Poëzie in De Soos

Poëzie en Beeldende kunst op 20 november

 In het vierde en laatste deel van zijn serie Poëzie en Beeldende kunst wil Henk Roos ons nogmaals laten zien hoe in gedichten sprake is van ‘lyrische kunstbeschouwing’. En hoe in de tweede helft van de 20e eeuw vele dubbeltalenten zich zowel met poëzie als met beeldende kunst bezig hielden.

Programma

In dit deel van de reeks zijn we aangekomen in de periode na de Tweede Wereldoorlog. We naderen het einde van een lange reis door de kunstgeschiedenis. Henk neemt ons mee langs een aantal van zijn favoriete kunstwerken en gedichten. Dichtkunst en tekenkunst werden door essayist Rudy Kousbroek aangeduid als ‘zusterkunsten”. En wanneer je erop gaat letten vind je steeds meer voorbeelden van verwantschap tussen poëzie en beeldende kunst.

Enkele van de dubbeltalenten die aan bod zullen komen: Lucebert, Willem Hussem, Pierre Kemp, Armando, Peter Vos, Jan Wolkers, Herman Brood.

Soms vallen poëzie en schilderkunst bijna samen zoals in dit voorbeeld van Wouter Stip.

Ik verf een vogel

spontaan als een kleuter

verf ik een vogel

voor mijn moeder

die honderd zou zijn

En nog iets: In hoeverre zijn songteksten in de popmuziek poëzie?

We lezen de gedichten en kijken naar de beelden.

Enkele combinaties die we zullen tegenkomen: Budé/Pollock; D’Hont/Gerits; Kelly/Dijkshoorn; Dumas/Krog ( zie de afbeeldingen); Klein/Visser; Hockney/Zuiderent.


  • Wanneer: dinsdag 20 november
  • Waar: Sociëteit de Unie
  • Tijdstip: 15:00-17:00 uur
  • Kosten: 5,00 euro
  • Na afloop kan in de Soos gegeten worden. Kosten 16,50 euro