Klassieke Muziekochtenden

Op de koffie bij Bach en meer fraais

Bach schreef een cantate met de titel ‘Zwijg en houd je mond’, bekend als de Koffiecantate. Als hij net als Händel opera’s zou hebben geschreven, dan hadden we meer van deze muziek gehad. Maar we mogen niet klagen: het is heel vaak vrolijk bij Bach. Elke muzikant vindt bij Bach wel iets van zijn gading, welk instrument je ook speelt. Gewoon omdat de muziek zo goed is. En Claire Verlinden, een echt Bach-mens, wijdt in maart haar muzieklezing aan zijn muziek.

Veel componisten, ook de hedendaagse, laten zich inspireren door Bach. David Lang (bekend van filmmuziek) schreef een passieverhaal over Het meisje met de zwavelstokjes (Andersen) en dat stuk wordt over de hele wereld op allerlei manieren uitgevoerd, soms gecombineerd met stukken uit de Mattheuspassie. Een stuk uit 2007 en het werk van Bach uit 1727. Dat is bijna drie eeuwen verschil of zijn de emoties toch altijd hetzelfde? Verlies en rouw zijn van alle tijden.


  • Data: dinsdag 03 en vrijdag 06 maart:
  • Plaats: Theaterzaal van de Bibliotheek.
  • Kosten: 3 euro per persoon
  • Reserveren verplicht via de website van de bibliotheek. (Kaartjes zijn te krijgen vanaf tewee weken voor de lezingen.)
  • Tip: het gebeurt nogal eens dat er plaatsen leeg blijven omdat mensen die kaartjes gekocht hebben, toch niet kunnen komen. Dus als je het risico aandurft kun je toch komen ook al is het uitverkocht.


Youtube filmpjes Februari

Ludwig van Beethoven

Hier zijn links naar de filmpjes, die Claire deze maand liet zien/horen tijdes de muzieklezing:

Line riders Beethoven 5

Septet

Uitleg Mondschein

H.Dankgezang uit kwartet 15

Alla marcia kwartet 15

Cavatina

Pianoconcert 3

Over symf 6

Symf nr 6 de pastorale

Kersttekenfilm

Kings speech

Symf nr 7 blokjes

Vleeshouwers

Andante favori

Freude schoner Götterfunken vanaf 2.32

Flashmop De negende

Symfonie nr 9 deel 4

Fideleo gevangenenkoor

An die ferne Geliebte