Alexander de Grote, antieke held en legende
Een van de oudste en beroemdste verhalen uit de geschiedenis gaat over het leven van Alexander de Grote (356-323 v. Chr.). In de vierde eeuw voor Christus stichtte Alexander vanuit de stad Pella in Macedonië een enorm rijk, dat zich uitstrekte van Griekenland, het Midden-Oosten, Egypte, en Perzië tot aan de rivier de Indus in India. Hij stierf in het jaar 323 voor Chr. in Babylon, slechts 32 jaar oud.
Zijn levensverhaal en daden werden legendarisch en zijn roem reikte in de middeleeuwen van IJsland tot Ethiopië en van Mali tot Maleisië. Er is lang benadrukt dat Alexander het oosten en het westen wilde verenigen, maar welke reputatie kreeg hij in het oosten en het westen zelf? Wie was hij? Waar bracht zijn onstuitbare ambitie hem heen? Wat bracht hij teweeg? Waarom bleef hij steeds in de belangstelling? En hoe weten we dat allemaal?
Prof. Dr. Faustina Doufikar-Aerts, hoogleraar Arabisch en Islamstudies aan de VU Amsterdam, laat ons zien hoe Alexander geschiedenis maakte, maar vooral ook wat de geschiedenis van hém maakte.
- Datum: maandagmiddag 2 december, 14.30- 16.30 uur.
- Plaats: bibliotheek Hilversum, ’s Gravelandseweg 55
- Kosten: € 6,00
- Aanmelden en kaartjes kopen: kan hier of in het Senverwinkeltje in de bibliotheek op vrijdag tussen 10.30 en 12.00 uur
De Kern van …. over Eindeloos Bewustzijn
Een nieuw concept over de continuïteit van ons bewustzijn, gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek naar bijna-doodervaringen (BDE) na een hartstilstand. Een bijna-doodervaring (BDE) is de gemelde herinnering van alle indrukken tijdens een bijzondere bewustzijnstoestand, met enkele specifieke elementen, zoals het ervaren van een tunnel, het licht, een levensterugblik, het ontmoeten van overleden familieleden, of het waarnemen van je eigen reanimatie.
Deze ervaring leidt altijd tot een transformatie, de angst voor de dood verdwijnt, en ook het levensinzicht verandert, voor liefde en compassie naar jezelf, naar anderen en de natuur wordt belangrijk. Het is een ervaring van eenheid: alles en iedereen is altijd verbonden. In 2007 verscheen van de hand van Pim van Lommel het boek: ‘Eindeloos bewustzijn’. Een wetenschappelijke visie op de bijna-doodervaring.
De Nederlandse uitgave beleefde al zijn 30ste druk en deze baanbrekende publicatie is al in 11 talen vertaald. Zijn onderzoek leidde ook tot talrijke artikelen, bijvoorbeeld in het gerenommeerde tijdschrift: The Lancet.
Pim van Lommel is in 1943 geboren in Laren (NH), volgde zijn middelbare school in Hilversum en studeerde Geneeskunde in Utrecht, waar hij in 1971 afstudeerde. Zijn specialisatie in cardiologie rondde hij in 1976 af in St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht.
Praktische gegevens
- Aanmelden en kaartjes kopen: kan hier of in het Senver-winkeltje in de bibliotheek op vrijdag tussen 10.30 en 12.00 uur.
- Datum: maandagmiddag 3 februari 2025, 14.30 – 16.30 uur
- Plaats: Bethlehemkerk, Loosdrechtseweg 263, 1215 JV Hilversum
- Kosten: € 10,00
Overzicht van lezingen van de Kern van…
seizoen 2024-2025
- 6 januari: Gandhi door Jurjen Zeilstra
- 3 februari: Pim van Lommel over zijn boek: Eindeloos bewustzijn, over Bijna Dood Ervaringen.
- 3 maart: Henri Bergson door Hein van Dongen
- 7 april: Sartre en het Existentialisme door Ger Groot