Haiku schrijven

Dinsdag 9 augustusHaiku: Kleinood in Poëzie

Robert Grijsen, de eerste stadsdichter van Hilversum, en Ko van den Bovenkamp, liefhebber en kenner van haiku, organiseren voor ons een workshop over haiku. De klassieke haiku bestaat uit 17 lettergrepen, verdeeld over drie versregels van respectievelijk 5, 7 en 5 lettergrepen. De oorsprong van de haiku ligt in Japan. De vorm van 5-7-5 lettergrepen lijkt op een golf die aankomt, uitvloeit en weer terugwijkt.

Haiku is verwant met de Zen-meditatie. Ook de vorm houdt daarmee verband; het schijnt dat de 17 lettergrepen achter elkaar precies in één uitademing kunnen worden gezegd. Bijvoorbeeld bij één van de beroemdste haiku die ooit is geschreven, van Moritake:

Zag ik een bloesem 
die naar haar tak terugkeerde
ach- ’t was een vlinder.

De 17 lettergrepen kunnen leiden tot verbazing, ontroering, bewondering, geluksgevoel. De ideale haiku is de adem van het leven. De haiku-dichter weet met een minimum van woorden  een maximum aan beleving op te roepen.

Programma

Na een inleiding van Robert en Ko over de essentie van de haiku gaan de deelnemers onder begeleiding aan het werk om zelf één of meerdere haiku te maken.

Praktische informatie

  • Datum Woensdag 9 augustus, aanvang 14.00 uur
  • Locatie  Tuinkamer van woongroep David Lopes Dias, Lopes Diaslaan 39.
  • Prijs workshop € 10,00
  • Meld je aan door een e-mail te sturen naar inschrijving@senver.nl