Makkelijke recepten 1

De recepten zijn van Henja Kronenburg. Heb je een suggestie? Stuur aan oppepper@senver.nl
Andere recepten staan op deze pagina’s:

Zomerse hapjes van Henja

Meestal is 1 bloemkool veel te veel voor 1 á 2 personen. Vandaar dat er wat bloemkool recepten langs komen. Ik moet die ene bloemkool die ik gekocht heb ook opwerken. Gemiddeld eten wij 4 keer van 1 bloemkool. De eerste keer gewoon zoals bij moeder thuis, daarna bloemkool pannenkoekjes (zie recepten dinsdag) en vandaag als salade.

Salade van bloemkool

  • 1 kwart bloemkool in kleine roosjes
  • 4 eetl. olijfolie
  • 4 plakjes bacon, rauwe ham of ontbijtspek niet te vet.
  • Rasp en sap van een halve citroen
  • 1 theelepel honing.
  • Pitloze druiven gehalveerd.

Werkwijze

  • Blancheer de bloemkool 2 minuten in ruim kokend water met wat zout. Spoel kort af met koud water en laat goed uitlekken en afkoelen.  Bak de bacon krokant in de koekenpan en leg op een keukenpapiertje. Klop de olie, citroen sap, rasp, honing tot een dressing.
  • Beetje peper erbij en dan kruiden die je lekker vind, teentje knoflook persen, hoeft niet, maar ik vind dat lekker.
  • Proef de dressing,  vind je hem te zuur, doe er nog wat honing bij. Dat is voor iedereen verschillend. Ik hou niet zo van zuur dus neem soms wel een eetlepel honing.
  • Schep bloemkool, druiven en dressing door elkaar in een mooie schaal, snipper de bacon er over en wat kruiden. Een andere manier van bloemkool eten, maar erg lekker. Zeker met onderstaand broodje erbij.

Lekker broodje uit de oven

Neem per persoon een afbakbroodje. Italiaanse bol heeft mijn voorkeur, maar neem wat je lekker vind.

  • Knoflookboter. Gekocht of zelf gemaakt.  Zo eenvoudig. Fikse klont boter, knoflook, geperst, wat kruiden, prakken, klaar.
  • Geraspte kaas naar keuze.
  • Rest van de bacon van de salade. Vegetarisch? Neem kaas of zalm. Dat geldt ook voor de salade.
  • Bosuitje gesnipperd.
  • Verwarm de oven op 200 gr. Snijd het brood kruiselings in maar niet helemaal door. Leg het broodje eventueel tussen twee pollepels. Bak de bacon knapperig.
  • Smelt de kruidenboter en druppel of kwast het in de inkepingen, frummel  de kaas, bacon en wat bosuitjes erbij, kwast het hele broodje met de boter die je over hebt, in en bak 15 tot 20 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Maar in ieder geval minimaal de afbaktijd op de verpakking.

Heerlijk op een lange zomer avond in de tuin of op het balkon.

Henja

Nog meer hapjes

Tapas zijn Spaanse gerechtjes, maar ieder land kent zijn eigen tapas, antipasti, amuses, borrelhapjes. Allemaal bedoeld om de eetlust op te wekken. Maar dan moet je er niet teveel van eten want dan heb je helemaal geen eetlust meer. Dat is op zich geen probleem als er geen maaltijd achteraan komt. Dan kan je heerlijk blijven snacken. Het is dan wel verstandig dat dat ook een beetje gezond is. En dat lukt prima met onderstaande recepten. Lekker veel groenten. Combineer dat met de vorige en volgende tapas recepten en je bent gezellig, lekker en gezond bezig.

Champignons

  • Bakje kleine witte champignons, goed schoongemaakt. Snijd de grotere champignons doormidden.
  • 6 teentjes knoflook in plakjes, gepureerd kan ook.
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 glas sherry
  • Bosje krulpeterselie.

Werkwijze
Bak de champignons in de olie. Doe dat rustig aan, als al het vocht uit de champignons verdampt is zijn ze klaar. Bak de knoflook kort mee. Niet te lang anders worden ze bitter, afblussen met de sherry, zachtjes laten koken tot de alcohol verdampt is, beetje zeezout, vers gemalen peper en de fijngesneden peterselie er door. Klaar. Warm en koud heerlijk om mee te prikken.

Witlofschuitjes met tomatentartaar

  • 2 trostomaten
  • 2 half gedroogde tomaten in olie
  • Halve rode ui heel fijn in ringen gesneden (ik heb zo’n rasp daarvoor.)
  • 1 theel. Mosterd, honing, kappertjes en 1 eetlepel citroensap, 2 eetlepels olijfolie.
  • 8 blaadjes witlof.

Werkwijze
Snijd de tomaten doormidden en verwijder de zaadlijsten, snijd het vruchtvlees in piepkleine stukjes.
Een lekker meditatief werkje.
Hak de gedroogde tomaten fijn en meng ze met de mosterd, honing, kappertjes, en olie, proef of het niet te zuur is. Ik houd daar niet zo van anderen weer wel. Voeg anders nog wat honing toe. Meng met de ui en tomaat. Breng op smaak met zout en peper. Vul de lofblaadjes met de tomaten tartaar. Feestelijk en lekker.

Bloemkoolpannenkoekjes

Deze pannenkoekjes kan je hartig en zoet eten. Het is maar waar je trek in hebt op dat moment. Versier ze met wat je wit.

Werkwijze
Blancheer een kleine halve bloemkool 5 minuten in ruim kokend water met zout. Laat uitlekken en afkoelen.

  • Klop een pannenkoek beslag van 200 gram bloem, een forse theelepel bakpoeder, je kan ook zelfrijzend bakmeel nemen, 300 ml karnemelk, 2 eieren, nootmuskaat, zout en peper. Laat even rusten.
  • Snijdt de bloemkool fijn en schep samen met een handje kruiden (kies zelf maar wel het liefst verse) door het beslag.
  • Verhit de boter of olie in een koekenpan en bak 4 kleine pannenkoekjes. Bestrooi eventueel met wat geraspte (Parmezaanse) kaas.

