Makkelijke recepten 4

De recepten zijn van Henja Kronenburg. Heb je een suggestie? Stuur aan oppepper@senver.nl
Andere recepten staan op deze pagina’s:

Drumsticks gestoofd in Bockbier

In tegenstelling tot de Duitse traditie, waar de bockbieren ondergistend gemaakt worden, brouwt Hertog Jan een bovengistend bier. Bovengisting gebeurd bij een temperatuur van 15 tot 25 gr.C, waardoor het bier een complexere smaak krijgt. Vol, romig en karamelachtig. Lekker om te drinken, maar kan je er ook mee koken? Ja hoor, zeker weten en het is weer een lekker makkelijk recept.

Wat heb je nodig:

  • Klont boter.
  • Drumstick, 2,3, 4, zoveel als je nodig hebt.
  • 400 gram geschrapte bospeen aan kleine stukjes gesneden.
  • 200 gram Kastanje champignons in plakjes.
  • Teentjes knoflook, geperst of gesnipperd.
  • Klein potje zilveruitjes.
  • Takje rozemarijn, 200 ml. Kippenbouillon en een flesje Bockbier.
  • Ik heb dit keer zomer Bock gebruikt.

Werkwijze

  • Bestrooi de drumsticks met zout en peper en bak ze 10 minuten goudbruin.
  • Neem de kip uit de pan en bak de rozemarijn, worteltjes champignons 5 minuten in het overgebleven bakvet.
  • Voeg de kippenbouillon, zilveruitjes en het Bockbier toe en breng aan de kook. De drumsticks er nog bij en een uurtje zachtjes laten stoven.
  • Neem de drumsticks uit de pan en kook de stoof 10 minuutjes in terwijl je het vlees lostrekt en wat kleiner maakt. Doe terug in de pan en klaar is Kees.

Lekker met gekookte krieltjes.

Dit stoofpotje is ook een dag van tevoren maken. Bewaar in de koelkast. Dan hoef je hem alleen nog op te warmen. Handig als je een dagje uit bent.

Provençaals vispotje of te wel een fleurige paprika-courgetteschotel met vis

Hoe lekker en gezond kan makkelijk zijn?  Daar kom je heel eenvoudig achter als je dit vispotje maakt. Knapperig stokbroodje of Ciabatta dippen in een geurige olijfolie, glaasje wijn. Wat wil een mens nog meer?

Het recept is voor 4 personen. Beetje veel als je alleen of met zijn tweeën bent, maar van het restant maak je een heerlijk soepje voor de lunch.

De volgende dag.  Water en wijn erbij, zoveel als nodig, kruiden, groenten of vis bouillonblokje, even opwarmen en klaar.

Maar nu eerst het vispotje.

Ingrediënten

  • 1 grote ui, gesnipperd.
  • Knoflook, geperst
  • 1 gele en 1 rode paprika in reepjes.
  • Courgette in plakjes
  • 400 gram kabeljauw filet in stukjes
  • Klont boter.
  • 1 eetlepel, ruim, Provençaalse kruiden.
  •  zwarte olijven.  Zoveel al je lekker vind.
  • Bestrooi de vis met peper en zout.

Werkwijze

  • Bak de ui glazig in de boter, vervolgens de paprika en courgette even mee laten fruiten, Knoflook laatste minuut erbij.
  • Kabeljauw en kruiden door de groenten scheppen en op een laag pitje kwartiertje laten stoven.
  • Op smaak maken met peper en zout, de olijven toevoegen en klaar. Eet smakelijk.

In plaats van brood smaken gebakken krieltjes in roomboter met knoflook en provencaalse kruiden gebakken, ook lekker.

Krokante Gnocchi met Paprika en Rozemarijn 

Stoofpotjes en pannetjes zijn wel bekend, maar eet je wel eens van de bakplaat? Lekker, gezond, makkelijk en gezellig. Je zet de bakplaat zo uit de oven op tafel. Wel even een broodplank eronder natuurlijk anders brandt hij een gat in de tafel en dat is niet de bedoeling.

Verwarm de oven op 220 gr. voor.

Ingrediënten

  • 500 gr gnocchi, verwarm 2 minuten in een pan heet water. En laat uitlekken
  • 500 gram baby paprika’s in alle kleuren. Geen baby paprika’s neem dan gewone, die snijd je dan wat kleiner. Snijd de paprika’s in reepjes.
  • 1 bak snoeptomaatjes gehalveerd. (200 gram ong.)
  • 2 eetl. olijf olie, 2 laurierblaadjes, knoflook, gesnipperd, 1 theelepel chilivlokken of als je nog een madame Jeanette hebt daar een klein stukje van.
  • Paar flinke takken rozemarijn. Snipper de naaldjes van 1 tak en meng met de olie. Je kunt ook gedroogde rozemarijn uit een potje nemen.
  • Zeezout, versgemalen peper, gesnipperde peterselie, een paar lepels Ricotta.

Werkwijze

  • Schep alle ingrediënten, behalve het zout, peper, peterselie en Ricotta, in een schaal of pan, meng alles goed door elkaar, zodat de olie en kruiden met alle groenten in contact zijn geweest. Strooi uit over het bakblik. Zorg dat overal maar 1 laag ligt. Knip de Rozemarijn tak in een paar stukken en steek ghier en daar tussen de paprika’s
  • Bestrooi met zout en peper en zet 30 minuten in de oven tot alles goudbruin en knapperig is.
  • Haal uit de oven en zet op tafel. Denk aan de broodplank. Bestrooi met de peterselie en schep de Ricotta verspreid over de groenten.

Geen zin in gnocchi? Kook een paar grote aardappelen in blokjes gaar en vervang daarmee de gnocchi. Geen Ricotta? Strooi stukjes Brie, Camembert, Danisch blue, ach alles wat je lekker vind over de groenten.

Een super maaltijd met heel veel groenten.

p.s. Op de foto staat geen Ricotta omdat bij mij thuis de een liever Danish Blue heeft, de ander Camembert en ik Ricotta. Dan doen ze het maar zelf, toch?