Oppepper – de mails

Beste Senver-leden,

Daar zitten we dan, thuis. Te wachten tot het Corona-virus over is. Misschien angstig voor wat komen kan. Veel afleiding is er niet. Alle Senver-activiteiten zijn afgelast. Naar de film of het museum kunnen we niet. De kleinkinderen is aangeraden niet op bezoek te komen.  
Saai, allemaal.

Daarom sturen we vanuit Senver de komende weken elke ochtend een ‘Oppepper van de Dag’. Met een leuk filmpje of een mooi gedicht of een grappig verhaal. Heb je zelf een ‘Oppepper’? Stuur em naar oppepper@senver.nl, dan nemen we je bijdrage mee.Oppepper van zondag 29 maart

Dag Senver-leden op zondag,

Fijn dat u met zovelen onze Oppeppers bekijkt en beluistert. Voor velen is het ´t eerste wat ze ´s morgens doen: de Oppepper openen. Wat een mooi idee is dat, om te bedenken ´s morgens dat er heel veel mensen met hetzelfde bezig zijn. Zo horen we toch allemaal een beetje bij elkaar.

Muziek van Ede Staal

Het lied van Ede Staal ‘t Het nog nooit zo donker west, had een verkeerde link in de oppepper van gister. Deze is wel goed. Wie wil meezingen, kan deze versie bekijken.
En nu we toch bij Ede Staal zijn, luister dan ook naar dit melancholieke Hogelaand.

Kerkdienst in Hilversum op internet

GooiTV zendt iedere zondag een kerkdienst uit. Op die manier zorgt de media-instelling ervoor dat diegenen die graag naar de kerk wilden gaan, maar nu niet meer kunnen, toch nog een dienst kunnen bijwonen vanuit huis. De uitzending is vandaag te zien om 10.30 uur en het wordt een paar maal herhaald.  Vandaag wordt de dienst vanuit de Spieghelkerk in Bussum voorgegaan door ds. Riegonda van Welie-Kaai en er wordt gezongen door leden van het Spieghelkoor en Vocaal Ensemble Voices. Op GooiTV.nl zijn de uitzendkanalen te vinden. Klik op deze link.

Senver in Beweging, met Helmi

Sta je ook iedere ochtend klaar om met Olga te trainen? Wij wel! Het blijkt echter dat de aanvangstijden  van Nederland in beweging nogal variabel zijn . Dus voordat je klaar gaat staan met je matje kijk eerst of je wel op tijd of wellicht zelfs te vroeg bent voor Nederland in Beweging. Je kunt natuurlijk altijd naar de herhaling kijken, dat maakt niets uit. Als je maar beweegt.

Voor de stoel-gymers zijn we inmiddels toe aan les 3, klik hier. Het lijkt zo simpel maar je beweegt toch lekker in die 15 minuten en alle spieren komen aan de beurt.

De stoelyoga wordt gewaardeerd, horen we, dus hierbij de link.  Nu weer door een andere yogalerares. Het volgen van deze sessie geeft je je ontspanning en psychisch rust. Dat kunnen we allemaal best gebruiken in tijden van Corona.

En dan als grapje; een oefening die je hooguit maar eenmaal per dag mag doen, zie hier. Ga je het vaker doen dan neem je een groot risico, dus wees voorzichtig. Wij voelen ons niet verantwoordelijk!  
Hou je erg van dansen en heb je geen danspartner dan is dan is dit de oplossing  
Veel plezier!

Favoriete delen uit de Mattheus

Op de oproep van Claire (wat is je favoriete stuk uit de Mattheus) zijn al verschillende reacties gekomen. Vandaag die van Huub Bammens (onze webmeester…), hij schrijft het volgende.
Zijn bijdrage staat ook op deze web-pagina van Senver.

Hallo Claire,
Ik leerde de Mattheus Passie kennen halverwege de jaren zeventig (ik was
18) toen ik in een stapel elpees, die ik kreeg van een oude vriend van mijn ouders, de uitvoering onder leiding van, oorspronkelijk organist Piet van Egmond vond. Ik was meteen weg van die muziek en heb jaren gedacht dat zijn super romantische en vooral trage uitvoering dé uitvoering was. Dat was natuurlijk lang voor alle discussie over wat nou de echte manier van uitvoeren is.

Ik heb een filmpje (uit 1965) over Piet van Egmond en zijn ideeën over de Mattheus Passie, het bekijken meer dan waard, lijkt me.
O, ja, mijn favoriete fragment is het
Erbarme Dich. Hierbij een verrassende uitvoering door de acteur Anthonie Kamerling, en ja, De Mattheus is ook mooi zonder getrainde stem.
Huub Bammens

Leuke filmpjes

 • Effe een knuffel
 • Wel eens gekeken naar cabaretier Najib Amhali?  Bruiloft
 • Een opbeurend bericht: een 102 jarige Italiaanse vrouw herstelt van corona, komt via Marjolein Mulder.
 • Beleef de lente, van Marijke van de Rotte, ze schrijft: Het leukste is het op een groot scherm omdat je dan goed de ogen van de steenuil steeds groter ziet worden: ‘Ooooh, wat is dit eng!’

Feuilleton aflevering 12

En ja, er is ook weer een nieuwe aflevering, deze keer van Henja. Ze moest beginnen met de zin waarmee de aflevering van gister afsloot: ‘Hij of zij heeft een hoed op en Jet kan het gezicht niet goed zien.’ Lees aflevering 12.

Werken met zoom.us

In een eerdere Oppepper schreven we dat het zo leuk is om met je familie te kletsen via www.zoom.us. Je kunt elkaar zien en horen, en met meerdere mensentegelijk praten. Bij Senver hebben we een werkgroep die mensen helpt bij digitale zaken. Vooral met iPads, maar nu dus ook met zoom.us. U kunt een mail sturen aan Jan Rensen, janjmp@gmail.com, dan laat hij u zien hoe het programma werkt. Zeven mensen deden deze week al een beroep op hem.
Normaal gesproken kun je maximaal 40 minuten gratis bellen, maar de firma achter zoom heeft dat maximum aantal minuten los gelaten gedurende de crisis.

