Museumlezingen

Marina Abramović – Stedelijk Museum Amsterdam

‘There are so many different forms of art, performance is one of the most difficult, the most immaterial, and the most real.’

Marina Abramović, Four Crosses: The Good (positive) 2019

Op 16 maart opende het Stedelijk Museum de tentoonstelling ‘MARINA ABRAMOVIĆ’, het grootste overzicht van haar werk ooit in Nederland. Ruim 60 belangrijke werken tonen de ontwikkeling van het indrukwekkende oeuvre van de pionier van de performancekunst in de afgelopen vijftig jaar: van haar vroege werk, dat ze maakte in het voormalige Joegoslavië en in Amsterdam, tot de baanbrekende performances met haar partner Ulay en het solowerk waarmee ze nog steeds actief is.

Abramović is sinds de jaren 70 een prominente figuur in de performance- en body art en wordt beschouwd als een van de belangrijkste grondleggers van deze kunstvorm. Ze bracht de performancekunst van het experimentele begin naar de mainstream. Ze werd wereldwijd beroemd met langdurende performances waarin zij de grenzen van haar lichaam tot het uiterste op de proef stelde. In haar latere solowerk richt zij zich meer op het verkennen van spiritualiteit en het creëren van een wisselwerking, waarin het publiek actief onderdeel wordt van haar werk en een gedeelde energie.

In de lezing laat Henk Roos ons meekijken naar foto’s, sculpturen en enkele registraties van iconische performances. De tentoonstelling is te zien tot en met 14 juli.

  • Data: dinsdag 9 en woensdag 10 april, van 10.30-12.30 uur
  • Locatie: Bibliotheek Hilversum
  • Kosten: € 6,00
  • Aanmelden en kaartje kopen: voor 9 april kan hier en voor 10 april kan hier of op vrijdag in het Senverwinkeltje in de bibliotheek, tussen 10.30-12.00 uur.