Muzieklezingen

Klassieke Muziek-ochtend, Dmitri Sjostakovitsj

Het was weer een prachtige lezing.

Hieronder de filmpjes die Claire heeft laten zien.

Klassieke Muziek-ochtend en – middag

J.S. Bach op orgel en andere instrumenten

Claire op bedevaart in Leipzig

De maand maart is al jaren voor Claire Verlinden de maand van de muziek van Bach en goede tradities moet je niet wijzigen. Het verwondert Claire, dat het nooit moeilijk is om weer een ander aspect van Bach te belichten. Deze geniale componist heeft zoveel schitterende muziek voor ons nagelaten.

Bach was een groot organist en componist van orgelwerken. Hij speelde in de wijde omgeving concerten en werd zijn leven lang als deskundige gevraagd voor advies en reparaties. In het eerste deel van de muziekochtend gaan we wat dieper in op dit reusachtige instrument. Eigenlijk vormt een orgel een groot orkest met soms wel 10.000 pijpen, verdeeld over vijf klavieren en een pedaal.

Het tweede onderwerp is wat luchtiger. Welk instrument je ook speelt, Bach klinkt altijd goed. We gaan Bach bijvoorbeeld horen op gitaar, op carillon en accordeon.  Maar we gaan ook luisteren naar de Air uit een orkestsuite. Dit deel is zo beroemd omdat dat heel veel musici er een eigen versie van hebben gemaakt. Welke vinden we het mooiste? En waarom?

  • Data  dinsdag 1 maart 10.30-12.30 en 15.00 – 17.00 uur. Ook op vrijdag 4 maart 10.30-12.30 uur
  • Plaats  Bibliotheek Hilversum
  • Kosten € 5,00
  • Aanmelden liefst via e-mail naar inschrijving@senver.nl (met de datum) of anders door te bellen naar Ike Heerschop, tel. tel. 035-6857016.