Kerst in De Cocon

‘Iedereen kan dakloos worden’

Op zo’n dag als vandaag is het goed om stil te staan bij mensen die thuisloos zijn. Mensen die – als ze hier in de regio wonen – dan nog De Cocon aan de Neuweg hebben als laatste toevlucht. In deze opvang voor thuislozen verblijven dagelijks zo’n 30 tot 40 mensen, passanten voor één dag, of voor wat langere tijd. Met kerst maken de medewerkers het er, samen met bewoners, extra gezellig.

Je kunt thuisloos worden door oplopende schulden, omdat je je hypotheek niet meer kunt betalen, door een scheiding, psychische problemen –  er zijn veel oorzaken waarom het met mensen mis kan gaan. Wie geen dak meer boven het hoofd heeft kan bellen voor een plaatsje in De Cocon, daklozenopvang aan de Neuweg. Meest mannen zijn het die er verblijven, maar ook enkele dames. Allemaal uit de regio. Voor 6 uur ’s avonds moeten ze binnen zijn om te kunnen blijven slapen in één  van de kamertjes, of op de slaapzaal. Maar niet iedere thuisloze wil in de Cocon slapen, sommigen verblijven liever ’s nachts in het bos of in een kraakpand. Die mensen kunnen in de ochtenduren toch in de Cocon langs komen voor koffie, een douche en een lunchpakketje. “Zorgmijders, noemen we ze”, vertellen Yvonne en Anja die vandaag (24 december) dienst hebben in de Cocon, “maar we proberen op deze manier toch contact te houden”.

Het laagste punt

Yvonne werkt er al 20 jaar, met plezier. “Ik vind het iedere dag fijn om naar m’n werk te gaan, en het contact met de bewoners is elke dag anders. Er zijn succesverhalen van mensen met wie het goed gaat, hoewel we die eigenlijk meestal niet meer terugzien. Voor veel thuislozen is De Cocon de plek die ze er weer bovenop helpt.
Met sommige anderen gaat het minder goed, die zie je na een jaar weer terug in de opvang. Ook al hadden we alles geregeld, tot aan huisvesting en schuldhulpverlening toe.” Anja, met ook al een flinke staat van dienst bij de Cocon, vult aan dat je in staat moet zijn om altijd opgewekt te blijven. “Voor de meeste mensen is dit het laagste punt waar ze terecht kunnen komen, dus het kan alleen maar beter gaan.” Er zijn regels die gehandhaafd worden: geen drugs, drank of wapens mee naar binnen, na 6 uur niet meer naar buiten. Vroeger móesten de mensen ’s middags naar buiten, maar dat is sinds een paar jaar niet meer het geval.

Contact met de buurt

In het begin, toen de Cocon net verhuisde naar de Neuweg waren er nog zorgen bij omwonenden wat zo’n opvang in de buurt zou betekenen. Maar dat is al lang voorbij. Er is een buurtoverleg waarin er regelmatig contact is met omwonenden. En er ontstaat ook wel een band met de buurt. “De buurtjes van de Anthonie Fokkerweg, waar de Cocon eerst zat, kwamen in het begin nog wel eens koffiedrinken, ze misten ons gewoon.”

Kerstsfeer

In de aanloop na Kerst hebben de medewerkers de entree en de huiskamer versierd met lichtjes en kersttakken, samen met enkele bewoners. Met Kerst is er extra lekker eten, en er worden spelletjes gedaan om voor een feestelijke  sfeer te zorgen. Sommige bewoners hebben nog een beetje contact met familie, en hebben in deze dagen contact met ze.

Toch een beetje Kerst dus, ook in De Cocon.

Vrijwilligerswerk

Vind je het leuk om in De Cocon wat te betekenen voor mensen die thuisloos geworden zijn door tegenslagen? (Helpen met soep inschenken, lunch klaar maken, praatje maken met bewoners)
Meld je dan bij info@kwintes.nl.

Ineke van de Rotte