Klassieke muziek

(Brief van Gineke Sleeboom, Oppepper van 28 mei)
Hallo Claire,

Het is op het gebied van het koorzingen niet alleen kommer en kwel. Dat blijkt wel uit het Leidsche Rijn Koor, waar ik deel van uitmaak. Wij zijn via Zoom online onze repetities per stemgroep gaan doen. Inzingen via eigen filmpje op YouTube of op website. Alle stemmen zijn ingezongen op MP3-tjes en staan op de website. De muziek zonder zang staat ook op de website. Bij Zoom zingt onze dirigente achter de piano de muziek van de desbetreffende stemgroep, maar ook van andere stemgroepen, zodat je leert hoe het moet klinken. De zangeressen hebben de microfoon uit staan, want samen zingen met Zoom werkt niet. Je zingt dus als het ware tegen jouw computer/telefoon/tablet. Ook nieuwe muziek studeren we online in en het lukt.  Verder doen we mini-optredens bij locaties waar kwetsbare mensen wonen. We zingen driestemmig op afstand van elkaar naar bijv. een terras of open deuren van wooneenheden waar ouderen wonen. Mensen worden er in ieder geval aangenaam door verrast en ze worden er  blij van. Ze zingen ook net zo vrolijk met ons mee.  Wat we ook doen is het thuis inzingen van een lied en het filmen daarvan. Zo lijkt het alsof we samen zingen, terwijl dat dus niet het geval is. We hebben wel iemand in het koor die de kennis heeft om er een geheel van te maken. Het staat op onze website www.leidscherijnkoor.nl onder tab Leidse rijn lied. Dat is dus echt in elkaar geknutseld.

Er zijn dus meer mogelijkheden dan je in eerste instantie denkt. Misschien een idee voor andere koren? Zo kun je ook kleinschalig iets met muziekinstrumenten of met theater doen. Heb ook al gehoord van een muziekgroepje dat muziek speelt, al dan niet met zang.

Groet, Gineke Sleeboom.


Mahlerfestival in coronatijd

De Luitspeler, door Caravaggio; de uitvoerder leest de muziek van Arcadelt die voor hem ligt

Als er geen coronapandemie was gekomen, hadden we in de afgelopen maand Mahler op het programma gehad bij Senver, vanwege een heel groot Mahlerfestival dat er zou zijn in Amsterdam. Met livestreams van de grootste orkesten van de wereld, spelend in het Concertgebouw. Met een grote tent op het Museumplein waar van alles te doen zou zijn. Helaas.

Radio4 zendt nu elke avond om 20.30 uur een symfonie uit. En op NPO2 is er een extra live-uitzending. Rond die uitzendingen is extra informatie over Mahler te vinden Rond die uitzendingen is allemaal extra informatie over Mahler te vinden in tv en radiogidsen en op de site van radio4. Hier kunt u ook alle uitzendingen van de hele week vinden.

Op deze site van het concertgebouw kun je elke dag zien welke filmpjes met extra informatie er zijn.

Wie was Mahler?
Zie daarvoor dit filmpje . En als u toch op YouTube zit, zult u nog heel veel andere filmpjes zien over Mahler.
Persoonlijk houd ik heel erg van de liederen van Mahler: Ging heut Morgen – de dichter vertelt dat hij ‘s morgens vroeg de velden in loopt en de bloemen en de vogels groet.

Jan Rot heeft er de volgende vrije vertaling van gemaakt.
s Morgens vroeg bij de rivier
Dauw blonk blauw op rietpapier
Zong een kleine goudplevier: “Tierelier!?
Goeie morgen! Hé, tierlier!
Vind je ’t ook zo heerlijk hier?
Zing! Zing! Lach en spring
Vriend, ik wens je veel plezier!”
Ook de kleine anjelier
Had mij vlot in het vizier
Met het klokje klingeling, klingeling
Deelde zij haar speelkwartier
“Vind je ’t ook zo heerlijk hier?
Kling, kling! Schönes Ding!
Kling, kling, zwier en swing
Vriend, ik wens je veel plezier, hoja!”
’s Morgens vroeg bij de rivier
Speelt de zon voor juwelier
Alles, alles blonk en fonkelde nieuw
Blonk fonkelnieuw
Ieder bloemblad, ieder dier
“Goeie dag! Goeie dag!
Vind je ’t ook zo heerlijk hier?
Tierelier? Tierelier? Heerlijk hier?”
Vond ik toen mijn klaver vier?
Vond ik toen mijn klaver vier?
Nee, nee, het idee
’t Wordt nooit meer, nooit meer heerlijk
Jan Rot

Maar natuurlijk hopen Ko van den Bovenkamp en Claire Verlinden dat hun voorbereidingen in het najaar toch uitgevoerd kunnen worden en dat we elkaar live kunnen ontmoeten!

