Museum Lezing

Erwin Olaf in het Gemeentemuseum Den Haag door Henk Roos

Het Gemeentemuseum Den Haag en het ernaast gevestigde Fotomuseum brengen met een dubbeltentoonstelling een eerbetoon aan een van Nederlands beroemdste fotografen: Erwin Olaf (1959).

De fotograaf, die afgelopen jaar nog veel lof oogstte met zijn portretten van de koninklijke familie, wordt dit jaar zestig. Een goed moment voor een groots overzicht.

Het Fotomuseum zoomt in op Olafs liefde voor het ambacht en de transitie die hij doormaakte van analoog werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller. Bovendien brengt hij hier zo’n twintig foto’s bijeen van fotografen die een inspiratiebron voor hem vormden.

Ook te zien is het vrije werk van Olaf vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste series, waaronder de serie die hij maakte in Shanghai én zijn meest recente, nog niet eerder getoonde serie Palm Springs.

In zijn lezing zal Henk ingaan op de inspiratiebronnen van Erwin Olaf (hij bewondert Bernard Eilers, Robert Mapplethorpe en Rineke Dijkstra); zijn technische ontwikkeling ‘van de donkere kamer naar photoshop’; zijn maatschappelijke betrokkenheid; zijn manshoge installatie Keyhole (2012) waarmee hij nieuwe wegen inslaat door zijn fotografie te presenteren in spannende combinaties van film, geluid en sculptuur; zijn meest recente serie Palm Springs; en last but not least Erwin Olaf als hoffotograaf.

Erwin Olaf: “Wat ik het liefst wil laten zien, is een perfecte wereld met een barst erin. Ik wil het beeld verleidelijk genoeg maken om mensen mijn verhalen in te trekken, en dan een klap uitdelen.


 • Data  lezing op dinsdag 12 en woensdag 13mart
 • Tijd  10.30 uur. Zaal open 10.20 uur
 • Plaats  theaterzaal Bibliotheek Hilversum, ’s-Gravelandseweg 55
 • Kosten  € 3,00
 • Let op: kaartjes alleen te koop vanaf twee weken voor de lezing via de website of aan de balie van de bibliotheek.


Samen naar het Gemeentemuseum

Samen met andere Senverleden kunt u de tentoonstelling in Den Haag bezoeken. Dat kan zowel per trein als met de Senverbus.

Samen met de trein op woensdag 20 maart:

Om 9.15 uur verzamelen in de hal van station Hilversum. Met de Intercity van 9.30 uur via Utrecht naar Den Haag. Vandaar met tram 16 naar halte Gemeentemuseum. We starten ons bezoek met koffie in het Grand Café.

 • Datum woensdag 20 maart
 • Kosten entree museum € 16,00 en met museumkaart gratis
 • Aanmelden bij Marion Kuijper, liefst per e-mail: amgkuijper<AT>gmail.com  of anders via tel. 035-6857438

Samen met de Senverbus

 • Datum  Donderdag 28 maart en zaterdag 13 april
 • Tijd Ophalen tussen 9.00 en 10.00 uur en ca. 18.00 uur thuis
 • Kosten Voor Senver-leden € 26,00. Toegang museum € 15,00. Met museumkaart gratis.

Thema’s van de lezingen seizoen 2018-2019

9 en 10 april

Hockney – Van Gogh – The Joy of Nature in het Van Gogh Museum te Amsterdam