De Kern Van…

‘De Kern van’ gaat op reis door het heelal

Het heelal zit vol met mysterieuze en fascinerende objecten. Henny Lamers, emeritus hoogleraar en een oude bekende van Senver, neemt ons mee op een reis de ruimte in, met prachtige opnamen o.a. van de Hubble ruimte-telescoop.

We beginnen bij de aarde, we passeren de maan en bezoeken de planeten. Op Mars laat een karretje ons zien hoe het er van dichtbij uit ziet. We zien een reusachtige wervelwind op Jupiter en vliegen door de ringen van Saturnus. Dan op weg naar de sterren. We zien nieuwe sterren geboren worden uit gaswolken en komen oude sterren tegen die in hun nadagen zijn. Grillige structuren laten zien hoe sterren aan het eind van hun leven uit elkaar spatten. We vinden hun resten in de vorm van witte dwergen en heel regelmatig tikkende pulsars en een enkele keer als een zwart gat. En verder weg? Dan naderen we de grens van wat we kunnen waarnemen, op een afstand van ruim tien miljard lichtjaren.

Henny Lamers is een oude bekende van Senver. Hij verzorgde eerder enthousiast ontvangen lezingen over ‘De mens tussen de sterren: hoe wij zijn gemaakt van sterrenstof’  en ‘Hallo is daar iemand? Speuren naar leven in het heelal’. Henny Lamers (1941) studeerde natuurkunde en sterrenkunde in Nijmegen, Utrecht en Princeton (USA). Hij is emeritus hoogleraar astrofysica en ruimteonderzoek aan het Sterrenkundig Instituut van de Universiteit Utrecht.

  • Datum 3 oktober, 10.30–12.00 uur
  • Plaats Bibliotheek Hilversum
  • Kosten € 6, kaartjes bestellen kan hier. Of kom tussen 10.30 en 12.00 uur op vrijdagmorgen naar ons ‘winkeltje’ in Bibliotheek Hilversum.