Makkelijke recepten, 6

De recepten zijn van Henja Kronenburg. Heb je een suggestie? Stuur aan oppepper@senver.nl
Eerdere recepten staan op deze pagina’s:

Twee nagerechten uit het Neerlands Kookboek uit 1968

Wentelteefjes, goh, wat hebben we vaak het oude brood daarmee omgetoverd tot een feestje om te eten. Nodig:

  • 1 ei
  • 30 gram suiker
  • ½ theelepel kaneel of geraspte citroenschil
  • 2 á 2 ½ dl melk
  • 8 sneetjes oud brood en boter of margarine om in te bakken.

Het ei loskloppen met de suiker, de kaneel of de citroenschil en verdunnen met de koude melk. De sneetjes brood van de korst ontdoen, ik laat ze meestal zitten, eventueel schuin doorsnijden en één voor één door het eimengsel halen, op elkaar stapelen en zo nu en dan met het ei mengsel bedruipen tot het brood geheel doorweekt is, 5-10 minuten afhankelijk van de droogte van het brood. De wentelteefjes voorzichtig in de lichtgebruinde boter in een koekenpan vrij snel aan beide kanten goudbruin bakken.

Warm geven met suiker.

Rijstebrij

Vroeger gebruikte oma gewone rijst  die erg lang moest koken. Nu is er volop dessertrijst te koop. Gebruik je dessertrijst pas dan de kookduur aan. Zie de verpakking.

  • 1 liter melk
  • 150 gram rijst
  • tikje zout

De melk aan de kook brengen in een pan met dikke bodem, de gewassen rijst en het zout toevoegen; al roerende de massa aan de kook laten komen en onder nu en dan roeren zachtjes laten doorkoken tot de rijst gaar is (ong. 1 uur) De rijstebrij geven met bruine suiker of met suiker en kaneel en desgewenst een klontje boter.

Over slow food gesproken, dan is  een uurtje in de rijstebrij roeren wel het ultieme voorbeeld.

Drie in de pan (van zelfrijzend bakmeel, ong. 18 stuks)

Het oude kookboek laat plaatjes zien hoe dik het beslag zou moeten zijn.
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel of 250 gram bloem en 7 gram bakpoeder.
  • 5 gram zout, (lijkt me best veel in deze tegenwoordige tijd)
  • 3 dl. Melk en een ½ ei (waarom een ½ ei? Ik zou er gewoon een heel ei in gooien, een halfje is zo’n gedoe.)
  • 80 gram rozijnen en 10 gram krenten
  • Of 2 gesnipperde appelen
  • Ong. 50 gram boter, margarine of olie.

Het zelfrijzend bakmeel of de bloem en het bakpoeder met het zout vermengen, hierin een kuiltje maken. In het kuiltje ½ ei en 2/3 deel van de melk schenken. Van het midden uit roerende, een glad beslag maken. Goed roerende het beslag langzaam verdunnen met de overige melk tot het beslag als een brede band van de lepel loopt. (zie foto) De gewassen en goed uitgelekte krenten en rozijnen of de appel erdoor roeren. Van het beslag onmiddellijk in de licht gebruinde boter of in de hete olie koekjes bakken. Deze langzaam gaar en aan weerskanten goudbruin laten worden (niet keren voordat de bovenkant opgedroogd is). Het gerecht warm geven met suiker.

Nassi naar oud Indonesisch recept. 3 tot 4 personen

  • Royaal boter en/of olie
  • 3 gesnipperde uien
  • 1 heel of half gesnipperd pepertje (ipv sambal) met zaadjes als je van pittig houdt.
  • 200 gram ham- of spekreepjes
  • 3 knoflook teentjes
  • Restje gare kip.
  • Ietsje suiker (optioneel)
  • 3 eieren
  • Gare koude rijst.

