Lezing & gesprek

Natuurbegraafplaats Hilversum, verwijzing uit column 23 juni ’24

Steeds meer mensen vinden het behoud van de natuur belangrijk en kiezen voor een duurzame manier van begraven op een natuurbegraafplaats. Wie over een natuurbegraafplaats wandelt, ervaart de rust van de natuur. Een graf op een ligt op een zelf gekozen plek in een natuurlijke omgeving. Omdat er geen grafstenen liggen, is vaak niet te zien dat het een begraafplaats is. De graven gaan met het verstrekken van de tijd steeds meer op in de natuur.

Op de algemene Begraafplaats Bosdrift bestaat vanaf april 2020 de mogelijkheid tot natuurbegraven, een primeur voor Hilversum.  Een natuurbegraafplek is eeuwigdurend en hiermee wordt een voor Hilversum en omgeving totaal nieuwe dienstverlening aangeboden.

De bomen op de natuurbegraafplaats markeren de graven en staan aan de hoofdzijde van het graf. Alle bomen zijn voorzien van een chip. De chip bevat een unieke code. De chips kunnen uitgelezen worden en door middel van een unieke code van de chip met de GPS-coördinaten van de boom kunnen nabestaanden van overledenen via hun telefoon of tablet altijd de boom van hun overleden dierbare terugvinden. De code en de windrichting waarin de overledene ligt worden versleuteld weggeschreven op blockchain, een systeem dat gebruikt kan worden om gegevens vast te leggen, als back-up. Dit zijn de eerste graven ter wereld die op blockchain geregistreerd worden.

Natuurbegraafplaats Bosdrift is dagelijks openbaar toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Heeft u interesse in een natuurgraf op Natuurbegraafplaats Hilversum? Voor nu of alvast voor later? We leiden u graag rond. Ook zijn er regelmatig algemene rondleidingen, houdt u daarvoor onze evenementenpagina & nieuwspagina in de gaten”.

Eind 2024 wordt begonnen met de realisatie van de nieuwe natuurbegraafplaats op de Noorderbegraafplaats. (Onlangs stond daarover een uitgebreid artikel in De Gooi- en Eemlander).

Of de kosten voor de Noorderbegraafplaats hetzelfde blijven is nog niet duidelijk, dat wordt een ander concept met een hele andere sfeer. Bijzonder en mooi wordt het zeker!
Meer info kunt u hier vinden: https://www.uitvaartstichtinghilversum.nl/natuurbegraven/

Bezoekadres: Bosdrift 12, Hilversum. Tel. Kantoor: 035 – 621 0960
www.uitvaartstichtinghilversum.nl


Uitleg over wijziging in Samenreiskorting

Sinds 22 april moet degene waarmee je met korting wilt meereizen jou uitnodigen. Die uitnodiging moet dan vervolgens op jouw mobiel komen te staan (of je hebt hem uitgeprint bij je). Dit proces gaat in een drietal stappen.

In bovenstaand plaatje is dat gevisualiseerd: Rode Sien (links) wil met de kortingskaart van Blauwe Tanja goedkoop meereizen. Je ziet aan de pijlen dat er een code van de mobiel van Tanja naar de mobiel van Sien overgebracht wordt.

Tanja moet hiervoor eerst een code aanmaken. Dat doet ze via ns.nl, haar NS-app of bij een NS-servicebalie (waar is die nog?). Die code stuurt Tanja vervolgens naar Sien via bijvoorbeeld een e-mail of een WhatsApp-bericht. Er mogen maximaal drie medereizigers uitgenodigd worden en de code is 3 dagen geldig.

Maar, we zijn er nog niet. Sien kan met deze code nog niet de trein in stappen! Sien moet nu nog deze code omzetten in een Samenreisticket Dal. Bij de code die Sien ontvangen heeft zit een link naar de webshop van de NS (ns.nl) of haar NS-app. Via die route komt uiteindelijk het Samenreisticket Dal op haar mobiel te staan. Met dit ticket checkt Sien in. (Je regelt e.e.a. dus vóór je incheckt en niet nog even op het perron wanneer je op de trein wacht.)

