Poëzie-middagen

Biografe Mirjam van Hengel over Remco Campert

Bijzondere poëziemiddag op 20 september

De eerste poëziemiddag van het nieuwe seizoen op dinsdag 20 september is een ode aan Remco Campert. Niemand minder dan de biografe van Campert, Mirjam van Hengel, geeft een lezing over zijn leven en werk. Het is heel bijzonder dat zij naar onze poëziemiddag gaat komen.

Op 4 juli overleed Remco Campert. Schrijver, columnist, maar bovenal dichter. Hij maakte deel uit van de literaire stroming van de Vijftigers. In maart 2018 maakte hij bekend te stoppen met het schrijven van romans en columns. Op onregelmatige basis schreef hij nog wel ‘notities’ voor de Volkskrant.

Mirjam van Hengel vertelt deze middag over een beroemd schrijversleven dat bijna een hele eeuw omspande. Zij ondersteunt haar verhaal met sfeervolle beelden uit het leven van Campert.  Remco Campert, de virtuoos-terloopse dichter, werd met zijn vroege proza het icoon van de feestende, drinkende, vrijende en in het Vondelpark slenterende jongeren. Zijn poëzie even betrokken als verlangend, zijn proza broos en monter, zijn columns altijd actueel en geestig. 

Biografie

Mirjam van Hengel sprak gedurende twee jaar wekelijks met Remco Campert en kreeg inzage in al zijn papieren. Haar boek Een knipperend ogenblik (uitgekomen in 2018 en volgens de pers een cadeau voor Remco Campert en zijn lezers, geschreven met een prachtige, soepele pen.) is een portret van het leven en werk van de geliefde schrijver bij wie altijd te lezen is wat er op zijn pad kwam. En altijd is hij zelf aanwezig in zijn gedichten en verhalen, vaak met humor en altijd met veel gevoel.  Mirjam van Hengel (1967) is schrijver, redacteur en programmamaker, studeerde Nederlands in Utrecht en was jarenlang redacteur bij Uitgeverij Van Oorschot en Uitgeverij Querido. 

Het wordt een heel bijzondere middag over een heel bijzondere Nederlandse dichter.

 • Datum dinsdag 20 september
 • Tijd van 14.30-16.30 uur
 • Plaats In de Regenboogkerk, op de hoek van de Nassaulaan en de Koningsstraat
 • Kosten € 6,-
 • Kaartjes kopen, zie hier.

Poëziemiddag over Herman de Coninck

Op dinsdag 18 oktober hervatten we de poëziemiddagen in de bibliotheek. Laat je verrassen en kom naar de lezing over werk en leven van Herman de Coninck. Ko van den Bovenkamp vertelt in woord, beeld en geluid over deze boeiende en prominente dichter.

Herman de Coninck (1944-1997) was lange tijd de meest geliefde dichter van Vlaanderen. Hij staat bekend als de man die zijn volk poëzie leerde lezen. Hij herwaardeerde de gewone taal en dus ook het gewone leven. Onderwerp in zijn werk is de alledaagse, waarneembare werkelijkheid. Voor zover er sprake is van romantiek is dat romantiek met beide voeten op de grond.

De Coninck wordt wel gezien als de vader van het neo-realisme van de Zestigers, een stroming in de poëzie die gezien kan worden als reactie op de Experimentelen. Vanaf zijn debuut De Lenige Liefde uit 1969 werden zijn gedichten veel gelezen; de eenvoudige, verstaanbare, emotionele maar nooit banale poezie sprak veel mensen aan. Zijn poëzie valt te vergelijken met die van Rutger Kopland, met wie hij bevriend was. Ze hebben beiden een ironische houding tegenover de gebreken van de schepping. (Deze lezing vond eerder ook plaats in april 2019.)

 • Datum dinsdag 18 oktober
 • Plaats Bibliotheek Hilversum
 • Tijd 14.30-16.30 uur
 • Entree € 6,00
 • Kaarten bestellen kan hier

Programma rest van het seizoen

Het programma voor de poëziemiddagen van dit najaar:

 • Dinsdag 18 oktober       Ko van den Bovenkamp over Herman de Coninck
 • Dinsdag 15 november   Ad van der Lee met liefdesgedichten van Bertolt Brecht
 • Dinsdag 20 december   Een middag met lievelings-wintergedichten van Senver-leden