Museum Lezing

Museumlezingen door Henk Roos

Caravaggio en Europa

 De museumlezingen en het museumbezoek staan in december in het teken van de tentoonstelling ‘Caravaggio en Europa’ in het Centraal Museum in Utrecht.

Rome was het centrum van de wereld in het begin van de Gouden Eeuw. Jonge schilders uit heel Europa trokken naar de Eeuwige Stad, waar – zo deed het gerucht de ronde – Caravaggio voor een revolutie had gezorgd.

Een nieuw realisme in de schilderkunst, ongekend drama, het grote gebaar en een mysterie van licht. Dat moest je met eigen ogen zien. Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst waren erbij.

Gerard van Honthorst deed het zeer goed in Rome. Zijn uitvinding om zijn scenes via een verborgen, indirecte lichtbron te verlichten werden zelfs zo beroemd dat hij de bijnaam ‘Gherardo delle Notti’ kreeg, Gerard van de Nachten.

Hij kreeg, net als Dirck van Baburen, belangrijke opdrachten voor altaarstukken en van beide kunstenaars werden schilderijen aangekocht door belangrijke verzamelaars, zoals Kardinaal Giustiniani, een beschermheer van Caravaggio. De tentoonstelling volgt de drie Utrechters op hun Rome-avontuur.

Topstuk Caravaggio uit het Vaticaan

Het Vaticaan heeft toegezegd een topstuk van de Italiaanse schilder Caravaggio (1571-1610) in bruikleen te geven aan Centraal Museum Utrecht. Het is voor het eerst dat het werk in Nederland te zien is. Deze ‘Graflegging’ hangt gewoonlijk in de Pinacoteca Vaticana, maar is vanaf 16 december gedurende slechts vier weken te bewonderen in de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa…. Wij gaan het zien!

  • Data  lezing op dinsdag 11 en woensdag 12 december
  • Tijd  10.30 uur. Zaal open 10.20 uur
  • Plaats  theaterzaal Bibliotheek Hilversum, ’s-Gravelandseweg 55
  • Kosten  € 3,00
  • Let op: kaartjes alleen te koop vanaf twee weken voor de lezing via de website of aan de balie van de bibliotheek.

Samen naar het Centraal Museum

Met de Senverbus:

Op 19 december kunt u samen met andere Senver-leden de tentoonstelling in het Centraal Museum bezoeken. Dat kan zowel met de trein als met de Senverbus.

Met het Openbaar Vervoer: We verzamelen om 9.10 uur in de hal van station Hilversum en nemen de sprinter.

 Thema’s van de lezingen seizoen 2017-2018

15 en 16 januari

‘Het leven van Boeddha’, ruim zestig kunstwerken, van eeuwenoud tot modern, vertellen het levensverhaal van de Boeddha. Nieuwe kerk Amsterdam

12 en 13 februari

‘Armando’, indrukwekkend retrospectief van een iconisch multitalent. Museum Voorlinden Wassenaar

12 en 13 maart

‘Erwin Olaf’, groots overzicht van het oeuvre van één van Nederlands beroemdste fotografen. Gemeentemuseum Den Haag, i.s.m. Fotomuseum

9 en 10 april

Thema wordt later bekendgemaakt.