Dit is ook weer een recept waar je alle kanten mee op kan. Beleg ze met wat je lekker vind. Maak er een mini pizza van en gril even in de oven. Met stroop? Ook lekker. Natuurlijk houd je pannenkoekjes over. Knip een vel bakpapier in kleine stukjes, leg die tussen de koekjes en vries ze in. Het je een keer trek in iets lekkers, dan haal je twee of drie uit de vriezer, ze plakken dan niet aan elkaar en creëer je in een oogwenk je eigen snack of lunch. EN je gooit niks weg.

Tomaten feta salade met kruiden

Zo simpel en zo lekker. Tomaten, rode ui, fetakaas, munt, basilicum of iets anders. Snijdt de tomaten en de ui in dunne plakken en de feta en kleine stukjes. Snipper de kruiden. Leg een laag tomaten met uit feta en kruiden op een schaal, herhaal tot alles op is. Lekker zonder dressing maar een kruidige dressing kan ook, net wat je wilt.

Henja’s tapas

Allemaal zelf bereiden? Nee veel te veel werk. Uitbesteden, dat scheelt een hoop werk. De catering is zo gebeld, maar dat doen we niet. We gaan zelf aan de slag. Dat kan prima vanaf 2 personen. Alleen? Nodig een vriend of vriendin uit, maak een keuze uit de recepten die de komende week langs komen, zoek alle leuke schaaltjes, kopjes, glazen, bakjes bij elkaar. Versier de tafel feestelijk, het liefst in de tuin. Geen tuin, zoek een vriendin met een tuin of schuif de tafel naar het balkon, dat is zeker zo gezellig. Maak samen een keuze, verdeel het werk en ga ieder aan de slag. Eventueel in je eigen keuken. Zet niet alles gelijk op tafel, maar per drie gerechtjes zodat je tussendoor even wat kunt opwarmen of uitbuiken. Lekker drankje erbij en genieten.

Vandaag beginnen we eenvoudig met een Hollands hapje. Snijd een stukje (Hema) rookworst iets in, bestrijk de binnenkant met een lekkere mosterd en prop er een stukje kaas tussen. Rol er een plakje ham, ontbijtspek of rauwe ham omheen. Prik vast, zet even onder de gril. Of 15 minuten in een oven van 180 gr. tot de ham krokant en de kaas gesmolten is.

Capreseprikkers. Schep wat mozzarellaballetjes door de pesto, rijg om en om een half kerstomaatje, stukje mozzarella, blaadje basilicum en weer een tomaatje aan de prikker. Bestrooi met wat versgemalen peper.

Zo, dat is het begin, maar er komt nog heel veel meer, want we gaan er een warme, gezellige zomer van maken met super veel genieten en elkaar ontmoeten. Dus pak je agenda en bedenk wie je gaat bellen. Want je moet het wel zelf doen natuurlijk.
Ik geniet al bij voorbaat.
Henja

Een feestje met courgette

  • We gaan eerst courgette pannenkoekjes maken.

  • Nodig:
  • 1 courgette,
  • 2 losgeklopt eieren
  • 250 g bloem
  • 450 ml melk
  • 1 tl gemalen komijn
  • Geraspte jong belegen kaas
  • Olie of boter om in te bakken

Werkwijze

  • Snijd de uiteinden van de courgette en rasp de courgette grof
  • Klop een beslag van de eieren, de bloem, melk en komijn, schep de courgette en kaas door het beslag.
  • Verhit olie/boter in de koekenpan en schep 4 bergjes beslag in de pan. Druk een beetje plat en bak 2-3 minuten aan iedere kant goudbruin en gaar. Bak door tot al het beslag op is.
  • Warm, lauw of koud erg lekker. Maar je kunt ze nog lekkerder en feestelijker maken door ze te versieren. Smeer wat crème fraise erop, stukje gerookte zalm en bestrooi met dille of bieslook. Of besmeer met een likje mayonaise en daar kan natuurlijk alles wat je lekker vind weer op geplakt worden. Zo wordt eten een feestje, eerst lekker frutselen en daarna smullen.

Hasselback-courgette

Van de andere courgette maken we een Hasselback-courgette.

  • 1 courgette
  • Eetlepel Provençaalse kruiden fijngehakt (kan ook uit een potje)
  • Olijfolie
  • Feta in kleine stukjes/plakjes
  • Eetl. munt grof gehakt.

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 200 gr.
  • Leg de courgette tussen 2 eetstokjes of pollepels. Snijdt de courgette in plakjes, niet helemaal door. Dat kan ook niet vanwege die pollepels.
  • Meng de kruiden met een scheutje olie. Leg de courgette op een bakplaat of in een ovenschaal. Besprenkel met de kruidenolie en steek de plakjes feta tussen de plakjes. Afdekken met aluminiumfolie, bak 15- 20 minuten in de oven op 200 gr. Laatste 5 minuten de folie eraf voor een goudbruin korstje op de kaas. Uit de oven en strooi de muntsnippers erover heen.
  • Samen met de pannenkoekjes en eventueel een grof stuk brood en wat lekkere olijfolie om te dippen een feestmaal.
  • Henja

Henja’s favoriete appelcake

Ik schilder regelmatig met een vriendenclubje en dan zorgen we om de beurt voor wat lekkers bij de thee. Deze appelcake is favoriet, alhoewel mijn appelplaatkoek ook hoog scoort, maar die komt een andere keer.
Zoals jullie gewend zijn van mijn manier van koken en bakken speur ik eerst de voorraadkast af wat er nog staat. Gooi restjes bloem, zelfrijzend bakmeel, havermeel, rijstebloem daarom nooit weg. Hetzelfde geldt voor rozijnen, krenten, tutti frutti, cranberry’s enz.
Wat heb je nodig:

  • 125 ml yoghurt
  • 200 gram bloem, of gooi van alles wat je nog hebt wat door elkaar tot je 200 gram hebt.
  • 125 ml olie, ik gebruik graag olijfolie, maar zonnebloemolie kan natuurlijk ook.
  • 2 eieren, 3 mag ook, wordt de cake luchtiger van.
  • 100 gram kristalsuiker
  • Mespuntje zout
  • 1 zakje bakpoeder.
  • 1 á 2 appels, geschild en in stukjes aangevuld met rozijnen, krenten, nou ja wat je gevonden hebt.

