Historielezingen

Hilversum 600 jaar in de natuur

Al eeuwen lang: heide, schapen en grafheuvels

Voor velen is het zo vanzelfsprekend: even een wandelingetje op de Hilversumse hei met de hond, of een fietstochtje door de Gooise bossen. Dat er nu nog steeds ruim 2.900 hectare aan bossen, heide, oude akkers en graslanden in het Gooi aanwezig is, mag echter gerust een klein wonder heten.

In de Senver-historielezing op 23 april gaat het over de natuur rondom ons: vroeger, nu en morgen. Vóór de pauze is prof. dr. Jan Sevink te gast: aan de Universiteit van Amsterdam was hij hoogleraar fysische geografie, in het bijzonder landschapskunde. Hij vertelt ons over het ontstaan van de Gooise landschappen. Ook de Erfgooiers komen ter sprake en de plannen uit de vorige eeuw voor een tuinstad op de Bussummer- en Westerheide voor 50.000 Amsterdamse arbeiders en hoe de natuur op het nippertje veilig werd gesteld door de oprichting van Stichting Goois Natuurreservaat in 1932.

Vanuit het verleden kijken we ook naar het heden. Eva Assink van GNR Goois Natuurreservaat vertelt na de pauze hoe het natuurbeheer is georganiseerd en hoe wij vandaag de dag natuurbeleving en natuur-recreatie ervaren. En we blikken met haar vooruit: hoe zal de Gooise natuur er uitzien over 600 jaar?

  • Datum: dinsdag 23 april, 10.30-12.30 uur
  • Plaats: Bibliotheek Hilversum
  • Kosten: € 6,00
  • Aanmelden en kaartje kopen: kan hier of in het Senver-winkeltje in de bibliotheek op vrijdag tussen 10.30 en 12.00 uur

600 jaar wonen in Hilversum

In de zeshonderd jaar dat Hilversum bestaat groeiden ‘we’ uit van een boerendorp tot de beroemde tuinstad en mediastad. Veel traditionele bebouwing werd vervangen en er verschenen andere typen, zoals villa’s, woonwijken met rijtjeshuizen, twee-onder-eenkappers en flatwoningen. Op de heidevelden, engen en zelfs een deel van de meent verrezen langzamerhand woonwijken. Gemeentearchitect Willem Dudok en vele vakgenoten van hem drukten hun stempel op de bouwkunst waarmee Hilversum zich profileert als stad van moderne architectuur.

In de Senver-historielezing op 28 mei vertelt Annette Koenders (beleidsadviseur Cultureel Erfgoed bij de gemeente) over de ontwikkeling die Hilversum op het gebied van de woningbouw heeft doorgemaakt. We bepraten en bekijken welke huizen in de loop der tijd ons ‘thuis’ werden. Werd Hilversum echt ons thuis?

  • Datum: dinsdag 28 mei, 10.30-12.30 uur
  • Plaats: bibliotheek, ’s-Gravelandseweg 55 Hilversum
  • Kosten: € 6,00
  • Aanmelden en kaartje kopen: online kan hier of in het Senver-winkeltje in de bibliotheek op vrijdag tussen 10.30 en 12.00 uur