Week zonder vlees, recepten

Vegetarische stroganoffschotel met penne

INGREDIENTEN

  • 275 gr penne pasta
  • 1 ui
  • 400 gr champignons (in schijfjes)
  • 2 paprika’s
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 100 ml water
  • 150 ml crème fraîche
  • peper en zout
  • 1 theelepel maïzena
  • 50 gr geraspte kaas

BEREIDING

  • Kook de pasta gaar volgens de verpakking. Verwarm de oven 200 graden.
  • Hak de ui fijn.
  • Verhit een beetje olie of boter in een pan en fruit de ui aan.
  • Snijd de paprika’s in blokjes en voeg deze toe aan de pan.
  • Voeg vervolgens de plakjes champignons toe.
  • Bak de groenten tot ze wat zijn geslonken.
  • Voeg de paprikapoeder toe en een flinke snuf peper en zout.
  • Schep de tomatenpuree erdoor en voeg het water toe en breng aan de kook. Laat het mengsel iets inkoken of meng de maïzena met een klein beetje water en voeg toe aan de groentesaus en laat een paar minuten indikken.
  • Schep de crème fraîche door de groentesaus en roer vervolgens de pasta door de stroganoff saus.
  • Doe alles in een grote ovenschaal en bestrooi met kaas.
  • Zet de stroganoff ovenschotel 20 minuten in de oven tot de kaas mooi gesmolten is.

Rode linzensoep, van Ella uit de Kaukasus

(voor 4 personen)

INGREDIENTEN

  • 2 uien;
  • 1 stukje gemberwortel van 3 cm;
  • 1 (winter)peen;
  • 4 stengels bleekselderie;
  • 8 gedroogde abrikozen;
  • olijfolie;
  • ½ koffielepel kerriepoeder;
  • ½ koffielepel gemalen komijn (djinten);
  • ½ koffielepel gemalen kaneel;
  • 200 gram rode linzen;
  • 1 liter groentebouillon;
  • 1 eetlepel tomatenpuree;
  • versgemalen peper; zout;
  • eventueel enkele blaadjes koriander.

BEREIDING

  • Pel en snipper ui.
  • Haal de schil van de gember.
  • Snijd wortel en selderie in schijfjes.
  • Snijd abrikozen in stukjes.
  • Fruit uien glazig in wat olijfolie.
  • Voeg gember, wortel, selderij en abrikozen toe.
  • Kruid met kerriepoeder, gemalen komijn en het kaneel en laat het 5 minuten pruttelen.
  • Voeg de linzen toe, giet de bouillon erbij en roer de tomatenpuree erdoor.
  • (Voor een extra pittig effect voeg je een ½ eetlepel Tunesische harissa toe, of gebruik wat sambal).
  • Breng de soep aan de kook.
  • Laat 5 minuten koken, of iets langer als de linzen nog niet gaar zijn.
  • Verwijder het stukje gember (Voor gemberliefhebbers: Schil de gember en snijd (of rasp) in kleine stukjes. Voeg aan de soep toe gelijk met de wortel, selderij en abrikozen. De gember wordt dus niet verwijderd als de soep klaar is.)
  • Breng de soep op smaak met peper en wat zout.
  • Dien op in kommen of diepe borden met brood erbij.
  • Druppel vlak voor het serveren nog een beetje olijfolie en citroensap op de soep.
  • Garneer desgewenst met enkele blaadjes koriander.      

Hartige taart met spinazie en feta, van Ella

INGREDIENTEN

  • 5 plakjes bladerdeeg
  • 450 diepvries bladspinazie (op tijd laten ontdooien)
  • 200 ml crème fraîche
  • 3 eieren
  • Peper en zout naar smaak
  • 200 gram feta
  • 1 ui
  • Handje cashewnoten
  • Klein beetje boter

BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Ontdooi de spinazie en de plakjes bladerdeeg
  • De ui pellen en snipperen
  • Bak de ui in een koekenpan.
  • De spinazie heel goed uitknijpen, al het vocht moet er zoveel mogelijk uit
  • Nu bekleed je een quichevorm met het bladerdeeg, prik er met een vork een paar gaatjes in
  • De uitgelekte spinazie mengen met de uitjes en dat netjes over de bodem verdelen
  • De feta verkruimelen of in kleine blokjes snijden en dat verdeel je over de spinazie
  • In een kom de eieren loskloppen, de crème fraîche erdoor roeren en op smaak brengen met wat peper en zout
  • Giet dit mengsel over de taart
  • Nu kan de spinaziequiche de oven in, in totaal heeft de taart 40 a 45 minuten nodig om gaar te worden
  • De cashewnoten grof hakken
  • Pas 5 minuten voordat de taart klaar is doe je de cashewnootjes op de taart (anders verbranden ze) en dan nog even terug de oven in.

