Muzieklezingen

De grote aria’s: voor opera-haters en opera-liefhebbers

Je hebt opera-haters en opera-liefhebbers. Maar zeker is dat de grote aria’s bij iedereen wel herkenning zullen oproepen. Maar waar gaan die aria’s over? Dat weet niet iedereen en nog minder welke componist ze schreef.  Dat is het onderwerp van de muzieklezing van februari.

Claire Verlinden gaat in op de veelheid aan componisten van opera’s, daarnaast schenkt ze aandacht aan stemtypes als sopraan, alt, tenor en bas en tussen varianten en types die in een opera zich voordoen. Bepaalde rollen vragen bijvoorbeeld om een hele lichte sopraan en die zingt heel anders dan een dramatische sopraan, zoals bv Maria Callas. Er zijn komische opera’s en dramatische opera’s. Veel luisteraars moeten erg wennen aan countertenoren, de hoge mannenstemmen.

In deze muzieklezing komt ook een klein beetje de geschiedenis van de opera of het muziektheater aanbod. Muziek, zang en toneel worden al heel lang met elkaar gecombineerd en dat samengaan is gegroeid tot in de huidige dagen. In alle talen. Maar helaas zijn wij niet echt een opera-land.

Natuurlijk is er een discussie of de opera nog wel bestaansrecht heeft, of we er zoveel geld aan uit moeten geven, of het niet een beetje een ouderwets genre is. Na de muzieklezing zul je het antwoord wel weten.

  • Data vrijdag 3 en dinsdag 7 februari, 10.30-12.30 uur
  • Plaats Bibliotheek Hilversum
  • Kosten € 6,00, je kunt online een kaartje kopen.   Of in het Senver-winkeltje in de bibliotheek op vrijdagmorgen tussen 10.30 – 12.00 uur.

Fragmenten die Claire Verlinden liet horen over Schotse en Ierse liederen (januari 2023)


Fragmenten die Claire Verlinden liet horen over kerstmuziek (december 2022)


Fragmenten die Claire Verlinden liet horen over Hildegard van Bingen

Hoor hier een aantal van haar prachtige liederen: tekst en muziek van Hildegard zelf: