Historie Lezingen

Hilversum in de oorlog

De Senver-historielezing op maandag 15 april gaat over Hilversum tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitse bezetting liet Hilversum niet ongemoeid. De stad kreeg in 1940 als eerste in het land een NSB-burgemeester. In oktober 1944 voerden de Duitsers tijdens een razzia een paar duizend mannen als dwangarbeider weg naar Duitsland. En aan het einde van de oorlog werd de wijk Trompenberg twee keer gebombardeerd door geallieerden.

In Hilversum werd het hoofdkwartier gevestigd van de ‘Wehrmachtsbefelhaber’, generaal Christiansen. Het raadhuis werd geconfisqueerd en gecamoufleerd. De Wehrmacht maakte de wijk Trompenberg tot ‘Sperrgebiet’ en bouwde er de grootste bunker van de Atlantikwall. Van daaruit reed de Duitse generaal Blaskowitz in mei 1945 naar Wageningen om daar de capitulatie van de Duitse troepen te tekenen.

Waarom koos generaal Christiansen voor Hilversum? Wat betekende zijn aanwezigheid voor Hilversum en zijn bewoners? Hoe was hier het verzet tegen de bezetting? Daarover vertelt historicus Pieter Hoogenraad voor de 2e maal tijdens de maandelijkse lezing van Senver, in samenwerking met Historische Kring Albertus Perk.


  • Datum  maandag 15 april, 15.00 uur
  • Plaats  de theaterzaal van de bibliotheek, ’s-Gravelandseweg 55
  • Kosten  € 3,00
  • Aanmelden  via het inschrijfsysteem van de bibliotheek, vanaf 4 februari (www.bibliotheekhilversum.nl en kies daarna ‘online kaartverkoop’)