Museumlezingen

Frans Hals – Zijn tijd ver vooruit

Luitspeler (Louvre)

In de museumlezingen van maart stelt Henk Roos de tentoonstelling ‘Frans Hals’ centraal. In februari opende in het Rijksmuseum namelijk een tentoonstelling met meer dan vijftig van de beste werken van de Haarlemse meester uit internationale topcollecties. De belangstelling is overweldigend. Frans Hals wordt beschouwd als één van de meest vernieuwende schilders van de 17e eeuw. Door zijn losse flamboyante manier van schilderen wordt hij zelfs gezien als een voorloper van het impressionisme. Frans Hals was vooral een portretschilder. Levendig tovert hij ons zijn tijdgenoten voor ogen: statige regenten, deftige dames, vrolijke drinkers en muzikanten, lachende kinderen en volkse types.

Frans Hals is vooral een leuke schilder. Als geen ander slaagde hij erin mensen te schilderen die glimlachen en lachen, een uitdaging die door de meeste schilders uit de weg werd gegaan omdat het zo moeilijk was. Zijn flitsende penseelvoering gaf zijn geportretteerden een ongekende beweeglijkheid. Het Rijksmuseum gaat in de tentoonstelling in op de identiteit van de afgebeelde personen en hun leefwereld, waardoor zij nog meer tot leven komen. Zo moet Malle Babbe een bekend figuur in de straten van Haarlem zijn geweest, en was zijn Pekelharing vermoedelijk een Engelse acteur die met een toneelgezelschap door Nederland toerde. De tentoonstelling is te zien tot en met 9 juni.

  • Data dinsdag 12 en woensdag 13 maart, van 10.30-12.30 uur
  • Locatie Bibliotheek Hilversum
  • Kosten € 6,00
  • Aanmelden en kaartje kopen voor 12 maart kan hier en voor 13 maart kan hier of op vrijdag in het Senverwinkeltje in de bibliotheek, tussen 10.30-12.00 uur.

Thema’s van de museumlezingen komend seizoen

Hieronder vind je het overzicht van het programma vanaf november. Je kunt daarmee dan rekening houden voor het geval je een tentoonstelling gaat bezoeken. De lezingen zijn steeds op de tweede dinsdag- en woensdagochtend van de maand in de bibliotheek en worden verzorgd door Henk Roos.

  • Dinsdag 9 en woensdag 10 april
    Marina Abramović – Stedelijk Museum Amsterdam