Henja’s lekkere recepten

De Vrekkenkrant en Monchou

In 1992 gaven Hanneke van Veen en Rob van Eden de Vrekkenkrant uit bij de uitgeverij Zuinigheid met stijl. De krant voor bewust levend Nederland. Artikelen over gezond eten, repareren, hergebruik nou ja leven op en manier die vriendelijk voor het milieu is. Gut, toen ook al?

Jazeker en natuurlijk nam ik een abonnement en nee ik hing geen theezakjes aan de waslijn om te drogen voor hergebruik.  Verse thee is echt lekkerder en de lege theezakjes koop je bij de supermarkt.

1 recept maak ik nog steeds, makkelijk, lekker en veel goedkoper dan de kant en klaar producten. Toen werd het Monchou genoemd, maar de Monchou van toen lijkt er echt niet meer op. Maakt dus niet uit hoe je het noemt, je kan het op brood doen, op een toastje, over de sla enz. wat je maar lekker vindt.

Neem:

  • 1 kuipje kwark 450 gram
  • 1 klein kuipje crème fraîche
  • 2 el. olijfolie
  • 1 el kruidenazijn. Liever niet zuur? Laat dan de azijn weg.
  • Knoflook, geperst of gedroogd.
  • Bosje peterselie gesnipperd of kruiden die je lekker vindt. Gedroogd of vers. Wel heel klein hakken.
  • Zout en peper

Roer goed door elkaar en laat in de koelkast op smaak komen.

Vind je de hoeveelheid teveel, neem dan de helft van alles, maar mijn ervaring is dat het zo op is.  Let wel op de houdbaarheidsdatum van de kwark en de crème fraîche.

Voor tweede kerstdag

Tweede kerstdag is typisch een dag om uit te buiken en restjes op te maken. Kijk eens in de koelkast/voorraadkast wat er nog is en wordt creatief. Een beetje soep is er meestal nog wel. Oud brood? Besmeer met pesto, olijfolie met knoflook of Italiaanse kruiden en bak knapperig in de oven. Snijdt in blokjes en strooi over de soep. Zo het voorgerecht is klaar.
In de voorraad kast vind je vast nog wel een afbakbrood, stokbrood, Italiaanse bol enz.

Uit de koelkast:

  • Een stukje  komkommer in blokjes
  • Cherry tomaatjes, gehalveerd
  • Gesnipperd uitje
  • Restjes vlees in blokjes of snijd een kipfiletje klein, of vegetarische kipstukjes. Denk creatief.
  • Olijfolie
  • Kruiden, ik heb Cajun kruiden gebruikt over de kipfilet, maar als het vlees al gekruid is hoeft het niet en anders gebruik je de kruiden die je het lekkerst vind. Provinciaalse of Italiaanse kruiden enz.
  • Eventueel wat zout en peper
  • Handje geraspte kaas
  • Bakje yoghurt, knoflook en gesnipperde peterselie, of andere kruiden, beetje zout

Werkwijze

  • Snijd van het stokbrood, Italiaanse bol, of ander broodje een kapje af en hol uit. Het broodkruim gebruik je niet, maar bak met wat kruiden in de oven  en je hebt heerlijke paneermeel. Bewaar in een afgesloten bakje.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bak de ui glazig, voeg het vlees en kruiden  toe en bak 5 -6 minuten. Gaar vlees alleen toevoegen.
  • Vul het broodje met de komkommer, daarna het vlees met de ui en tot slot de tomaatjes.
  • Zet in een ovenschaaltje en bestrooi met de geraspte kaas.  Bak een kwartiertje in de oven tot de kaas gesmolten en licht bruin is.
  • Maak ondertussen zoveel saus als je denkt nodig te hbben door door de yoghurt, geperste knoflook, kruiden en wat zout te mengen.
  • Leg tenslotte het gebakken  broodje op een bord, geeft er de saus bij en serveer met de rest va de tomaatjes en wat groene sla.

Toch nog zin in een toetje? IJs over? Yoghurt? Schep zoveel je wilt  in een mooi glas, lepel er wat vruchtjes over (vriezer of blikje), lepeltje jam. Krummel er zo’n schuim kransje over en maak af met een dotje slagroom.

Veel plezier met het creëren van een restjes tweede kerstmaaltijd.

Henja

E-kookboek

Hier een E-kookboek van Gall en Gall.


Recept voor Sinterklaas-zakjes, zoet of hartig, 21 november 2021

  • De basis:
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • Handje peterselie, gesnipperd
  • Knoflook, klein gesneden
  • 1 ui, klein gesneden
  • 300 kippengehakt, of rund of gemengd of Vega
  • 1 tl kerrie poeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 ei
  • 2 el sesamzaad.

Verwarm de oven voor op 175 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier en laat het bladerdeeg ontdooien.

  • Verwarm de oven voor op 175 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier en laat het bladerdeeg ontdooien.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook kort, laat  afkoelen en meng dit met het gehakt, de kerriepoeder, paprikapoeder, peterselie en een snuf zout en peper in een kom.
  • Kneed goed door en maak er 12 kleine balletjes van.
  • Halveer de bladerdeegplakjes in de lengte en leg een balletje gehakt net naast het midden, zie foto, op een strook bladerdeeg.
  • Vouw de plakjes dicht en druk zowel de bovenkant en zijkanten dicht. Druk met je vingers de bovenkant iets bij elkaar zodat er een zakje ontstaat. Druk met een vork plooien in de bovenkant van het zakje.
  • Klop het ei los en bestrijk de zakjes met het ei. Strooi er wat sesamzaad op en bak de zakjes 20 minuten in de oven mooi bruin en knapperig.
  • Toch liever zoet, laat de kruiden weg, snipper een appel en wel wat rozijnen,( met een scheutje likeur?)  strooi er een schepje suiker en kaneel op en vul de zakjes. Nog eenvoudiger, een lepel jam.  Bestrooi de zakjes tot slot, na het bakken met poedersuiker.
  • Je geniet al tijdens de voorbereidingen.

