Klassieke muziek en de accordeon

Vervolg van het verhaal van Ella Mihaljevic-Hartogh

Wij repeteerden iedere maandagavond, hadden een jaarlijkse uitvoering met bal na en daarnaast hadden we ieder jaar een uitwisseling met een Duits accordeonorkest. De mooiste bezoeken waren die aan Bamberg in Beieren. Met een bus vol spelers gingen we op reis, werden bij de Duitse spelers ondergebracht en gaven diverse concerten, met name op een groot vlot in de rivier die dwars door de stad liep. Daarnaast maakten we mooie uitstapjes in de omgeving en na vijf dagen gingen we weer naar huis met de afspraak het jaar erop terug te komen. Dit hebben we over en weer een aantal jaren volgehouden.
Mijn instrument doe ik nooit weg. Het is en blijft een mooie herinnering aan de fijne jaren die ik bij Musicorda hebt beleefd.
Ella zie je op de foto hieronder op de voorste rij (zittend) derde van rechts. Misschien herkennen meer mensen zichzelf.

Het vervolg van het verhaal van Jaap Lankreijer

Op dat kleine accordeonnetje van Ko kon ik al snel aardig wat liedjes spelen. Mijn ouders dachten misschien kan hij er later de kost mee verdienen. Zij besloten op mijn vijftiende verjaardag een grote accordeon te kopen.
Een prachtige rode met parelmoer beslag. Dat moet wat gekost hebben. Na wat lessen speelde ik al gauw met mijn vader en zijn broers mee.
Vanaf mijn 18e jaar tot ongeveer mijn 30ste heb ik gespeeld in een bandje, super tijd. Kort geleden ben ik erachter gekomen dat deze accordeon in 1952 is gemaakt. Dat betekent dat mijn ouders de accordeon gloednieuw voor mij hebben gekocht. Als ik daar nu aan terug denk schieten de tranen in mijn ogen, wat ontzettend lief. Hoe hebben ze dat kunnen betalen een grote prachtige nieuwe accordeon. De accordeon is een handgemaakt instrument. Merknaam Balestra Giri. Gekocht bij de firma de Vreng in Amsterdam.
Gemaakt in 1952 Castelfidardo Italie. 120 bassen en 4 registers. Droevig dat ik mijn ouders voor dit geschenk niet nogmaals kan bedanken.
Dat zou mij verlossen van wat opgekropte gevoelens. De accordeon heb ik nog steeds en zo af en toe speel ik oude liedjes. Het kleine accordeonnetje van Ko heb ik ook nog steeds. Doe hem absoluut niet weg. Teveel herinneringen aan mijn jeugd. Groet van een accordeon liefhebber, Jaap Lankreijer.