Duurzaam

Iets doen: Bomen planten!

Door Inge de Bruin – Kooij

In juli van dit jaar trof mij een publicatie in een Engelstalig vakblad, waarin twee ecologen betogen dat het wereldwijd planten van een biljoen bomen de beste manier zou zijn om de opwarming van de aarde tegen te gaan, vanwege de grote hoeveelheid CO2  die groeiende bomen opnemen. Hierdoor zou zelfs de opwarming van de aarde met 1,5 graden niet in 2030, maar pas in 2050 plaatsvinden. De onderzoekers menen dat er in de wereld voldoende ruimte is voor deze megagrote hoeveelheid bos. De kosten hiervoor worden geraamd op 300 miljard dollar.

Het zette mij aan het denken. Door een aantal omstandigheden werd in het afgelopen jaar autorijden voor mij een gepasseerd station, maar er stond wel een bedrag op de bank voor een eventuele nieuwe auto. Zou ik dat aan iets besteden, en zo ja, aan wat?

Denkend aan de kleinkinderen en bezorgd over de toekomst van de leefbaarheid op aarde, besloot ik bomen te planten.

Het werd een zoektocht. Een eigen stuk grond kopen en dat beplanten? Bomen via Natuurmonumenten, één van de Landschappen of een andere natuurorganisatie? Bomen planten in Nederland of juist in de tropen, waar ze sneller groeien? Na enig zoeken vond ik het voor mij juiste concept: Trees for All. Via hun 1-2 programma bestel je de bomen per twee stuks. Eén boom wordt in Nederland geplant en één in een land in de tropen.

Eind november was het voor dit jaar plantdag in het Bieslandse Bos, in de buurt van Delft. Wij waren er als familie en vele anderen. In de door de regenval van de laatste tijd tot modder geworden aan schoenen en schop klevende klei, probeerden we gaten te graven om er een keur aan bomen in te zetten. Af en toe zakte je zo ver weg, dat je je voet bijna niet meer uit de klei kon krijgen, of viel je languit in de modder, wat tot groot gelach leidde. Een bijzonder moment van saamhorigheid.

Voor wie meer informatie wil: www.treesforall.nl, www.coolearth.org, www.ecosia.orgHulp bij het installeren van LED lampen
Je verbruikt veel minder energie

Als je het doet moet je het goed doen, dacht Lies de Loos en ze maakte via Henja Kronenburg een afspraak met Peter van de Tweel voor het vervangen van ongeveer 12 gloeilampen.

Peter bekeek alle armaturen en maakte een lijstje. Er zijn zoveel verschillende soorten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dat is voor hem geen probleem. Hij had al wat voorwerk gedaan en wist ongeveer de prijs en waar de lampen in de aanbieding waren. Lies gaf het geld mee en Peter ging op pad.

Na de koffie klom hij de trap op en met Lies als aangeef assistente monteerde hij snel en deskundig alle lampen.

Lies vertelde dat ze nu meer en prettiger licht heeft in de huiskamer dan voorheen.

’Ja,’ voegt Peter toe, ‘en als je alle lampen aanzet verbruik je nog steeds minder dan één gewone gloeilamp. Over besparen gesproken.’


  • Senver’s werkgroep duurzaamheid heeft in het blad van oktober uitgebreid beschreven, waarom we er goed aan doen om LED lampen te gebruiken.
  • Er is hulp mogelijk om de lampen te vervangen. Hebt u daar belangstelling voor? Stuur een mail naar de werkgroep via duurzaam@senver.nl of bel met Henja Kronenburg, 035-6247512.


Adressen waar je oude kleding kwijt kunt

 We noemen de adressen, waar je kleding kwijt kunt, zie ook het maandblad van juni van dit jaar:

Kledingbank De Meenthof in Kortenhoef, open op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur. Adres: de Dobber aan de Meenthof 46, Kortenhoef, naast het winkelcentrum.

Wie een pasje heeft van de Voedselbank kan daar iedere maand vier kledingstukken afhalen. Je kleding komt dus goed terecht.

Terres des Hommes, Neuweg 211 in Hilversum heeft graag tweedehands spulletjes, waaronder kleding, om te verkopen voor kinderprojecten in Azië en Afrika. Dagelijks geopend, niet op zondag en maandagmorgen.

Het Leger des Heils Nieuwe Doelenstraat 30-32 is dagelijks, behalve zondag,  open van 10.00 tot 15.00 uur en op donderdag van 19.00 tot 20.00 uur. De container achter de winkel is altijd open.Het makkelijkste dat je zelf kunt doen als het om duurzame energie gaat:

Kiezen voor groene stroom

Senver heeft een werkgroep die de leden wil adviseren bij de wens om duurzaam te wonen en te leven. Dit artikel gaat over de vraag wat je zelf kunt doen als je wilt kiezen voor duurzame energie. Wat dat precies is? Duurzame energie, ook wel groene energie genoemd, is energie waarover de mensheid voor onbeperkte tijd kan beschikken en waarbij, door het gebruik ervan, het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet worden benadeeld. Vormen van duurzame energie zijn bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie en aardwarmte.

De makkelijkste manier om bij te dragen aan het gebruik van duurzame energie is door je energie te betrekken van een energiebedrijf dat gegarandeerd duurzaam is. Bijvoorbeeld Pure Energie, Qurrent en OM, en ook Vandebron doet het goed. Op de website van Senia hebben we een mooi vergelijkings-staatje opgenomen. Wilt u zelf vergelijken hoe groen de leveranciers zijn en ook nog weten hoe duur ze zijn? Vul dan op de website van de Consumentenbond de Energievergelijker in (vul ‘energievergelijker’ in het zoekvak in).

Zijn er aanpassingen in huis nodig voor groene energie? Nee, groene energie gaat door dezelfde leidingen als grijze. Stelt u zich de voorraad gas, resp. elektriciteit, waaruit wij iets ontvangen, voor als een heel groot vat. Aan de ene zijde komt er gas of elektriciteit in, grijs uit gas- of kolencentrales, groen uit zonnepanelen, wind en biomassa. In het vat wordt dit met elkaar vermengd, en aan de andere kant gaat het nu vermengde gas of elektrische stroom naar de consument.