Kern van…

Hallo, is daar iemand?

1 april: Speuren naar leven in het heelal

Zou er nog ergens in het heelal leven zijn of zijn wij de enigen? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen.

Als er leven elders is, hoe zou dat er dan uit kunnen zien. We weten het gewoon niet. Toch kunnen we uit het ontstaan van het leven op aarde al veel te weten komen over de noodzakelijke voorwaarden voor leven; en niet alleen voor aard-achtig leven!

De laatste jaren zijn op aarde levensvormen gevonden die wel heel bijzonder zijn en die aantonen hoe zelfs onder extreme omstandigheden leven zich kan ontwikkelen. Als we die kennis nu eens toepassen op planeten?

Inleider Henny Lamers

Onze gast is prof. dr. Henny Lamers, die eerder voor De Kern van…een enthousiast ontvangen inleiding heeft gehouden over het thema:  De mens tussen de sterren: hoe wij zijn gemaakt van sterrenstof.

Henny Lamers (1941) studeerde natuurkunde en sterrenkunde in Nijmegen, Utrecht en Princeton(USA). Hij is emeritus hoogleraar Astrofysica en Ruimte Onderzoek aan het Sterrenkundig Instituut van de Universiteit van Utrecht.

Hij zal op een begrijpelijke wijze en met veel mooie beelden laten zien wat we weten over het ontstaan van het leven op aarde en vertellen over de zoektochten naar exo-planeten en leven in het heelal. Daarbij komen ook de allernieuwste ontdekkingen ter sprake.


  • Datum: 1 april 2019
  • Tijd: van 15.00 tot 17.00 uur
  • Plaats: Sociëteit De Unie, ’s Gravelandseweg 57
  • Aanmelden: voor dit onderdeel hoeft u zich niet aan te melden.
  • Kosten: €5,00
  • Na afloop kan in de sociëteit gegeten voor een schappelijke prijs.