Henja’s makkelijke recepten

Bruschetta met paddenstoelen

De lunch is vaak even een boterhammetje met vaak hetzelfde beleg. Maar nu we veel thuis zitten is het een kleine moeite om er wat feestelijks van te maken. Dat hoeft echt niet veel tijd te kosten.

Deze Bruschetta met paddenstoelen is  eenvoudig te maken en je wordt er subiet vrolijk van. Dat is wat we vandaag de dag goed kunnen gebruiken.

  • Stukje stokbrood, of een afbakpistoletje in schuine plakjes gesneden. Ongeveer 8 sneetjes voor 2 personen. Dat hangt ook af van de grootte van de sneetjes en hoeveel je wilt eten.
  • Teentje knoflook of knoflook poeder of knoflook puree uit een potje.
  • 150 gram gemengde paddenstoelen, maar heb je champignons over, dan gebruik je die natuurlijk. In plakjes of reepjes gesneden.
  • 1 bosuitje in ringetjes.
  • Scheutje olie.
  • Blaadjes basilicum of een lik pesto uit een potje.

Rooster de sneetjes brood in de broodrooster of oven aan beide zijden bruin. Smeer ze in met wat knoflook.

Bak op hoog vuur de paddenstoelen en de uienringetjes. Pers een teentje knoflook, of strooi wat knoflookpoeder of voeg een lik knoflookpuree toe. Maak op smaak met peper (eventueel wat zout, maar daar ben ik niet zo voor) de blaadjes basilicum, of een schepje pesto en schep het op de sneetjes brood.  Zo lekker en weer eens wat anders dan een broodje kaas.

Bosui kan rauw, gekookt, gestoofd of gebakken worden. In de koelkast zijn bosuitjes ongeveer een week houdbaar.

Maak Boerenkoolchips

Verwarm de oven voor tot 175 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Was de boerenkool, scheur in stukken en sla heel droog, indien mogelijk in een slacentrifuge. Meng de smaakjes die je uitgekozen hebt met olie, je kunt best drie verschillende dressings maken. Besprenkel de stukjes kool met de dressings, eventueel heel voorzichtig met een kwastje. Betrooi me wat zout. Leg naast elkaar op de bakplaat en bak de chips 10 – 15 minuten knapperig. Pas op dat ze niet verbranden. Laat 10 minuten afkoelen en serveer er eventueel een dipsausje bij naar eigen keuze. Gewoon wat mayonaise verdunnen met een beetje water en de kruiden erdoor roeren. En heerlijke gezonde snack.

Italiaanse boerenkool met tomaat  en knoflook  

1 ui gesnipperd.
Boerenkool fijngesneden zoveel als je nodig hebt. 400 gram voor 2 personen. Boter of olie. Blikje tomaten stukjes. Knoflook fijn gesneden. Eventueel een rood pepertje in stukjes of een schepje sambal. Ui gesnipperd.  Indien nodig scheutje bouillon. Lepel creme faise.

Fruit de ui, als je het lekker vind met wat Indiase specerijen zoals Garam Massala en het pepertje of de sambal. Voeg als de ui glazig is de boerenkool en de knoflook toe, maak op smaak met zout en peper. Paar minuten roerbakken. Blikje tomaten erbij en eventueel een scheutje bouillon. Het gerecht is klaar als je de boerenkoolzacht genoeg vind. Een beetje knapperig is ook lekker. Voeg voor het opdoen een schepje creme fraise toe. Lekker met pasta of aardappeltjes.