De wijsheid van Ko

Als je stopt met zoeken naar wat er eigenlijk had moeten zijn, kun je worden gevonden door wat er daadwerkelijk is.

Dat was het weer. Het wordt buiten koud vandaag,
maak het binnen knus,

Helmi, Henja en Ineke


Oppepper van zaterdag 28 maart

Dag lieve Senver-leden,

Lukt het allemaal nog een beetje? We hopen het maar. Blijf uw reacties opschrijven op onze reactiepagina, ook hoe het met uzelf gaat.

Belangrijk, eerst even iets zakelijks

In het maandblad staat dat we op 22 april een ALV zullen hebben om een nieuw bestuur te kiezen. Die ALV gaat natuurlijk niet door. Het (demissionaire) bestuur is een stemming via internet aan het voorbereiden, zodat er tóch een nieuw bestuur benoemd kan worden.
De beoogd penningmeester is vanwege de crisis elders in het land hard nodig en moest zich afmelden, en ook een secretaris heeft zich nog niet gemeld. Wilt u eens om u heen kijken en vragen? Het wordt een collegiaal bestuur, waarin we de taken onderling eerlijk gaan verdelen. Een bestuur van een actieve vereniging waar het motto is: voor en door de leden! Suggesties en aanmeldingen zijn welkom op info@senver.nl

Mooie troostrijke muziek

Mattheus-passietijd zonder Mattheuspassie, door Claire Verlinden
Ja Senver muziekliefhebbers, het zijn rare tijden zonder de jaarlijkse uitvoeringen. Gelukkig kun je heel veel uitvoeringen op YouTube of Spotify vinden. En radio en tv zullen ons ook niet in de steek laten. Vraag van Claire Verlinden is: Wat is jullie lievelingsaria, koraal, koor, recitatief enz uit de Passiemuziek van Bach? Plaats hier je reactie, of mail het aan Claire (clairev@xs4all.nl) me een link van het stuk wat je gevonden hebt, of de titel, dan zoek ik het zelf. Maar vertel wel erbij waarom je dit kiest. Waar hoorde je het, hoe hoorde je het, hoe oud was je, hoe vond je de muziek of ben je er later pas van gaan houden?

Claire doet zelf een aftrap: “Ik hoorde in Limburg op de Kweekschool (17jaar) voor het eerst over de Mattheuspassie. De muziekleraar liet ons horen hoe het jongenskoor Lamm Gottes unschuldig boven Kommt ihr Töchter van de twee koren zong. Zo begint de Mattheus en zo begon het bij mij.”
https://www.youtube.com/watch?v=uJSd7AGHQ7g

Ede Staal – t Het nog nooit zo donker west, door Gré Imbos, voor de Groningers onder ons.

Ook mooi, maar geen muziek: tuinen kijken. Houdt u van mooie Engelse tuinen? Dan is dit een mooie virtuele rondleiding op Great Comp Garden in Kent. Ingestuurd door Othie Jaakke.

Gekke filmpjes

Gelukkig blijven de filmpjes en foto’s binnenstromen.

Cabaret

Pieter Derks heeft weer een leuke column, nu over verveling.

Ella’s Knutselpagina

Ella van den Bogaard houdt van knutselen, schooljuf in hart en nieren, en ze zal af en toe een leuk voorstel doen. Zo heeft ze nu een eigen pagina op de website, en daar staat nu haar eerste Paas-knutsel-werkje.

De feuilleton, nummer 11

Deze komt van Elze Mulder, weer met een verrassende wending! Lees aflevering 11.

Eten uit de voorraadkast

Gemak dient de mens, dat klopt als een bus. Maar het moet wel lekker en gezond zijn. Henja heeft weer een recept, deze keer van een Mexicaanse kidneybonen salade. Het bestaat uit ingrediënten die je op voorraad kunt houden en eenvoudig bereidt. Vul aan met wat je toevallig in huis hebt, wat je lekker vindt en je hebt een heerlijk voedzame maaltijd.
Heb je zelf een favoriet recept of leuk idee, stuur het op naar henjamaarten@hetnet.nl
Lees het recept.

Lievelingsgedicht voor vandaag

Ko van den Bovenkamp heeft een oproep gedaan om je lievelingsgedicht in te sturen. Stuur je gedicht in naar k.vandenbovenkamp@hotmail.com

We beginnen alvast met een gedicht van Ingmar Heytze, ze dicht over de Coronacrisis. Het gedicht staat aan het eind van deze mail, en op de website.

En we eindigen met een wijs woord van Ko:

Tabula rasa

Onze blanke ziel is als een maagdelijk tablet van was, waarin de indrukken van ons levengegraveerd worden. Wanneer we niet tevreden zijn met hoe we ons leven ervaren, kunnen we elke dag weer een hagelwit nieuw blad nemen en onze werkelijkheid herschrijven.

 Lieve groeten van
Helmi, Ineke en Henja


 Vogels, vissen

Zet de radio uit. Je hoort niets nieuws.

De stilte wacht geduldig af. Vouw de krant dicht.

Hij was oud voordat hij werd gedrukt.

Zoek niet, deel niet, duim niet tot je vierkant ziet.

Zet eindelijk het scherm op zwart.

Ik ben net zo bang als jij, net zo bezorgd voor iedereen

die ik niet missen kan. Ik had ook gespaard voor andere dingen:

verre reizen, eerste hulp bij een gebroken hart,

een auto die wat vaker start.

Maar: in Wuhan hoor je vogels zingen.

Boven China was de lucht nog nooit zo blauw.

In Venetië zien ze vissen in het helderste water sinds tijden.

De kunst van leven was altijd dezelfde: ongevraagd komen,

ongewild gaan, intussen doen wat je het liefste doet,

vrede sluiten met je lot.