WERKWIJZE

  • De tutti frutti snijdt je klein, als ik haast heb gebruik ik een schaar en knip het fijn.
  • Zet alles in een marinade van, ja weer hetzelfde verhaal, alles wat je lekker vind. Likeur, port, appelsap, sinaasappelsap. Dat kan de dag tevoren, maar bak je, zoals ik meestal doe, in een opwelling, dan kiep je alles in een pannetje en kook het zachtjes even op. Afkoelen. Je kan ook een scheutje van de dressing door het beslag roeren, let op dat het niet te vochtig wordt en anders een extra eitje of een beetje bloem erbij dan komt alles weer goed.
  • Verwarm de oven voor op 180 gr. C
  • Doe de yoghurt, bloem, olie, eieren, suiker en het zout in een kom en klop het door elkaar. Dat kan met een mixer maar ik gooi het in de keukenmachine en klop 1 minuutje, daarna het zakje bakpoeder erbij, nog een minuut kloppen en klaar is kees.
  • Vet de springvorm , 22 cm. in, eventueel het bekende stukje bakpapier op de bodem en bestuif met bloem. Liever niet rond, neem dan een gewone cakevorm.
  • Bekijk je vruchten mengsel. Is het te vochtig, bestuif dan met wat bloem, dan zakt het niet zo weg in de cakes. Roer lepel voor lepel voorzichtig door het beslag. Waren je ogen te groot en heb je vulling over, invriezen, dan heb je nog wat voor de volgende cake. Alleen appel? Bestrooi met wat suiker en kaneel en roer voorzichtig door het beslag.
  • Houd je van netjes, snijdt de appel dan in dunne schijfjes en steek ze naast elkaar in het beslag als dat al in de vorm zit. Ze zakken wel iets weg, maar dat geeft niet.
  • Bak de cake 25 minuten in een oven van 180 gr.C Door de vruchten en appel kan het wel iets langer duren dus prik eerst met een saté prikker of de cake van binnen gaar is, zo niet, verleng de oventijd.
  • Laat de cake afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.

Deze cake ga je gegarandeerd vaker maken en hij is iedere keer anders. Groet van Henja

Asperge quiche van Henja

Mijn lief heeft een moestuin aan het Ankeveensepad. Midden in de natuur. Dat heeft voor en nadelen. We eten voornamelijk eigen aardappelen en groenten, heerlijk, maar hij komt de hele zomer thuis met tassen groenten vol die schoongemaakt en ingevroren moeten worden. Gelukkig is hij ook goed in schoonmaken.
Het is aspergetijd. Bijna dagelijks steekt hij asperges dus dan begrijp je het al, vandaag een asperge recept. Deze asperge quiche heb ik vorige week gemaakt en was super.
Ik heb een springvorm van 18 cm doorsnede. Maar neem gerust de springvorm die je in huis hebt en pas de hoeveelheden aan.
Knip een rondje bakpapier en leg op de boden. Kwast de randen en het papier in met olie of boter.
Verwarm de oven voor op 190 gr.C.
Wat je nodig hebt:

  • 500 gram witte asperges. Meer of minder afhankelijk van je springvorm
  • Lente-uitjes
  • 50 ram ham gesnipperd
  • Gekookt eitje gesnipperd
  • Gerapte kaas.
  • 2 eieren
  • 75 gram crème fraiche
  • Peper, dille
  • 3 plakjes bladerdeeg. Laat ontdooien.

Werkwijze

  • Schil de asperges, snijdt ze in stukjes en kook ze in 10 minuten beetgaar met een beetje zout.
  • Bekleed de vorm met de bladerdeeg. Ik redde het met 3 plakjes, een beetje oprekken en bijsnijden. Lukt dat niet neem dan een plakje extra.
  • Rommel de asperges, ham, lente-uitjes, gekookt ei, door elkaar en leg op het bladerdeeg.
  • Klop de eieren met wat melk of water los, schep de kaas, crème fraise, dille en peper door elkaar en schenk over de asperges.
  • Zoals met al mijn recepten, heb je een ingrediënt niet in huis ga op zoek in je voorraadkast. Voor deze Quiche had ik geen crème fraiche maar vond een potje Spaanse knoflooksaus Allioli en heb, op hoop van zegen, bijna het hele potje door de eieren geroerd, Verrukkelijk. Dus mijn gebruikelijke advies, kook niet maar creëer.
  • Nog even 35 -40 minuten in de oven, is de boven kant niet bruin genoeg, verhoog de temperatuur 5 naar 220 gr. En klaar is kees.

Veel plezier en eet smakelijk,
Henja

Tabouleh

  • Wat heb je nodig.
  • 200 gr. Couscous
  • 4 sprietjes knoflook
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje muntblad
  • Kerstomaatjes
  • 4 eetl. citroensap
  • Olijfolie
  • Zout en peper.

Werkwijze

  • Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op het pak. Laat afkoelen.
  • Bieslook, peterselie en muntblaadjes heel fijn hakken.
  • Tomaten klein snijden.
  • Alles door de couscous roeren en mengen met de citroensap, een beetje olijfolie en eventueel zout en peper.

Zo eenvoudig en zo lekker.
Henja

Pasteitjes en dipsaus, altijd wat lekkers in voorraad.

  • 1 pak bladerdeeg
  • 1 pak diepvries Mexico Groentemix
  • 200 gram broodbeleg kip. Of gerookte kipfilet, of je bakt zelf wat kipfilet stukjes.
  • 2 tenen knoflook, meer mag ook.
  • 1 ui
  • 4 el. kip kruidenmix. De cajun kruiden van het vorige recept zijn ook lekker, nou ja , kijk in je keukenkastje wat je voor lekkers hebt staan.
  • 1 losgeklopt ei
  • Zout en versgemalen peper.

