De Kern Van…

De Kern van…..Plato (427 – 347 v. Chr.) Filosoof

In de lezing van ‘De Kern van’ op maandag 2 mei staat Plato centraal. Hij is de meest bekende filosoof van naam. Hij was leerling van Socrates en leraar van Aristoteles. Drie grote namen op een rij. Hij stichtte de Academie, een toonaangevend onderwijsinstituut. Hij is één van de invloedrijke denkers in de westerse filosofische traditie. Volgens A.N. Whitehead is de westerse filosofie zelfs niet meer dan een voetnoot bij het denken van Plato.

De lezing wordt verzorgd door Hans Beuk, zelf filosoof. Hij verzorgt lezingen en begeleidt filosofische gesprekskringen in de regio Utrecht en het Gooi.

In deze lezing laat Hans Beuk ons kennismaken met enkele hoofdlijnen uit zijn gedachtegoed, zoals ‘De Ideeënwereld’ en hoe wij in onze aardse schaduwwereld een ideale samenleving kunnen vestigen.

  • Datum  maandag 2 mei,  van 14.30 tot 16.30 uur
  • Plaats  Bibliotheek Hilversum
  • Kosten  € 5,00
  • Aanmelden liefst via e-mail naar inschrijving@senver.nl (met datum). Alleen als u niet kunt e-mailen kunt u zich ook telefonisch aanmelden:  Ike Heerschop, tel. 035-6857016.

De Kern van … over Hildegard van Bingen

Eerste miniatuur

In ‘De Kern van’ gaat het vaak over mannen. Deze maand gaat het eens over een zeer bijzondere vrouw, Hildegard von Bingen (1098-1179). Haar naam is intussen zó beroemd geworden dat iedereen die wel kent.  Ze is heilig verklaard in 2010. Ook haar muziek wordt vaak gehoord via de radio en er zijn zelfs films over haar leven en werk gemaakt. Maar wie was ze nu eigenlijk, die vrouw uit de verre middeleeuwen, die met pausen en keizers brieven wisselde en haar invloed aanwendde in wereldlijke en in geestelijke zaken en die al tijdens haar leven bezocht werd door pelgrims?

In de lezing wordt ingegaan op deze visioenen, die Bijbelteksten en psalmen omvatten. Maar ook gaan over de plaats van de mens in de wereld en de verantwoordelijkheid voor alles wat leeft. Hildegard ontwikkelt ook kennis over de natuur, over planten, geneeskrachtige kruiden en wat wij nu medische wetenschap noemen.  Daarnaast is haar werk als componist boeiend; in die tijd werd muziek nog niet genoteerd, maar wel ontstond tijdens haar leven het gregoriaanse notenschrift. De liederen die zij componeerde en zong met haar zusters, zijn doorgegeven en later opgetekend.

  • Datum  maandag 7 maart en vrijdag 18 maart,  van 14.30 tot 16.30 uur
  • Plaats  Bibliotheek Hilversum
  • Kosten  € 5,00
  • Aanmelden liefst via e-mail naar inschrijving@senver.nl (met de datum) of anders door te bellen naar Ike Heerschop, tel. tel. 035-6857016.