Sluit de voordeur. Zet de tuindeur open, voel de zon op je gezicht.

Denk voor je uit wat niemand hardop durft te zeggen:

wij zijn een virus dat een virus heeft gekregen.

Ingmar Heytze


Oppepper van vrijdag 27 maart

Beste Senver-leden,

Elke dag heeft in deze tijd een oppepper nodig, en met z´n allen zorgen we daarvoor. U met al uw foto´s en filmpjes, wij met een hele ploeg intussen (zie hier) voor de rest.

Een persoonlijke opkikker

komt deze keer van Jan van Dijk, ´onze´ buschauffeur tijdens de Zomerschool en de vakantiereis. Hij hoopt dat hij na de mei-vakantie weer kan gaan rijden. Zie het filmpje.

Foto’s en cartoons

We hebben weer nieuwe foto’s en cartoons toegevoegd, zie hier. Erna Meindersma schrijft: “Mijn broer is aan het puzzelen, heeft hij nooit gedaan en nu toevallig deze! Ik vind het wel een toepasselijk plaatje in deze tijd!” (de eerste foto links op de verzamel-pagina).

Gekke filmpjes

Veel van deze filmpjes staan ook op ons Youtube-kanaal. Ga naar YouTube, en type daar: Senver Hilversum. Je vindt de filmpjes ook op de website: www.senver.nl onder de oppeppers, de mails.

Cabaret

Hopelijk kunt u deze in het Twents accent volgen: Herman Finkers over Twente en Carnaval

Mooie muziek

Een actuele (corona) versie van Halleluja, in het Duits, van Leonard Cohen

Troostmuziek

Annelies Edel mist komende tijd wel 11 concerten en meldt: ”Vanmorgen ging ik een cd uitzoeken om te beluisteren en stuitte ik op een cd-box van Bela Bartok met maar liefst 5 cd`s erin, de mooiste vond ik deze: Bartók: The Wooden Prince, BB 74, Op.13 (Sz. 60) – Introduction. Uitgevoerd door Hungarian State Symphony Orchestra olv Adam Fischer.
Het is het begin van een ballet, waarbij een prins verliefd wordt op een prinses. Een betovering houdt hem tegen. Om de aandacht van de prinses te krijgen maakt hij een houten evenbeeld. Maar de prinses wordt verliefd op die houten prins, die tot leven komt. De echte prins is wanhopig maar gelukkig komt het allemaal goed.

Feuilleton-aflevering nr. 10

van vandaag komt van Terry Porcelijn. Zij begon waar Helga gister eindigde, bij Kees, die gekust was in de het fietsenhok. Lees aflevering 9.

Het laatste woord is weer aan Ko

Welke dag is het? vroeg Poeh
Het is vandaag piepte Knorretje
Mijn lievelingsdag, zei Poeh

Van A.A.Milne
 

Maak er een goede dag van, ondanks alles,
Henja, Ineke en Helmi


Oppepper van donderdag 26 maart

Beste Senver-leden,

Vandaag is het donderdag, en om die goed te beginnen, is hierbij weer de Oppepper. Met een nieuwe poëzie-rubriek van Ko van den Bovenkamp, een Recept van de Dag met Henja Kronenburg, en nog veel meer. Uw reacties zijn welkom op deze web-pagina. En leuke tips voor deze Oppeppers, stuur ze gewoon terug. En vergeet niet: om 10.15 uur Nederland in Beweging.

De rubriek: gekkigheid

Kunst kijken met Henk Roos

Genieten van mooie kunst, Henk Roos gaat ons daarbij helpen. Elke week geeft hij een tip, voortaan op dinsdag, maar deze keer nog op vrijdag. Deze keer raadt hij ons aan een bezoek te brengen aan de Hermitage Sint-Petersburg. Daar kan je wel een paar dagen rondkijken.
A one-take journey through Russia’s iconic Hermitage museum.

Koken met Senver

Ons dagritme is drastisch veranderd. Onze sociale contacten staan op afstand. We zitten veel thuis. Toch moeten er boodschappen gedaan worden. Ook al heb je geen trek en moet je er niet aan denken in de keuken te gaan staan, het is wel heel belangrijk dat we goed blijven eten.
Daarom probeer ik iedere dag, samen met jullie een niet te moeilijk, smakelijk recept voor één persoon in de Oppepper te plaatsen. Ingrediënten uit de voorraadkast, aangevuld met verse producten. Volgens de Consumentengids zijn groenten in pot en diepvries vergelijkbaar met vers. Nu boodschappen doen moeilijker wordt is het prettig wat van deze groenten in voorraad te hebben.
Ook aardappelen, uien, winterwortel enz. zijn langer houdbaar.

Stuur je recept naar henjamaarten@hetnet.nl
Tip: zet een schaaltje lekkere, gezonde, dingetjes voor de grijp op tafel. Wat jij lekker vindt, anders eet je het toch niet.
Tip: recepten zijn vaak voor 2 of meer personen. Deel de hoeveelheden naar 1 persoon.Het recept hangt onderaan deze mail.

De feuilleton, aflevering 9

We zijn al weer aan aflevering 9 toe. Met de zin “Zo snel als hij kan met zijn 85 jaar en zijn manke been loopt hij achter Jet aan”, was Helga Elzinga geëindigd. En daar begint de aflevering van Bea Rigter. Lees aflevering 9.

Senver in Beweging

Iedere ochtend om 10.15 op NPO1 Nederland in beweging.
Maar voor de mensen voor wie dit te veel is nu les 2 van de stoelgymnastiek. Is de vorige les je goed bevallen dan is er niets op tegen om die te blijven doen.

Vorige keer bleek de stoelyoga link niet te werken, daarom nu een andere link ook een leuke manier om te bewegen en in de quarantaine periode ook wel eens lekker om geestelijk wat ontspanning te ervaren.
En…….vergeet niet om af en toe een wandelingetje  te maken. Niet naar de supermarkt maar gewoon in je eigen buurt. Maar let op de anderhalve meter als je een praatje maakt.

