Kern van…

het leven en de muziek van Gustav Mahler

In De Kern van deze keer staat deze keer een componist centraal. Mahler (1860-1911) leefde in de overgang van de 19e naar de 20ste eeuw in Wenen, dat toen bruiste van de ideeën, bouwkunst en schilderkunst, bijvoorbeeld Gustav Klimt. Mahler werkte in New York en Amsterdam. Hij wandelde met Freud door Leiden om zijn huwelijksproblemen (Alma Mahler) te bespreken. Kortom: veel te vertellen.

Maar het gaat natuurlijk vooral om de Muziek van Mahler. Waarom grijpt zijn muziek zo aan? Waarom zitten mensen met tranen in hun ogen te luisteren naar Kindertotenlieder of naar zijn symfonieën? Claire Verlinden (van de Klassieke Muziekochtenden) gaat een poging doen de vertaling van de diepe emoties van Mahler over verlies en dood, ziekte en antisemitisme in zijn muziek te laten horen. Centraal daarbij staat het Adagietto uit zijn vierde symfonie en de liederen die daar de inspiratie voor waren.


  • Datum maandag 6 april, 15.00-17.00 uur
  • Plaats Sociëteit De Unie, ’s-Gravelandseweg 57
  • Kosten € 5,00. Na afloop kan voor een schappelijke prijs worden gegeten in De Unie.
  • Aanmelden Omdat er veel mensen verwacht worden en het aantal bezoekers in Sociëteit De Unie beperkt moet blijven tot ongeveer 85, werken wij met een inschrijving. U kunt zich aanmelden bij Ko van den Bovenkamp. Liefst per e-mail k.vandenbovenkamp<AT>hotmail.com of anders telefonisch: 06-30066815.

Al aangekondigd in maart Deze lezing zal Claire als toegift op het seizoen Klassieke Muziek ook houden in de bibliotheek op dinsdag 7 april.

Kosten € 3,00. Kaartjes te reserveren vanaf 14 dagen tevoren via de website of balie van de bibliotheek.