Historie Lezingen

De ’s-Gravelandse buitenplaatsen en hun bewoners

Op 16 maart 1625 kregen zes Amsterdamse regenten toestemming van de Staten van Holland en West-Friesland om een strook grond aan te kopen aan de westgrens van het Gooi. Dat werd het begin van de rijke buitenplaatsen van ’s-Graveland én het begin van het dorp ’s-Graveland.

De erfgooiers waren niet blij met die indringers: hun recht op het gebruik van die gronden werd hen afgenomen.

De kolonisten groeven het zand af en vervoerden dat naar Amsterdam, waar het gebruikt werd voor de stadsuitbreiding.

In de voorwaarden van de Staten voor de grondaankopen stond, dat op die grond huizen gebouwd moesten worden. Het begon met boerderijen, die zich ontwikkelden tot de buitens die er nu staan.

Het waren lusthoven voor de zomer; in de winter waren de bewoners weer in de stad. Het resultaat is dat er nergens in ons land zoveel buitenplaatsen bij elkaar staan, met een rijke geschiedenis: van Schaep en Burgh tot Gooilust en Trompenburg.

In de historielezing van 18 maart vertelt Wim Kozijn (die zelf burgemeester van Kortenhoef/’s-Graveland is geweest) het verhaal over de huizen, de tuinen, de bewoners. En over het ontstaan van de kerk. Een meeslepend verhaal over een uniek gebied.


  • Datum  maandag 18 maart, 15.00 uur
  • Plaats  de theaterzaal van de bibliotheek, ’s-Gravelandseweg 55
  • Kosten  € 3,00
  • Aanmelden  via het inschrijfsysteem van de bibliotheek, vanaf 4 februari (www.bibliotheekhilversum.nl en kies daarna ‘online kaartverkoop’)