Wat is uw lievelingsgedicht?

Poëzie kan in bange dagen heel troostend zijn. Welk gedicht is uw lievelingsgedicht, en waarom? Ko van den Bovenkamp verzamelt ze, dus stuur uw gedicht naar k.vandenbovenkamp@hotmail.com. En geef ook waarom u juist dát gedicht zo mooi vindt, welke strofe spreekt u vooral aan? Maar als u alleen een gedicht stuurt, is dat ook goed.

Hartelijke groet en blijf positief,
Helmi, Henja en Ineke

AANHANGSELS

Problemen om boodschappen in huis te krijgen?

In verband met de maatregelen rond het corona-virus is de vrijwillige thuiszorg van Versa tot 6 april beperkt bezet. Heeft u een spoedvraag, bijv. om boodschappen, medicijnen, of iets anders dat niet kan wachten, dan kunt u het best even contact opnemen met
Anja Wessels tel. 06-45 23 24 15 awessels<AT>versawelzijn.nl of
Anneke Bijleveld tel. 06-49 37 71 71 abijleveld<AT>ersawelzijn.nl

Recept van de dag: Gevuld broodje

 1. Ovenvast schaaltje, ongeveer zo groot als een soepkom. Verwarm de oven voor op 180 gr.
 2. Een boterham
 3. Restjes groenten. Geen restjes? Zo’n klein blikje gemengde groenten is ook lekker
 4. Wat uitgebakken spekjes, klein gesneden plakjes ham. Stukjes kaas, wat je maar lekker vind. Je kunt het vlees ook weglaten
 5. Klop 1 ei los met een scheutje melk of water, wat zout en kruiden die je lekker vind.
 6. Bedek het schaaltje met de boterham zodat er een kommetje ontstaat
 7. Doe alle ingrediënten in het broodbakje en schenk het geklopte ei erover.
 8. Eventueel wat kaas erover en zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Heb je een Kaiser broodje over, hol dat uit en vul ze met de bovenstaande ingrediënten. Ook lekker.

Eet smakelijk, Henja


Oppepper van woensdag 25 maart

Beste Senver-leden,

Hier zijn we weer met de dagelijkse Oppepper, voor bijna 1500 Senver-leden.

Actueel: het maandblad

Misschien hebt u het maandblad van april al in de bus gekregen. Vol met leuke activiteiten, die allemaal niet doorgaan. Akelig hè? Sommigen van u denken misschien: had het dan niet verspreid. Tja, had ook gekund. De redactie heeft bij het samenstellen, 10 dagen geleden, niet kunnen voorzien, dat het zo zou gaan als het nu gaat. Wat is de situatie snel veranderd.
Wil je een reactie kwijt? Dat kan op deze web-pagina. Je kunt ook reageren op elkaar.

Deze Oppeppers

En nu we toch zo serieus bezig zijn: de redactie van deze Oppeppers (Henja, Helmi en Ineke) heeft gister via internet overlegd of ze ermee door zullen gaan. Want in plaats van een leuk tijdelijk grapje – een dagelijkse Oppepper – wordt het nu een langdurige kwestie. Maar we gaan door, hebben we besloten, met een dagelijkse uitgave. We gaan wel proberen om bij de voorbereiding meer mensen te betrekken. Zo gaat webmeester Huub elke ochtend vroeg deze Oppepper versturen. Maar daar merkt u verder niets van. Ineke wel, die kan uitslapen.

Praten op afstand, met méérdere mensen tegelijk

De redactie heeft gister overlegd door thuis te blijven en met elkaar te praten via de laptop en iPad, via www.zoom.us. Het is een heel handig programma op de iPad en laptop, voor overleg of een gesprek tussen meerdere mensen. Bijvoorbeeld met broers en zussen, of met je kinderen. Gesprekken tot 40 minuten zijn gratis. Wil je het een keer uitproberen voor eigen gebruik? Stuur dan een mailtje aan de iPad-werkgroep, aan Jan Rensen: janjmp@gmail.com dan doen ze een proef-gesprek met je.

Malle dingen

Wel eens gehoord van balcon-bingo? Het bestond ook niet vóór de corona, zie hier.
Als je niet kunt kiezen wat je vandaag zult gaan doen, kijk dan hier.
Pieter Derks heeft een mening over aflossingsvrije hypotheken (advertenties kun je wegklikken-skip ads)
Er zijn weer grappige nieuwe cartoons toegevoegd aan onze verzameling.

Mooie (troost-)muziek

 • Ja, het gaat lang duren, schrijft Ellen Bos, maar we gaan er nog een poosje tegenaan, we laten de moed niet zakken en we gaan het volhouden! Haar suggestie voor Troostmuziek is Fragile van Sting. Het filmpje is 89 miljoen keer bekeken notabene! De tekst van wat er gezongen wordt, hebben we helemaal aan het eind gezet.
 • Leen de Groot schrijft: In december 2014 hebben we met een bezoek aan het Italiaanse Nieuwjaarsconcert van de RAI in teatro la Fenice, Venetië ons 50 jarig huwelijk luister bijgezet. Hier een compilatie uit la Fenice van bekende nummers van Verdi, Bellini, Donizetti, enz. Ik leef mee met de Italianen met hun liefde voor liefde en dramatiek, die het nu zo moeilijk hebben.
 • Elke ochtend is er een koffieconcert op Facebook: Wouter Harbers verzorgt elke ochtend een klein koffieconcert. Van 11.00 tot 11.20 uur. Je kunt hem hier volgen op Facebook. Dus om 10.50 uur koffie gaan zetten, en om 11.00 uur lekker luisteren.

Feuilleton

De dagelijkse feuilleton wordt vandaag voortgezet door Helga Elzinga, met aflevering 8.Lees haar bijdrage.