Cantoria Sine Nomine

Komm, Trost der Welt, du stille Nacht!
Wie steigst du von den Bergen sacht,
Die Lüfte alle schlafen,
Ein Schiffer nur noch, wandermüd’,
Singt übers Meer sein Abendlied
Zu Gottes Lob im Hafen.

Die Jahre wie die Wolken gehn
Und lassen mich hier einsam stehn,
Die Welt hat mich vergessen,
Da tratst du wunderbar zu mir,
Wenn ich beim Waldesrauschen hier
Gedankenvoll gesessen.

O Trost der Welt, du stille Nacht!
Der Tag hat mich so müd’ gemacht,
Das weite Meer schon dunkelt,
Laß ausruhn mich von Lust und Not,
Bis daß das ew’ge Morgenrot
Den stillen Wald durchfunkelt.

Gabriela’s Sang, tekst

Vanaf nu is ‘t leven van mij
Voor de tijd die-ik heb op de aarde
Het verlangen dat bracht me bij
Wat ik miste en wat ik kreeg.

Toch is dit de weg die ik koos
Mijn vertrouwen de grootste waarde
Die aan mij een klein stukje bood
Van de hemel waar ‘k nooit naar steeg.

Ik wil voelen dat ik leef
Alle tijd die-ik heb
Leven in mijn eigen lijn
Ik wil voelen dat ik leef
Weten dat ik er mag zijn.

‘k Heb mezelf altijd wel verstaan
Die gedachten liet ik slechts slapen
Misschien had ik geen and’re keus
Dan de wilskracht om te bestaan.

Ik wil leven, gelukkig
Zijn met heel mijn gloed
Kiezen sterk en vrij te zijn
Als de nacht de dag ontmoet
Ik ben hier en mijn leven is van mij
En de hemel in mijn gedachten
Zit daar ergens op mij te wachten.

Ik wil voelen dat ik mijn leven leef.

Mattheus-passietijd zonder Mattheuspassie,

door Claire Verlinden

Ja Senver muziekliefhebbers, het zijn rare tijden zonder de jaarlijkse uitvoeringen. Gelukkig kun je heel veel uitvoeringen op YouTube of Spotify vinden.  En radio en tv zullen ons ook niet in de steek laten.
Vraag van Claire Verlinden is: Wat is jullie lievelingsaria, koraal, koor, recitatief enz uit de Passiemuziek van Bach?  Plaats hier je reactie, of mail het aan Claire (clairev<AT>xs4all.nl) me een link van het stuk wat je gevonden hebt, of de titel, dan zoek ik het zelf. Maar vertel wel erbij waarom je dit kiest. Waar hoorde je het, hoe hoorde je het, hoe oud was je, hoe vond je de muziek of ben je er later pas van gaan houden?

Aus Liebe

Inzender Marijke schreef aan Claire Verlinden (die deze rubriek verzorgt): “Mijn favoriete aria uit de Mattheus Passion is Aus Liebe. De breekbaarheid van de sopraan in de frase ‘Von einer Sunde weiss er nichts’ vind ik heel ontroerend. Een mooie vertolking vind ik die van Arleen Augèr.  
Wilt u er liever beeld bij zien, kies dan voor deze uitvoering.

“Je vroeg naar persoonlijke herinneringen. Die heb ik ook. Ik studeerde in Utrecht en medestudent Bert vroeg me mee naar de Mattheus Passion. Hij had kaartjes gekregen omdat zijn huisgenoot een dwarsfluitsolo mocht spelen. Dat moet wel bij ‘Aus Liebe’ geweest zijn. Wij draaiden toen al om elkaar heen, en in voor mij speelde de muziek een belangrijke, maar geen hoofdrol tijdens dit concert. Onze relatie begon enkele dagen daarna, en hoewel deze geen stand heeft gehouden zijn we nog steeds goede vrienden.

