Wandelingen om zelf te doen

IVN-gids Tjepkje Gersjes heeft een aantal wandelingen voor ons uitgezet.

Niet alleen?

Wil je de route liever met iemand anders wandelen? Meld je dan aan voor onze estafette-wandelingen.
Eén persoon is begonnen, Annelies, we noemen haar wandelaar A. Zij wandelde de route met wandelaar B. Daarna liep wandelaar B met wandelaar C dezelfde route, en toen C met D, enzovoort. Hebt u zin om een keer mee te wandelen? Stuur uw aanmelding naar Annelies Mersel liefst per e-mail anneliesmersel [AT] me.com of als dat niet lukt, bel 035-5386847. Koppels kunnen zich natuurlijk ook aanmelden.

Tiny Hofstee en Ineke vd Rotte, met de routebeschrijving in de hand

De bunkers en de dode bomen

Bij de Franse Kamp zullen we bunkers in het landschap zien. In de Eerste Wereldoorlog bouwde het leger in een halve cirkel om Naarden zestig bunkers. Ze vormden een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.  Het zijn betonnen schuilplaatsen, maar zijn nooit gebruikt. Na de oorlog zijn ze volgestort met zand en de ingangen dichtgemetseld. In 2011 is een van de bunkers uitgegraven en opengemaakt.

We wandelen langs en door de heideverbinding Spanderswoud grenzend aan de Franse Kamp.  Het project, afgerond in 2012, werd ontwikkeld om een open, landschappelijke en ecologische overgang van het Gooi naar de Vechtstreek te ontwikkelen met de aanleg van faunapassages en het omvormen van bos naar meer natuurlijk bos, halfopen bos en heide.  Dode bomen en takken mogen blijven liggen om als schuilplaats te dienen voor kleine dieren en als basis voor paddenstoelen en mossen. Deze verbinding moet warmteminnende dieren zoals reptielen en vlinders de mogelijkheid bieden om, via open plekken in het Spanderswoud, van de Fransche Kampheide naar het heideveldje De Snip te komen. Vanaf daar ligt er dan via de Natuurbrug Zanderij Crailoo weer een koppeling met de Bussummer- en Westerheide.