Discussie over artikel Marli Huijer

Eerder namen we een link op naar een artikel van Marli Huijer: “We moeten accepteren dat het risico van de dood bij het leven hoort”, lees hier. Dat artikel roept reacties op, een daarvan staat in dagblad Trouw van Welmoed Vlieger.
Wat vindt u/jij daarvan? Je kunt op deze pagina van onze website je mening kwijt, en reageren op anderen.

Doordenkertje van Ko

And now something completely different:
Het temperament van de Rus, die wel móet drinken om geen hoogtevrees te krijgen van de diepte van de ziel.

Dag hoor, maak er een zonnige dag van, van binnen en van buiten,
Ineke, Henja, Helmi

Tekst Fragile, van Sting

If blood will flow when flesh and steel are one
Drying in the color of the evening sun
Tomorrow’s rain will wash the stains away
But something in our minds will always stay

Perhaps this final act was meant
To clinch a lifetime’s argument
That nothing comes from violence and nothing ever could

For all those born beneath an angry star
Lest we forget how fragile we are

On and on the rain will fall
Like tears from a star
Like tears from a star
On and on the rain will say


Oppepper dinsdag 24 maart

Goede morgen allemaal,

Het gaat allemaal lang duren, deze nare toestand.
Laten we de moed zakken, of gaan we er nog een poosje tegenaan?
Wij gaan je helpen om het vol te houden.

Als dit geen goede morgen brengt. . . .
Of deze kinderen uit Kenia, die grote mensen nadoen, dan krijg je dit.

Mooie, gevoelige muziek

We krijgen mooie muziek-filmpjes, beluister ze in de loop van de dag.

Muziek om te troosten

Claire Verlinden verzamelt troostmuziek. Marianne Ruigrokkiest alsTroostmuziek: Spiegel im Spiegel, van Arvo Pärt. Al bijna 3 miljoen keer bekeken op YouTube dus dat moet wel mooi zijn.

Vandaag gaan we van start met Senver in Beweging

Voor de fitte mensen onder ons is er op NPO1 iedere ochtend om 10.15 Nederland in Beweging. Dus niet om 9.15 zoals abusievelijk gisteren vermeld stond.

Gedurende de dag wordt het programma diverse keren herhaald. Maar het staat ook op internet, Nederland in beweging. In 15 minuten worden de stijve spieren weer allemaal getraind.

Is dit programma voor jou te zwaar of sta je niet zo makkelijk meer in een vrije ruimte dan is het programma van Cordaan een heel goed alternatief. Ongeveer 10 minuten heel rustige oefeningen op de stoel. Dit is les 1 en we zullen de volgende lessen later ook vermelden. Dan wordt het niet zo saai. Dank Ineke Bomhof voor de tip.
Voel je meer voor yoga dan kunnen we dit programma aanbevelen.
En deze ‘schoen-challenge’ is meer iets voor je kleinkinderen, en deze rollator-dans bewaren we voor later.
Of verzamel eerst wat bladeren, en hup

Cabaret plus

 • Brigitte Kaandorp met het lied ‘Andries’Knevel
 • In talkshow legt Brigitte Kaandorp verantwoording af aan Andries Knevel
 • Herman Finkers verklaart zijn liefde voor Brigitte Kaandorp middels een parafrase op Kaandorps lied ‘Andries Knevel’.

Feuilleton, aflevering 7

De aflevering van gister, van Joanne Klusman, eindigde met ‘…..haar poot is verstrikt in zwerfplastic en ze kan niet bij haar eitjes komen. Er moet geholpen worden!’
Aflevering 7 is geschreven door Joanna Schopman, hoe gaat zij verder, lees het in aflevering 7.

Marli Huijer

We namen gister een artikel op van Marli Huijer. Niet iedereen deelt haar mening, maar dat had u zo ook al begrepen. Lees bijvoorbeeld welingelichte kringen.

De dagsluiting van Ko

Net als lichamelijke gezondheid heeft ook de liefde een schijf van vijf:

Aandacht, acceptatie, respect, waardering en vrijheid
Respect er even uitgelicht.

Wat mooi als je beseft dat de letterlijke betekenis van respect is: Opnieuw (leren) zien.

Hou de moed erin, gewoon volhouden!

Helmi, Ineke en Henja


Oppepper maandag 23 maart

Beste Senver-leden,

We gaan een nieuwe week in. Vol goede moed, nietwaar? En wij gaan door met het sturen van Oppeppers. Met muziek, bewegingsfilmpjes, de feuilleton en natuurlijk een éigen filmpje. En op de fotopagina staan grappige nieuwe cartoons.

Vrolijke muziek

Meer bewegen

Vanaf morgen gaan we ook filmpjes met oefeningen voor thuis laten zien. Onze spieren worden door al dat thuiszitten er niet sterker op. Voor nu alvast een voorproefje. Je hoeft deze keer nog niet mee te doen, hoor.

Nederland in Beweging, elke ochtend op NPO1 om 9.15 uur
Gré Imbos schrijft dat na de mooie en soms ontroerende oppeppers de lief- en leedspieren wel weer getraind zijn. Maar we hebben nog meer spieren, die vast wel wat oefeningen nodig hebben. Je kunt bijvoorbeeld meedoen met Nederland in beweging. Elke dag te zien op NPO 1 om 9.15 uur.

Te vroeg? Neem het op en doe mee op een ander tijdstip. Wel MEE DOEN, dus niet alleen naar kijken hè. Gré coördineert de aqua-fitness, op dinsdagmorgen.

Troostmuziek voor de maandag

Claire Verlinden deed gister een oproep: wat vind je mooie ‘troostmuziek?’ Trix Malta schrijft: wat fijn dat je oproept troostmuziek op te sturen in deze barre tijden. Ik hoop – en verwacht dat ook wel – dat veel mensen reageren en dat we even afgeleid worden door ervan te genieten. Hier komt mijn keuze: Pergolesi ‘Lieto cosi talvolta’ uit de opera Adruiana in Siria, gezongen door de sopraan Simone Kermes. Omdat dit prachtige duet tussen stem en hobo je een kwartier lang optilt uit de werkelijkheid. Claire schrijft: Ik heb gekozen voor een live opname van Franco Fagioli.