Roerei met tomaat en spinazie van Henja

Als lunch lekker op brood, als diner met gebakken aardappelen,  puree, pasta of rijst. 2 personen

  • 1 el. Olijfolie
  • 10 Cherry tomaatjes doormidden
  • 100 gr spinazie gewassen en uitgelekt
  • 4 eieren losgeklopt met wat melk of water. Beetje wijn kan ook.
  • Stukje feta gebrokkeld
  • Zout, peper
  • Peterselie voor de versiering en omdat het lekker is. Gesnipperd.

Roerbak de spinazie in de olijfolie, strooi wat zout en peper op de tomaten, andere kruiden kan ook en bak voorzichtig even mee.

Giet de losgeklopte ei over de groenten, bestrooi met wat zou en peper en bak het geheel al roerende tot het ei gestold is. Niet te droog, beetje zacht is lekkerder. Strooi vlak voor het einde de feta erover, liever wat zachter, dan doe je de feta direct na het ei in de pan.

Bestrooi met de fijngeknipte peterselie en dien direct op.

Een groene salade of koolsalade smaakt hier prima bij.


Risotto met groenten en blauwe kaas, van Ineke

  • Bak een uitje (een poosje, zachtjes) en wat champignons in stukjes. Wat groente erbij kan ook heel goed: selderij, broccoli, erwtjes of venkel oid.
  • Doe er een paar eetlepels ongekookte risottorijst bij en bak die een poosje zachtjes mee. (Ik gebruik zo’n 2 eetlepels rijst p.p. maar wij zijn geen grote eters)
  • Dan afblussen met bouillon (of water en later een bouillonblokje toevoegen), geen deksel op de pan.
  • Af en toe een schep water/bouillon toevoegen, net zo lang tot de rijst gaar is en het water verdampt.
  • Aan het eind stukjes blauwe kaas erdoor roeren en laten smelten.

Aan tafel geraspte kaas erover, jummie!

Ella reageert:

Dat was smullen. Ik had nog 150 gram sperziebonen liggen. Heb ik samen met de paddenstoelen bij de risotto gedaan. Mij gerecht haalde het predicaat “summum” toen ik de blauwe kaas (korenbloem= biologische blauwe kaas uit Denemarken van Hooi en Klomp) door de risotto roerde. Geraspte kaas over dit gerecht is echt niet nodig. De blauwe kaas geeft al heel veel karakter aan dit gerecht. Morgen de rest en dan maar iets meer sla erbij. 


Bonen-erwten-prei stoofpot met feta, van Ella

  • 1 grote pot velderwten
  • 2 preien
  • 250 gram sperziebonen
  • 1 blik tomatenstukjes
  • 20 gram boter
  • 2 eetlepels (zonnebloem)olie
  • 100 gram feta
  • 2 theelepels oregano

Voorbereiden

Giet erwten uit de pot in een vergiet en spoel ze af. Snipper de prei en was deze. Maak de sperziebonen schoon. Verwarm de oven voor op 190 graden.

Bereiden:

  • Kook de sperziebonen in ca 8 minuten beetgaar en giet ze af.
  • Bak de gesnipperde prei in de boter en 1 eetlepel olie zacht en glazig.
  • Schep door elkaar: erwten, sperziebonen, preiringen, blikje tomatenblokjes.
  • Kwast een vuurvaste schaal in met de rest van de olie.
  • Doe het groentemengsel in de schaal.
  • Verkruimel de feta over de groenten.
  • Bestrooi het gerecht met oregano.
  • Plaats de schaal ong. 15 minuten in de oven.
  • Rijst of pasta smaakt er goed bij