Tortilla taart

We beginnen het nieuwe jaar met veel groenten. Deze  taart is een volledige maaltijd voor vier personen. Wraps en tortilla’s  zijn er  in alle soorten en maten. Kijk b.v. eens in het vers vak naar de groenten tortilla’s.  Ik heb voor deze taart paprika & chili tortilla gebruikt van 18 cm doorsnee. Die bestaan voor 45% uit groenten en zijn rijk aan vezels.
Minder personen, neem kleine tortilla’s .
Voor 1 persoon, snijd 1 tortilla in vieren en deel de overige ingrediënten.
Vegetarisch, neem vega kipstukjes.
Wat heb je nodig:

  • Springvorm of ovenschaal waar de tortilla’s inpassen. Gewoon op de bakplaat kan ook.
  • 4 tortilla’s
  • 350 gr. kip stukjes
  • 3 el pesto
  • 3 el crème fraise + 1 á 2 el extra
  • 1 paprika in stukjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 bakje cherrytomaatjes in stukjes, bewaar een paar hele tomaatje voor decoratie.
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • voor de liefhebber  gesnipperde knoflook
  • Zout en peper
  • Geraspte kaas.

WERKWIJZE

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Kruid de kipstukjes met peper en zout. Giet een scheutje olie of boter in de pan en bak de kip ong. 5 minuten.
  • Voeg de paprika en ui toe en bak ong. 5 minuten mee.
  • Voeg de Italiaanse kruiden, Cherry tomaatjes, pesto en crème fraiche  toe en meng goed door elkaar.
  • Leg 1 tortilla in een ovenschaal/springvorm, verdeel  er 1/3 van het kipmengsel overheen.
  • Daarna de volgende Tortilla en weer 1/3 van het kipmengsel enz..
  • Je eindigt met een tortilla waarop je een laagje crème fraise smeert, wat tomaatjes eventueel gehalveerd legt en vervolgens de geraspte kaas overheen strooit. Zet de taart 15 tot 20 minuten in de oven tot de kaas mooi gekleurd is.

Lekker met een schaaltje rauwkost.

Een smakelijk en gezond begin van 2021.

Simpele borrelhapjes

Vandaag wat eenvoudige, maar  heerlijke borrelhapjes.   Voor de kerstdagen, Oud en Nieuw of alle dagen daartussen. Gewoon 2020 feestelijk afsluiten, ook al was het geen feestelijk jaar.

  1. Een soepje, doe een keertje gemakkelijk en koop een lekker soepje, of maak het zelf naar eigen recept. Schenk de warme soep in een glaasje. Snijdt uit een plakje bladerdeeg   zoveel sterretjes als nodig. Druk er wat kaas en/of kruiden op. Afbakken in de oven, dit kan een dag tevoren, en versier de soep. Kan ook met een gekochte kaasstengel.
  2. Indische balletjes. Kant en klaar gekocht, of zelf gemaakt. Rol door wat sojasaus en strooi er wat sesamzaad op. Kan koud of warm geserveerd worden.
  3. Neem een paar mooie dessertlepels, beleg met een stukje bri, leg daar stukjes seranoham, of een andere ham, net wat je lekker vind. Schepje chutney of vijgenjam erop. Heerlijk.
  4. Vul een aantal glaasjes met warme sate in pindasuas. Maak ze zelf of gebruik een goede diepvries saté. Opwarmen en mooi rechtop staand in glaasjes serveren. Schaaltje kroepoek erbij?
  5. Snijd een wat dikker plakje komkommer, besmeer dik met een lekkere kruidenkaas, rol er een klein plakje gerookte zalm op, als je dille in huis hebt bestrooi de zalm dan met wat dille, prikker erdoor en klaar.
  6. Bedenk nog wat  schaaltjes met knoflook olijven, kruidenboter,  blokjes kaas, blokjes salami, chorizo of wat je lekker vind.
  7. Vul een klein waterglas met wat rauwkost, sla,  feta kaas , klein gesneden tomaat, uitje gesnippert. Druppel er wat slasuas of een lekkere dressing over.   En beleg met een plakje ei.
  8. Snijdt een knapperig gebakken stokbrood, of als dat te veel is een pistoletjes in plakjes.

Schik alles op een grote plank of dienblad en zet op tafel.   Dat is echt feestelijk genieten ook al zijn de meeste van ons alleen of met zijn tweetjes.