Lezing Geheugen en (niet) vergeten

Willem Gotink is voorlichter bij de Hersenstichting en praktijkondersteuner bij een huisarts. Willem Gotink dus, onthoud die naam. Op 18 december komt hij in het St. Annagebouw een lezing houden over ‘geheugen en vergeten’ en over de vraag: hoe houd ik mijn hersenen gezond? Je kunt zelf veel doen om problemen met hersenen aan te pakken. Dat is het goede nieuws van deze Senver-middag.

Het geheugen is een belangrijke functie van onze hersenen, onmisbaar voor het dagelijks leven. Zonder geheugen weten we niet wie onze naasten zijn, op welk moment we leven, waar we leven en wat er allemaal gebeurd is in het verleden.

Aan de orde komt het verschil tussen normale vergeetachtigheid (heb ik de deur wel op slot gedaan?) en geheugenproblemen veroorzaakt door een hersenaandoening zoals dementie. U gaat naar huis met tips om het geheugen te helpen en concrete tips om de hersenen actief te houden. Als je ouder wordt kun je nog heel veel doen, dat is het goede nieuws. Voldoende slaap, regelmatig bewegen en gezonde voeding zijn belangrijke adviezen. Daarnaast is het heel belangrijk de hersenen uit te blijven dagen.

De spreker (zijn naam zou u onthouden!) vertelt over de onderliggende neurobiologie in de hersenen, maar vooral ook over de dagelijkse praktijk. Geheugen en (niet) vergeten, en wat kun je er zelf aan doen? En, ook heel belangrijk: hoe kun je anderen in je omgeving helpen en hoe vang je beginnende signalen op van dierbaren die te maken krijgen met vergeetachtigheid?