Dan is er nog een aantal spelregels waarmee rekening gehouden moet worden:

  • Tijdens de reis moeten Tanja en Sien bij elkaar zitten (in dezelfde treincoupé)
  • Sien moet haar identiteitsbewijs bij zich hebben
  • Alleen korting in de daluren (dus niet in de spits). Let op: je krijgt met het treinkaartje geen Samenreiskorting als je in de spits in de trein zit. Ook niet als je in de daluren bent ingecheckt.

Uit bovenstaande volgt dat Sien en Tanja over een mobiel met e-mail of WhatsApp moeten beschikken om dit (snel) te kunnen doen. (Of thuis via een laptop of PC e.e.a. geregeld hebben voor ze op het station arriveren. Het treinkaartje dat je in je mailbox vindt kan je ook printen en zo gebruiken.)

Samengevat: het vereist enige voorbereiding, handigheid en tijd voordat je met een gerust hart in de trein kan stappen.

Lees hier hoe de NS het uitlegt en controleer of de redactie het begrepen heeft, want ook de redactie raakt het spoor kwijt. Of wordt het andersom?

Op de webpagina van de NS – waarvoor hier boven de link staat – staan twee filmpjes met verdere uitleg:

  • Samenreiskorting voor abonnementhouders (Tanja en Sien hebben beide een NS-abonnement)
  • Samenreizen wanneer je geen NS-abonnement hebt. (Sien heeft geen NS-abonnement)

Presentatie Uitvaartstichting, 16 februari

In januari was er een lezing over mogelijkheden van begraven en cremeren in Hilversum.
Hier vind je de presentatie van Anita van Loon.


Zakelijke aspecten levenstestament, 21 maart

In januari organiseerden we een lezing over het thema ‘Regie over het levenseinde’, met inleiders van de NVVE. Daarin lag de nadruk op de medische aspecten van het levenstestament.

De lezing die hierop aansluit gaat over het algemene deel of het zakelijke deel van het levenstestament. Een levenstestament is nuttig als je zaken goed wilt regelen voor het geval je zelf niet meer kunt beslissen. Dat kunnen financiële zaken zijn, bijvoorbeeld als je beschikt over een woning of vermogen, of gebruikmaakt van een persoonsgebonden budget. In de meeste gevallen is een notariële akte vereist en is een zelf opgesteld en ondertekend document niet voldoende. Dit geldt met name bij de verkoop van de eigen woning en het regelen van bankzaken bij wilsonbekwaamheid. Wie wordt je vertegenwoordiger, wie is er geschikt om je vertegenwoordiger te zijn en wordt er ook toezicht op de vertegenwoordiger gehouden?
Carina Stassen, o.a. professioneel vertegenwoordiger en testamentair bewindvoerder, is onze gewaardeerde inleider over dit onderwerp. Op een actieve wijze gaat ze samen met ons aan de slag om dé geschikte vertegenwoordiger te vinden.

  • Datum donderdag 21 maart, aanvang 14.00 uur
  • Plaats St. Annagebouw,het verenigingsgebouw áchter de Vituskerk aan de Emmastraat
  • Kosten € 2,50
  • Aanmelden kan via deze link of in het Senverwinkeltje in de bibliotheek

Workshop praatjes maken/contacten leggen

Er is geen goed simpel Nederlands woord voor ‘social talks’: het leggen van simpele contacten en het aanknopen van praatjes. Sommige mensen zijn er handig in, anderen vinden het lastiger. Om op een feestje waar je niemand kent, met mensen praatjes aan te knopen, kan ook best ingewikkeld zijn. Je kunt het leggen van dit soort kleine contacten oefenen, en dat is ook nog leuk om te doen.
Senver biedt een workshop aan om eens andere manieren van kennismaking te oefenen. Of je er nu goed in bent, of niet, je kunt altijd wat bijleren. De workshop wordt verzorgd door bestuurslid Ineke van de Rotte. Er kunnen 12 mensen meedoen.

  • Locatie De Kroon, Emmastraat 50
  • Datum maandag 25 maart, 14.00 uur
  • Kosten € 2,50
  • Aanmelden kan via deze link