Museum Lezing

Barbizon van het Noorden

en bezoek aan het Drents Museum te Assen

In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 presenteert het Drents Museum werk van grote kunstenaars uit de 19e en 20ste eeuw die de natuur van Drenthe ontdekten en op doek vastlegden. Bezoekers maken in de tentoonstelling een wandeling door het Drentse landschap en ontdekken de prachtige heidevelden, hunebedden, akkers en bijzondere dorpen van Drenthe. Schilderijen, grafiek en tekeningen van grote kunstenaars, waaronder Jozef Israëls, Anton Mauve, Hendrik Willem Mesdag, Vincent van Gogh, Julius van de Sande Bakhuyzen en Max Liebermann worden gepresenteerd in combinatie met nog niet eerder getoonde onbekende pareltjes uit de rijke collectie van het Drents Museum.

Willem Roelofs (1822-1897), Het Hunebed van Tynaarlo

Met de uitvinding van de verftube kunnen de schilders veel makkelijker buiten gaan werken en dat doen ze massaal. Er ontstaan kunstenaarskolonies in Katwijk, Oosterbeek, Laren en Bergen. Op zoek naar ongerepte natuur komen deze kunstenaars ook in Drenthe terecht. Hier vinden ze ‘echte’ natuur, oorspronkelijke bewoners en onbedorven plekken. Er is een mooie vergelijking te maken met het Franse schildersdorp Barbizon – iets ten zuiden van Parijs – waar kunstenaars zich in de 19e eeuw verzamelden om de natuur te schilderen, vaak in de openlucht. In zijn lezing vertelt Henk Roos over de ontwikkelingen in de 19e eeuw die leidden tot de massale trek naar het platteland.

  • Data lezing op dinsdag 10 en woensdag 11 maart
  • Tijd 10.30 uur. Zaal open 10.20 uur
  • Plaats Bibliotheek Hilversum, ’s-Gravelandseweg 55
  • Kosten € 3,00

Aanmelden kaartjes voor de lezing zijn te koop vanaf twee weken voor de lezing via de website of aan de balie van de bibliotheek.


Samen naar Het Drents Museum Assen

Op woensdag 18 maart kunt u samen met andere Senver-leden de tentoonstelling in Assen bezoeken. We gaan met het OV en verzamelen om 9.30 uur in de hal van station Hilversum en nemen de intercity van 9.45 uur naar Amersfoort. Daar stappen we over op de intercity naar Groningen. In Assen komen we aan om 11.25 uur. Het is dan nog 9 minuten lopen naar het museum, waar we ons bezoek beginnen met koffie of thee.

  • Datum woensdag 18 maart
  • Toegang museum € 15,00. Met Museumkaart en BankGiro Loterij VIP kaart gratis. De tentoonstelling loopt nog t/m 22 maart 2020.
  • Aanmelden dat u meegaat met de trein, bij Janny Schouten, liefst per e-mail: jannyschouten<AT>gmail.com of anders via tel. 035-6859639.


Thema’s van de lezingen komend seizoen:

Dinsdag 14 en woensdag 15 april

  • ‘Van Eyk – Een optische revolutie’. Ontrafelt de mythes over de kunstenaar en zet zijn techniek, zijn oeuvre en zijn invloed in een nieuw perspectief.
  • Museum voor Schone Kunsten, Gent.