Ach ja …. de speeltuin …

Speeltuin met oude brandweerauto in de Hoviusstraat, in het noordpuntje van Hilversum, in 1959 (foto Jacques Stevens, streekarchief Gooi- en Vechtstreek)

Het is bijna 73 jaar geleden dat in het Hilversumse Erfgooierskwartier een speeltuin werd geopend. Dat was niet zómaar een hoekje met een schommel en een wip, maar een echte speeltuin met een bestuur en een missie. Bij de opening op 24 juli 1948 zei voorzitter Van der Kaa: “Door de stichting van de speeltuin zal een eind komen aan straatschenderijen en geslenter langs de wegen. (-) Voor de jongens en meisjes  zal de tuin een bron van vele gelukkige en zorgeloze speeluren zijn.” En ook wethouder Beudeker was optimistisch: “Vandalisme langs de straat is uitgebannen en ongetwijfeld zullen zowel de kinderen als de ouderen er zorg voor dragen de speeltuin nog meer te verfraaien.”

Er waren toen nóg een paar speeltuinen in Hilversum, soms met mooie namen als De Vriendenkring, De Jeugdhaven, Jong Leven, Kleutervreugd, Vriendschap zij ons doel. Maar dat was in de jaren ’30, ’40 en ’50. Spelen, en vooral búiten spelen, is voor kinderen alleen maar veel belangrijker geworden. Het gaat niet alleen om het voorkómen van ‘straatschenderijen en geslenter’, maar om lucht, lichaamsbeweging, contacten. De afgelopen decennia is het aantal speelmogelijkheden enorm uitgebreid, door gemeente- en buurtinitiatieven. Het aantal vormen is ook uitgebreid: naast de bekende speeltuinen zijn er trapveldjes, Cruyff-court, trampoline-springen in de Clemenskerk, en schoolpleinen die nu ook openbare speelplekken zijn. Dat betekent dat er nu in Hilversum zo’n 160 speelplekken zijn, honderdzestig! En er zijn wijken waarin er nog best een paar bij zouden kunnen komen.

Maar nu even terug in de tijd, met een vraag aan ú. Wat zijn uw dierbare herinneringen aan de speeltuin, bijvoorbeeld die aan de Erfgooiersstraat (die nog steeds bestaat, heel actief is en op het 75-jarig jubileum aankoerst)? Vertel ons hier uw verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Please reload

Even geduld...