Salades varié

Wie zegt dat sla eten saai is. Dat alleen konijnen sla eten. Vergeet het maar er is zoveel variatie en nog super gezond ook. Eigenlijk heb je geen recept nodig om een lekkere salade samen te stellen, daarom  vandaag weer een keuze menu voor 2 personen:

Kies je groen, neem vier grote handen van

  • Romaine sla                     
  • Rucola
  • Spinazie
  • Boerenkool (geblancheerd)
  • Snijbiet
  • Verse groene kruiden
  • Veld sla
  • Kropsla

Kies 100 gram granen of peulvruchten ( niet perse nodig. Geeft wel een bite, net wat je lekker vind)

Kies je groenten: 4 opscheplepels in blokjes of snippers.    

  • Paprika                                                                                                                                                   
  • Ui
  • Gekookte biet
  • Doperwten
  • Sperziebonen gekookt
  • Courgette (gebakken)
  • Champignons (gebakken)
  • Broccoli (geblancheerd
  • Enz.

Kies je dressing

Kruidendressing:

  • bosje peterselie
  • basilicum
  • 3 el olijfolie
  • 1 el witte wijnazijn
  • ½ citroen (sap)
  • Knoflook. 

Pureer, proef en pas aan met zout peper, suiker, kruiden enz

Yoghurtdressing:

  • 6 el Yoghurt
  • 2 el olijfolie
  • sap van halve Citroen
  • 1 el gehakte peterselie en 1 el bieslook
  • 50 gram zachte geitenkaas (als je dat lekker vind.)

Pureer, proef en pas de smaak aan. De dressing wordt lekkerder als je ze van te voren maakt. Is de dressing te dik voeg dan wat olie toe.

En nu  gaan we los, kies je topping zoveel als je wilt, echt alles wat je lekker vind

  • Zon gedroogde tomaten, fijn gesneden
  • Olijven gehalveerd
  • Artisjokharten, gehalveerd
  • Mais uit blik
  • Tofu, tempeh of seitan, gemarineerd
  • noten, pitten zaden, geroosterd
  • Gedroogd fruit, kleingesneden
  • Verse groene kruiden
  • Gekookt eitje
  • Gerookte stukjes kip
  • Uitgebakken spekjes, gewoon of vegetarisch
  • Kaas, geraspt of in blokjes
  • Kiemen, scheuten, kress
  • Avocado

Croutons blokjes oud brood bestreken met olijfolie en knoflook, 10 a 15 minuten roosteren in de oven. Enz. enz. ga lekker creatief aan de slag, als je eenmaal de smaak te pakken hebt krijg je steeds meer  ideeën succes.

Ajam Smoor

Smoor betekent sudderen en hoe langer het suddert hoe lekkerder het smaakt. Hollandse erwtensoep is een dag later  lekkerder en dat is met Ajam Smoor ook zo.  Tegenwoordig heet dat slow cooking maar ik houd het op sudderen.

Voor 2 personen:

  • 350 gram kip filet of kippendijfilet wat malser is. In grote stukken gesneden.
  • 3 teentjes knoflook. Fijngehakt.
  • 2 cm. Verse gember geschild en geraspt, of een tl Djahé
  • 1 rode ui gesnipperd.
  • ½ tl nootmuskaat
  • 1 tl. Sambal badjak. Wel flinke theelepels
  • ½ tl sambal oelek
  • 1 trostomaat in kleine stukjes gesneden.
  • 3 el ketjap manis
  • ½ el rijstazijn of een ander soort, je gaat voor ½ eetlepel geen hele fles kopen.
  • 1 el bruine suiker, zelfde verhaal als de azijn, geen bruine suiker neem een ander soort.
  • 1 el bloem
  • 150 milliliter heet water.
  • ½ kip bouillonblokje of een el kippenbouillonpoeder, net wat je in huis hebt.
  • ½ stengel Sereh kan ook uit een potje, maar vers is lekkerder.
  • Snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • Olie en roomboter.
  1. Kook het water in een waterkoker en giet dit in een mengbeker met de bouillon, bestrooi de kip met een flinke snuf vers gemalen zwarte peper, zout en een flinke eetlepel bloem.
    Verhit een scheutje olie en een klontje roomboter in de braadpan. Bak de kip in porties rondom goudbruin. Haal de kip uit de pan.
  2. Bak de ui, de knoflook, tomaat, gember, sambal badjak, sambal oelek, nootmuskaat en bruine suiker ong. 10 minuten op een niet te hoog vuur.
  3. Voeg de ketjap manis, rijstazijn en bouillon toe, roer goed door elkaar en leg de kip terug in de pan. Kneus de stengel Sereh door deze even door de midden te breken en leg in de pan erbij. Leg de deksel schuin  op de pan en laat de kip zachtjes pruttelen. Haal na 30 minuten de deksel van de pan, kijk of er nog genoeg vocht is, anders een scheutje water of wijn erbij, en laat nog een half uurtje sudderen. Hoe langer hoe lekkerder.
  4. Serveer de ajam smoor met rijst, komkommer in zuur en kroepoek en/of bak wat roerbakgroenten door de rijst.

Liever niet te heet? Laat de sambal oelek dan weg.

De voorbereiding is 10 minuten plus een uurtje sudderen. Dat is geen werk toch voor een heerlijke maaltijd.