Muzieklezingen

Onderstaande lezing was de laatste van het seizoen 2022-2023. In het najaar pakt Claire Verlinden de draad weer op, ijs en weder dienende.

Bach, een onbegrijpelijk licht

Maart is de maand waarin de muziekochtend traditiegetrouw over Bach gaat. Dit jaar was het voor Claire heel gemakkelijk, want zij was op een Bach-festival in Brugge in België. Dat leverde natuurlijk prachtige concerten op en heel veel ideeën.

Het thema was ‘Verlossing’. Uitgevoerd werden vooral een aantal cantates van Bach, die doordrongen zijn van de angst voor de dood en het verlangen bevrijd te worden uit dit tranendal. Dirigent Philippe Herrewhege, 75 jaar, die daar optrad met het beroemde Collegium Vocale Gent, zegt dat hij nog steeds verwonderd is over de spanning tussen Bach’s intense droefheid over het bestaan en de vreugdevolle dansende muziek, waarin het hemelse geluk weerklinkt. Dat leverde wonderschone aria’s in de cantates op.

Maar ook waren er onbekende ensembles, die een groot enthousiasme opriepen. Zoals een groep uit Engeland die zonder dirigent alles uit hun hoofd zongen en daardoor een zeer levendige presentatie gaven. Groot enthousiasme was er ook voor de pianist Angela Hewitt, die haar leven aan de muziek van Bach wijdt. Bach inspireert nog altijd hedendaagse componisten tot prachtige motetten. Dat alles verwerkt Claire in haar muzieklezing in maart.

  • Data vrijdag 3 en dinsdag 7 maart, 10.30-12.30 uur

Fragmenten die Claire liet horen over cantates van Bach n.a.v. Bachfestival Brugge 2023 (Maart 2023)

Knut Nystedt – Maulbronner Kammerchor

Fragmenten die Claire liet horen over de grote aria’s (Februari 2023)


Fragmenten Schotse en Ierse liederen (januari 2023)


Fragmenten over kerstmuziek (december 2022)


Fragmenten over Hildegard van Bingen

Hoor hier een aantal van haar prachtige liederen: tekst en muziek van Hildegard zelf: