Duurzaam

Reacties over duurzaam leven: hergebruik van lakens

door Henja Kronenburg en Elly van Egmond

Duurzaam wonen, stoken en eten, duurzaamheid leeft onder Senver leden. Leuke tips over hergebruik van lakens kwamen binnen, want die hebben we allemaal over nadat dekbedden modern geworden zijn. Bijvoorbeeld deze: Maak een leuk rond tafelkleed van een mooi laken door vanuit het midden met een spelt, een draad op de juiste lengte en een viltstift als een passer een mooie cirkel te maken. Omzomen, klaar.

Ken je ze nog, die ouderwetse pufspuiten op een standaard? Hang het laken over de tafel en spuit af op de juiste lengte. Datzelfde kan natuurlijk ook met kleding, zoals op de foto te zien is. Mimi spuit de jas van Elly af met de pufspuit. Of leg een kleed met de juiste lengte op het laken en trek over.

Lukt het niet meer om dat zelf te doen, dan zijn er naaiateliers en ook in het Repair-Café zijn naaimachines aanwezig en word je er plekke geholpen door vrijwilligers.

Heb je leuke ideeën, opmerkingen? Laat het ons weten door te e-mailen naar duurzaam<AT>senver.nlRepair-Café op 19 januari in de Zoutkeet

Het Repair-Café waar u terecht kunt om uw kapotte spulletjes te laten repareren gaat verhuizen.. Vanaf 2019 is het Repair-Café gevestigd in Wijkcentrum De Zoutkeet (bij de speeltuin), Zoutmanlaan 3.  U kunt er terecht met onder meer kleding, computers, huishoudelijke apparaten en fietsen.

Het eerstvolgende Repair-Café is op zaterdag 19 januari van 11.00 tot 14.00 uur. Spullen worden tot 13.30 uur ingenomen.Hulp bij het installeren van LED lampen Je verbruikt veel minder energie

Als je het doet moet je het goed doen, dacht Lies de Loos en ze maakte via Henja Kronenburg een afspraak met Peter van de Tweel voor het vervangen van ongeveer 12 gloeilampen.

Peter bekeek alle armaturen en maakte een lijstje. Er zijn zoveel verschillende soorten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dat is voor hem geen probleem. Hij had al wat voorwerk gedaan en wist ongeveer de prijs en waar de lampen in de aanbieding waren. Lies gaf het geld mee en Peter ging op pad.

Na de koffie klom hij de trap op en met Lies als aangeef assistente monteerde hij snel en deskundig alle lampen.

Lies vertelde dat ze nu meer en prettiger licht heeft in de huiskamer dan voorheen.

’Ja,’ voegt Peter toe, ‘en als je alle lampen aanzet verbruik je nog steeds minder dan één gewone gloeilamp. Over besparen gesproken.’


  • Senver’s werkgroep duurzaamheid heeft in het blad van oktober uitgebreid beschreven, waarom we er goed aan doen om LED lampen te gebruiken.
  • Er is hulp mogelijk om de lampen te vervangen. Hebt u daar belangstelling voor? Stuur een mail naar de werkgroep via duurzaam@senver.nl of bel met Henja Kronenburg, 035-6247512.


Adressen waar je oude kleding kwijt kunt

 We noemen de adressen, waar je kleding kwijt kunt, zie ook het maandblad van juni van dit jaar:

Kledingbank De Meenthof in Kortenhoef, open op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur. Adres: de Dobber aan de Meenthof 46, Kortenhoef, naast het winkelcentrum.

Wie een pasje heeft van de Voedselbank kan daar iedere maand vier kledingstukken afhalen. Je kleding komt dus goed terecht.

Terres des Hommes, Neuweg 211 in Hilversum heeft graag tweedehands spulletjes, waaronder kleding, om te verkopen voor kinderprojecten in Azië en Afrika. Dagelijks geopend, niet op zondag en maandagmorgen.

Het Leger des Heils Nieuwe Doelenstraat 30-32 is dagelijks, behalve zondag,  open van 10.00 tot 15.00 uur en op donderdag van 19.00 tot 20.00 uur. De container achter de winkel is altijd open.Het makkelijkste dat je zelf kunt doen als het om duurzame energie gaat:

Kiezen voor groene stroom

Senver heeft een werkgroep die de leden wil adviseren bij de wens om duurzaam te wonen en te leven. Dit artikel gaat over de vraag wat je zelf kunt doen als je wilt kiezen voor duurzame energie. Wat dat precies is? Duurzame energie, ook wel groene energie genoemd, is energie waarover de mensheid voor onbeperkte tijd kan beschikken en waarbij, door het gebruik ervan, het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet worden benadeeld. Vormen van duurzame energie zijn bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie en aardwarmte.

De makkelijkste manier om bij te dragen aan het gebruik van duurzame energie is door je energie te betrekken van een energiebedrijf dat gegarandeerd duurzaam is. Bijvoorbeeld Pure Energie, Qurrent en OM, en ook Vandebron doet het goed. Op de website van Senia hebben we een mooi vergelijkings-staatje opgenomen. Wilt u zelf vergelijken hoe groen de leveranciers zijn en ook nog weten hoe duur ze zijn? Vul dan op de website van de Consumentenbond de Energievergelijker in (vul ‘energievergelijker’ in het zoekvak in).

Zijn er aanpassingen in huis nodig voor groene energie? Nee, groene energie gaat door dezelfde leidingen als grijze. Stelt u zich de voorraad gas, resp. elektriciteit, waaruit wij iets ontvangen, voor als een heel groot vat. Aan de ene zijde komt er gas of elektriciteit in, grijs uit gas- of kolencentrales, groen uit zonnepanelen, wind en biomassa. In het vat wordt dit met elkaar vermengd, en aan de andere kant gaat het nu vermengde gas of elektrische stroom naar de consument.