Historielezingen

Wandeltocht door het Gooi anno 1880

Terug naar 1880. Een Rotterdamse dominee maakt grote wandeltochten door Nederland. Hij loopt ook door het Gooi. In een boek beschrijft hij wat hij allemaal ziet en wat hij daarvan vindt. Tijdens de Senver- historielezing op 16 mei volgen we deze dominee Jacobus Craandijk op zijn zwerftocht door het Gooi. Wat is er nog over van wat hij zag? Welke opmerkelijke zaken zijn verdwenen?

Craandijk bezoekt bijvoorbeeld een kunstmuseum in Crailo, de ‘belvédères’ in Blaricum en Laren, de ‘bierhalle’ op de Trompenberg. Hij beklimt de Tafelberg vanwaar hij de vuurtoren van Marken kan zien. Hij vindt dat ‘Naarden bijzonder weinig aantrekkelijks heeft’, hij spreekt van de wateroverlast, de armoe van de textielarbeiders en de vele ezels in Hilversum. Hij loopt langs het pensionaat voor jonge dames in Bussum, langs Jan Tabak, langs Valkeveen, de Zuiderzeekust (‘een romantisch landschap’), Huizen, Laren (‘voor de arme woningen zien wij grijsaards, vrouwen en kinderen bezig met het spinnen van vlas’) en het St.Janskerkhof (‘een zonderlinge woeste plek’).

Terug naar 1880 en tegelijk vergelijkend met 2020, in deze rijk-geïllustreerde lezing van Willibrord Ruigrok.

  • Datum  maandag 16 mei, 15.00-17.00 uur
  • Plaats  bibliotheek Hilversum, ’s-Gravelandseweg 55
  • Kosten  € 5,00
  • Aanmelden  door een mail te sturen naar inschrijving@senver.nl met vermelding van de lezing en datum en uw telefoonnummer, of bel Ike Heerschop 035-6857016.