Wandelen langs leggers

Als je wandelt zie je meer, wordt er wel gezegd. Dat bleek maar weer al te waar te zijn toen ik woensdag 18 januari ging wandelen met de wandelaars van de Senioren Vereniging (SENVER) in Hilversum . Senver organiseert allerlei activiteiten voor haar leden in Hilversum. Sportief, cultureel en natuurlijk ook gewoon gezellig.

Deze woensdag dus een wandeling vanuit Landgoed Land- en Boschzigt naar de wijngaard op het Landgoed Hilverbeek. Het mooie weer en het vooruitzicht van een wandeling door de wijngaard trok flink wat belangstelling want in totaal gingen we 20 personen die kant op.

De wijngaard op Hilverbeek is meestal niet toegankelijk maar één van de leden van de wandelgroep heeft de juiste connecties en voor ons ging de poort in de slangenmuur open en stapten we binnen in de wereld van wijnmaken in Nederland. De wijngaard op Hilverbeek is één van de twee wijngaarden in Hilversum.

Onze rondleider Joost Heerkens Thijssen heeft ons ruim drie kwartier bijgepraat over wijnbouw en wijnmaken in ons natte Nederland. Voor het hele verhaal is geen ruimte in de column maar een paar dingen wil ik er uitlichten.

Leggers en snoeien. Joost nam ons mee in de wereld van de druivenstruik. Voor een goede opbrengst moeten de takken van de struik horizontaal worden opgebonden (dat is dus een legger) en daar groeien de meeste druiven aan. Maar die struik wil omhoog. Dus dat is snoeien. En niet één keer maar eigenlijk een groot deel van het jaar.

Schimmels, bakpoeder en witte klaver. Land- en Boschzigt is een biologische kwekerij en dat betekent geen bestrijdingsmiddelen. Maar daar trekken schimmels zich niks van aan. Die komen gewoon en dat kan je niet hebben op je druiven. Om toch wat te kunnen doen wordt er met opgelost bakpoeder gewerkt om de schimmel op afstand te houden. Onder de druivenstruiken is witte klaver uitgezet om onkruid op afstand te houden en stikstof in de zandgrond te brengen.

Dat smaakt naar meer? De wijn van Land en Boschzigt is te koop op het landgoed zelf en bij Il Divino op het Melkpad. Witte wijn en wijn met bubbels zolang de voorraad strekt.

Maar wat ook naar meer smaakt is een wandeling met een thema. Dat gaan we als Sportservice komend jaar zeker vaker doen. Houd deze nieuwsbrief, onze facebookpagina en onze wandelkalender in de gaten!

Liliane Taudin Chabot