Muzieklezingen

Muziekochtend van Claire Verlinden over Hildegard van Bingen

Weer op de eerste dinsdag en vrijdag van de maand

In het vorige seizoen is in De Kern Van een lezing door Claire Verlinden verzorgd over Hildegard van Bingen. Toen is al gezegd dat we meer aandacht aan haar muziek zullen besteden, en dat doet Claire nu in de eerste muziekochtend van het nieuwe seizoen.

Hildegard van Bingen was een bijzondere kloostervrouw en abdis, die lang geleden leefde: van 1098 tot 1179. Ze is heilig verklaard in 2010. Haar muziek wordt vaak gehoord via de radio en er zijn zelfs films over haar leven en werk gemaakt. Maar wie was ze nu eigenlijk, die vrouw uit de verre middeleeuwen, die met pausen en keizers brieven wisselde en haar invloed aanwendde in wereldlijke en in geestelijke zaken en die al tijdens haar leven bezocht werd door pelgrims?

Zij kreeg grote visioenen over bijbelteksten en psalmen, maar ook over de plaats van de mens in de wereld en de verantwoordelijkheid voor alles wat leeft. Hildegard ontwikkelde kennis over de natuur, over planten, geneeskrachtige kruiden en over wat wij nu medische wetenschap noemen.  Ze schreef zelfs over haar kennis van de vrouwelijke seksualiteit.

Daarnaast is haar werk als componist zeer boeiend; in die tijd werd muziek nog niet genoteerd, maar wel ontstond tijdens haar leven het gregoriaanse notenschrift. De liederen die zij componeerde en zong met haar zusters zijn doorgegeven en later opgetekend. Het zijn ook deze liederen die haar nu nog steeds beroemd en geliefd maken. Claire zal er veel van laten horen.

  • Data dinsdag 4 en vrijdag 7 oktober, 10.30-12.30 uur
  • Plaats Bibliotheek Hilversum
  • Kosten € 6,00
  • Aanmelden kan hier, direct aanmelden en betalen. Wie dat lastig vindt kan langsgaan in het Senver-winkeltje op vrijdagmorgen 10.30 – 12.00 uur in de bibliotheek, zie colofon.

Lezing ook in Bussum

Claire verzorgt dezelfde lezing ook elke maand voor de seniorenvereniging in Bussum. Dus woon je in De Meent en vind je de bibliotheek aan de ’s-Gravelandseweg een beetje ver, dan is dit ook een mogelijkheid. De lezing van Claire is op donderdag 6 oktober om 10.30 uur in Wooncentrum Het Ravelijn, Graaf Lodewijklaan 156. Aanmelden kan bij Nico de Vries, tel. 06-1596 0669.