Historie Lezingen

Historie Lezingen

Hilversumse textiel-industrie, verdwenen en vergeten?

Hilversum was ooit een dorp waar de textielindustrie de voornaamste bon van inkomsten was. Dat is tegenwoordig nauwelijks nog bekend en alleen een paar straatnamen herinneren aan de industrie van weleer.

Toch groeide Hilversum in de jaren zestig van de vorige eeuw uit tot het grootste productiecentrum van tapijten in Nederland.

Fabrieken met bekende namen als VENETA, Parade Forbo Tapijt en Keyzer Bonaparte-tapijt boden aan vele Hilversummers werk. Die fabrieken werden later afgebroken om plaats te maken voor woningbouw.

In Senvers historielezing op 18 februari zal de ontwikkeling van de textielindustrie in Hilversum de revue passeren. Welke fabrieken waren er, wat werd er gemaakt, hoe zagen die werkplaatsen en producten er uit, hoe functioneerden ze? En hoe waren de arbeidsomstandigheden?

Schrijnend zijn de verhalen over lange werktijden van kinderen in de fabriek. Ed van Mensch, bestuurslid van de Historische Kring Albertus Perk, laat in woord en beeld de tijd herleven waarin Hilversum een echt textieldorp was. 


  • Datum  maandag 18 februari, 15.00 uur
  • Plaats  de theaterzaal van de bibliotheek, ’s-Gravelandseweg 55
  • Kosten  € 3,00
  • Aanmelden  via het inschrijfsysteem van de bibliotheek, vanaf 4 februari (www.bibliotheekhilversum.nl en kies daarna ‘online kaartverkoop’)