Museumlezingen

Museumlezing over Artemisia – Vrouw & macht

In de laatste museumlezing van dit seizoen, alleen op woensdag 11 mei, gaat Henk Roos in op de tentoonstelling Artemisia – Vrouw & macht. Deze spectaculaire tentoonstelling in het Rijksmuseum Twenthe was door de lockdown maar beperkt te bezoeken. Vandaar deze bijzondere museumlezing op 11 mei.

Artemisia Gentileschi (1593- ca 1654) was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst uit de zeventiende eeuw. Als vrouw manifesteerde zij zich succesvol in een mannenwereld.

In zijn lezing vertelt Henk Roos over haar bijzondere leven en neemt hij ons mee naar haar schilderijen, die in kwaliteit niet onderdoen voor het werk van haar mannelijke collega’s.

Prachtige ‘portretten’ van onder meer Clio, Minerva, Cleopatra, en (vrouwelijke) allegorieën, afgewisseld met dramatische, theatrale composities van Judith en Abra, Jaël en Sisera, Suzanna en de Ouderlingen. Voorstellingen die op en top barok zijn, sensueel, soms grenzend aan schandaal, een mengeling van geweld en verleiding.

  • Datum: woensdag 11 mei, van 11.00 tot 13.00 uur
  • Plaats: bibliotheek Hilversum, ‘s-Gravelandseweg 55
  • Aanmelden via e-mail naar inschrijving@senver.nl (met datum). Alleen als u niet kunt e-mailen kunt u zich ook telefonisch aanmelden:  Ike Heerschop, tel. 035-6857016.

Museumlezing: Rob Scholte – Reproductie verplicht

Ruim 33 jaar na zijn legendarische tentoonstelling How to star in museum Boijmans van Beuningen is er eindelijk tot 26 juni weer een overzicht van het prikkelende werk van Rob Scholte (1958) inDe Fundatie in Zwolle. De titel van de tentoonstelling, Reproductie verplicht, verwijst naar Scholtes fascinatie voor het eigendomsrecht van beelden. Als een soort popart schilderde hij eigen versies van reclames van grote merken, met als gevolg dat hij beeldrechtadvocaten achter zich aan kreeg. Als reactie maakte hij een schilderij van het internationale copyrightteken.

Volgens De Fundatie is Rob Scholte de onmisbare exponent van de roerige jaren ‘80 van de vorige eeuw: “Zijn schilderijen dragen bij aan de nieuwe herwaardering van figuratieve schilderkunst na het modernisme, maar bij Rob Scholte sluit dat abstractie helemaal niet uit. Zijn kunst is even idealistisch als commercieel, even alternatief kritisch als gelikt kitschy, zowel ironisch als bloedserieus en vooral steeds, als een rode draad, paradoxaal. Historische thema’s, literaire verwijzingen, het gebruik van ironie, het spel van waarheid en leugen, stijlloosheid, evenals het gebruik van citaten uit ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur die met elkaar botsen, zijn kenmerkend voor de geest van de 21e eeuw. Als geen ander markeert Scholte de overgang van modern naar postmodern.”

  • Datum dinsdag 8 en woensdag 9 maart,  van 10.30-12.30 uur
  • Plaats bibliotheek Hilversum, ‘s-Gravelandseweg 55
  • Kaarten € 5,00
  • Aanmelden liefst via e-mail naar inschrijving@senver.nl (met de datum) of anders door te bellen naar Ike Heerschop, tel. tel. 035-6857016.

Programma 2021-2022

Na een door corona geplaagd lezingenseizoen gaan we in november vol goede moed starten met een nieuwe serie museumlezingen. In dit overzicht vind je de thema’s van het aankomende seizoen. De lezingen zijn steeds op de tweede dinsdag en woensdag van de maand, van 10.30-12.30 uur in de bibliotheek en worden verzorgd door Henk Roos.  

November Dürer was hier – een reis wordt legende’

Een tentoonstelling uit de ‘buitencategorie’, achtereenvolgens te zien in het Suermondt-Ludwig-Museum in Aachen, en de National Gallery in Londen. Nog tot 24 oktober in Aachen te zien, daarna verhuist ‘Dürer’ naar Londen.

December ‘Maria Magdalena – kroongetuige, zondaar, feminist.

Ontmoet deze mysterieuze en inspirerende vrouw van uitersten in Museum Catharijneconvent Utrecht.

Januari ‘Artemisia – Vrouw & macht’

Rijksmuseum Twenthe organiseert een spectaculaire tentoonstelling rond het leven en werk van één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst uit de zeventiende eeuw.

Februari ‘Belgische meesters’

De tentoonstelling in Singer Museum Laren en de lezing geven een overzicht van de Belgische klassiek moderne kunst, van James Ensor tot René Magritte.

Maart ‘Rob Scholte – Reproductie verplicht’

Rob Scholte is de koning van het copyright. Museum de Fundatie Zwolle laat een omvangrijk overzicht zien van zijn schilderijen.

April ‘Calder Now’

In Kunsthal Rotterdam de grootschalige tentoonstelling ‘Calder Now’ met ruim twintig sculpturen van de invloedrijke Amerikaanse kunstenaar, naast werken van andere toonaangevende hedendaagse beeldhouwers.