Voor de dipsaus

  • Ketchup
  • 1 e.l. gekookt water
  • ½ theel. Suiker
  • Sambal. Net zoveel als je lekker vind, maar houd je helemaal niet van heet laat je het gewoon weg.

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 190 gr.C
  • Spreid de plakjes bladerdeeg op een vel bakpapier en de Mexicaanse groenten in een vergiet om te ontdooien.
  • Snijdt de ui en de knoflook heel fijn en bak ze licht bruin in een beetje boter of olijfolie in een hapjes pan (jus pan kan ook hoor)
  • Voeg de groente mix en de kipkruidenmix  toe en bak het geheel goed door.
  • Snijd de kip in kleine stukjes en voeg toe. Proef even of de smaak zo goed is en laat afkoelen.
  • Maak ondertussen de dipsaus. Meng alle ingrediënten door elkaar. Vind je het lekker om wat van de saus door de vulling te roeren, doe dat gerust. Zorg alleen dat het niet te nat wordt.
  • Pak een plakje bladerdeeg. Leg wat van de vulling midden op en klap dicht. Druk de randen goed tegen elkaar. De hoeveelheid zie je vanzelf, Hij moet goed gevuld zijn, maar de randen moeten  wel dicht blijven Ronde pasteitjes, leg een schoteltjes op de bladerdeeg en snijd rond. Of gebruik de grootste  koek uitstekers.  In dat geval leg je de vulling  midden op en plak er een ander plakje overheen.
  • Kwast er wat van losgeklopte ei over bak 20 minuten in een voor verwarmde oven.

Dip in het sausje en geniet.

Vries wat je over hebt in, leg, als je ze wilt gebruiken, de pasteitjes in een voorverwarmde oven van 150 gr.C  laat rustig ontdooien en knapperig worden.

Veel plezier met het creëren van de mooiste vormen, dat maakt het allemaal nog lekkerder.

Henja

Cajun Chicken, voor 30 april

In 1775 trokken Franse Kolonisten, w.o. veel aristocraten die aan  de guillotine in Frankrijk ontsnapt waren, naar een streek rond New Orleans. Daar ontstond door een smeltkroes van Franse, Spaanse, Siciliaanse, Creoolse, Afrikaanse, Ierse en Duitse invloeden de Cajun keuken. Gumbo, een zeer rijke Bouillabaisse en Jambalaya,  die refereert aan de Spaanse paella, zijn heden ten dage de bekendste recepten. Die gaan we dus niet maken vandaag want  Cajun chicken is echt een waanzinnig lekker eenpan ’s  gerecht, recept voor 2 personen.

  • 150 gram Kipfilet in reepjes (Kippendijfilet is nog lekkerder)
  • 1 ui
  • Teentjes gehakte knoflook naar smaak
  • Cajun kruiden
  • Grote winterwortel in stukjes
  • 1 paprika in blokjes
  • Blik tomatenblokjes
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • Groentebouillon
  • Sap van ½ citroen of limoen
  • Snijd plakjes van de andere helft.
  • Gesnipperde peterselie
  • Stukjes chorizo
  • Zout, peper
  • Olijfolie

En dan nu aan de slag

  • Snijd alle groenten fijn en de kip in reepjes. Je kunt de kip ook gesneden kopen. Kruid die royaal met de cajunkruiden
  • Verhit de olie en bak de kip mooi bruin, voorzichtig dat hij niet aanbakt. Haal uit de pan zet even apart.
  • Bak de groenten in dezelfde pan,  voeg de tomatenblokjes toe en laat pruttelen op en laag vuur tot de groenten beetgaar zijn. Wordt het te droog doe er dan een paar eetlepels van de bouillon van de rijst bij en tot slot de stukjes Chorizo .
  • Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gebruik de groentebouillon en het citroensap i.p.v. water.
  • Als alles gaar is doe je de rijst en de kip bij de groenten, roer goed door, proef, voeg eventueel zout en peper toe. Meestal is dat niet nodig.

Lekker met een groene salade.
Dat wordt weer smullen, Henja

Kaai Schotel (huzarensalade)

Ingrediënten

  • Gekookte aardappelen,
  • Restjes vlees. Ham blokjes , gesnipperde kipfilet of haring (geen vlees, diverse stukjes kaas is ook lekker)
  • Hardgekookte eieren
  • Restje groenten zoals erwten, boontjes, wortel. Of een blikje gemengde groenten
  • Ui
  • Appel, als je dat lekker vind, is lekker fris.
  • Zilveruitjes, augurken uit het zuur.

Werkwijze

  • Kook wat gekookt moet worden, snijdt alle ingrediënten klein, hak de zilveruitjes en ei en augurk.
  • Meng alles door elkaar. Maak op smaak met zout en peper.
  • Voeg een mengsel van olie, azijn en mosterd toe. Je kunt ook slasaus nemen en erdoor mensen. Begin rustig aan, meng deel voor deel, tot je het smeuïg genoeg vind.
  • Leg een paar slabladeren op een schaal. Vorm een ovaal van de salade, besmeer met slasaus en versier zo feestelijk mogelijk. Neem kerstomaatjes voor de kleur, of snippers paprika, rood geel groen. Plakjes ei, augurkjes, zilveruitjes, bestrooi met wat gesnipperde peterselie (kan ook gedroogd uit een potje)
  • Zet een paar uur in de koelkast.
  • Stukje brood erbij en geniet.

Groet, Henja

Ministronesoep di mama, 25 april

Ingredienten

  • blikje witte bonen,
  • 100 gr in stukjes mager gerookt spek,
  • 2 gesnipperde uien
  • 4 in blokjes gesneden aardappel (geschild natuurlijk)
  • 4 grote geschilde in stukjes gesneden tomaten,
  • 2 in plakjes gesneden wortel
  • 1 klein gesneden courgette
  • 100 gram gare doperwten of sperziebonen
  • 500  gram kleingesneden savooiekool
  • Teentje knoflook
  • 3 l water,
  • 150 gr rijst.
  • Fijngehakte kruiden, peterselie, basilicum, zout, peper
  • Geraspte Parmezaanse kaas.