WERKWIJZE

  • Uisnipper opzetten met de koude boter/olie en op hoog vuur bakken tot ze wat bruin worden.
  • Rest van de ingrediënten op de eieren na meebakken.
  • Eventueel een beetje suiker er over strooien.
  • De eieren losroeren en door het bakmengsel roeren totdat het mengsel mooi droog wordt.
  • Gare rijst erdoor roeren. Eet smakelijk.

Tip van Bea: Kook altijd een royale hoeveelheid rijst. Ik kook het hele pak en wat ik over heb vries ik in. Zo heb ik altijd gare rijst in voorraad. Dat geld ook voor de kip.

Koolschotel uit Maastricht, of Zeeuws-Vlaanderen

Het recept van vandaag komt uit Maastricht van Pieta Verschuren, maar ik betwijfel of je het een Limburgs recept kunt noemen want ze heeft het in de jaren 70 van de heer de Bruyne uit Zaamslag in Zeeuws Vlaanderen gekregen.  Ik heb het gemaakt en we hebben gesmuld.

  • Nodig 1 kilo groene of savooiekool, snijdt hem in repen en kook met wat zout (ik heb groen kool gebruikt, want die had ik nog van de tuin)
  • 2 uien, in stukjes, bak zachtjes met het gehakt en bestrooi met wat zout en hot kerriepoeder. Houd je niet van heet gebruik dan gewone kerriepoeder.
  • 300 gram gehakt, rul bakken met de uien
  • 1 kilo aardappelen, geschild en in stukjes, kook en maak er puree van.
  • Wat  geraspte kaas, melk, boter en paneermeel.

Beboter een vuurvaste schaal, schep er een laagje kool in, strooi er wat geraspte kaas op en daarna nog een laagje kool. Dan het gehaktmengsel en vervolgens de aardappelpuree. Bestrooi met een mengsel van geraspte kaas en paneermeel. Leg hier en daar een klontje boter en bak goudbruin in de oven. Ik zet mijn oven op 220 graden, maar dat verschilt per oven.

Recept uit de jaren tachtig

Kabeljauw uit het hoge noorden

(voor vier personen)

  • 600 g kabeljauwfilets (in moten van 150 gram)
  • 1 dikke plak knolselderij (in blokjes)
  • 3 goudrenetten, gesnipperd
  • 1 uitje, gesnipperd
  • 1 blikje tomatenpuree
  • flinke scheut koffiemelk
  • zout
  • peper
  • boter

Werkwijze

Bestrijk een ovenvaste schaal met boter en leg hierop een mengsel van blokjes selderij, appel en ui. Was vervolgens de filets en droog ze af. Bestrooi ze daarna met peper en zout. Leg dan de vis op het groentemengsel. Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius of gasovenstand 5. Meng de tomatenpuree met de room en schenk dit over de vis. Dek de schaal af en laat de vis in ongeveer dertig minuten gaar worden.

Eet smakelijk!
Irene Gret

Tarte Tatin met abrikozen

INGREDIENTEN
Wat hebben we nodig:
• 200 gram gedroogde abrikozen
• 6 eetlepels sinaasappelsap
• 4 eetlepels suiker
• 1 vanillestokje of 1 zakje vanille suiker.
• 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid.
• 4 taartvormpjes of quiche vormpjes, ingevet.

DE WERKWIJZE
Verwarm de oven op 200 gr.
Wel de abrikozen in lauwwarm water.
Verwarm het sinaasappelsap met de suiker en het vanillestokje/vanille suiker ong. 10 minuten zachtjes tot een siroop. Verwijder het vanillestokje en giet de stroop in de vormpjes. Leg de abrikozen met de bolle kant naar beneden op de siroop. Prik de deegplakjes op diverse plaatsen in met een vork en leg over de abrikozen. Stop de zijkanten goed in de vormpjes. Bak de taartjes ong. 10 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Keer ze om. Warm zijn ze heerlijk met een bolletje kaneelijs, maar koud met slagroom of allebei ijs en slagroom smaakt ook prima.
Maak er een feestje van.