Fietstochten

Fietstochten in mei 2024 Fietsgilde ’t Gooi

In de zomermaanden kun je mee met het Fietsgilde, dat leuke tochten uitzet in het Gooi. Gedurende de tocht wordt een aantal keren gestopt en vertellen de gidsen/vrijwilligers verhalen over de geschiedenis van het gebied, de cultuur en de natuur.

Deelnemen aan een fietstocht kost € 3,- per persoon. Alle tochten starten vanaf Kerkbrink, Museum Hilversum (tenzij anders aangegeven) om 10.00 uur en duren tot ongeveer 15.30 uur. De tochten zijn circa 40/45 km lang. In alle tochten is een koffiepauze/sanitaire stop ingelast en iedereen wordt verzocht een eigen lunchpakket mee te nemen om de kosten te reduceren. Zie ook www.fietsgilde.nl

Woensdag 1 mei – Vier Gooise Dorpen                                  

Wij vertrekken uit Hilversum en bezoeken de dorpen Laren, Blaricum, Huizen en Bussum. Deze tocht gaat door deze 4 karakteristieke dorpen, enerzijds Laren met het nog zichtbare weversverleden, Blaricum met de karakteristieke boerderijen en Huizen, dat een visserijachtergrond heeft. Bussum heeft daarentegen een transport- en industrieel verleden. Via de Blaricummermeent, fietsen we over de Zomerkade naar Huizen. Via de Naardereng gaan we naar Bussum waar vroeger veel zand afgegraven is.

Woensdag 8 mei – Bos en Heide                                           

De fietstocht gaat door het afwisselende bos- en heidegebied in het Gooi. De start is op de Kerkbrink in Hilversum en via het Corversbos, het Spanderswoud en de Wester- en Zuiderheide gaan we naar de Lage Vuursche. Via de Hoorneboegse heide fietsen we terug naar Hilversum. De gids vertelt over de historie van het gebied en de vaak moeizame strijd die geleverd is om het gebied te behouden.

Zaterdag11 mei – Molentocht                                             

Langs polder- en korenmolens aan de Vecht, molen de Hoop, Loenderveense molen, molen De Ruiter, Hoekermolen, Garstenmolen en de Ankeveense Molen.

Woensdag 15 mei – Eemland                                  

Deze tocht voert ons via Eemnes door de Eempolder. Op weg naar de pont over de Eem passeren we het gemaal en sluisje uit 1883. Eemnes staat bekend om zijn unieke vogelrustgebied met de Grutto als boegbeeld. We fietsen langs de Eem en het Eemmeer naar het historische centrum van Spakenburg en vervolgens gaan we door naar Bunschoten. Fraai zijn de Stadsweiden en Korenmolen de Hoop. Via Baarn fietsen we weer terug naar Hilversum.

Woensdag 22 mei – vertrek station Bussum Zuid        

Gooise Meren   Bussum, Naarden, Muiderberg en Muiden vormen vanaf 2016 de gemeente Gooise Meren. De tocht gaat langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de nieuwe gemeente zoals Het Spiegel, de Vesting Naarden en het Muiderslot.

Zondag – 26 mei – Nieuwe Hollandse Waterlinie                   

De Nieuwe Hollandse Waterlinie uit 1871 is een belangrijke verdedigingslinie uit de Nederlandse geschiedenis. De linie bestaat voornamelijk uit gebieden die onder water te zetten zijn. De totale lengte van de linie bedraagt 85 km. Na onze start in Hilversum fietsen wij het traject tussen Groenekan en Loosdrecht en zullen een 6-tal forten langsgaan en enkele van nabij bezoeken. De forten die wij tegenkomen zijn: Ruigenhoek, De Gagel, Werk bij Maarsseveen, Tienhoven, Nieuwersluis en Spion.


Vervolg van afscheid Rinus en Pim

Vanwege corona en gezondheidsperikelen van de twee mannen zijn er de afgelopen tijd alleen korte tochten gefietst en dat waren tochten van 25 tot 30 kilometer en gemiddeld zo’n 20 deelnemers. Vanaf 2019 hebben 256 Senverleden een tocht gefietst. 

Onder het genot van een drankje zijn tijdens een goed bezochte bijeenkomst in De Eendracht Rinus en Pim in het zonnetje gezet. De winterperiode wordt gebruikt om na te denken over de manier waarop we in het voorjaar van 2024 een nieuwe start met nieuwe begeleiders van onze fietstochten kunnen maken. Heb je ideeën, laat het weten en neem contact op met Theo Veldkamp.


Leuke fietstochten

(Deze foto is niet van onze fietstochten, maar leuk als illustratie.)

De Fietswerkgroep van Senver organiseert in voorjaar, zomer en najaar leuke fietstochten. Meestal rond de 25 km. Ze starten vaak om 13.00 uur op de Kerkbrink. In het voorjaar van 2024 pakken de vrijwilligers de draad weer op.