Werkwijze

Bak het spek op een laag vuur en fruit de uien in het spekvet

Doe over in een soeppan en voeg de aardappelen, tomaten, wortelen, courgette, doperwtje of sperziebonen, de kool, geperste knoflook en het water toe. Breng aan de kook, laat 10 minuten zachtjes koken, voeg de uitgelekte bonen, rijst, kruiden en zout en peper naar smaak toe. Laat de soep koken tot de rijst gaar is.

Lekker met Parmezaanse kaas en stokbrood.

Zoals gezegd, dit is een richtlijn experimenteer met wat je lekker vind. Schelpjes macaroni i.p.v. rijst, laat ingrediënten weg die je niet aanspreken, heb je nog pesto van het vispotje over, gebruik het in de soep. Experimenteer met diverse kruiden, kortom maak er een hele echte eigen minestrone di mama van.

Natuurlijk houd je soep over, vries het in porties in en je hebt de hele zomer een Italië gevoel.

Veel plezier, Henja

Vispotje met pesto, 23 april

Met vakantie gaan zit er dit jaar niet in. Heel jammer, maar natuurlijk gaan we niet bij de pakken neerzitten. Als Mohammed niet naar de berg komt, komt de berg wel naar Mohammed, is een bekend gezegde uit mijn jeugd. Dus halen we de vakantie naar onze tuin of balkon. Gewoon aan de keukentafel kan natuurlijk ook.

Italie: Wist je dat Italië het land is met de meeste kooktijdschriften en dat zegt wel wat. De Italiaanse keuken is puur, zeer geraffineerd in zijn eenvoud en absoluut niet moeilijk.

Ingrediënten voor 2 personen.

Pesto:

  • 200 gram Parmezaanse kaas
  • 1 bosje verse basilicum
  • 200 gram pijnboompitjes
  • 200 ml. Extra vierge olijfolie
  • Grof gemalen peper,
  • Grof gemalen zout.

Doe de Parmezaanse kaas, de blaadjes van de basilicum, pijnboompitjes, olijfolie en wat peper en zout in de blender en mix tot een gladde pesto. Bewaar in de koelkast in een jampotje.

Eigengemaakte pesto is natuurlijk het lekkerste, maar geen zin of tijd, koop dan een goede kwaliteit pesto.

Vispotje

  • 100 ml paddenstoelenbouillon (blokje)
  • 50 ml room
  • 100 ml witte wijn
  • 300 gram kabeljauw
  • 1 a 2 portobello-champignons
  • 1 teentje knoflook
  • Peper en zout.

Werkwijze

  • Verwarm de paddenstoelen bouillon, de room en wijn. Snijd de kabeljauw (kan de visboer ook) en de portobello ’s in grove stukken. Voeg, zodra de saus gaat koken toe.
  • Hak of knip de basilicum blaadjes in stukken en roer door de saus. Uitgeperste knoflook erbij en breng op smaak met peper en zout. Laat zachtjes een kwartiertje, half uurtje pruttelen tot de vis gaar is, maar niet uit elkaar valt.
  • Serveer het vispotje met de pesto en wat zuurdesembrood of witte rijst.
  • Snijd een paar tomaten in plakjes, een uitje in hele dunne ringen, wat stukjes mozzarella, geitenkaas, wat Parmezaanse kaas, nou ja wat lekker is, Meng wat pesto met wat mayonaise en eventueel een beetje water. Druppel de dressing over de tomaten en ui.

Gun jezelf een lekker glas wijn, waan te even in Italië en geniet.

Verwen cookies

Onverwacht gaat de bel, je verwacht niemand, trekt de deur open en daar staan ze. “Hallo, we waren toevallig in de buurt en dachten we gaan gezellig een bakkie doen.”
Je glimlacht en zegt, “kom binnen, gezellig, ” en denkt ondertussen, help, ik heb niks in huis.
Helaas zal zo’n situatie zich voorlopig niet voordoen, waarom toch zo’n recept?
Simpel, om jezelf te verwennen. Dat mag ook wel eens.
Ga op zoek naar de volgende ingrediënten.

Ingrediënten

  • Koekjes, chocolate-cookies zijn daar erg lekker voor. Andere kan ook.
  • IJs, wat je maar in huis hebt.
  • Jam
  • Dessert chocolade saus
  • Chocolade korrels

Werkwijze

  • Leg zoveel koekjes op een bord als je nodig hebt.
  • Besmeer met een beetje jam
  • Frutsel het ijs erop. Plakjes, of een bolletje.
  • Nog een kloddertje jam op het ijs en lepel er wat chocolade saus overheen. Geen chocolade saus? Ieder andere saus is ook lekker.
  • Strooi chocolade korrels erover, of vruchtenhagel
  • Dek af met de andere koekjes. Versier eventueel de bovenkant, schenk een kopje koffie of thee in, ga rustig zitten en geniet.

Bovenstaand recept is een chique uitvoering van de taartjes die wij vroeger thuis maakten. Zo vaak werd er niet getrakteerd. Wij hadden in die tijd alleen Mariakoekjes van de Vana op de hoek.

Die smeerden we dik in met boter, beide kanten, vervolgens maakten we van cacaopoeder en suiker een mengsel, dat noemden we kippenvoer, dipten de koekjes met boter erin en plakten ze op elkaar. Als er jam was smeerden we die nog op de bovenkant. Dat was toen het lekkerste wat er was. Ooit maak ik ze nog wel een keer, maar of ze weer zo lekker zijn?

Henja

Oosterse Kippensoep

Zoals beloofd hier een recept voor de rest van de bleekselderij en de prei van de salade.
We leggen de placemat, zeiltje of krant, het snijplankje, scherp mesje en vergiet op tafel.

