Zelf paddenstoelen kweken

Aanrecht-agrariërs’ van Senver kweken zelf paddenstoelen

Senver-leden kweekten de afgelopen tijd paddenstoelen op afgewerkte koffieprut.  Ze noemden zich: aanrecht-agrariërs. Via een whatsapp-groepje hielden ze onderling contact over de vorderingen.

In koffiedik zitten nog zoveel voedingsstoffen dat het een nuttige grondstof is om iets op te kweken. Dat heeft de organisatie ‘Rotterzwam’ ertoe gebracht om een ’growkit’ te ontwikkelen, waardoor je je je eigen koffiedik kunt omzetten naar paddenstoelen. Ze kwamen erachter dat ‘oesterzwammen’ het ’t beste doen op koffiedik. Zo’n growkit zet je gewoon op je eigen aanrecht. 

‘Aanrecht-agrariërs’ noemt het Senver-clubje zich dan ook die met de Rotterzwam-growkit aan de slag gegaan is. Voor € 15,00 schaften de deelnemers een plastic pot aan met ‘broed’. Die pot lijkt op een grote plastic mayonaisepot, maar dan met een paar gaten aan de zijkant en de bovenkant. Het broed is als het ware het zaad voor de oesterzwammen. Zowel de pot als het broed zijn steeds opnieuw te gebruiken.

OOGSTEN EN OPETEN

Het ‘broed’ meng je met een eerste portie koffieprut. Je wacht dan een paar dagen tot de koffie helemaal wit is, dan gaat er weer een nieuwe laag koffie op, net zo lang tot de pot vol is. Na een paar weken breken de kleine oesterzwammen zich een weg door de kleine gaten in de pot. En ze groeien dan snel uit tot een flinke kluit oesterzwammen, die je kunt oogsten. En dan nog een keer. Intussen hebben de Aanrecht-agrariërs hun eerste oesterzwammen geoogst en ze zijn aan de tweede of soms al derde ronde bezig. En daar hebben ze heel wat over heen en weer geappt, de aanrecht-agrariërs Lidy, Helmi, Riny, Bea, Henja en Ineke.

Henja Kronenburg had natuurlijk ook al snel een lekker recept erbij, zie hiernaast.  De meeste aanrecht-agrariërs gaan door, ze vullen hun ‘growkit’ opnieuw met koffie. Doe je mee? Meld je dan bij Henja via henjamaarten [at] hetnet.nl