Duurzaam

Oud brood? Weggooien? Niet doen!

Soms is oud brood lekkerder dan vers. Je kunt er zoveel verrukkelijke dingen mee doen dat je de neiging hebt brood oud te laten worden. Hieronder staan enkel ideetjes, opgeschreven door Henja Kronenburg. Jammer voor de eendjes want die gaan nu op dieet.

Paneermeel  Leg het brood in een oven van 150 graden. Tot het uitgedroogd is. In een zak, deegroller of fles erover rollen. In een potje. Klaar.

Wentelteefjes  Klop een ei met wat melk, suiker en kaneel. Leg het brood erin. Om en om in de koekenpan bruin bakken. Warm opeten. Heerlijk.

Croutons  Snijd het brood in dobbelsteentjes. Kruid een beetje olijfolie met knoflook en mediterrane kruiden. Brood erin. Even uitlekken op een stukje keukenrol. Uitspreiden op een bakblik. In de oven van 150 gr. Krokant laten worden. Goed afgesloten bewaren.

Brood frietjes  Snijd het brood in frietjes. Klop ei, melk, suiker en kaneel. Frietjes erin. Knapperig bakken in de koekenpan. Warm door de suiker rollen. Presenteer staand in een glas of beker bij de thee.

Broodmuffins Snijd het brood in dobbelsteentjes en prop ze in een muffinvorm. Klop, afhankelijk van de hoeveelheid, eieren los met wat melk, suiker en kaneel. Dit kan ook hartig met Italiaanse kruiden, een beetje ham of chorizo. Kaas smaakt ook prima. Giet de massa voorzichtig over de muffins tot alle brood gevuld is met ei. 30 minuten in de oven op 150 gr.

Kaasfondue  Snijd het brood in wat grotere dobbestenen en prik ze aan het vorkje.

Panpizza  Smeer een oude boterham in met pesto of tomatenketchup en beleg met ui ringetjes, stukjes paprika, tomaat, eventueel wat ham, chorizo, olijven ,prei, champignons, nou ja alle restjes die je kunt vinden en tenslotte een paar plakjes kaas. Wat je maar lekker vindt. Zet de koekenpan op een matig vuur, leg de pan- pizza erin, dek af met een deksel en laat de kaas smelten. Let op dat de onderkant niet te hard gaat. Een heerlijke lunch.

Hartige taart  Bekleed de bakvorm met oud brood i.p.v. bladerdeeg en volg verder de aanwijzingen van het recept. Scheelt ook veel calorieën.Hulp bij het installeren van LED lampenJe verbruikt veel minder energie

Als je het doet moet je het goed doen, dacht Lies de Loos en ze maakte via Henja Kronenburg een afspraak met Peter van de Tweel voor het vervangen van ongeveer 12 gloeilampen.

Peter bekeek alle armaturen en maakte een lijstje. Er zijn zoveel verschillende soorten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dat is voor hem geen probleem. Hij had al wat voorwerk gedaan en wist ongeveer de prijs en waar de lampen in de aanbieding waren. Lies gaf het geld mee en Peter ging op pad.

Na de koffie klom hij de trap op en met Lies als aangeef assistente monteerde hij snel en deskundig alle lampen.

Lies vertelde dat ze nu meer en prettiger licht heeft in de huiskamer dan voorheen.

’Ja,’ voegt Peter toe, ‘en als je alle lampen aanzet verbruik je nog steeds minder dan één gewone gloeilamp. Over besparen gesproken.’


  • Senver’s werkgroep duurzaamheid heeft in het blad van oktober uitgebreid beschreven, waarom we er goed aan doen om LED lampen te gebruiken.
  • Er is hulp mogelijk om de lampen te vervangen. Hebt u daar belangstelling voor? Stuur een mail naar de werkgroep via duurzaam@senver.nl of bel met Henja Kronenburg, 035-6247512.


Adressen waar je oude kleding kwijt kunt

 We noemen de adressen, waar je kleding kwijt kunt, zie ook het maandblad van juni van dit jaar:

Kledingbank De Meenthof in Kortenhoef, open op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur. Adres: de Dobber aan de Meenthof 46, Kortenhoef, naast het winkelcentrum.

Wie een pasje heeft van de Voedselbank kan daar iedere maand vier kledingstukken afhalen. Je kleding komt dus goed terecht.

Terres des Hommes, Neuweg 211 in Hilversum heeft graag tweedehands spulletjes, waaronder kleding, om te verkopen voor kinderprojecten in Azië en Afrika. Dagelijks geopend, niet op zondag en maandagmorgen.

Het Leger des Heils Nieuwe Doelenstraat 30-32 is dagelijks, behalve zondag,  open van 10.00 tot 15.00 uur en op donderdag van 19.00 tot 20.00 uur. De container achter de winkel is altijd open.Het makkelijkste dat je zelf kunt doen als het om duurzame energie gaat:

Kiezen voor groene stroom

Senver heeft een werkgroep die de leden wil adviseren bij de wens om duurzaam te wonen en te leven. Dit artikel gaat over de vraag wat je zelf kunt doen als je wilt kiezen voor duurzame energie. Wat dat precies is? Duurzame energie, ook wel groene energie genoemd, is energie waarover de mensheid voor onbeperkte tijd kan beschikken en waarbij, door het gebruik ervan, het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet worden benadeeld. Vormen van duurzame energie zijn bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie en aardwarmte.

De makkelijkste manier om bij te dragen aan het gebruik van duurzame energie is door je energie te betrekken van een energiebedrijf dat gegarandeerd duurzaam is. Bijvoorbeeld Pure Energie, Qurrent en OM, en ook Vandebron doet het goed. Op de website van Senia hebben we een mooi vergelijkings-staatje opgenomen. Wilt u zelf vergelijken hoe groen de leveranciers zijn en ook nog weten hoe duur ze zijn? Vul dan op de website van de Consumentenbond de Energievergelijker in (vul ‘energievergelijker’ in het zoekvak in).

Zijn er aanpassingen in huis nodig voor groene energie? Nee, groene energie gaat door dezelfde leidingen als grijze. Stelt u zich de voorraad gas, resp. elektriciteit, waaruit wij iets ontvangen, voor als een heel groot vat. Aan de ene zijde komt er gas of elektriciteit in, grijs uit gas- of kolencentrales, groen uit zonnepanelen, wind en biomassa. In het vat wordt dit met elkaar vermengd, en aan de andere kant gaat het nu vermengde gas of elektrische stroom naar de consument.