Duurzaam

Duurzame kleiding scoren. Zo doe je dat en nog gratis ook!

De mode- en kledingbranche is bijna de vervuilendste industrie ter wereld. Wil je helpen daar paal en perk aan te stellen, dan kun je deelnemen aan een Ketting Kleding Ruil, die tijdens de coronaperiode is gestart en zich ook in Hilversum en omliggende gemeenten afspeelt.

Wat houdt het in?

Je ontvangt ongeveer eenmaal per maand een grote tas die gevuld is met goede kleding. Je mag alles eruit halen wat je leuk vind. Voor jezelf, maar ook voor je dochter of vriendin. Je hebt die tas gekregen van iemand die vóór je zat in de kleding-ruil-ketting. Als je uit de tas gehaald hebt wat je wilt hebben, stop je jouw goede oude kleding erin en brengt de tas naar de volgende op de routelijst. Deze volgende woont altijd bij jou in de buurt, want inmiddels zijn er in Hilversum 200 deelneemsters aan deze vrouwenkring voor XS-S-M-L-XL maten.

Maten en mannen

Je geeft je dus op voor één maat.In Hilversum is trouwens ook een extra grote maten tas vanaf maat 46 of XXL of groter. En er gaan ook tassen voor mannen rond. Niet in Hilversum zelf maar wel in Naarden/Bussum/Hilversumse Meent. 
De organisatie is tegenwoordig in handen van www.clothingloop.org. Een website waar je je kunt opgeven voor een ruilgroep bij jou in de buurt.

Ruim lekker op

Kortom, ruim je kledingkast lekker leeg, nu we de winter voor de lente gaan verwisselen en bekijk alles nog eens goed. Een jaar niet aan gehad of word je niet echt blij van een kledingstuk. Leg het op een stapel voor de Ketting Kleding Ruil. De groep in Hilversum heeft ook een besloten Facebookgroep, waarop je mooie vondsten kunt showen of vragen kunt stellen.
Elke groep heeft een beheerder, deze kun je altijd benaderen.

Veel ruilplezier van Elly van Egmond


Presentatie van Erik de Lange over energiebesparing

Hier vind je de presentatie van Erik de Lange, gehouden op de ALV van 18 november ’22.


Adressen waar je oude kleding kwijt kunt

 We noemen de adressen, waar je kleding kwijt kunt, zie ook het maandblad van juni van dit jaar:

Kledingbank De Meenthof in Kortenhoef, open op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur. Adres: de Dobber aan de Meenthof 46, Kortenhoef, naast het winkelcentrum.

Wie een pasje heeft van de Voedselbank kan daar iedere maand vier kledingstukken afhalen. Je kleding komt dus goed terecht.

Terres des Hommes, Neuweg 211 in Hilversum heeft graag tweedehands spulletjes, waaronder kleding, om te verkopen voor kinderprojecten in Azië en Afrika. Dagelijks geopend, niet op zondag en maandagmorgen.

Het Leger des Heils Nieuwe Doelenstraat 30-32 is dagelijks, behalve zondag,  open van 10.00 tot 15.00 uur en op donderdag van 19.00 tot 20.00 uur. De container achter de winkel is altijd open.


Het makkelijkste dat je zelf kunt doen als het om duurzame energie gaat:

Kiezen voor groene stroom

Senver heeft een werkgroep die de leden wil adviseren bij de wens om duurzaam te wonen en te leven. Dit artikel gaat over de vraag wat je zelf kunt doen als je wilt kiezen voor duurzame energie. Wat dat precies is? Duurzame energie, ook wel groene energie genoemd, is energie waarover de mensheid voor onbeperkte tijd kan beschikken en waarbij, door het gebruik ervan, het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet worden benadeeld. Vormen van duurzame energie zijn bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie en aardwarmte.

De makkelijkste manier om bij te dragen aan het gebruik van duurzame energie is door je energie te betrekken van een energiebedrijf dat gegarandeerd duurzaam is. Bijvoorbeeld Pure Energie, Qurrent en OM, en ook Vandebron doet het goed. Op de website van Senia hebben we een mooi vergelijkings-staatje opgenomen. Wilt u zelf vergelijken hoe groen de leveranciers zijn en ook nog weten hoe duur ze zijn? Vul dan op de website van de Consumentenbond de Energievergelijker in (vul ‘energievergelijker’ in het zoekvak in).

Zijn er aanpassingen in huis nodig voor groene energie? Nee, groene energie gaat door dezelfde leidingen als grijze. Stelt u zich de voorraad gas, resp. elektriciteit, waaruit wij iets ontvangen, voor als een heel groot vat. Aan de ene zijde komt er gas of elektriciteit in, grijs uit gas- of kolencentrales, groen uit zonnepanelen, wind en biomassa. In het vat wordt dit met elkaar vermengd, en aan de andere kant gaat het nu vermengde gas of elektrische stroom naar de consument.