Historielezingen

600 jaar geloven in Hilversum

Grote Kerk op de Kerkbrink in 1763

Op de Hilversumse Kerkbrink stond zeshonderd jaar geleden een eenvoudige kapel. Hilversum was toen een katholiek dorp. Maar na de reformatie in de 16e eeuw veranderde dat langzaam en telde het dorp een groeiend aantal protestanten. Ook de Oud-Katholieke Kerk verkreeg een belangrijke positie. Veel Amsterdammers die zich na de komst van het spoor in 1874 in het dorp vestigden koesterden een liberaal geloof. Bij volkstellingen in de 19e eeuw werden tal van geloofsrichtingen genoteerd, maar ‘geen religie’ was toen nog geen optie. Vandaag de dag is ‘geen religie’ de keus van meer dan de helft van de bevolking. Tegelijkertijd telt Hilversum anno 2024 wel zo’n vijfendertig geloofsgemeenschappen met ieder zijn eigen gebedshuis. Over deze zes eeuwen plaatselijke kerkgeschiedenis vertelt historicus Pieter Hoogenraad, auteur van Zeshonderd jaar Hilversummers en hun kerken, 1416-2016 op 22 oktober in Senvers maandelijkse historielezing.

  • Datum: dinsdag 22 oktober, 10.30-12.30 uur
  • Plaats: Bibliotheek Hilversum, ’s-Gravelandseweg 55
  • Kosten: € 6,00
  • Aanmelden en kaartjes kopen: kan hier of in het Senver-winkeltje in de bibliotheek op vrijdagen tussen 10.30 en 12.00 uur.

600 jaar verkeer & vervoer in Hilversum

De Senver-historielezingen staan dit jaar in het teken van het jubileum ‘600 jaar Hilversum’, in samenwerking met de Historische Kring Albertus Perk. De laatste lezing van deze reeks staat gepland op dinsdag 26 november en gaat over 600 jaar vervoer en verkeer in Hilversum.

Een gevelsteen uit 1707, van een vroege vorm van openbaar vervoer: de ‘veerschuyt’.

Na het weer is het verkeer beslist het onderwerp waar Nederlanders (en dus ook Hilversummers) het meest over klagen. Zo wordt er hier al meer dan een halve eeuw gesleuteld aan het oude stratenplan onder het motto ‘Misschien wordt het morgen beter, maar het wordt toch nooit goed.’ Vervoer en verkeer in Hilversum zijn essentieel geweest voor de ontwikkeling van schapendorp tot mediastad. Zo heeft de komst van de stoomtrein, precies 150 jaar geleden, Hilversum groot gemaakt.

In deze lezing blikt Joost Huijsing terug op zes eeuwen mobiliteit: van trekschuit en diligence naar de intercity, van de benenwagen en hondenkar naar de elektrische auto. Het is een terugblik op een tijd waarvan wij ook allemaal zelf een deel hebben zien veranderen.

  • Datum: dinsdag 26 november, 10.30-12.30 uur
  • Plaats: Bibliotheek Hilversum, ’s-Gravelandseweg 55
  • Kosten: € 6,00
  • Aanmelden en kaarten kopen: kan hier of in het Senver-winkeltje in de bibliotheek op vrijdagen tussen 10.30 en 12.00 uur.