Ach ja …. de speeltuin …

Speeltuin met oude brandweerauto in de Hoviusstraat, in het noordpuntje van Hilversum, in 1959 (foto Jacques Stevens, streekarchief Gooi- en Vechtstreek)

Het is bijna 73 jaar geleden dat in het Hilversumse Erfgooierskwartier een speeltuin werd geopend. Dat was niet zómaar een hoekje met een schommel en een wip, maar een echte speeltuin met een bestuur en een missie. Bij de opening op 24 juli 1948 zei voorzitter Van der Kaa: “Door de stichting van de speeltuin zal een eind komen aan straatschenderijen en geslenter langs de wegen. (-) Voor de jongens en meisjes  zal de tuin een bron van vele gelukkige en zorgeloze speeluren zijn.” En ook wethouder Beudeker was optimistisch: “Vandalisme langs de straat is uitgebannen en ongetwijfeld zullen zowel de kinderen als de ouderen er zorg voor dragen de speeltuin nog meer te verfraaien.”

Er waren toen nóg een paar speeltuinen in Hilversum, soms met mooie namen als De Vriendenkring, De Jeugdhaven, Jong Leven, Kleutervreugd, Vriendschap zij ons doel. Maar dat was in de jaren ’30, ’40 en ’50. Spelen, en vooral búiten spelen, is voor kinderen alleen maar veel belangrijker geworden. Het gaat niet alleen om het voorkómen van ‘straatschenderijen en geslenter’, maar om lucht, lichaamsbeweging, contacten. De afgelopen decennia is het aantal speelmogelijkheden enorm uitgebreid, door gemeente- en buurtinitiatieven. Het aantal vormen is ook uitgebreid: naast de bekende speeltuinen zijn er trapveldjes, Cruyff-court, trampoline-springen in de Clemenskerk, en schoolpleinen die nu ook openbare speelplekken zijn. Dat betekent dat er nu in Hilversum zo’n 160 speelplekken zijn, honderdzestig! En er zijn wijken waarin er nog best een paar bij zouden kunnen komen.

Maar nu even terug in de tijd, met een vraag aan ú. Wat zijn uw dierbare herinneringen aan de speeltuin, bijvoorbeeld die aan de Erfgooiersstraat (die nog steeds bestaat, heel actief is en op het 75-jarig jubileum aankoerst)? Vertel ons hier uw verhaal!

5 thoughts on “Ach ja …. de speeltuin …

  1. Kleutervreugd was een speeltuin in de Meteorenstraat naast de Jan Ligthartschool, waar wij als kind speelden. Er was een houten gebouwtje, waarin handarbeid werd gegeven en muziekles. Ook werden vandaaruit de 5 mei- en Koninginnedag-optochten in onze buurt georganiseerd. Ook Palmpasenstokken werden er gemaakt en de mooiste kreeg een prijs. Blijkbaar was er een RK achtergrond. Nu staan er al weer zo’n 30 jaar woningen op die plaats.

    1. Geweldig, Kleutervreugd- mijn vader was er jarenlang secretaris en mijn oma beheerde o.a. het clubhuis.
      Moest plaatsmaken voor een gymzaal die er nooit kwam, met dank aan hr. Goubitz, die naam heb ik vaak gehoord als kind, wie hij was wist ik niet, waarschijnlijk iemand van de radio.

  2. Ik heb daaraan ook goede herinneringen aan de speeltuinen gelegen nabij cafe’s ,restaurants nabij Hollandsche Rading doch die lagen net op Hilversums grondgebied ; weliswaar werden die meestal gedoogd zonder dat je – als kind – een consumptie hoefde te gebruiken

  3. Als kinderen speelden wij er altijd. We woonden in de Hendrik Smitstraat, dus het was om de hoek. Mijn vader en meerdere mannen die in de bouw werkten uit o.a. onze straat hebben het eerste gebouwtje waarin ook geknutseld werd gebouwd. Toen het klaar was werd het feestelijk geopend met allerlei activiteiten. Ik heb er vele fijne herinneringen aan.

  4. Ik heb een goede herinnering als klein kind aan de Erfgooiersspeeltuin .Er was geen ander vertier in deze buurt. En een keer in de week knutselen o.a handwerken Daarna gingen mijn kinderen en toen mijn klein kinderen en nu gaat mijn kleindochter met haar kinderen dus dat is wel leuk dat er zo van genoten wordt Hulde aan de vrijwilligers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Please reload

Even geduld...