En dan nog iets anders: Jan Willem de Vriend en Zijn Helden, vertelt over Muziek Als Troost samen met het Orkest van het Oosten

Feuilleton, aflevering 6

De aflevering van gister, geschreven door Hetty Blaauw, eindigde met ‘Even later staat er een blije opa Senn en Janneke uit te zwaaien.’ Vandaag krijgt het verhaal een bijzondere wending met een bijdrage van Joanne Klusman  Lees aflevering 6.

Filmpje: Het Verborgen Verleden van Marianne Ruigrok
Toen Marianne het boekenweekgeschenk las, kwam ze tot een bijzondere ontdekking. Zie dit filmpje. (Let op: het lijkt wel of we aan de A1 zitten qua auto-geluid, het is slechts de Emmastraat, op een rustige zondagmorgen. #beginnersfoutje…)

IPadhulp online
Hebt u moeite om de filmpjes uit deze Oppeppers te bekijken, of andere vragen? Onze iPad-groep biedt aan om online (basis-)vragen te beantwoorden over het gebruik van een iPad of een  andere tablet. Bel met Lily Goudsmits, tel.nr. 035 6214414. of stuur haar een e-mail dfam.goudsmits@gmail.com.  Het kan misschien het contact met de buitenwereld gemakkelijker maken. Hulp om FaceTime te kunnen gebruiken? Jan Rensen kan u daarmee online helpen, telefonisch (06-10664983)  of stuur hem een e-mail (janjmp@gmail.com). Schroom niet! 

Serieus

In deze video is duidelijk dat de jeugd aan ons denkt, meldt Theo Veldkamp.


En een artikel uit ScienceGuide:  Voormalig huisarts en hoogleraar filosofie Marli Huijer maakt zich zorgen over de toenemende druk om een lockdown in te voeren. “We moeten accepteren dat het risico van de dood bij het leven hoort.” Lees dit artikel.

En het laatste woord is voor Ko:

De hoop heeft twee prachtige dochters. 

De één heet woede,

de ander heet moed;

woede over hoe de dingen zijn 

en moed om te zien dat ze niet zullen blijven zoals ze zijn.

Hartelijke maandag-groeten van
Helmi, Henja en Ineke


Oppepper zondag 22 maart

Goedemorgen Senver-leden,

Aan de reacties te zien (zie deze reactiepagina) worden deze Oppeppers erg gewaardeerd. Om eerlijk te zijn genieten de samenstellers ook erg van het samenstellen ervan. (Gistermorgen begonnen we onderling te appen over nieuwe filmpjes, en wat bleek: we lagen alle drie nog in bed, in verschillende huizen hoor, dat wel.) Maar blijf bijdragen sturen, want om voor ‘elk wat wils’ op te nemen, hebben we veel suggesties nodig.

Om te lachen over onze situatie

Thuiswerken met z’n tweeën, daar kun je gestoord van worden,

Deze mevrouw houdt afstand in de metro. (Waren we allemaal maar zo lenig!)

En zomaar leuk: Toon Hermans:

De wens dat alles weer normaal wordt, komt deze keer van de 11-jarige Cecile Jonker.

Klassieke muziek die leuk is om naar te kijken

MoART-groep, ‘How to impress a woman’, suggestive van Marjorie Lindhout. Van die groep zullen we nog wel eens vaker iets laten zien.

Italianen kunnen prachtig zingen vanaf een balkon

Het Rotterdams Filharmonisch Orkest geeft voor ons een concert, doorgestuurd door Kees Reijn en anderen.

Heerlijk, 135 minuten André Rieu in Maastricht. Ga er lekker voor zitten.

En een oproep: Troostmuziek in bange dagen

Van verschillende kanten vragen mensen om troostmuziek. Nu is wat voor troost biedt, voor mensen heel verschillend.Dus doet ze een oproep:stuur haar jouw wens met een regeltje waarom dit jouw troostmuziek is.  Je kunt een link sturen, je mag ook titel en componist noemen dan zoekt Claire het zelf op: clairev@xs4all.nl
Vandaag kiest ze voor Morten Lauridsen: Sure on this shining night. Met mooi plaatjes van noorderlicht.  Waarom? Omdat veel mensen tijdens de muziekochtend dit prachtig vonden!

Feuilleton, aflevering 5

Waar waren we ook alweer gebleven, Hetty Blaauw schreef de aflevering van vandaag.

Dieren, altijd leuk om te bekijken

Een jonge gorilla en een kleuter, heel bijzonder.

Van alle kanten krijgen we ‘Bird Song Opera’ toegestuurd. Dat móet wel mooi zijn.

Dieren in Suriname, Alice van Hecht Muntingh Napjus maakte ons erop attent dat daar hele mooie filmpjes over zijn.

We eindigen natuurlijk weer met een wijze spreuk van Ko:

Op dit moment is het coronavirus een universeel gegeven.
Wat is het mooi dat de letterlijke ‘vertaling’ van universum is: Terugkeer naar éénheid.
Ko wijst ons nog op Lief mens in tijden van corona, brief van Susan Smit.

Maak er een beetje een mooie zondag van,

Henja, Helmi, Ineke


Oppepper 20 maart 2020

Houden jullie het nog een beetje vol? Hier zijn we weer met een nieuwe Oppepper.

Filmpje over hobby Carol van den Wijngaart
We hebben leden met bijzondere hobby’s. Carol  van den Wijngaart (bekend van de muzieklezingen van Claire) maakt bijvoorbeeld bewegende, piepende, voetballende robotjes. Bekijk het filmpje.

Om onze situatie lachen
Tennissen, tip voor de bovenste verdieping van de Zeverijnstraat of de Johannes Husflat?
Zou het zo met ons aflopen als die mensen ‘im Zimmertal’, ingestuurd door Merian.

