Poëzie in De Soos

16 april: Dichter Herman de Coninck

Ballerina

Gebaar voor gebaar reikt

ze haar lichaam over aan haar dromen

en telkens wordt ze meer

dan ze al was en telkens reikt ze weer.

Herman de Coninck (1944-1997) was lange tijd de meest geliefde dichter van Vlaanderen. Hij staat bekend als de man die zijn volk poëzie leerde lezen. Hij herwaardeerde de gewone taal en dus ook het gewone leven. Onderwerp in zijn werk is de alledaagse, waarneembare werkelijkheid. Voor zover er sprake is van romantiek is dat romantiek met beide voeten op de grond.

Herman De Coninck 06/02/1996

De Coninck wordt wel gezien als de vader van het neo-realisme van de Zestigers, een stroming in de poëzie die gezien kan worden als reactie op de Experimentelen.

Vanaf zijn debuut De Lenige Liefde uit 1969 werden zijn gedichten veel gelezen; de eenvoudige, verstaanbare, emotionele maar nooit banale poëzie sprak veel mensen aan. Zijn poëzie valt te vergelijk met die van Rutger Kopland, met wie hij bevriend was en met wie hij een ironische houding tegenover de gebreken van de schepping gemeen heeft.

Laat u verrassen door werk en leven van Herman de Coninck. Ko van den Bovenkamp vertelt u in beeld, geluid en woord over deze boeiende en prominente figuur.


  • Wanneer: dinsdag 16 april
  • Waar: Sociëteit de Unie, s’Gravelandseweg 57
  • Tijdstip: 15:00-17:00 uur
  • Kosten: 5,00 euro
  • Na afloop kan tegen een schappelijke prijs samen gegeten worden.