Eerste jaren van de televisie

Wat is uw dierbaarste herinnering aan de eerste jaren van de televisie?

Victoria van Schijndel schrijft:
De eerste keer dat wij tv zagen, was bij radio en tv speciaalzaak Speets aan de ‘s-Gravelandseweg. Wij woonden daar aan de overkant. In de etalage op een verhoging was een tv geplaatst. Veel grote mensen stonden daar en wij,Kinderen van 6,7,en 8 
Mochten vooraan met onze neusjes tegen de ruit!
Het was de kroning van prinses Elisabeth in Engeland. Met paarden en koetsen een prachtig evenement.Daarna werden er veel toestellen verkocht, maar ook de ramen van de etalage werden keurig gelapt!Dat was de eerste kennismaking.Later keken we dikwijls thuis naar de Verrekijker een jeugdjournaal,erg interessant en b.vdappere Dodo, wie wil er mijn marmotje zien.En ook Maartje van WegenHad leuke programma’s voor kinderen op de woensdagmiddag.Nieuw woord: veel kijkplezier.

Elly Wakelkamp schrijft
“Mijn ouders waren er redelijk vroeg bij al in 1953. Als er sport was b.v. voetballen kwamen al mijn neefjes van ong. 10 jaar op de fiets uit Utrecht. Vriendjes van mijn broertje uit de buurt gaven aan mijn broertje een dubbeltje en keken mee. Allemaal op de grond. Bij toneelstukken die elke week op Donderdag uitgezonden werden kwamen kennissen en vrienden die wat ouder waren. Ja een heel leuke tijd! Er komen weer anderen tijden. Sterkte allemaal in deze toch wel aparte lente.”  
Groeten Elly Wakelkamp v.Zenderen

Roelie van Es schrijft:
Op woensdagmiddag stonden we met een groepje buurtkinderen te wachten tot we naar binnen mochten. Dat gebeurde in 1956 (ipv 1966).

Een invalide mevrouw in onze kleine woonplaats (Oosterwolde, Friesland) had toen al TV en daar keken we naar DAPPERE DODO en naar het zwaaien van tante Hannie (Lips). Als dank voor het mogen kijken voerden we daarna soms een toneelstukje voor haar op. Voor ons was dit natuurlijk heel leuk, maar pas nu realiseer ik me hoe fijn dat voor haar moet zijn geweest.

8 thoughts on “Eerste jaren van de televisie

 1. Ik wil graag een gedicht plaatsen

  In deze moeilijke tijden
  Wil ik iedereen
  Een vituele knuffel geven

  Hou je goed , hou je sterk

  Geef. jij deze knuffel verder .

 2. Ook bij mij was het zo dat we in de beginjaren niet zelf een TV hadden. We woonden op een boerderij en ik moest een paar kilometer lopen om bij een bevriende boerenfamilie te kijken. Zal 1954/55 zijn geweest. En inderdaad: Dappere Dodo en Tante Hannie. Van later herinner ik me een reportage over Italiaanse tonijnvissers die via een ingewikkeld nettensysteem de tonijnen op een centrale plek bij elkaar dreven en met haken aan boord hesen, wat ik heel zielig vond.

 3. Ook ik mocht op woensdagmiddag bij een vriendinnetje in de straat naar de tv komen kijken. We zaten met veel buurtkinderen voor de tv Pipo de clown en Mamalou te bewonderen. Ook zagen we Swiebertje.
  Vrij recent zag ik op een bord bij het Groeneveld dat er opnames van Swiebertje gemaakt zijn in de keuken van het kasteel.

 4. Wij liepen op de Kerkbrink en daar stonden grote borden met uitnodiging in Hof van Holland te komen kijken naar de introductie van de t.v. metMies Bouwman met een grote bos bloemen in haar armen. Wij hadden nog geen t.v. en ik ging ,,s avonds kijken op de Gijsbrecht bij de firma Berg, waar in de etalage een t.v.toestel stond en waar een hele groep belangstellenden stond., oud en jong. Ja, dat waren nog eens tijden….. toen ik later getrouwd was en wij in een tram woonden.op de Goudenregenlaan, de Gooische Moordenaar, kregen onze overburen een huisje op de Diependaalselaan. Zij nodigden ons dan af en toe uit om op zaterdagavond bij hun t.v. te komen kijken
  Een hele grote bak met een.heel klein beeldje. We zaten er dicht omheen, zo klein alles. Ik denk.nog maar 1 zender. Maar wat genoten we daarvan. Niet lang daarna kochten wij een groter toestel. In 3 maanden.betalen
  Maar we voelden ons zo rijk. En nu kwamen er mensen bij ONS kijken.
  Wat een verschil met nu. Dat kunnen de jongeren zich.niet voorstellen. Ze beginnen nu.met alles. Maar toch, al begonnen we met niks, het had wel wat…..
  Langzaam opbouwen..

 5. In ons dorpje Zoetermeer had onze buurman toevallig een van de eerste televisietoestellen. Hij had geen kinderen, en daarom mochten de buurkinderen soms komen kijken. We zaten dan op het vloerkleed voor het kleine houten kijkkastje. Een enorme indruk maakte de kroning van Elisabeth II in 1953. Het was het eerste evenement dat rechtstreeks op TV werd uitgezonden.

 6. Goedemorgen,

  In de jaren ’50 van de vorige eeuw, was er bij ons on de straat één gezin met een TV. Op woensdagmiddag mochten alle kinderen daar een uurtje TV komen kijken. Dat was DE belevenis van de week. We waren soms wel met meer dan 10 kinderen en we kregen nog limonade en een snoepje ook! Ik herinner me Tante Hannie die altijd op het scherm naar ons zwaaide als het programma was afgelopen. Ik heb zelfs nog een fotootje van zo’n middag!

 7. De eerste jaren van de televisie:Er waren maar enkelen die televisie hadden,zo ook onze hoofdonderwijzer.Er was een soort quiz tussen scholen op t.v.en hij had zijn schoolklas uitgenodigd om te kijken.Allemaal op de grond voor de t.v.
  En mijn grootouders hadden ook t.v.Toen waren met Nieuwjaar voor het eerst de uitzendingen van het Concert uit Wenen en het skispringen uit Garmisch-Partenkirchen.Fantastisch vonden we dat.Het was allemaal zwartwit.Zij konden in Arnhem ook de Duitse zender bekijken.De ontvangst ging met een antenne op
  het dak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.