Museumlezingen

‘OPEN’ in Museum Arnhem

Na een ingrijpende renovatie is Museum Arnhem na vijf jaar weer open voor het publiek. Er is 550 m² tentoonstellingsruimte bijgekomen. Spectaculair is de nieuwe vleugel, een 90 meter lange ‘balk’, die met maar liefst 15 meter “hangt” over de rand van de stuwwal van de Rijn. Hier heb je een prachtig uitzicht over de rivier. Ook het beeldenpark is vergroot en opnieuw ingericht met meer dan twintig werken van moderne en hedendaagse Nederlandse- en internationale beeldhouwers.

Museum Arnhem heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in magisch realisme. In de vaste collectie bevindt zich werk van onder meer Jan Mankes, Edgar Fernhout, Raoul Hynckes, Pyke Koch, Dick Ket, Charley Toorop en Carel Willink.

Er is veel te zien in het museum en je kunt je laten verrassen, want het is niet altijd duidelijk wat je te wachten staat. Directeur Saskia Bak zegt het zo: “We willen de collectie telkens in een ander perspectief laten zien. Maatschappelijke thema’s als klimaat, uitbuiting, identiteit en lichaam zijn daarbij leidend. We willen in de geest van Pierre Jansen inhaken op wat mensen bezighoudt.”

Met de tentoonstelling ‘Open’ geeft Museum Arnhem een impuls aan de educatieve traditie die door Pierre Janssen is gestart. Pierre Janssen was directeur van het museum van 1969-1982. De tentoonstelling laat publiekslievelingen zien, zoals zelfportretten van Dick Ket.

 • Inleider Henk Roos
 • Data dinsdag 14 en woensdag 15 februari, van 10.30-12.30 uur
 • Plaats Bibliotheek Hilversum, ‘s-Gravelandseweg 55
 • Kaarten € 6,00
 • Aanmelden online een kaartje kopen. Of in het Senver-winkeltje in de bibliotheek op vrijdagmorgen van 10.30-12.00 uur.

Programma museumlezingen rest van het seizoen

 • Maart-lezing op 14 en 15 maart
  ‘De grootste tentoonstelling over Vermeer ooit’. Taco Dibbits, directeur Rijksmuseum Amsterdam: “Vermeer behoort met Rembrandt, Van Gogh en Mondriaan tot de beroemdste schilders van Nederland. We hadden het niet voor mogelijk gehouden dat zoveel musea bereid zijn hun topstukken uit te lenen.”
 • April lezing, op 11 en 12 april
  Het onderwerp wordt later bekend gemaakt.