Hieronder volgen aanwijzingen om je favoriete zender weer door de huiskamer te laten klinken, via simpele tot meer ingewikkeldere oplossingen.
1. Simpelste oplossing: via je tv naar de radio luisteren.
Het zenderpakket van je tv bevat ook de radiozenders. Zo zitten NPO 1 t/m 5 op de kanalen 801 t/m 805. Tijdens het luisteren naar een radiokanaal wordt een schermbeveiligingsscherm (screensaver) getoond. Bij mij is dat een bewegende klok.
Voordeel: snelle methode, geen kabeltjes te vervangen, geen instellingen die gewijzigd moeten worden.
Nadeel: het geluid van de tv is niet zo mooi als je gewend bent via je stereoset (radio).
Tip: afhankelijk van de tv die je hebt kan de screensaver misschien helemaal uitgezet worden zodat je tijdens het luisteren naar de radio niet een storend scherm (klok) hebt. [De manier waarop dit gaat verschilt per tv-merk/type. Bij mij gaat het door op de afstandsbediening van de tv op de knop ‘menu’ te drukken en vervolgens via de optie Beeld/Schermweergave/Uit. Schermweergave is simpel weer terug na het drukken op een willekeurige knop van de afstandsbediening.]
2. Iets minder simpele oplossing: je stereoset weer gebruiken als ‘ouderwetse’ FM-ether ontvanger.
Bij deze oplossing ga je zoals je van heel vroeger gewend bent via de ether – oftewel de lucht – naar Lopik luisteren. Hierbij heb je een FM-antenne nodig. Toen je de stereoset kocht heb je een simpele FM-antenne als accessoire gekregen. Het is meestal een dun draadje van circa 75 cm met aan één kant een connector. Vermoedelijk ligt die nu ergens in een laatje onder een stapel papier o.i.d. Ziggo-klanten kunnen een gratis antennekabel bestellen.

Wanneer je je FM-antenne hebt gevonden of ontvangen dan ga je als volgt te werk: verwijder de coax-kabel van Ziggo uit de FM-antenne ingang van je stereoset (radio). Deze ingang zit meestal aan de achterkant van het toestel. Op de vrijgekomen ingang sluit je de FM-antenne aan. Onderstaande tabel geeft aan op welke frequenties de zenders voor NPO radio liggen. [Opmerking: NPO radio 5 is niet via de FM te ontvangen!]
- Radio 1 98.90 fm
- Radio 2 92.60 fm
- Radio 3FM 96.80 fm
- Radio 4 94.30 fm
De plaats en de richting van de FM-antenne (het draadje) is kritisch voor een goede ontvangst. Zoek de juiste plaats en richting waarbij de ontvangst goed is en maak de FM-antenne vast aan een stabiel object (raam, muur). Vooral binnen is de ontvangst soms niet goed. Het liefst wil de antenne bij het raam naar buiten kijken en dan in de richting van Lopik (zuiden). Eventueel kan je de positie van de antenne verder van het toestel leggen door de kabel te verlengen via de coax-kabel die niet meer nodig is.
Gebruik vervolgens de handleiding van de stereoset om de zenders achter een preset-knopje op te slaan. Een handige (klein)zoon of -dochter kan hierbij een uitkomst bieden. Een handige buurman of buurvrouw mag ook.
Voordeel: het geluid van de radiozenders komt weer uit de boxjes zoals je gewend bent.
Nadeel: het ontvangstsignaal kan zwak zijn (en ook wisselen per zender). Radio 5 kan niet via de FM-ether ontvangen worden.
[Heb je andere zenders nodig? Zoek dan naar hun uitzendfrequenties via internet naar ‘FM zenders in Hilversum’.]
3. Iets ingewikkeldere oplossing: tv-geluid via je stereoset.
Deze methode borduurt voort op de methode die genoemd is onder 1. Via een extra kabeltje wordt het geluidsignaal van de tv doorgegeven naar de stereoset. Hierbij moet wel voldaan zijn aan twee condities. A: je tv moet een aansluiting hebben waarmee het geluidsignaal ‘naar buiten’ gevoerd wordt. (Dit kan eventueel een aansluiting voor een hoofdtelefoon zijn. Mooiere is als de tv over een speciale uitgang voor geluid beschikt.) B: je stereoset moet beschikken over een aansluiting om het geluidssignaal in te voeren, een dergelijke ingang wordt AUX of EXT genoemd. Raadpleeg de handleidingen van de tv en de stereoset. Wanneer aan beide condities voldaan is, dan heb je een stereokabeltje met de juiste (verloop-)connectoren nodig om de verbinding te maken. Ik kan hiervoor niet een precies recept geven omdat te veel verschillende connectoren gebruikt worden door fabrikanten. Bij recente apparatuur wordt meestal gebruik gemaakt van tulp-stekkers. Ook nu geldt weer dat handig nageslacht of buur hulp kan bieden.
Voordeel: ook de tv programma’s hoor je mooi via je stereoset.
Nadeel: tv en stereoset moet je niet vergeten om beide in te schakelen.
- Tip-1: het geluidvolume regel je met de afstandsbediening van de stereoset, de tv- en radioprogramma’s kies je met de afstandsbediening waarmee je gewend bent om kanalen te kiezen.
- Tip-2: zet – via de afstandsbediening van de tv! – het geluid van de tv uit (op 0). Doe je dit niet dan komt het geluid uit twee bronnen. Dit geeft storende geluiden. Deze storing merk je voornamelijk bij praatprogramma’s: je denkt dan dat iedereen zit te slissen of met echo praat.
Wanneer het niet lukt om een verbinding tussen de tv en de stereoset te maken omdat aan conditie A niet voldaan is, dan kan je overwegen om een DAB+ radio aan te schaffen en die aan te sluiten op de AUX-ingang van de stereoset. Een DAB+ radio is een digitale radio-ontvanger en de opvolger van de FM radio. Ziggo biedt een DAB+ radio aan voor 50 euro. (https://randapparatuur.ziggo.nl/randapparatuur/details/35264)
De grootste aanpassing is dat je je huidige stereoset vervangt door een nieuwe waar DAB+ ingebouwd is, dat is een prijzige oplossing.
Ik heb zelf geen Ziggo apparatuur en heb geprobeerd om in algemene termen methoden te beschrijven. Bij abonnees komen bovendien verschillende configuraties voor (wel/geen mediabox en andere modules). Beschouw bovenstaande informatie daarom als een leidraad naar een persoonlijke oplossing.
Carol v.d. Wijngaart
Dag Carol,
Ik doe het ongeveer via oplossing 3, maar dan sluit ik het geluid van de Ziggo mediabox aan op mijn stereoset. Met de afstandsbediening kies ik de zender v.a. 801. De tv hoeft bij mij dus niet aan. Het is wel handig als je de voorkeurzenders op een papiertje zet.
Vriendelijke groet,
Jan de Kleijn
Dag Jan,
Bedankt voor je toelichting. Goed voor de anderen om het te weten. Ik heb zelf geen Ziggo dus weet niet precies hoe dat met de mediabox zit.
Groet, Carol