Het raadsel van de Kerkstraat

In de Hilversumse Kerkstraat wordt hard gewerkt in een blok winkel- en woonpanden, dat een raadseltje meedraagt. Het gaat om Kerkstraat 78, een blok dat aanleunt tegen het voormalige C&A-gebouw, nu boekhandel Voorhoeve. In de twee linker panden zit nu juwelier Strego, en in de twee rechts daarvan zaten Claire’s en Handyman. Wat daar nú gaat komen is niet duidelijk. Maar wat er vroeger zat ook niet. In het gemeentearchief is niks te vinden.

Als je naar boven kijkt, kun je zien dat de gevel een kleine aanwijzing biedt, in het tweede pand van rechts, waar op de foto de twee mensen langslopen. Boven de etalageruiten zit een oranje-bruine strook, een ijzeren balk. Met moeite zijn daarop geschilderde letters te ontwaren. Er staat, heel vaag, ‘moderne inrichting voor’. De hele tekst is langer geweest. In de panden links en rechts moet die strook met letters verder gelopen hebben. Moderne inrichting voor wat? Voor uw woning? Het lijkt erop dat er een woonwinkel in heeft gezeten. Dus de vraag: weet u wat en wie hier vroeger heeft gezeten? En wanneer?

7 thoughts on “Het raadsel van de Kerkstraat

 1. In mijn herinnering was het woninginrichting Kreuning. Mijn moeder heeft er wel iets gekocht in de vijftiger jaren. De Verkade winkel kwam ze regelmatig, maar die lag iets verder richting Groest.
  Groet,
  Ada Goedhart

 2. Na Greeve heeft er ook nog ,, Het Perzisch Huis ,, met woninginrichtig gezeten . Daarna Phildar met breiartikelen .

 3. Ik dacht , dat Greeve daar gezeten heeft , voordat ze verhuisd zijn , verderop in de Kerkstraat . Ga zoeken voor een foto .

 4. Vanaf 1905 tot 1931 is in dit rijtje panden (nrs. 76 t/m 82) Bern. Noordman kleeding- mode magazijn NV – heren- en kinderkleding gevestigd geweest. In 1905 in nummer 82.
  In 1915: 76-Bern. Noordman, 78-Firma Jamin, H. Brouwer, 80-Au bon Marché (bron adresboek 1915). In de verschillende adresboeken zijn de bestemmingen terug te vinden. Er zijn ook prentbriefkaarten met de panden en namen.
  [ Ik wil deze wel toezenden]

 5. In mijn herinnering was er een winkel van Verkade en daar naast de kunstnijverheidszaak Au Bon Gout, waar interieurartikelen werden verkocht.
  Ik weet niet exact tot wanneer maar volgens mij zijn deze zaken in de jaren 90 verdwenen. Au Bon Gout heeft het het langst uitgehouden en is later naar Bussum verhuist.
  Vriendelijke groet,
  Berry van den Hoven

  1. Au bon goût was een dames modezaak, die inderdaad, ik vermoed in de jaren 80 naar Bussum verhuisde, waar ze ook een winkel hadden. Deze winkel zat echter verder terug richting Groest, nog voorbij waar nu Hunckemöller zit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Please reload

Even geduld...