  • De prei en bleekselderij en mocht je wat weinig prei over hebben ook een ui .
  • Worteltje over? Is ook lekker.
  • 100 gram Mihoen. Niet in huis, handje rijst of bami smaakt ook goed.
  • 200 gram kipreepjes of een restje gaar kippenvlees. Ik vond een verdwaalt kippenpootje in de vriezer en heb die in een pannetje water een paar uur heel rustig laten trekken.
  • Bouillonblokje kip. Afhankelijk van de hoeveelheid groenten en water 1 of 2 blokjes. Voorzichtig de ketjap is ook zout.
  • 50 ml. Ketjap manis.
  • Ga makkelijk zitten, zet je voeten ontspannen op de vloer, haal een paar keer diep adem en snijdt rustig de lelijke stukken van de groenten.
  • Omdat de groenten in de soep gaan is het niet nodig ze super klein te snijden. Snijdt ze heel rustig zo groot of klein als jij lekker vind.

Werkwijze

Volg je ademhaling of het ritme van je handen. Ontspan. Laat gedachten die langs komen rustig verder trekken. Besteed er geen aandacht aan. Ga je toch een stukje met ze mee, breng je aandacht terug naar je ademhaling of het ritme van je handen. Concentreer je. Als alle groenten schoon zijn, haal je nog een paar keer diep adem, staat rustig op, strek je armen omhoog en rek je helemaal uit. Ga met de vergiet rustig naar het aanrecht. Doe in verhouding met de groenten voldoende water in de pan. Roerbak de kip en bak de bleekselderij 3 minuten mee. Heb je restjes kip dan kunnen die direct in de soeppan. Voeg de bouillonblokjes, mihoen, rijst of mie en alle groenten toe, breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken, voeg de ketjap toe en kook de soep nog 5 minuutjes. Proef en voeg eventueel nog wat ketjap toe. Ga rustig aan tafel zitten, haal diep adem en denk weer aan je voorraadkast. Hoe ga ik de soep versieren? Zijn er nog gebakken uitjes of seroendeng, kroepoek, wat sambal? Ligt er nog ergens een lente uitje dat je kan snipperen? Weet je het al, zet wat je gevonden hebt op tafel, schep de soep op, serveer er een broodje bij en versier je soep met alles wat je lekker vind.

Dat wordt smullen. Henja
Volgende keer een lekker toetje.

Bleekselderij, prei salade

  • Leg een placemat, zeiltje of krant op de keukentafel. Snijplankje en vergiet.
  • 2 dunne preitjes en 5 stengels bleekselderij.
  • Scherp mesje.
  • Ga makkelijk zitten, zet je voeten ontspannen op de vloer, haal een paar keer diep adem en snijd de lelijke uiteinden en het voetje van de preitjes.
  • Leg 1 prei op het plankje en snijdt tot de helft in de lengte door. Houd  beide helften tegen elkaar aangedrukt en snijd heel rustig het preitje in piepkleine stukjes tot je bij het eind van de inkeping bent. Snijdt weer een inkeping tot het donker groene gedeelte en snijd de rest ook in de piepkleine stukjes.
  • Ga verder met de tweede prei en de 5 stengels bleekselderij.
  • Volg ondertussen je ademhaling en  probeer wat dieper te ademen tot in je buik.
  • Gooi alles in de vergiet, bekijk tevreden het resultaat, sta rustig op en spoel de groenten goed schoon.
  • Laat uitlekken.
  • Ga weer rustig aan tafel zitten en ga met je aandacht naar binnen. Vraag jezelf, met je voorraadkast in je achterhoofd, welke dressing je gaat maken en wacht af wat er in je opkomt.
  • Een lekker vinaigrette, slasaus, of zelf maken? B.v. pesto en mayonaise mengen, wat verdunnen met water, teentje knoflook.
  • Laat het in alle rust ontstaan. Meng de gekozen dressing met de groenten en schik op een mooie schaal.
  • Versier de salade met:
  • Blokjes feta,   Cheddar of zalm, stukjes ham of net gare blokjes knolselderij, stukjes gare aardappel.
  • En lekker veel kruiden natuurlijk.
  • Zet de schaal voor je op de keuken tafel, kijk er tevreden naar, haal diep adem en sluit af.

Namasté
Henja

Volgende keer een recept wat je met de rest van de bleekselderij en de prei kan doen, want weggooien is zonde.

Roerbak met zuurkool

Vandaag een roerbak recept met zuurkool. ZUURKOOL? Jazeker, zuurkool is super gezond en lekker in alle jaargetijden. Dit zuurkool recept kan je vegetarisch, met vlees of met ansjovis bereiden. Is lekker als warme maaltijd met een aardappelschoteltje , rösti, gebakken aardappeltjes enz. , maar je kunt er ook een broodje mee vullen, lekker voor tussen de middag.

  • 4 á 5 tenen knoflook, fijngehakt
  • 10 gedroogde zontomaatjes (potje)
  • Olijfolie
  • Pak zuurkool (uitgelekt)
  • Takjes tijm, gehakt. Kan ook gedroogd uit een potje.
  • Scheut witte wijn.

Werkwijze

  • Fruit de knoflook en tomaat in een ruime pan in de aanhangende olie en een scheutje olijfolie,
  • Voeg zuurkool, tijm, peper en zout toe. Voorzichtig met zout. Ik zelf voeg nooit zout toe.
  • Laat de zuurkool klein beetje kleuren, schep goed door en blus af met een flinke scheut wijn.
  • Breng aan de kook en laat 30 minuten smoren, of langer voor een zachtere zuurkool. Let wel op dat de zuurkool niet aanbakt. Wordt het te droog voeg dan wijn of water toe.
  • En dan nu de variaties.
  • Fruit wat paprika en gesnipperde ui en smoor eventueel ook wat gesneden olijven mee.
  • Vlees: bak gerookte spekjes uit en fruit daarin de knoflook en tomaten enz.
  • Vis: fruit 6 gespoelde ansjovisfilets mee. Pas daarna wel op met zout. Goed proeven dus.

