Museumbezoek met de Senverbus

Naar musea met de Senverbus

Reserveren

De uitstapjes met de Senverbus zijn voor alle Senver-leden bedoeld. Mensen die buiten Hilversum wonen en uit de Hilversumse Meent kunnen ook mee met de uitstapjes maar worden gevraagd naar de bibliotheek te komen of een andere goed bereikbare opstapplaats. Bij annuleren later dan een week voordat de activiteit plaatsvindt betaalt u de kosten tenzij een ander in uw plaats meegaat.
 Aanmelden
U kunt zich aanmelden: op werkdagen bij de reserveringslijn 035-2400270.

Bij teveel aanmeldingen wordt het uitstapje herhaald op een andere dag. Bij de aanmelding hoort u of u direct geplaatst wordt of dat u op de wachtlijst wordt gezet. Zodra nieuwe data bekend zijn ontvangt u bericht of u mee kan.


Beelden aan Zee Nana’s Niki de Saint Phalle

De Nana’s van de Franse beeldhouwer Niki de Saint Phalle (1930 – 2002) zijn wereld beroemd. Kleurrijke, uitbundig vrolijke vrouwenfiguren die dansend, springend en bruisend van energie door het leven gaan.

Hun joie de vivre werkt aanstekelijk op iedereen. Het zijn immers sterke vrouwen met wie je terdege rekening moet houden.

De tentoonstelling Nana’s aan Zee is een solo voor Nana en een ode aan de vrouwelijkheid! Traditiegetrouw bezoeken we na afloop ook nog Panorama Mesdag.

 • Datum Dinsdag 8 oktober en zaterdag 2 november
 • Tijd Ophalen tussen9.00 en 10.00 uur en ca. 17.30 uur thuis
 • Kosten € 27,00. Toegang beide musea € 18,50. Met Museumkaart gratis.

Rembrandt-Velázquez Rijksmuseum

De tentoonstelling in het Rijks bevat topstukken van dé grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje.

Werken van Spaanse meesters Velázquez, Murillo, Zurbarán en Ribera komen voor het eerst samen met de werken van hun Nederlandse collega’s Rembrandt, Vermeer en Van Hals, dankzij de samenwerking met het Museo del Prado in Madrid.

Rembrandt-Velázquez gaat vooral over schoonheid, emotie, religie en realisme, waarbij de Spaanse en Nederlandse meesterwerken in paren worden gepresenteerd en zo met elkaar in dialoog gaan.

 • Datum Vrijdagmiddag 11 en 25 oktober en woensdagmiddag 16 oktober
 • Tijd Ophalen tussen 12.00 en 13.00 uur en ca. 18.00 uur thuis
 • Kosten € 15,00. Toegang € 20,00. Met Museumkaart gratis.

Gemeentemuseum Den Haag Monet

Wie kent ze niet, de wereldberoemde Waterlelies van Monet. Een groot deel van zijn beroemde ‘tuinen’ is zelfs nog nooit in Nederland te zien geweest.

In Monet -Tuinen van Verbeelding- worden maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht met het schilderij in eigendom van het gemeentemuseum ‘Blauwe Regen’ als stralend middelpunt.

 • Datum Zondag 20 oktober en dinsdag 12 november
 • Tijd Ophalen tussen9.00 en 10.00 uur en ca. 18.00 uur thuis
 • Kosten € 27,00. En toegang museum € 19,50. Met Museumkaart € 3,50

Beeldengalerij Het Depot en Arboretum De Drijen

In Museum Beeldengalerij Het Depot in Wageningen met verrassend mooie hedendaagse beeldhouwkunst staat de mens centraal. De nieuwe tentoonstelling heeft als thema de vier elementen aarde, water, vuur en lucht. Het Depot is gevestigd op drie locaties, die onderling met elkaar verbonden zijn door het Arboretum dat een mooie verbinding vormt tussen Villa Hinkeloord en het hoofdgebouw.

In Villa Hinkeloord is een permanente tentoonstelling te zien van het werk van Eja Siepman van den Berg met een tijdelijke tentoonstelling over haar inspiratiebronnen waaronder werk van Charlotte van Pallandt. Bezoekers kunnen van het ene gebouw naar het andere wandelen, genietend van de overweldigende vormen en kleuren.

