Museumlezingen

Onderstaande lezing was de laatste van het seizoen 2022-2023. In het najaar van 2023 pakt Henk Roos de draad weer op, deo volente.

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

De laatste museumlezing van dit seizoen is gewijd aan het KMSKA. Na meer dan tien jaar gesloten te zijn geweest voor een grondige verbouwing is het museum in september j.l. weer opengegaan. De expositieruimte is met 40 procent uitgebreid, de oude zalen werden aangepast aan hedendaagse normen en 100 kunstwerken werden gerestaureerd.

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is het grootste kunstmuseum van Vlaanderen. Met absolute topwerken van de Vlaamse primitieven en de Antwerpse barok tot een omvangrijke verzameling moderne kunst van Rik Wouters, Henri de Braekeleer en René Magritte. Kroonjuweel is de grootste collectie van James Ensor ter wereld. Er zijn nu maar liefst 50 museumzalen, waarvan 37 voor de eigen collectie en 13 voor tijdelijke tentoonstellingen.

De ‘Mona Lisa’ van het museum is Jean Fouquets Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen (ca. 1452). Op de tweede verdieping vinden we de oude meesters, met als stralend middelpunt de grootse Rubenszaal. Je kunt hier rustig een hele dag ronddwalen zonder alles gezien te hebben.

In zijn lezing neemt Henk Roos je binnen twee uur mee langs de topstukken van het museum.

  • Data dinsdag 11 en woensdag 12 april, van 10.30-12.30 uur
  • Plaats Bibliotheek Hilversum
  • Kosten € 6,00
  • Aanmelden en kaartje kopen kan hier of in het Senverwinkeltje in de bibliotheek op vrijdagmorgen van 10:30 – 12:00 uur.