Muziek Lezingen

In oktober beginnen weer de Klassieke Muziekochtenden. Die ochtenden zijn elke eerste dinsdag en vrijdag van de maand in oktober, november, december, februari en maart.

Voor iedereen die nog nooit geweest is: tijdens deze ochtenden vertel ik aan de hand van korte geluidsfragmenten /filmpjes over Klassieke Muziek. Voorbeelden van thema’s kunnen zijn: de geschiedenis en het ontstaan van verschillende stromingen in de muziek; muziekinstrumenten en orkesten; beroemde en hele moderne componisten; zangers en hun stemmen. Mijn doel is: toehoorders enthousiast te maken voor Klassieke Muziek en hen wat meer achtergrond en kennis te geven. Maar voorop staat natuurlijk dat muziek onverbrekelijk met ons leven samenhangt in al zijn aspecten, in al zijn emoties. En dat het een gezellige ochtend is!

Elke keer kies ik een ander onderwerp, een andere vraag en zoek daar muziekvoorbeelden bij. Komend jaar vieren we het 250ste geboortejaar van Beethoven. Waarom is deze componist nu zo beroemd? In december wil ik aandacht besteden aan kerstmuziek en wiegenliedjes. Een ochtend wil ik het gaan hebben over pianomuziek en beroemde vertolkers. En een vraag waar ik al lang mee bezig ben: wat is religieuze, spirituele muziek, hoe werkt dat eigenlijk in ons? En hoe zit dat met het Arvo Pärt- gevoel, waar zelfs een film over gemaakt is.

En nu ben ik bezig voor oktober aan deel 3 van Amerikaanse muziek. Ik was afgelopen keren nog niet toegekomen aan de ontwikkeling van jazz en de invloed op klassieke muziek.

Tot ziens in oktober 2019

Claire Verlinden