Poëzie in De Soos

over Willem Elsschot

Wie heeft er voor zijn schoolexamen niet een roman van Willem Elsschot gelezen? Lijmen-het Been is wel het bekendste boek van Elsschot, maar Kaas was – vanwege de geringe omvang – favoriet bij scholieren. Wellicht kent u ook zijn gedicht Het Huwelijk, maar bijna niemand kent het verdere poëtische werk van Willem Elsschot. Op 17 maart gaat Sjoerd Boomsma daar verandering in brengen.

In zijn lezing zal eerst een biografische schets worden gegeven van de Vlaming Elsschot en daarna komt zijn kleine oeuvre aan gedichten aan de orde. De gedichten van Elsschot hebben, evenals zijn romans, een sterk autobiografische inslag. Daarom zal men zijn werk beter begrijpen en waarderen als men de persoon Elsschot en zijn levenswandel kent.

Sjoerd Boomsma is al vanaf zijn jonge jaren een enthousiast lezer van de Nederlandse literatuur. Na zijn pensionering – hij was adviseur voor marketing en kwaliteitszorg – is hij lid geworden van het Willem Elsschot Genootschap en is zich gaan verdiepen in het leven en werk van Elsschot. In de afgelopen jaren heeft hij meerdere lezingen over Elsschot gegeven en is een artikel van hem over een van Elsschots gedichten verschenen in het blad ‘Achter de Schermen’.


  • Wanneer: dinsdag 17 maart
  • Plaats: Sociëteit De Unie, ’s Gravelandseweg 57
  • Tijd: 15:00-17:00
  • Kosten: 5,00 euro
  • Na afloop kan er samen gegeten worden.