Lamm Gottes unschuldig

Claire doet zelf een aftrap:
“Ik hoorde in Limburg op de Kweekschool (17jaar) voor het eerst over de Mattheuspassie. De muziekleraar liet ons horen hoe het jongenskoor Lamm Gottes unschuldig boven de twee koren zong. Zo begon het bij mij.” https://youtu.be/uJSd7AGHQ7g

Van Egmond Mattheus Passie

Hallo Claire,

Ik leerde de Mattheus Passie kennen halverwege de jaren zeventig (ik was
18) toen ik in een stapel elpees, die ik kreeg van een oude vriend van mijn ouders, de uitvoering onder leiding van, oorspronkelijk organist Piet van Egmond vond. Ik was meteen weg van die muziek en heb jaren gedacht dat zijn super romantische en vooral trage uitvoering dé uitvoering was. Dat was natuurlijk lang voor alle discussie over wat nou de echte manier van uitvoeren is.

Hierbij een filmpje (uit 1965) over Piet van Egmond en zijn ideeën over de Mattheus Passie, het bekijken meer dan waard, lijkt me. https://youtu.be/MQ3hPBqGuaY

O, ja, mijn favoriete fragment is het Erbarme Dich. Hierbij een verrassende uitvoering door de acteur Anthonie Kamerling, en ja, De Mattheus is ook mooi zonder getrainde stem: https://youtu.be/8EbxSH2I0Uw.

Met vriendelijke groet,
Huub Bammens

8 thoughts on “Klassieke muziek

 1. Goedemorgen Claire,
  op deze stralende morgen klinkt Arcadelt in diverse huizen op verschillende plaatsen in Nederland. Ik heb het Ave Maria nl.doorgezonden. Dank!
  Ook nog voor de hommage aan Mahler, geweldig!
  En nu maar hopen dat de repetities van de koren weer snel hervat kunnen worden… De oppepper is bijzonder maar niets kan op tegen zelf zingen!
  Een fijne dag gewenst.

 2. Dag Claire,

  Reuze bedankt voor alle links naar Mahler! Zo interessant en
  zulke heerlijke muziek. 🌾💐🌹

  Met warme groet,

 3. Dag Claire,

  Reuze bedankt voor alle links naar Mahler! Zo interessant en
  zulke heerlijke muziek. 🌾💐🌹

  Met warme groet,
  Claire

 4. Met ons kerkkoor in Beverwijk zongen wij tijdens de kruiswegviering op goede Vrijdag alle koralen en het slotkoor. Zo roerend,zo sereen, zo hemels. Het was niet professioneel, maar zo mooi, dat ik nu nog ontroerd raak als ik er aan terug denk. En als ik dan mocht zingen “Jezt ist der Herr zu Ruh gebracht”werd de emotrie haast te veel.

 5. Dag Claire,
  Ook mijn “favoriet” is Erbarme Dich. Voor het eerst gehoord/beleefd eind vijftiger jaren bij een uitvoering in die prachtige Grote Kerk in Naarden. Bach Vereniging. Herman v.d. Horst. Ik was 17/18, samen met m’n vader. Het waren uitvoeringen van ongeveer 3 uur op keiharde houten banken in een steenkoude kerk! Echt afzien, maar onvergetelijk. Overigens vind ik eigenlijk ieder onderdeel van de M.passie schitterend. Deze muziek blijft naklinken.
  De uitvoeringen op Youtube klinken helaas niet fraai op mijn iPad, maar dank voor de handreiking. M.vr.groet,

 6. Lieve claire mijn voorkeur gaat uit naar ,wir setzen uns mit traenen nieder enz,was als kind van 9 al naar de matheus met mijn ouders omdat de zuster van mijn vader mvr Jeanne Gerritsen-hulsker in bolsward het hele oeuvre dirigeerde ,Dat was een onvergetelijke belevenis sindsdien ,wil ik elk jaar of de hele uitvoering horen of stukken er uit ,hartelijke groeten Carla Slot-Hulsker

 7. Hallo Claire,mijn favoriete lied is ook” ErbarmeDich”
  gezongen door Maarten Engelsken.
  Het is een counter tenor! heel erg mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.