Kern van…

Over religie in het oude Egypte

Wat zijn de karakteristieken van het geloofsleven van de oude Egyptenaren? Het oude Egypte omvat een periode van meer dan 3000 jaar. Natuurlijk is er in die tijd wat betreft religie en het wereldbeeld van de oude Egyptenaren veel veranderd met vaak ook regionale verschillen.

De lezing in ‘De Kern van…’ geeft een breed inzicht in de oud-Egyptische voorstellingen van de wereld en vertelt welke stappen tijdens het leven, na de dood en in de onderwereld, maar ook elke nacht moesten worden doorlopen, zodat mens en kosmos eeuwig zouden kunnen voortbestaan.

Het deelnemen in de cyclus van de kosmos is een belangrijk doel van de religieuze praktijk. Het idee was dat de juiste voorbereiding het eeuwige leven zou garanderen.

Dr. Lara Weiss (1980) is conservator Egypte aan het Rijksmuseum van Oudheden en leidt het Leids-Turijnse opgravingsproject in Sakkara (Egypte). Ze studeerde in Leiden en Berlijn en promoveerde in 2012 in Göttingen.


  • Datum: maandag 3 februari 2020
  • Tijd: van 15.00 tot 17.00 uur
  • Plaats: Sociëteit De Unie, ’s Gravelandseweg 57
  • Kosten: €5,00
  • Na afloop kunt u in de sociëteit eten tegen voor een schappelijke prijs.

Vooraankondiging: Michelangelo-dag

Op 2 maart 2020 organiseert de commissie van ‘De Kern van…’ een Michelangelo-dag.

In de ochtend is er een documentaire over Michelangelo in het Filmtheater. Daarvoor zijn nu al kaartjes te krijgen, de film heet: Michelangelo, Love and Death. Tussen de middag volgt een lunch in koffiehuis Presto.

‘s Middags is er een lezing over werk en leven van Michelangelo in sociëteit De Unie.