Mattheus-passietijd

Mattheus-passietijd zonder Mattheuspassie,

door Claire Verlinden

Ja Senver muziekliefhebbers, het zijn rare tijden zonder de jaarlijkse uitvoeringen. Gelukkig kun je heel veel uitvoeringen op YouTube of Spotify vinden.  En radio en tv zullen ons ook niet in de steek laten.
Vraag van Claire Verlinden is: Wat is jullie lievelingsaria, koraal, koor, recitatief enz uit de Passiemuziek van Bach?  Plaats hier je reactie, of mail het aan Claire (clairev<AT>xs4all.nl) me een link van het stuk wat je gevonden hebt, of de titel, dan zoek ik het zelf. Maar vertel wel erbij waarom je dit kiest. Waar hoorde je het, hoe hoorde je het, hoe oud was je, hoe vond je de muziek of ben je er later pas van gaan houden?

Claire doet zelf een aftrap:
“Ik hoorde in Limburg op de Kweekschool (17jaar) voor het eerst over de Mattheuspassie. De muziekleraar liet ons horen hoe het jongenskoor Lamm Gottes unschuldig boven de twee koren zong. Zo begon het bij mij.” https://youtu.be/uJSd7AGHQ7g

Van Egmond Mattheus Passie

Hallo Claire,

Ik leerde de Mattheus Passie kennen halverwege de jaren zeventig (ik was
18) toen ik in een stapel elpees, die ik kreeg van een oude vriend van mijn ouders, de uitvoering onder leiding van, oorspronkelijk organist Piet van Egmond vond. Ik was meteen weg van die muziek en heb jaren gedacht dat zijn super romantische en vooral trage uitvoering dé uitvoering was. Dat was natuurlijk lang voor alle discussie over wat nou de echte manier van uitvoeren is.

Hierbij een filmpje (uit 1965) over Piet van Egmond en zijn ideeën over de Mattheus Passie, het bekijken meer dan waard, lijkt me. https://youtu.be/MQ3hPBqGuaY

O, ja, mijn favoriete fragment is het Erbarme Dich. Hierbij een verrassende uitvoering door de acteur Anthonie Kamerling, en ja, De Mattheus is ook mooi zonder getrainde stem: https://youtu.be/8EbxSH2I0Uw.

Met vriendelijke groet,
Huub Bammens

2 thoughts on “Mattheus-passietijd

  1. Hallo Claire,mijn favoriete lied is ook” ErbarmeDich”
    gezongen door Maarten Engelsken.
    Het is een counter tenor! heel erg mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.