Leonardo Da Vinci Dag

We organiseren weer een hele dag aan een grote denker. De commissie van De Kern van… organiseert een dag die gewijd is aan de grote geest: Leonardo Da Vinci en wel op maandag 4 april.  De dag omvat drie onderdelen, een film, een inspirerende lezing en daartussen een lekkere lunch. Je kunt kiezen om één, twee of alle drie de onderdelen bij te wonen. Eerder deden we dat  bijvoorbeeld over Hannah Arendt, Michelangelo en Vaclav Havel.

Film

Op maandag 4 april beginnen we met de film: A night at te Louvre, Leonardo Da Vinci. De film begint om 11.00 uur en duurt 90 minuten. Een nachtelijke privé-tour door de Leonardo Da Vinci tentoonstelling in het Louvre. Exclusieve opnames gemaakt van de grote expositie onder regie van de curatoren van het Louvre zelf. Een unieke mogelijkheid om Da Vinci’s mooiste werk van dichtbij te zien. De film is Nederlands ondertiteld en kreeg van diverse filmrecensenten 5 sterren. Kaartjes voor de film zijn nu al te bestellen digitaal bij het Filmtheater Hilversum, kosten € 9,75. Of te koop aan de kassa van het Filmtheater.

Lunch

De lunch vindt plaats in restaurant Roast (voorheen Luno) aan de Kerkbrink. De lunch is als volgt samengesteld:  Huisgemaakte soep, twee sandwiches van zuurdesembrood met naar keus rosbief en/of belegen kaas, jus d’orange.

Praktische gegevens:

  • Tijd: 12.45 uur tot ongeveer 14.00 uur.
  • Prijs: €14,50
  • Aanmelden: het liefst per e-mail naar: k.vandenbovenkamp@hotmail.com of anders bellen naar 06-30066815.

De Kern van …. over het werk van Leonardo Da Vinci
Lezing met veel afbeeldingen, door Henk Roos

Twee jaar geleden, een paar dagen voor de eerste lockdown, organiseerde ‘De kern van’ de Michelangelo-dag, in de serie ’Grote geesten’. Nu, twee jaar, later is het de beurt aan Leonardo da Vinci, evenals Michelangelo een ‘alzijdig mens’, oftewel een ‘uomo universale’ zoals de Italianen zeggen. Hij  was, architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatoom, beeldhouwer, schrijver en schilder.

Leonardo beweerde dat je geen dogmatische tradities moet volgen, maar dat je moet vertrouwen op je eigen ervaring. Hij wilde vooral alles zelf onderzoeken en ervaren. En de zintuigen – meer specifiek de ogen – vormden zijn belangrijkste bron. Hierin week hij af van andere humanisten, die niet de zintuigen maar de rede als bron van kennis zagen. Leonardo wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars uit de periode van de Italiaanse hoog-renaissance.

In zijn persoonlijk getinte verhaal schetst Henk Roos ons een beeld van Leonardo’s leven en werk. Het is natuurlijk onmogelijk om alle facetten van deze alleskunner te behandelen. In de lezing zal het vooral gaan over Leonardo als geniaal schilder. Er zijn zo’n 17 schilderijen van hem bewaard gebleven, waarvan een aantal eigenlijk nog niet eens af waren. Minstens zo boeiend zijn Leonardo’s nagelaten aantekenboeken. Daarin tekende hij alles op wat hij had onderzocht en ontdekte. Hij kon een pagina beginnen met een aantekening over de principes van de astronomie of de beweging van de aarde, om verder te gaan met de wetten van het geluid en te eindigen bij suggesties over kleurgebruik. Hij schreef over de relatie tussen kunst en poëzie, om direct over te stappen naar een tekening van de ingewanden.

Praktische gegevens:

  • Plaats: Theaterzaal Bibliotheek Hilversum
  • Tijd: 14.30 uur tot 16.30 uur
  • Tickets: Stuur een mail naar: inschrijving@senver.nl of bel met Ike: 035-6857016
  • Prijs: € 5,-