Henja’s makkelijke recepten

Tortilla taart

We beginnen het nieuwe jaar met veel groenten. Deze  taart is een volledige maaltijd voor vier personen. Wraps en tortilla’s  zijn er  in alle soorten en maten. Kijk b.v. eens in het vers vak naar de groenten tortilla’s.  Ik heb voor deze taart paprika & chili tortilla gebruikt van 18 cm doorsnee. Die bestaan voor 45% uit groenten en zijn rijk aan vezels.
Minder personen, neem kleine tortilla’s .
Voor 1 persoon, snijd 1 tortilla in vieren en deel de overige ingrediënten.
Vegetarisch, neem vega kipstukjes.
Wat heb je nodig:

  • Springvorm of ovenschaal waar de tortilla’s inpassen. Gewoon op de bakplaat kan ook.
  • 4 tortilla’s
  • 350 gr. kip stukjes
  • 3 el pesto
  • 3 el crème fraise + 1 á 2 el extra
  • 1 paprika in stukjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 bakje cherrytomaatjes in stukjes, bewaar een paar hele tomaatje voor decoratie.
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • voor de liefhebber  gesnipperde knoflook
  • Zout en peper
  • Geraspte kaas.

WERKWIJZE

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Kruid de kipstukjes met peper en zout. Giet een scheutje olie of boter in de pan en bak de kip ong. 5 minuten.
  • Voeg de paprika en ui toe en bak ong. 5 minuten mee.
  • Voeg de Italiaanse kruiden, Cherry tomaatjes, pesto en crème fraiche  toe en meng goed door elkaar.
  • Leg 1 tortilla in een ovenschaal/springvorm, verdeel  er 1/3 van het kipmengsel overheen.
  • Daarna de volgende Tortilla en weer 1/3 van het kipmengsel enz..
  • Je eindigt met een tortilla waarop je een laagje crème fraise smeert, wat tomaatjes eventueel gehalveerd legt en vervolgens de geraspte kaas overheen strooit. Zet de taart 15 tot 20 minuten in de oven tot de kaas mooi gekleurd is.

Lekker met een schaaltje rauwkost.

Een smakelijk en gezond begin van 2021.

Simpele borrelhapjes

Vandaag wat eenvoudige, maar  heerlijke borrelhapjes.   Voor de kerstdagen, Oud en Nieuw of alle dagen daartussen. Gewoon 2020 feestelijk afsluiten, ook al was het geen feestelijk jaar.

  1. Een soepje, doe een keertje gemakkelijk en koop een lekker soepje, of maak het zelf naar eigen recept. Schenk de warme soep in een glaasje. Snijdt uit een plakje bladerdeeg   zoveel sterretjes als nodig. Druk er wat kaas en/of kruiden op. Afbakken in de oven, dit kan een dag tevoren, en versier de soep. Kan ook met een gekochte kaasstengel.
  2. Indische balletjes. Kant en klaar gekocht, of zelf gemaakt. Rol door wat sojasaus en strooi er wat sesamzaad op. Kan koud of warm geserveerd worden.
  3. Neem een paar mooie dessertlepels, beleg met een stukje bri, leg daar stukjes seranoham, of een andere ham, net wat je lekker vind. Schepje chutney of vijgenjam erop. Heerlijk.
  4. Vul een aantal glaasjes met warme sate in pindasuas. Maak ze zelf of gebruik een goede diepvries saté. Opwarmen en mooi rechtop staand in glaasjes serveren. Schaaltje kroepoek erbij?
  5. Snijd een wat dikker plakje komkommer, besmeer dik met een lekkere kruidenkaas, rol er een klein plakje gerookte zalm op, als je dille in huis hebt bestrooi de zalm dan met wat dille, prikker erdoor en klaar.
  6. Bedenk nog wat  schaaltjes met knoflook olijven, kruidenboter,  blokjes kaas, blokjes salami, chorizo of wat je lekker vind.
  7. Vul een klein waterglas met wat rauwkost, sla,  feta kaas , klein gesneden tomaat, uitje gesnippert. Druppel er wat slasuas of een lekkere dressing over.   En beleg met een plakje ei.
  8. Snijdt een knapperig gebakken stokbrood, of als dat te veel is een pistoletjes in plakjes.

Schik alles op een grote plank of dienblad en zet op tafel.   Dat is echt feestelijk genieten ook al zijn de meeste van ons alleen of met zijn tweetjes.