Uitslag puzzelfoto 6 november

Winkelpand Kerkstraat 38-42/ hoek Zeedijk

Op deze plek stond een groot pand, waar in 1850 een bakkerij was gevestigd. In 1919 vestigde zich hier Cornelis le Conte, kruidenier, of zo als men vroeger zei: handelaar in comestibles. In 1927 nam hij architect Cornelis (Kees) Trappenburg in de arm om achter het pand een bijeenkomstzaal met bovenwoning te bouwen. Zijn zoon Ambrozius, die bij het Leger des Heils was, legde op 3 augustus de eerste steen. Het Leger des Heils hield hier jarenlang zijn bijeenkomsten. Het oude pand ging in 1930 tegen de vlakte.

Architect C.Trappenburg kreeg de opdracht, om twee winkelhuizen met bovenverdieping te ontwerpen. Zijn stijl zocht hij in een combinatie van de Amsterdamse School, De Stijl, het Nieuwe Bouwen en het werk van Dudok. C.Trappenburg was minder bekend is dan b.v. C. de Groot, J. van Laren en J.H. Slot, maar heeft ook veel in Hilversum heeft gebouwd. Hij bouwde o.a. ook voormalige Pniëlkerk, tegenwoordig Het Kompas aan de Van Ghentlaan. En de afgebroken Noorderkerk aan de Joh. Geradtsweg hoek Jacob van Campenlaan.

In de loop der jaren hebben nog diverse verbouwingen plaatsgevonden. Tot 1962 door Trappenburg zelf, daarna door anderen. Vooral de hoekpartij domineert de omgeving. Het werd daardoor een compositie van verschillende stijlen van over elkaar heen schuivende vlakken en volumes ( De Stijl). Opvallend is de rode baksteen, de roedeverdeling in de ramen, de steile daken en de geprofileerde gevelranden ( Amsterdamse School), de ramengalerij op de eerste verdieping, de halfronde erker ( Het Nieuwe Bouwen). Alles aan dit pand straalt luxe en moderniteit uit. Het pand werd in 1930 in gebruik genomen. Le Conte ging zijn kruidenierswaren verkopen in het linker gedeelte op nr. 42 en ging boven de zaak wonen. Later werd dit gedeelte eigendom van de NV De Betuwe uit Tiel (bekend van Flipje). In het gedeelte op de hoek 38-40 kwam winkelier Noordman (dames- en herenconfectie), die na 25 jaar op Kerkstraat 82 uit zijn jasje was gegroeid.

Na het vertrek van Noordman kwam er modezaak Wieringa mode. Daarna werd het een parfumeriezaak, thans onder de naam Douglas (nr. 38) en sinds kort Siebel Juweliers (nr.40). In het “ Leger des Heils gedeelte” zit Eet- en drinkgelegenheid Your Coffee.

Tijdens een renovatie van het pand in 1999 werden de oorspronkelijke kwaliteiten van het pand hersteld door het weghalen van etalage-uitbouwen en het terugbrengen van de roodkoperen puien met vlakke en gebogen koperen afdekkingen.