vraag van de opening van het nieuwe seizoen van de Senver-muziekochtenden.

Roerige tijden waren het: dan weer klonken er Anglicaanse anthems en dan weer katholieke missen in de kerken. Soms werd instrumentale muziek verboden in kerken, maar dan kwam er een opleving van instrumentale huismuziek.

De Engelse muziek van die tijd was zeer toonaangevend in heel Europa en nog steeds wordt deze muziek zo zeer gewaardeerd dat bijvoorbeeld veel melancholische liederen van John Dowland in een modern jasje zijn gestoken.

Dat en nog meer zit in de Klassieke Muziekochtenden op  2 en 5 oktober. Kaarten daarvoor zijn te bestellen vanaf 16 september op de site van de bibliotheek.

[17-september-2018 door redactie]