Historie Lezingen

Historie Lezingen

Historie Lezing: Schoolplaten van Isings

Waar hingen ze níet aan de muur aan de muur in de lagere-school-klas: de ‘schoolplaten voor de vaderlandse geschiedenis’ van J.H. Isings. Over Noormannen, hagepreken, Muiderkring, stadsleven in de middeleeuwen, Leidens ontzet, kruisvaarders, de slag bij Nieuwpoort, enzovoort. Deze platen waren gemaakt door Johan Herman Isings (1884-1977). Hij was een kundige en geliefde illustrator, die vooral bekend is geworden door zijn bijbel-illustraties en die schoolplaten. Isings en zijn werk staan centraal in de historie-lezing van Senver op maandag 19 november.

Vincent van Poortvliet komt vertellen over Isings: wie was hij als mens en als kunstenaar? Hij zal ook in zijn persoonlijke herinnering duiken: hoe hij als zevenjarige jongetje ‘oorlogsgeschiedenisplaten’ beleefde, en geeft aan waarom Isings niet voor dát onderwerp koos. Daarna komen de ’echte’ Isings-platen aan bod. Via een selectie van platen wordt een reis door de vaderlandse geschiedenis gemaakt. In de platen van Isings staan de 16e en 17e eeuw centraal, en dat is in deze lezing ook het geval.

Het wordt dus een geïllustreerde terugkeer naar de geschiedenisles van vroeger én een genieten van de kunst van Isings en van de verhalen die vaak verbonden zijn met herinneringen uit de eigen schooltijd.

  • Datum  maandag 19 november, 15.00-17.00 uur
  • Locatie  de theaterzaal van de bibliotheek, ’s-Gravelandseweg 55, Hilversum
  • Kosten  3 euro
  • Aanmelden  vanaf 5 november via de site www.bibliotheekhilversum.nl en dan ‘online kaartverkoop’, of aan de balie van de bibliotheek (alleen betalen met pin)

Historie Lezing:  dokter Van Hengel en de gezondheidszorg en hygiëne in 19e-eeuws Hilversum

Datum  maandag 17 december, 15.00 uur