Wees creatief en varieer naar hartenlust.
Eet smakelijk, Henja

Recept Gevulde perziken, 11 april

Het is een rare Pasen deze keer. Volgens de voorspellingen gaat het weer ook niet meewerken. Gelukkig hebben we de afgelopen dagen van de stralende zon en de ontluikende natuur kunnen genieten. Maar toch  we zijn vast wel weer aan een beetje troost toe.
Wat denken jullie van Gevulde perziken met bitterkoekjes. Bereidingstijd ca. 10 minuten en dan nog een kwartiertje in de oven.

Voor 2 personen neem je:

  • 4 halve perziken (blik)
  • 50 gram bitterkoekjes of amarettini, grof verkruimeld.
  • Beetje geschaafde amandelen, grof gehakt
  • 1 ei losgeklopt
  • ½ eetl. bruine suiker
  • ½ eetl. boter
  • Sap van 1 sinaasappel.

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180 gr.
  • Leg de perziken en een klein vuurvast schaaltje met de holtes naar boven.
  • Meng de koekkruimels met de amandelen,  het ei,  de suiker en vul hiermee de perziken.
  • Leg een stukje boter op elke perzik, giet het sinaasappelsap erlangs.
  • Bak de perziken gaar en goudbruin in de oven. Ong. 15 min.
  • Serveer warm met een bolletje vanille-ijs.

Zo lekker.

Recept Tapasbroodje, 9 april

Met het oog op Pasen een lekker broodje voor de brunch. Dit recept is voor 6 broodjes. Bak zoveel af als je nodig hebt. Je kunt de chorizo vervangen door kaas of wat je lekker vind. Heel eenvoudig en feestelijk!

Ingredienten

  • 1 pak kleine afbakbroodjes.
  • 2 eetlepel rozijnen
  • 3 eetlepels zoete sherry
  • Likeurtje,  sinaasappelsap, siroop o.i.d. kan ook
  • 6 kleine broodjes
  • 3 eetl. mayonaise
  • 100 gram chorizo
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels peterselie, grof gehakt
  • Beetje sla
  • 6 tapasprikkers. Geen tapasprikkers in huis,  met satéstokjes lukt het ook.

Werkwijze

  • Week de rozijnen. Kook de eieren 8 minuten hard, pel ze en snijdt ze in plakjes
  • Bak de broodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de broodjes open en besmeer met de mayonaise.
  • Beleg de onderste helft  van de broodjes met wat sla, de chorizo, het ei, de uitgelekte rozijnen en de peterselie. Heb je toevallig nog wat basilicum staan, knip een paar blaadjes klein en strooi met de peterselie over het broodje.
  • Leg de bovenste helft op de broodjes en steek er een tapas prikker door.

Eet smakelijk, groetjes van Henja

Recept smakelijke soep van brandnetel-toppen, 7 april

Recept naar een idee van Gré Imbos. Vanwege het mooie weer gaan we vandaag vast weer even naar buiten. Gré schrijft dat de jonge brandnetel toppen heerlijk in een soepje zijn. De soep smaakt een beetje naar vis maar is volledig vegetarisch.
Iedereen herkent de brandnetel, dus vergissen is haast niet mogelijk. Gebruik wel handschoenen bij het plukken en pluk alleen de bovenste 6 blaadjes. 1 minuut in kokend water en de prik is eraf.

 Ingrediënten voor 2  personen

  • 200 gram jonge brandnetel bladeren (topje)
  • 1 aardappel in stukjes
  • ½ ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 ½ eetlepel olijfolie
  • ½ liter groentebouillon ( blokje)
  • Scheutje room (heb je dat niet in huis, neem dan wat koffiemelk)
  • Peper,  zout. Pas op met zout want de bouillon is ook al zout.

Werkwijze

  • Was de brandnetel onder de kraan in een vergiet. Gebruik handschoenen of plastic zakjes om je handen te beschermen
  • Laat uitlekken en hak de bladeren fijn
  • Fruit de ui en de knoflook in de olijfolie, voeg de gehakte brandnetel bladeren , de aardappel en de bouillon toe. Laat een kwartiertje koken tot de aardappelen gaar zijn.
  • Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak, met peper, evt. zout en de room.

Geroosterd broodje er bij bedruppeld met olijfolie, heerlijk en vol vitamine.
Eet smakelijk, Henja

Recept: Heerlijke gemberkoekjes, 4 april

Wat is het niet gezellig een eigen gebakken koekje bij de koffie. Eigenlijk doen we dat te weinig en het is toch zo gemakkelijk. ‘Ja, maar ze blijven niet zo lang vers,’ wordt er dan gezegd.  Dat valt reuze mee. Ten eerste zijn ze zo lekker dat je er niet van af kunt blijven en in een goed afgesloten trommeltje blijven ze ook vers. Sluit het trommeltje niet goed, klem dan een stukje keukenrol tussen de deksel en het trommeltje. Dan blijven ze gegarandeerd vers. Ik heb deze koekjes ooit bij Wim de Wildt gegeten en sindsdien ben ik een groot fan van gemberkoekjes.
Warm de oven tot 190 graden voor.

Ingrediënten

  • 100 gram zachte boter
  • 60 gram witte basterdsuiker zakje vanillesuiker, mespuntje zout
  • 125 gram bloem.
  • 1 ei
  • 1 potje stemgember, gebruik 10 bolletjes.

Werkwijze

  • Meng de boter, de basterd suiker, vanille suiker en mespuntje zout.
  • Kneed daar de bloem doorheen.
  • Laat het deeg  rusten in de koelkast.
  • Na een uurtje, langer mag ook, uitrollen tot een plak van 3-4 cm.
  • Klop het ei los en bestrijk hiermee het deeg.
  • Verdeel de gember over het deeg en strooi er een beetje gewone suiker over.
  • Leg bakpapier op de bakplaat en verdeel de koekjes erop. Niet te dicht bij elkaar,  ze lopen uit.
  • Zet de bakplaat onder in de oven en bak de koekjes op 190 graden in 12 – 16 minuten lichtbruin.

