Muzieklezingen

Klassieke Muziekochtend vrijdag 1 en dinsdag 5 oktober

Jean (Janne) Sibelius, door Claire Verlinden

Voor het eerst zullen de muzieklezingen weer ’s morgens plaats vinden, van 10.30 -12.30 uur, in de Theaterzaal van de bibliotheek. Het lijkt Claire  heerlijk om elkaar weer gewoon ’s ochtends te zien, koffie te drinken en misschien na afloop te lunchen.

In deze muzieklezing gaan we luisteren naar de Finse componist Jean Sibelius. (1865-1957). Hij is voor de Finnen hun grootste componist; zijn geboortedag wordt gevierd als de nationale dag van de Finse muziek. Zijn beroemdste werk is Finlandia en daar gaan we het in de lezing zeker over hebben. Het volkslied van Finland komt uit een koraal van dit stuk.

Hij schreef heel veel kleine stukjes om geld te verdienen, maar ook prachtige symfonieën die steeds vaker gespeeld worden. Verder heeft hij zich veel laten inspireren door oude mythologische verhalen uit het Noorden. De zwaan was een lievelingsbeeld van hem en die komt veelvuldig voor in zijn muziek. Hij had een huis aan een groot meer, dus dat was makkelijk. Maar hij had ook het gevoel, in vroegere tijden familie van de zwanen te zijn geweest!  De laatste 30 jaar van zijn leven componeerde hij niet meer. Maar zijn werk hoort standaard bij de belangrijkste muziek van de 20ste eeuw.

  • Datum vrijdag 1 en dinsdag 5 oktober, om 10.30 uur
  • Plaats Bibliotheek Hilversum, ’s-Gravelandseweg 55.
  • Kosten  € 5,00, kaartje te bestellen via www.bibliotheekhilversum.nl bij online kaartverkoop. De bibliotheek hanteert een coronacheck.

Linkjes uit de lezing
Requiems door de eeuwen heen

NOVEMBER 2020

Linkjes muziek uit lezing Monteverdi

Claire Verlinden besteedde haar muzieklezingen de afgelopen week aan de muziek van Claudio Monteverdi. Hieronder de fragmenten die ze liet horen, mooie stukjes om terug te luisteren ook als je niet bij de lezing was.