Kern van…

Maandag 2 maart: Michelangelo-dag!

Maandag 2 maart is er in het kader van de Senver-activiteit ‘De Kern van…’ een dag die is gewijd aan Michelangelo, de grote kunstenaar uit de renaissance-tijd: een fabelachtig beeldhouwer en schilder, maar ook méér dan dat: een homo universalis. Deze dag bestaat uit een filmvoorstelling, een lunch en een lezing.

Documentaire

De Michelangelo-dag begint met de documentaire ‘Michelangelo, Love and Death’ uit 2016 en geregisseerd door David Bickerstaff. De film begint om 11.00 uur, duurt 90 minuten en is Nederlands ondertiteld.

De film geeft een hernieuwde kijk op het leven en werk van Michelangelo Buanorotti, die samen met Leonardo da Vinci wordt beschouwd als één van de grootste kunstenaars van de Renaissance-tijd en misschien wel van alle tijden.

Behalve door experts krijgen we ook via Michelangelo’s eigen woorden inzicht in zijn stormachtig leven, en leren we zijn grootste artistieke erfenis – zoals de bekende plafondschildering in de Sixtijnse kapel – opnieuw kennen. De charismatische Michelangelo was de eerste artiest die door zijn tijdgenoten werd gezien als een genie.

Aanvang 11.00 uur. Aanmelden is nodig.

Lunch

Rond 12.30 uur begint de lunch in koffiehuis Presto in de Herenstraat. Aanmelden is nodig, zie kader.

Lezing

Deze lezing wordt verzorgd door Henk Roos, wereldberoemd in het Gooi door zijn voortreffelijke museumlezingen.

Hij schrijft ons het volgende:

“In de serie ‘De Kern van…’ mag Michelangelo Buonarotti niet ontbreken. Hij was een ‘alzijdig mens’, oftewel een ‘uomo universale’ zoals de Italianen zeggen. Hij tekende, dichtte en schilderde, ontwierp gebouwen, maar hij was vooral legendarisch als beeldhouwer.

Het vervaardigen van sculpturen was voor Michelangelo een tergende worsteling, waarin hij streefde naar perfectie. Hij wilde tot de meest pure, eigenlijk nagenoeg onbereikbare, vorm komen. Dit werd hem ingegeven door de filosofie van Plato, die had gesteld dat er één ware en zuivere vorm bestond van alle dingen. De verschijnselen op aarde waren volgens Plato hooguit een reproductie hiervan.

Michelangelo wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars uit de periode van de Italiaanse hoogrenaissance.”

In zijn verhaal wil Henk Roos ons een beeld schetsen van Michelangelo’s leven en werk. Hoe hij in zijn jeugd gevormd werd in zijn ouderlijk milieu, hoe hij wedijverde met Leonardo, Bramante en Rafaël, hoe hij moest zien om te gaan met de soms onmogelijke opdrachten van de vele pausen die hij diende, en hoe hij tenslotte, als 72-jarige werd belast met de nieuwbouw van de Sint-Pietersbasiliek.


Documentaire ‘Michelangelo, Love and Death’

 • Plaats Filmtheater Hilversum, Herenplein 5
 • Aanvang 11.00 uur
 • Kosten € 8,50. In het Filmtheater kan alleen met PIN worden betaald.
 • Aanmelden is nodig. U kunt nu al kaartjes bestellen en afhalen bij het Filmtheater, 035-6235466

Lunch in koffiehuis Presto

De lunch bestaat uit minibroodjes tonijnsalade en gezond, verse jus d’orange, soep en een quiche.

 • Plaats koffiehuis Presto, Herenstraat 20, hoek Zeedijk
 • Aanvang omstreeks 12.30 uur
 • Kosten €14,60.
 • Aanmelden is nodig. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Opgeven bij Ko van den Bovenkamp, graag via k.vandenbovenkamp@hotmail.com of anders telefonisch, 06-30066815. Ook graag eventuele dieetwensen en allergieën doorgeven.

Lezing over leven en werk van Michelangelo

 • Plaats sociëteit De Unie, ’s-Gravelandseweg 57
 • Tijd 15.00-17.00 uur
 • Aanmelden voor deze lezing hoeft u zich niet tevoren aan te melden.
 • Kosten € 5,–. Na afloop kan in De Unie voor een schappelijke prijs worden gegeten.


Vooraankondiging 

De Kern van in april over Mahler

De Kern van.. op 6 april gaat over het leven en de muziek van Gustav Mahler. We kondigen deze bijeenkomst nu alvast aan omdat u zich in maart al kunt aanmelden. Het programma wordt verzorgd door Claire Verlinden, alom bekend van haar veelgeprezen muzieklezingen.

Omdat er veel mensen verwacht worden en het aantal bezoekers in Sociëteit De Unie beperkt moet blijven tot ongeveer 85, werken wij met een inschrijving. U kunt zich aanmelden vanaf 18 maart bij Ko van den Bovenkamp. Liefst per e-mail k.vandenbovenkamp<AT>hotmail.com of anders telefonisch: 06-30066815. De bijeenkomst zal gehouden worden van 15.00 tot 17.00 uur.