 • Datum Dinsdag 22 oktober en zaterdag 9 november
 • Tijd Ophalen tussen 10.00 en 11.00 uur en ca. 18.00 uur thuis
 • Kosten € 22,00. Toegang Het Depot en Arboretum is gratis

Borduurmuseum Barneveld

Borduren wordt ook wel schilderen met draad genoemd. Met evenveel zorg waarmee schilderijen worden gemaakt, worden garen en zijde geselecteerd, in de naald gestoken en creëren vaardige handen de mooiste werken.

Maar liefst 1.500 verschillende borduurwerken sieren de wanden van het borduurmuseum. Naast een grote vaste collectie aan borduurwerken met Bijbelse taferelen, jachttaferelen, scheepvaart, portretten, dieren, bloemen, kinderen en merklappen is er zelfs de Nachtwacht te bewonderen.

Voor mannelijke bezoekers is er een complete afdeling met houtsnijwerk. Tijdens het bezoek krijgt u een levendige presentatie te zien over de geschiedenis van het museum en het borduren.

 • Datum Woensdagmiddag 30 oktober en 13 november
 • Tijd Ophalen tussen12.00 en 13.00 uur en ca. 18.00 uur thuis
 • Kosten € 24,00, inclusief toegang

Mesdag Collectie met Millet

Tijdelijk is er in Museum Mesdag Collectie (het voormalig woonhuis van Mesdag) een tentoonstelling over Jean-François Millet (1814-1875) die gezien wordt als een van de belangrijkste schilders van de School van Barbizon.

Hendrik Willem Mesdag en zijn generatiegenoten, zoals Jozef Israëls, Willem Roelofs, Anton Mauve en Matthijs Maris, waren goed bekend met de landelijke voorstellingen van de Fransman.

Zij werden geïnspireerd door reproducties van Millets schilderijen, maar zeker ook door een aantal belangrijke werken die de Mesdags aankochten en toonden in hun Museum Mesdag.

 • Datum Woensdag 6 november en 4 december
 • Tijd Ophalen tussen 10.00 en 11.00 uur en ca. 18.00 uur thuis
 • Kosten € 26,00 en toegang museum € 9,00. Met Museumkaart gratis

Lakenhal met De Jonge Rembrandt

In de recent verbouwde en onlangs heropende ‘Laecken-Halle’ in Leiden, zijn de bekende topstukken te zien zoals ‘Het Laatste Oordeel’ (ca. 1526/27) van Lucas van Leyden en de ‘Brillenverkoper’ (ca. 1624) van Rembrandt.

In de schilderijenzalen van Museum De Lakenhal worden topstukken getoond uit de Gouden Eeuw. In samenwerking met het Ashmolean Museum in Oxford is nu te ziende toonstelling ‘Jonge Rembrandt – Rising Star’ gewijd aan het vroegste werk van Rembrandt.

Werken die de inmiddels wereldberoemde meester op Leidse bodem maakte, keren na bijna 400 jaar terug naar zijn geboortestad. De tentoonstelling omvat ongeveer 40 schilderijen, 70 etsen en 10 tekeningen.

 • Datum Donderdag 7 november en zondag 17 november
 • Tijd Ophalen tussen 10.00 en 11.00 uur en ca. 18.00 uur thuis
 • Kosten € 24,00 en toegang museum € 12,50. Met Museumkaart gratis

Hermitage Juwelen

Een van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige juwelencollectie. Samen met vele portretten en een overdaad aan rijk gedecoreerde japonnen en kostuums presenteren zij twee eeuwen mode en juwelen, die gedragen werden door de high society aan het Russische hof in St.-Petersburg in de negentiende en vroege twintigste eeuw.

Bij bals en partijen droegen zij de meest schitterende kostuums. Daar kozen ze juwelen bij die hun identiteit, smaak, afkomst en rijkdom toonden. Soms waren ze ook provocerend of bevatten ze een geheime boodschap. Ze werden besteld bij toonaangevende juwelenhuizen als Cartier, Tiffany en natuurlijk hofleverancier Fabergé.

 • Datum Vrijdagmiddag 8 en 22 november
 • Tijd Ophalen tussen12.00 en 13.00 uur en ca. 18.00 uur thuis
 • Kosten € 16,00 en toegang museum € 18,00. Met Museumkaart € 2,50

Grote Suriname-tentoonstelling Nieuwe Kerk Amsterdam

De Grote Suriname-tentoonstelling brengt het meeslepende epos van het land en zijn bewoners met zeer verschillende achtergronden, die samenkwamen in het land. Musea, archieven en particulieren in Suriname en Nederland werkten mee en het verhaal wordt verteld door Surinamers zelf.

