De Kern Van…

over Emmanuel Levinas

‘Genieten en verantwoordelijkheid’

“Vanwaar komt toch die schok als ik onverschillig voorbijga aan de ander?” Dit citaat biedt een uitstekende opening voor het thema van de lezing van Hans Beuk over de belangwekkende en humane joods-Franse denker Levinas. De filosofie van Levinas (1906-1995) staat bekend als de Filosofie van het Gelaat of ook wel als de Filosofie van de Ander. Een kenmerkende uitspraak van Levinas luidt: “Ik word in het aangezicht van de ander”.

Zijn denken is een unieke en kritische bijdrage aan de westerse filosofie, mede geïnspireerd door de joodse traditie. Zijn denken heeft zijn weg gevonden binnen de filosofie en ook de theologie. Levinas heeft een filosofie ontwikkeld die een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren aan de oplossing van vele maatschappelijke vraagstukken.

De lezing wordt gegeven door Hans Beuk, die je gerust onze huisfilosoof kunt noemen. Hij verzorgde al een aantal lezingen in de reeks: De Kern van…en geeft ook filosofie-cursussen voor Senver-leden. Hans volgde aan de VU de opleiding: ‘Spiritualiteit en wijsbegeerte’ en studeerde daarna, ook aan de VU, in deeltijd filosofie.

  • Datum: maandag 8 april, van 14.30 tot 16.30 uur
  • Plaats: Bibliotheek Hilversum
  • Kosten: € 6,00
  • Aanmelden en kaartjes kopen: kan hier of in het Senverwinkeltje in de bibliotheek op vrijdag tussen 10.30 en 12.00 uur