Historielezingen

Graffiti: kunst of vandalisme?

Graffiti is een realiteit over de hele wereld: overal waar blinde muren uitdagend wachten, verschijnen kleurige letters en cartoonachtige figuren. Op 26 september is er de Senver-lezing ‘Graffiti: kunst of vandalisme?’ waarin we kijken naar de oorsprong van dit cultuurverschijnsel. Bij de opkomst van de graffitiscene in New York omstreeks de jaren ‘60, kwam het politieke karakter van graffiti aan het licht. Graffiti fungeerde als een vorm van protest tegen de gevestigde orde. Van een undergroundbeweging ontwikkelde het zich tot een maatschappelijk geaccepteerde vorm van straatkunst.

Henk Roos neemt je mee naar de graffiti van de prehistorie, laat de ontwikkeling zien van baldadige naamschrijverij, via muralisme, calligraffiti naar Keith Haring en Banksy. Typische graffititermen passeren de revue: tag, sjabloon, piece, hitting, crossing. En hoe verhoudt graffiti zich tot de kunst met een grote K? Sinds 2020 kent Amsterdam zijn eigen Street Art Museum. We besluiten de lezing met de opgeleukte muren uit onze eigen dorpse omgeving.

  • Tijdstip  dinsdag 26 september 10.30 – 12.30 uur
  • Plaats  Bibliotheek Hilversum
  • Kosten € 6,00
  • Aanmelden kan hier, of in het winkeltje van Senver in de bibliotheek op vrijdagmorgen van 10.30 – 12.00 uur.

Hilversum, een ‘beeldig’ dorp

Hilversum heeft een rijkdom aan beelden, die de omgeving mooier maken. Over die beelden gaat de lezing die Rob Loois op 24 oktober geeft voor Senver. Rob: ”Ik voel me vereerd dat ik na mijn presentatie van precies 7 jaar geleden opnieuw ben uitgenodigd om een presentatie te houden over hetzelfde thema: beelden in de openbare ruimte van Hilversum. In de presentatie zal ik vooral aandacht besteden aan de beelden die er nú staan en heel gemakkelijk toegankelijk zijn. Heel vaak kan je ze gewoon aanraken, een hand geven en soms lijken ze gemaakt om er zomaar op te gaan zitten. Diverse beelden zijn ook aan bod gekomen in de wekelijkse Oppepper en met veel plezier zie ik dan steeds hoeveel Senver-leden precies weten waar het beeld staat en wie het gemaakt heeft. Het wordt een feest van de herkenning, daar ben ik van overtuigd.”

  • Datum dinsdag 24 oktober, 10.30-12.30 uur
  • Plaats bibliotheek Hilversum
  • Kosten € 6,00
  • Aanmelden en kaartje kopen: online via www.senver.nl, of in het Senver-winkeltje in de bibliotheek op vrijdagmorgen van 10.30 tot 12.00 uur.