Een groots verhaal dat de hele cultuurgeschiedenis bestrijkt, van de oudste nederzettingen tot de onafhankelijke republiek van vandaag. Het wordt een reis door de tijd en is een feest van herkenning voor iedereen die het land een warm hart toedraagt.

 • Datum Dinsdagmiddag 19 november en maandagmiddag 23 december
 • Tijd Ophalen tussen 12.00 en 13.00 uur en ca. 18.00 uur thuis
 • Kosten € 16,00. Toegang Nieuwe Kerk € 18,00. Met Museumkaart € 2,50.

Mauritshuis met Nicolaes Maes

In het Mauritshuis wordt het Rembrandt & de Gouden Eeuw jaar afgesloten met de eerste internationale overzichtstentoonstelling over een van Rembrandts meest getalenteerde leerlingen: Nicolaes Maes.

Met zijn originele voorstellingen van het leven van alledag was Maes één van de meest vernieuwende schilders van de Gouden Eeuw. Zijn huiselijke taferelen zijn een inspiratiebron geweest voor schilders als Pieter de Hooch en Johannes Vermeer. In de levensechte weergave van emoties toont Maes zich een volwaardige leerling van Rembrandt.

 • Datum Donderdag 21 november en zondag 8 december
 • Tijd Ophalen tussen 9.00 en 10.00 uur en ca. 17.30 uur thuis
 • Kosten € 27,00. Toegang Mauritshuis € 15,50. Met Museumkaart gratis

Chagall, Picasso en Mondriaan Stedelijk Museum Amsterdam

Marc Chagall, Pablo Picasso, Piet Mondriaan en andere bekende en onbekende kunstenaars trekken in de eerste helft van de vorige eeuw naar hét kunstcentrum van de wereld: Parijs. Zij moeten er hun weg vinden in een toenemend polariserende samenleving, waarin vrijheid en openheid op gespannen voet komen te staan met nationalisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme.

De tentoonstelling is een uitgelezen kans om het werk van de grote moderne meesters in een ander licht te zien. Voor het eerst in bijna 70 jaar is de grote collectie Chagalls van het Stedelijk te zien.

 • Datum Zondagmiddag 24 november en maandagmiddag 30 december
 • Tijd Ophalen tussen 12.00 en 13.00 uur en ca. 18.00 uur thuis
 • Kosten € 15,00. Toegang Stedelijk museum € 12,50. Met Museumkaart gratis

Toorop Stedelijk Museum Alkmaar

Uit de oeuvres van Jan Toorop, Charley Toorop en Edgar Fernhout blijkt dat deze drie zeer verschillende kunstenaars ieder een markante eigen stijl hebben ontwikkeld maar dat de individuele werken van de drie generaties ook sterke verwantschappen hebben.

Jan Toorop was bij uitstek een van de kunstenaars die omstreeks 1900 de elkaar snel opvolgende vernieuwingsbewegingen in zijn kunst verwerkte en daarmee de moderne kunst in Nederland introduceerde. Charley zocht bewust een andere weg en dat gold later ook voor haar zoon Edgar Fernhout.

 • Datum Woensdag 27 november en zondag 29 december
 • Tijd Ophalen tussen 10.00 en 11.00 uur en ca. 18.00 uur thuis
 • Kosten € 25,00. Toegang museum Alkmaar € 12,50. Met Museumkaart gratis

Glinster & Glamour in Zilvermuseum Schoonhoven

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de zilverfabrieken van Van Kempen en Begeer; de opkomst, ontwikkelingen maar ook de strubbelingen van elke generatie. Machtige families met koninklijke ambities; fabrikanten die de wereld en echte royalty als hun klanten hadden.

Een lange en rijke historie in zilver. Vakmanschap, handelsgeest, innovatie, design, durf en gedrevenheid, sociaal en royaal bracht hen als fabrikanten van zilveren gebruiksvoorwerpen tot in de hoogste kringen in binnen- en buitenland.

 • Datum Dinsdag 3 december en vrijdag 10 januari
 • Tijd Ophalen tussen 10.00 en 11.00 uur en ca. 18.00 uur thuis
 • Kosten € 22,00. Toegang Zilvermuseum € 9,50. Met Museumkaart gratis