Kern van…

Maandag 3 december: Spinoza-dag

Maandag 3 december is er in het kader van de Senver-activiteit ‘De Kern van…’, een dag die gewijd is aan Baruch Spinoza. Deze dag bestaat uit een film, een lunch en een lezing.

Baruch Spinoza ( 1632-1677) was één van de eerste denkers die betoogde dat alle mensen gelijk zijn en dat iedereen de vrijheid moet krijgen om te geloven, te denken en te zeggen wat hij of zij wil.

Die persoonlijke vrijheid impliceert ook verantwoordelijkheid. Spinoza’s filosofie, die in zijn tijd overal officieel verboden werd, werkte ondergronds in Europa door om in de achttiende-eeuwse Verlichting een hoofdrol te spelen.

’s Morgens: Filmprogramma

Deze dag begint om 11.30 uur in het Filmtheater Hilversum met de documentaire uit 2015: ‘Spinoza, een vrije denker’ van Robin Lutz.

De film neemt de kijker mee naar bijzondere plekken in het leven van Baruch Spinoza, die de basis legde voor religieuze tolerantie en vrijheid van meningsuiting. Robin Lutz interviewt wetenschappers, zoals hoogleraar Vincent Icke, over de betekenis van Spinoza.

  • Aanvang : 11.30 uur. U wordt verzocht om 11.00 uur aanwezig te zijn.
  • Kosten €8,00. In het Filmtheater kan alleen met pin worden betaald. U kunt nu al een kaartje bestellen of kopen rechtstreeks bij het Filmtheater.


Lunch in Restaurant Luno.

  • Aanvang : omstreeks 13.15 uur
  • Kosten: €10,00
  • Aanmelden is noodzakelijk, uiterlijk op vrijdag 30 november. Bij voorkeur via een e-mail aan k.vandenbovenkamp@hotmail.com of anders via tel.06-30066815. Geef dan ook eventuele dieetwensen door.


’s Middags: Lezing over leven en werk van Spinoza

Het derde onderdeel van deze dag is een lezing van Ton de Kok in Sociëteit De Unie.

Hij zal uiteenzetten hoe Spinoza de wereld beziet, wat het voor de mens betekent een tijdelijk deel van de natuur te zijn en wat de belangrijkste drijfveer is van ieder levend wezen.

Natuurlijk komt De Kok uiteindelijk uit bij de God van Spinoza die samenvalt met de natuur. Spinoza maakt ons duidelijk dat wij onze onzekerheden, angsten en twijfels de baas kunnen worden als wij bereid zijn de wetten van God Natuur te aanvaarden en in Haar waarden te berusten.

Wie zich rekenschap geeft van de werking van de natuur zal harmonie, vrede en rust oogsten, beloofde Spinoza en zegt De Kok, in zijn dagelijks leven ervaart hij dat ook….

Inleider Ton de Kok ( 1942), is voormalig officier der mariniers en politicus. In 1983 kwam De Kok in de Tweede Kamer. Hij was binnen de fractie van het CDA Oost-Europadeskundige  en defensiewoordvoerder. In 2000 promoveerde hij in de geesteswetenschappen en daarna studeerde hij filosofie aan de VU.In 2004 werd De Kok leraar godsdienstfilosofie aan diverse middelbare scholen waaronder het Comenius College in Hilversum.

De Spinozist Ton de Kok staat bekend om zijn lichtvoetige en toegankelijke manier van presenteren.

  • Tijd: van 15.00 tot 17.00 uur
  • Plaats: Sociëteit De Unie, ’s Gravelandseweg 57
  • Aanmelden: voor dit onderdeel hoeft u zich niet aan te melden.
  • Kosten: €5,00
  • Na afloop kan in de sociëteit gegeten voor een schappelijke prijs.