Pas op dat ze niet te donker worden want ze  worden snel bruin.
Af laten koelen en proeven. Ja, warm zijn ze natuurlijk het lekkerst.
Als ze helemaal afgekoeld zijn kunnen ze de koektrommel in. |Geniet ervan.
Henja

Recept van Henja, pasta en vis, 2 april

Vandaag eten we weer uit de voorraadkast. Dit recept is voor 1 persoon, maar eenvoudig uit te breiden naar 2 of meerdere personen. Deze spaghetti met vis is erg lekker en super eenvoudig.

Ingrediënten

  • Een handje spaghetti, zoveel als je op kunt. Geen spaghetti in huis, alle soorten pasta zijn geschikt.
  • Zout, peper,
  • 1 ui
  • Beetje olijfolie
  • Blikje tonijn, naturel
  • Klein pak gezeefde tomaten of eventueel een potje pastasaus.
  • Potje kappertjes
  • Basilicum, vers smaakt het beste, maar gedroogd is ook prima.

Werkwijze

  • Kook de pasta met wat zout.
  • Fruit de ui, fijngesnipperd, zachtjes in de olie
  • Giet de tonijn af en verdeel in stukjes.
  • Voeg aan de ui, de gezeefde tomaten toe en laat op hoog vuur 5 minuten  inkoken. (gebruik je pastasaus, dan hoeft inkoken niet.)
  • Tonijn  en  1 eetlepel  kappertjes toevoegen
  • Basilicum erboven fijn knippen
  • Op smaak brengen met zout, peper en eventueel een klein beetje suiker.
  • Spaghetti afgieten, in een schaal doen en saus erover schenken.
  • Serveer er een groene salade of rauwkost bij.

Eet smakelijk, Henja

Zevenblad pesto, 30 maart

Ingrediënten voor zevenblad pesto.

  • 2 flinke handen zevenblad (meer mag ook, wel goed wassen)
  • 3 tenen knoflook
  • 50 gram walnoten
  • 100 gram Parmezaanse kaas.
  • Olijfolie

Gooi alles in de blender of keukenmachine.
Maal grof of fijn, net wat je lekker vindt.
Is de pesto wat te droog, doe er dan een scheutje olijfolie bij.
Doe alles in een schoon jampotje en bewaar in de koelkast. Minstens 1 week houdbaar. Heerlijk op brood, door de pasta, salade, nou ja op bijna alles.
Eet smakelijk, Henja Kronenburg.

Kidneybonen salade, 28 maart

Onderstaand recept van een Mexicaanse kidneybonen salade bestaat uit ingrediënten die je op voorraad kunt houden en eenvoudig bereidt. Vul aan met wat je toevallig in huis hebt, wat je lekker vindt en je hebt een heerlijk voedzame maaltijd.

Ingrediënten
1 blikje kidneybonen
1 blikje maiskorrels
1 potje hete of minder hete tacosaus,
Restjes kaas, vlees, worst, stukjes gebakken omelet, groenten, kruiden, knoflook, wat je toevallig in huis hebt. Het maakt niet uit als je het maar lekker vind.
Spoel de bonen en de maiskorrels af in een vergiet. Laat ze uitlekken.
Snijdt de andere ingrediënten klein. Roer alles door elkaar.
Serveer op een leuk schaaltje met wat brood en een groene salade.
Even opwarmen kan natuurlijk ook.
Eet smakelijk.

12 thoughts on “Makkelijke recepten 1

  1. Dag Henja, Het aubergine ovenschoteltje lijkt mij heerlijk. ik ben van plan het snel te gaan maken. Ik eet echter koolhydraatarm en ga de bonen vervangen door gedroogde tomaatjes.
    Hartelijke groet,
    Liesbeth

  2. Dag dames,
    Dank voor recepten, oefeningen, en alle fantastische oppeppers.
    Ik geniet er allemaal van.
    Het wordt zeer gewaardeerd.
    Hartelijke groet,
    Super!!

  3. Dag Henja,
    Wat ben je toch een duizendpoot, is er ook iets waar je niet goed in bent. Om jaloers op te worden.!!! Maar bedankt voor je heerlijke recepten , ik ga ze uit proberen, vooral die met zevenblad .( staat mijn hele tuin vol mee ). Even weer iets anders en ook die brandnetels, hoef ik ook niet ver voor te lopen.
    Nou je hoort het wel .
    Groetjes Josephine
    .

  4. Dag Henja,
    Heerlijke recepten, maak er ook regelmatig iets van. is het mogelijk om ze zo te plaatsen, dat je ze kunt printen, ik heb nl geen telefoon waar je een foto mee kunt maken?

  5. Dag Henja eindelijk weer eens iets voor de 1e keer gedaan.
    De Brandnetelsoep.

    Leuk en smakelijk
    Dank je wel voor je recepten.
    Variatie van Hans, plak cake, crème fraiche er op, dan jam.
    Ik maak dat wel een paar keer per jaar.
    Groeten en eet smakelijk

  6. Wat een leuke combinatie: ontspanningsoefeningen/eten bereiden en wat ziet het er lekker uit op de foto’s.
    Dat werkt naar 2 kanten ten goede, kan niet anders.
    Bedankt Henja!

  7. Dag Henja,
    Pasta met vis: lijkt me heerlijk. Ga ik zeker een keer maken.
    Dank voor je moeite.

    Met vriendelijke groet,

  8. Dag Henja, zoals. Ik ook met kookboeken doe, lekker er in lezen en denken :op een dag ga ik het maken……..
    In het kader wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan zou ik de brandnetelsoep eens moeten maken.
    Dank voor al je werk.

  9. Dag Henja,

    Je recepten zien er erg lekker uit en ik ga ze zeker proberen. Dank ervoor.
    Vriendelijke groet,
    Annelies Mersel

Laat een antwoord achter aan Jorien schrauwen Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...