Historie Lezingen

De visionaire huisarts Jan van Hengel

Dokter Jan van Hengel (1811-1892) is van groot belang geweest voor de gezondheidstoestand in Hilversum. Hij kwam in 1838 als verloskundige hier wonen en werd later algemeen dorpsgeneesheer.

Hij zag het verband tussen onhygiënische toestanden (mesthopen, drassige gebieden) en het uitbreken van besmettelijke ziektes als tyfus en cholera. Het was zijn strijd om gewone mensen en de gemeente er van te overtuigen dat aan betere hygiëne gewerkt moest worden. Ook zette hij zich in voor een betere inrichting van slachthuizen, de inrichting van scholen, een gemeentelijke waterleiding, voedseluitdeling, enzovoorts. “Moeten wij de gang der dingen met onverschillige oogen gadeslaan?” vroeg hij zich af. Nee dus, hij deed er alles aan om een betere volksgezondheid te bereiken.

De Senver-historielezing op 18 november gaat over deze visionaire arts. Deze lezing wordt gegeven door Pieter Goderie, voormalig KNO-arts. Hij was medisch specialist, maar heeft hoge waardering voor de inspirerende huisarts Van Hengel. “Ik zou graag opnieuw willen starten als huisarts, maar dan wel als ik Van Hengel zou zijn.”


  • Datum maandag 18 november, 15.00-17.00 uur
  • Plaats de theaterzaal van de bibliotheek, ’s-Gravelandseweg 55
  • Kosten € 3,00
  • Aanmelden vanaf 4 november via het inschrijfsysteem van de bibliotheek of aan de balie van de bibliotheek.