Cabaret
Omdat we merken dat de linkjes naar cabaret-stukjes erg gewaardeerd worden, hebben we er nu maar eens drie opgenomen. Kies maar, of bekijk ze alle drie.

Meezingen
Wat is er lekkerder dan zingen. Hier een paar liedjes waar de tekst bij staat.

Feuilleton, deel 3
Onze feuilleton, deel 3, geschreven door Irene Gret Lees verder

En tot slot de dagelijkse doordenker van Ko (vd Bovenkamp)
Geen handenschudden, omhelzingen en kussen, maar glimlachen kan nog altijd: “Een glimlach is de kortste afstand tussen twee mensen.”
Daar kunnen we vandaag wel weer mee vooruit.Maak er een mooie dag van, ondanks alles

Helmi, Ineke, Henja


Oppepper donderdag 19 maart

Dag beste lezers,

Om het leed en het alleen zijn wat te verzachten hebben we weer een heerlijke Oppepper in elkaar gedraaid. Met veel bijdragen van jullie, enthousiaste Senver-leden. Wist je dat er ook mensen lid worden, omdat ze deze mailtjes graag krijgen?  

Oppepper van burgemeester Broertjes
Aan burgemeester Pieter Broertjes hebben we gevraagd om mee te werken aan onze oppeppers. Dat wilde hij graag. Hier is zijn boodschap.

Lachen om onze situatie nu

Dat klassieke muziek mooi én leuk kan zijn…

Het 2e deel van de feuilleton
Er hebben zich al 5 mensen gemeld om een nieuw hoofdstuk te schrijven in de feuilleton. Vandaag is Helmi Duijvestein aan de beurt. De laatste zin waar we gisteren mee eindigden was: De doos glipt uit haar handen, stuitert op de grond en scheurt in duizend stukken.

Een doos met borrel-, wijn-, mosterd en wat-al-niet-glazen klettert op de grond.

“In deze doos zit het kookboekje zeker niet” zegt Janneke nog even ad rem tegen oma , maar inwendig vloekt ze. Dat bezoekje aan oma gaat veel langer duren dan ze gepland had.
Lees verder op de website.

Column Pieter Derks van vandaag
De gesproken column van gister: ‘Zinloze Nederlanders, deze is voor jullie’, zegt Pieter Derks. ‘Of je nou HR analist, of applicatiebeheerder, of Junior e-commerce Partnership Manager bent, of koning: je mag er zijn.’

Doordenkertje
We sluiten af met een doordenkertje ingestuurd door Ko van den Bovenkamp: “Je hoeft niet eerst ziek te worden om beter te worden”.

Heb een goede dag!
Het wordt zonnig, maar schraal weer.
We hopen allemaal op betere tijden.

Henja, Ineke, Helmi


18 maart

Er komt een stroom van creativiteit lost door dat (stomme) virus. Geniet weer van deze Oppepper.

Claire en de seksende kikkers
Allereerst hebben we een filmpje van Claire Verlinden (van de muzieklezingen) die een tuin vol seksende kikkers heeft. Bekijk het filmpje.

Flashmobs

Rik Jungmann heeft mooie flashmobs gevonden, flashmobs zijn optredens op straat die niet aangekondigd zijn, zomaar tussen het winkelend publiek.

Iets nuttigs
Je kunt je aanmelden voor een dagelijkse gratis test Beter Spellen, van harte aanbevolen (door Ineke)

Gekke (Corona-) filmpjes

We starten een feuilleton

Beste mensen, Op deze pagina zien jullie het begin van een verhaal, echter zonder einde. De bedoeling is dat Helmi morgen met de laatste zin haar deel van het verhaal start. Overmorgen kan een van jullie verder gaan enz. enz. max 300 woorden. Minder mag ook. Zo proberen we een strip, feuilleton, boek, geen idee wat het wordt te schrijven.

Heb je zin om mee te doen, meld je dan vandaag aan bij onze oppepper nieuwsbrief. Je krijgt een seintje wanneer het jouw beurt is om een vervolg te schrijven. Ontplooi al je creativiteit en laat je fantasie stromen. Laten we samen geschiedenis schrijven. Groetjes van Henja

Mooie gedachte
Ko van den Bovenkamp heeft nog een mooie gedachte voor ons gevonden:

Geef me de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen,
geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen en
geef me de wijsheid om het verschil te zien.

van Reinhold Niebuhr

En nu even serieus

 • Criminelen proberen een slaatje te slaan uit de coronacrisis en onze angst om te worden besmet. Ze sturen phishingmails en computervirussen, maken Android-apps met ransomware, sturen nep-sms’jes en via nepwebshops proberen ze mondkapjes te verkopen. Trap er niet in!
 • Als u hulp nodig hebt, zie onderaan, de mededeling van Versa.

17 maart

Gistermorgen om 9.00 uur stuurden we écht een Oppepper, een hele leuke zelfs. Met een paar hele aardige filmpjes. De linkjes naar die films hebben we nog even onderaan deze mail gezet. De Oppepper van gister staat waarschijnlijk in uw spam-box. Volgens een computerdeskundige zou het kunnen helpen om de mail veel vroeger in de ochtend te verzenden. Kijken of het nu wél goed gaat.

Bewegen
Het is belangrijk dat we blijven bewegen. Fietsen of in de tuin werken is natuurlijk heerlijk met dit mooie weer. Als je binnen moet blijven, dan heb je misschien iets aan deze voorbeeld-les stoelyoga, altijd het proberen waard. (Op advies van Gré Imbos.)

Gedichten
Vanmiddag zou de poëzie-middag zijn. Gelukkig draagt Ko van den Bovenkamp een deel uit het bekende gedicht ‘Het Huwelijk’ van Elsschot voor in dit filmpje.
De gedichten van Elsschot zijn een beetje zwaar en treurig. Daarom hier ook een link naar Versjes van Toon Hermans.

