Historie Lezingen

Historie Lezingen

Historie lezing: De rijke familie Huydecoper

In de serie maandelijkse historie-lezingen staat op 17 december de rijke en invloedrijke familie Huydecoper centraal.

Leden van deze familie bekleedden vanaf de 17e eeuw belangrijke functies, zoals het burgemeesterschap van Amsterdam (vele malen!), en waren actief bij de West-Indische Compagnie (slavenhandel) en de Verenigde Oost_Indische Compagnie (kruiden en specerijen).

Een belangrijke telg was jhr. mr. Joan Huydecoper van Maarsseveen. Hij was o.a. lid van de Provinciale Staten van Holland en directeur van De Nederlandsche Bank. Hij woonde in Amsterdam, maar had twee buitenplaatsen in bezit: ‘kasteel’ Groeneveld in Baarn en de buitenplaats Goudestein in Maarssen. Tussen deze twee buitenplaatsen liep voor een groot deel een particuliere weg: de Huydecopersweg.

De lezing over Huydecoper, met veel zelfgemaakt foto’s, wordt gegeven door Kees van Aggelen. Voor de pauze is er vooral aandacht voor de familie, na de pauze gaat het over de weg van Groeneveld naar Maarssen. Nog steeds is de Huydecopersweg in de regio te herkennen.

Recentelijk is bij de nieuwe afslag van de A27 ten zuiden van Hilversum een tunneltje aangelegd: het is over enige tijd weer mogelijk om de Huydecopersweg te vervolgen richting zuiden.

 

Kees van Aggelen is bestuurslid van de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk. Hij deed veel historisch onderzoek in de regio.

  • Datum  maandag 17 december, 15.00 uur
  • Plaats  de theaterzaal van de bibliotheek, ’s-Gravelandseweg 55
  • Kosten  € 3,00
  • Aanmelden  via het inschrijfsysteem van de bibliotheek, vanaf maandag 3 december (www.bibliotheekhilversum.nl en kies daarna ‘online kaartverkoop’)