Poëziemiddagen

over H.C. ten Berge

Op dinsdag 21 mei is de poëziebijeenkomst gewijd aan de dichter H.C. ten Berge. Op onze poëziemiddag van 16 januari zou deze dichter zelf aanwezig zijn. Helaas hadden we toen net onze winter-van-een-week en is hij door de gladheid ongelukkig gevallen. De bijeenkomst is toen op het laatste moment afgezegd. Na deze val heeft hij besloten geen optredens meer te verzorgen. Nu komt Wim van Til naar Hilversum om ons nader kennis te laten maken met deze minder bekende maar zeer productieve dichter.

Hans ten Berge debuteerde in 1964 met de bundel Poolsneeuw, waarna er elke drie à vier jaar een nieuwe bundel volgde. Inmiddels zijn er meer dan 30 dichtbundels van zijn hand verschenen. Vooral in zijn vroege werk zijn verwijzingen naar bijzondere natuurvolken, zoals de Azteken, Noord-Amerikaanse indianenvolken en Siberische stammen opvallend. Hij was een van de eersten die in zijn poëzie aandacht schonk aan deze voor ons uitheemse volken. Ook verbindt hij vaak historische elementen met hedendaagse elementen; zo wordt bijvoorbeeld de middeleeuwse pest gekoppeld aan hedendaagse rampen. Voor Ten Berge is het proces van het maken belangrijker dan het product; taal is het ‘twijfelachtige materiaal waarmee dichters het moeten doen.’

De inleider van deze middag, Wim van Til, is oprichter van het Poëziecentrum Nederland, dat zich al bijna 25 jaar beijvert om het lezen en bestuderen van poëzie te bevorderen in de breedste zin van het woord; dat betekent mensen informeren, interesseren, vermaken en doceren over en met poëzie.

  • Datum: dinsdag 21 mei 2024, van 14.30-16.30 uur
  • Plaats: Bibliotheek Hilversum
  • Kosten: € 6,00
  • Aanmelden en kaartje kopen: kan hier of koop een kaartje in de Senverwinkel op vrijdag in de bibliotheek tussen 10.30 en 12.00 uur.