Stadswandelingen

Ook dit jaar organiseert de Werkgroep Stadswandelingen weer vijf wandelingen door steden in Nederland.

  • 19 mei naar Hoorn
  • 16 juni naar Leiden
  • 15 september naar Zaltbommel
  • 20 oktober naar Zaandam

Stadswandeling door Hoorn, op donderdag 19 mei

Op donderdag 19 mei is weer de eerste stadswandeling buiten Hilversum, waar we gezamenlijk met de trein naar toe reizen. Hoorn is een prachtig stadje, ontstaan aan het begin van de 14e eeuw, gesticht door kooplieden uit Denemarken en Noord-Duitsland. De stad kreeg in 1356 stadsrechten. In de 16e eeuw werd het de belangrijkste in- en uitvoerhaven aan de Zuiderzee. Er zijn ook andere ontstaansverhalen. Jan Pieterszoon Coen, de beroemde schipper Bontekoe en ook de naamgevers van Kaap Hoorn (bij Vuurland onderaan Zuid-Amerika) vertrokken uit de haven van Hoorn.
De stad vervult nu een streekfunctie voor onderwijs, gezondheidszorg en winkels. De stad probeert zich ook met succes tot toeristencentrum te ontwikkelen. Er zijn vele bezienswaardigheden in dit leuke vestingstadje. De gidsen zullen er veel over vertellen.

Hoe verloopt de dag

We vertrekken om 9.10 uur vanaf station Hilversum. We verzamelen 30 minuten van tevoren  in de hal. De treinreis is voor eigen rekening. We wandelen vanaf het station naar restaurant Winston, Roode Steen 13c. (Tel. 0229-211 583). Stadsgidsen komen ons na de koffie om 11.45 uur ophalen voor een ca 1,5 uur durende rondleiding. Daarna bent u vrij in uw tijdsbesteding.

De kosten

Kosten van de dag zijn € 16,00, ’s morgens contant op het station te betalen (graag gepast). Dit bedrag is voor de kosten van de rondleiding en voor koffie en appelgebak bij Winston.

Aanmelden en afmelding

Aanmelden kan tot uiterlijk 14 mei bij René van Helmond, liefst per email aan R.van.Helmond2 <AT> kpnplanet.nl. Vermeld in de mail uw telefoonnummer. Of bel vanaf 1 mei 06-4460 8126, eventueel inspreken en naam én telefoonnummer vermelden. Bij meer dan 40 aanmeldingen wordt geloot. Hebt u 16 mei nog niets gehoord, kunt u mee.

Wanneer u toch niet mee kunt, kunt u zich tot 14 mei kosteloos afmelden. Daarna afmelden betekent dat u het bedrag toch moet betalen, omdat er dan al kosten voor u gemaakt zijn.