Scrabble

Scrabbel op de dinsdagmiddag

Elke 2e en 4e dinsdagmiddag van de maand is het heel gezellig in wijkcentrum Lopez Dias: het is de vaste scrabblemiddag van Senver. Om 2 uur zit iedereen enthousiast met bord en letterplankje klaar om weer leuke woorden te vormen.

Dat is steeds een uitdaging, want welke 7 letters op het plankje komen blijft een verrassing.

Meestal zijn er tussen de 8 en 10 mensen. Bij een even aantal spelen we 2 aan 2, zodat ieder vaak aan de beurt komt.

Sommige mensen zijn heel bedreven en spelen het spel al jaren, tot op hoog niveau. Anderen zijn heel creatief in het opvullen van open plekken, of het verlengen of verbinden van woorden.

Maar hoe dan ook: het is altijd gezellig en naast het denkwerk lachen we samen om opmerkelijke vondsten.

Scrabble is een spel waarbij het uiteindelijk gaat om de hoogste score. Via blokjes met letter- en woordwaarde proberen we de 7 letters zo gunstig mogelijk op het bord te leggen, d.w.z. zoveel mogelijk punten te scoren. Maar het gaat zeker niet alleen om de punten.

Ook de combinatie of de mogelijkheid die je ziet is een bron van plezier. Is er onenigheid over de schrijfwijze van een woord of zelfs het bestaan ervan, dan is er een alleswetende en onbetwistbare scheidsrechter in de vorm van een lijvig boekwerk, waarin alle bekende woorden, werkwoorden, vervoegingen van de Nederlandse taal staan, het Grote Scrabble Woordenboek. We verbazen ons iedere keer over het aantal woorden waar we nog nooit van gehoord hadden.

Leukste woord

Het leukste woord van de afgelopen tijd:
In een eerste zet werd gelegd: BEERTJE (alle 7 letters weggelegd leverde 50 extra punten op). In een volgende zet kon dit verlengd worden tot WASBEERTJE , waarbij de woordwaarde verdrievoudigd mocht worden. Even later kon dit lange woord nog verlengd worden tot WASBEERTJESZAAD, wederom op een 3x woordwaarde-blokje. Je moet de letters maar op je plankje krijgen en de mogelijkheid dan ook nog zien.

Wil je graag kennismaken met scrabble dan helpen we je op weg. Het is niet moeilijk en iedereen kan het leren. Een kleine waarschuwing is wel op zijn plaats: als het scrabblevirus je eenmaal te pakken heeft, dan kom je er maar moeilijk vanaf. En dat vinden we helemaal niet erg.

  • Iedereen is welkom, aan- of afmelden is niet nodig.
  • Voor meer informatie: Joke Feddema, tel: 035-6244518 en haar e-mailadres is jokefeddema<AT>hotmail.com