Duurzaam

Lezing ‘Insecten de baas?’

Op 22 november houdt Rob Le Febre, IVN-natuurgids, een lezing over insecten. Insecten zijn, hoe klein ze meestal ook zijn, heel belangrijk voor ons milieu.

Wetenschappelijk onderzoek in opdracht van Natuurmonumenten toont aan dat ook in Nederland het aantal insecten dramatisch afneemt. Op basis van metingen en analyses over de afgelopen decennia blijken afnamen van 54 procent (nachtvlinders) tot zelfs 72 procent (loopkevers) in natuurgebieden.

Wat kunnen wij zelf doen? Hoe kunnen we onze woonomgeving aantrekkelijker maken voor insecten, en daarmee ook weer voor  andere dieren zoals vogels?  Het initiatief voor deze lezing gaat uit van Senver’s commissie Duurzaamheid.
Wat meer aandacht voor insecten, dat verdienen ze wel, want ze zijn essentieel voor ons voortbestaan. Maar ze zijn soms ook lastig. Wat kunnen wij als mens doen om zoveel mogelijk in evenwicht te leven met insecten, want zonder insecten gaat het niet, zal blijken uit het verhaal van Rob Le Febre. Hij laat veel afbeeldingen zien, en heeft er ook veel bij te vertellen. Aan het eind gaat u huiswaarts met een positief gevoel en het idee dat u wat meer weet over het belang en de veelzijdigheid van insecten en ook hoe u zelf een steentje kunt bijdragen aan de diversiteit.

  • Datum vrijdag 22 november 10.30 uur
  • Plaats St. Annagebouw, het verenigingsgebouw áchter de Vituskerk aan de Emmastraat.
  • Kosten € 3,00.  Aanmelden is niet nodig.


Hulp bij het installeren van LED lampen
Je verbruikt veel minder energie

Als je het doet moet je het goed doen, dacht Lies de Loos en ze maakte via Henja Kronenburg een afspraak met Peter van de Tweel voor het vervangen van ongeveer 12 gloeilampen.

Peter bekeek alle armaturen en maakte een lijstje. Er zijn zoveel verschillende soorten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dat is voor hem geen probleem. Hij had al wat voorwerk gedaan en wist ongeveer de prijs en waar de lampen in de aanbieding waren. Lies gaf het geld mee en Peter ging op pad.

Na de koffie klom hij de trap op en met Lies als aangeef assistente monteerde hij snel en deskundig alle lampen.

Lies vertelde dat ze nu meer en prettiger licht heeft in de huiskamer dan voorheen.

’Ja,’ voegt Peter toe, ‘en als je alle lampen aanzet verbruik je nog steeds minder dan één gewone gloeilamp. Over besparen gesproken.’


  • Senver’s werkgroep duurzaamheid heeft in het blad van oktober uitgebreid beschreven, waarom we er goed aan doen om LED lampen te gebruiken.
  • Er is hulp mogelijk om de lampen te vervangen. Hebt u daar belangstelling voor? Stuur een mail naar de werkgroep via duurzaam@senver.nl of bel met Henja Kronenburg, 035-6247512.


Adressen waar je oude kleding kwijt kunt

 We noemen de adressen, waar je kleding kwijt kunt, zie ook het maandblad van juni van dit jaar:

Kledingbank De Meenthof in Kortenhoef, open op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur. Adres: de Dobber aan de Meenthof 46, Kortenhoef, naast het winkelcentrum.

Wie een pasje heeft van de Voedselbank kan daar iedere maand vier kledingstukken afhalen. Je kleding komt dus goed terecht.

Terres des Hommes, Neuweg 211 in Hilversum heeft graag tweedehands spulletjes, waaronder kleding, om te verkopen voor kinderprojecten in Azië en Afrika. Dagelijks geopend, niet op zondag en maandagmorgen.

Het Leger des Heils Nieuwe Doelenstraat 30-32 is dagelijks, behalve zondag,  open van 10.00 tot 15.00 uur en op donderdag van 19.00 tot 20.00 uur. De container achter de winkel is altijd open.Het makkelijkste dat je zelf kunt doen als het om duurzame energie gaat:

Kiezen voor groene stroom

Senver heeft een werkgroep die de leden wil adviseren bij de wens om duurzaam te wonen en te leven. Dit artikel gaat over de vraag wat je zelf kunt doen als je wilt kiezen voor duurzame energie. Wat dat precies is? Duurzame energie, ook wel groene energie genoemd, is energie waarover de mensheid voor onbeperkte tijd kan beschikken en waarbij, door het gebruik ervan, het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet worden benadeeld. Vormen van duurzame energie zijn bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie en aardwarmte.

De makkelijkste manier om bij te dragen aan het gebruik van duurzame energie is door je energie te betrekken van een energiebedrijf dat gegarandeerd duurzaam is. Bijvoorbeeld Pure Energie, Qurrent en OM, en ook Vandebron doet het goed. Op de website van Senia hebben we een mooi vergelijkings-staatje opgenomen. Wilt u zelf vergelijken hoe groen de leveranciers zijn en ook nog weten hoe duur ze zijn? Vul dan op de website van de Consumentenbond de Energievergelijker in (vul ‘energievergelijker’ in het zoekvak in).

Zijn er aanpassingen in huis nodig voor groene energie? Nee, groene energie gaat door dezelfde leidingen als grijze. Stelt u zich de voorraad gas, resp. elektriciteit, waaruit wij iets ontvangen, voor als een heel groot vat. Aan de ene zijde komt er gas of elektriciteit in, grijs uit gas- of kolencentrales, groen uit zonnepanelen, wind en biomassa. In het vat wordt dit met elkaar vermengd, en aan de andere kant gaat het nu vermengde gas of elektrische stroom naar de consument.