Senver Rafael-dag maandag 6 maart

Kunstschilder én architect

Rafaël (1483-1520) is een beroemde Italiaanse kunstschilder én architect uit de Renaissance. Naast fresco’s, schilderijen, altaarstukken en portretten heeft hij ontwerpen gemaakt voor kerken en paleizen, maar ook voor wandtapijten. Zijn bekendste werk is: De School van Athene in het Vaticaan. 

De Rafaëldag van Senver op maandag 6 maart bestaat uit drie onderdelen: een film, een gezellige lunch en een boeiende lezing. Je kunt voor één, twee of voor alle drie onderdelen inschrijven. Maar… de lunch is alleen toegankelijk voor mensen die ook de film in de ochtend hebben bijgewoond.
Lees hieronder over film, lunch en lezing.

Film ‘Raphael Revealed’

Ter gelegenheid van de 500ste sterfdag van Rafaël vond in Rome de grootste tentoonstelling van zijn werken ooit plaats. De makers van de film kregen exclusieve toegang tot deze unieke tentoonstelling.  Met meer dan 200 meesterwerken, waaronder schilderijen en tekeningen viert deze grote tentoonstelling het leven en werk van Raffaello Scanzio da Urbino. De tentoonstelling en deze prachtige film bieden een ongekende kans om de breedte van Rafaël’s vaardigheid, creativiteit en vindingrijkheid te zien.   

Regisseur Phil Grabsky geeft een frisse kijk op deze grootheid uit de Renaissance en laat zien waarom hij wordt beschouwd als één van de grootste aller tijden. De film gaat over zijn leven in Rome, en bevat unieke beelden van het oude Rome.

 • Datum maandag 6 maart, 11.00 uur tot ongeveer 12.30 uur.
 • Plaats Filmtheater Hilversum, Herenplein 5
 • Kosten € 9,50. Je kunt hier een kaartje bestellen, of aan de kassa in het Filmtheater.

De lunch

Je kunt je aanmelden voor de lunch in het Filmtheater. De lunch is vegetarisch en bestaat uit:  Yoghurt met fruit, 1x handfruit, twee broodjes met kaas en avocadospread met tomaat en een kop koffie of thee.

 • Tijd 12.45 uur
 • Plaats Filmtheater Hilversum, Herenplein 5
 • Kosten € 10,00 per lunch
 • Opgeven het liefst via e-mail naar k.vandenbovenkamp [AT} hotmail.com (Let op, het aantal lunch-plekken is beperkt.)

De lezing: ‘Rafaël, Rome’s wonderboy’

Op 6 april 1520 stierf Rafaël Sanzio op 37 jarige leeftijd, en deze gebeurtenis dompelde heel Rome dagenlang in diepe rouw. Wie was deze wonderboy, absolute lieveling van twee opeenvolgende pausen? Wat maakte hem zo geniaal dat op zijn graftombe in het Pantheon geschreven staat: ‘Dit is de graftombe van Rafaël, die tijdens zijn leven Moeder Natuur deed vrezen door hem te worden verslagen en, als hij stierf, met hem te moeten sterven’.

In de lezing op deze Rafael-dag formuleert Henny Molenaar een antwoord op de vraag wat Rafael tot de meest gevraagde kunstenaar van de Hoog Renaissance maakte. Zij doet dat aan de hand van een verdieping van enkele kunstwerken uit de film in de ochtend, zijn levensbeschrijving in Vasari’s  Ie Vite, en een nadere toelichting op de context van het to+-enmalige Rome. In het bijzonder staat zij stil bij de fresco’s in Le stanze di Rafaello, de Vaticaanse privévertrekken van paus Julius de tweede en de Medici paus Clemens de tiende, die hij op het hoogtepunt van zijn roem schilderde. Henny Molenaar is onderwijskundige en kunsthistorica.

 • Inleider Henny Molenaar
 • Tijd 14.30 – 16.30 uur
 • Plaats Bibliotheek Hilversum
 • Kaarten € 6,00
 • Aanmelden online kun je hier een kaartje kopen