M.Jagt stuurt ons enkele zelf gemaakte gedichten. We kozen er eentje uit:

Eindelijk
Wat me nu is overkomen
Gun ik m’n ergste vijand niet.
Ik heb er vaak van liggen dromen
Maar eindelijk is het geschied.
Soms dacht ik waar ben ik aan begonnen
Maar nu heb ik toch de lotto gewonnen.

En verschillende mensen stuurden foto’s en cartoons in. Ze staan op deze webpagina.

Flashmobs

Dat is wel het láátste wat we mogen organiseren, een flashmob. Maar daardoor extra leuk om te bekijken. Kijk en luister naar deze bijvoorbeeld. Welke flashmob vind jij/u hartverwarmend (op YouTube?), stuur em naar oppepper@senver.nl 


16 maart

“Een heel goed initiatief en je oefent in ieder geval je lachspieren!” schrijft Marianne van Wilgenburg. En dat gaan we in deze oppepper ook weer doen. Kijk eerst maar eens naar deze tweet (je moet wel 2 keer kijken): pic.twitter.com/gVfNDk9lGy

Maar dat gaat nog steeds over corona. Als je wilt lachen zónder corona, dan hebben we Herman Finkers over De Vrouw voor u uitgekozen.

Jullie stuurden allerlei cartoons op, die hebben we op de Senver-website gezet, vooral over wc-rollen en het hamsteren. Dat het hamsteren nergens voor nodig is, kun je in dit filmpje zien.

Lezing over KRO-gebouw

Vanmiddag (maandag 17 maart) zou de lezing zijn over het KRO gebouw en de Emmastraat. Onze Oppepper-filmploeg heeft een van de inleiders, Willibord Ruigrok, gevraagd tóch wat te vertellen. Bekijk het filmpje.

Het zijn weer Hamsterweken bij Albert Heijn

Frits van Keken schrijft: “Hier een verslaggeving van Winkelcentrum Kerkelanden. Vrijdag 13/3 was het in de vroege ochtend al een slagveld op de parkeerplaatsen. Alleen toiletpapier? Laat in de middag waren de groenteconserven (glas/blik, diepvries ), vleesconserven (bv knakworstjes), soepconserven, spijsolie, zoals zonnebloemolie al uitverkocht. Zaterdag ook nagenoeg al het verse vlees in de middag bij zowel AH als de Lidl uitverkocht. Maar of AH dit nou bedoelde met ‘Het zijn weer hamsterweken’?  Hoe dan ook, ik en mijn witte hondje Tommie in de fietstas, blijven de frisse lucht opzoeken op de Hoorneboegse heide.” (Een foto van het hondje staat bij de cartoons….)

Minder leuk
Ook de bibliotheek is gesloten nu.
Onze Stadsauto rijdt ook niet meer.
En onze Belastinghulpen hebben hun service opgeschort.
Maar het weer wordt beter!


15 maart

Wat veel leuke reacties op de eerste Oppepper. Voor ons is dat een enórme oppepper om ermee door te gaan. Velen stuurden foto’s, filmpjes, leuke verhalen. We publiceren niet álles in deze 2e Oppepper, we sparen ook reacties op voor volgende mails, later deze week.

Oh oh, dat hamsteren

Verschillende grappige foto’s gaan over het hamsteren van wc-papier. Het lukt (nog) niet om ze in deze mail te plaatsen,  we verzamelen de foto’s nu op een speciale pagina op de website.

Corry Smeets schrijft: Mensen.. Even serieus… Als je 144 rollen wc-papier nodig hebt voor twee weken quarantaine…Had je dan niet al veel eerder naar de dokter moeten gaan..?🤔

Ineke Bomhof hoorde het volgende verhaal: Net bij de Jumbo geweest, had toiletpapier nodig. Stond iemand bij het schap met beide armen vol, zeker 8 pakken van 16 rollen. Ik heb gezegd dat hamsteren niet nodig is, hem gewezen op zijn asociale gedrag. Hij knikte en vroeg of hij verder mocht gaan met vakkenvullen. 
 

Handen wassen

Claire Verlinden stuurde deze bijzondere/muzikale wijze om je handen te wassen.

Naar buiten

Anna Muller schrijft: We gaan toch niet thuis zitten met dit mooie weer? Ga lekker de natuur in, ga fietsers/wandelaars/rollatoren! Of als je een WMO-bus bevoorrechte bent, laat je naar de hei brengen en wandel/rollator/etc naar een punt – zover je wilt – waar de bus je weer kan ophalen. Begin bijvoorbeeld eens bij de prachtige Zuiderhof, de begraafplaats aan Kolhornseweg 13.
 

Hulp?

Deze Oppeppers zijn wel vrolijk bedoeld, maar als je hulp nodig hebt, laat het dan weten. Er zijn vast ook wel Senver-leden die willen helpen.


14 maart

Daar zitten we dan, thuis. Te wachten tot het Corona-virus over is. Misschien angstig voor wat komen kan. Veel afleiding is er niet. Alle Senver-activiteiten zijn afgelast. Naar de film of het museum kunnen we niet. De kleinkinderen is aangeraden niet op bezoek te komen.  
Saai, allemaal.

Daarom sturen we vanuit Senver de komende weken elke ochtend een ‘Oppepper van de Dag’. Met een leuk filmpje of een mooi gedicht of een grappig verhaal. Heb je zelf een ‘Oppepper’? Stuur em naar dit e-mailadres, dan nemen we je bijdrage morgen mee.

Leuk filmpje
Hier een vermakelijke column van Pieter Derks over het hamsteren van wc-papier.

Senver- stadsauto
Nog een oppepper: de stadsauto van Senver rijdt wel gewoon. Je kunt ritten bestellen via het reserveringsnummer 035-2400270, minimaal een dag voordat je de ritjes nodig hebt. Het reserveringsnummer kun je bereiken op werkdagen van 9.00 – 12.00 uur.