Makkelijke recepten 3

De recepten zijn van Henja Kronenburg. Heb je een suggestie? Stuur aan oppepper@senver.nl
Eerdere recepten staan op deze pagina’s:

Paccettino di Merluzzo Con Gorgonzola


Neem per persoon een stukje kabeljauw (drooggedept) van 100 gram, wat gesneden sjalotjes en Gorgonzola.
Verwarm de oven op 225 gr. neem p.p. een stuk aluminium folie. Beleg met 1 stukje kabeljauw bestrooid met wat peper en zout. Snipper de sjalotjes en verdeel over de vis, leg daar een plakje Gorgonzola van 25 gram. Vouw de folie goed dicht als een pakketje , leg 8 minuten in de oven en dien op, zodat het pakketje op het bord open gemaakt wordt.

Lekker met een groene salade.

Recept, Rijst met kouseband

Wat hebben we genoten om na een avondje stappen nog even op het Rembrandtplein bij Max Woisky Jr. een afzakkertje te halen voor we met lijn 9 naar huis gingen.

Kouseband heb ik in Hilversum niet gevonden, maar met speciebonen kan het ook. En ja, aardappelen vlees en groenten eten ze ook in Suriname.

Aardappelen, zoveel als je nodig hebt. Geschild en i blokjes.

  • teentjes knoflook, gesnipperd.
  • 2 bosuitjes gesnipperd.
  • Scheutje olie.
  • Masala, afhankelijk van de hoeveelheid aardappelen. 1 thee lepel of 1 eetlepel en alles wat er tussen zit. Masala is tegenwoordig in de supermarkt te koop.

Ik maak het liever zelf. Vind je dat leuk, stuur me een mailtje en het recept  komt per omgaande post.

Fruit de masala en de aardappelen, voeg de knoflook toe en een scheut water een verkruimeld  bouillonblokje. Als je weinig aardappelen kookt, neem dan bouillon poeder, dat kan je beter afwegen.

210 minuten koken, afgieten en schud om met wat boter. Bestrooi met de bosuitjes.

Sperciebonen

  • 1 pond sperziebonen, afgehaald en in stukjes.
  • Een paar teentjes knoflook gesnipperd.
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • Wat zout, theelepel bruine suiker en wat zwarte peper. Scheutje olie

Uien fruiten in de olie, sperziebonen en knoflook erbij, suiker,  zout en op een laag pitje 10 minuutjes laten smoren, tot de boontjes gaar zijn. Strooi er wat zwarte peper over.

Kip met masala

  • 4 drumsticks.
  • 1 ui gesnipperd.
  • 1 madam Jeanette. Super klein gesneden. Volgens mij het heetste pepertje dat er bestaat. Als iemand een nog hetere weet dan hoor ik dat graag. Is dit te heftig, een mespuntje sambal of klein stukje rode peper kan ook.
  • Scheut olie.
  • 2 eetlepels masala
  • Eetlepel tomaten puree.  Als je daar een blikje voor open moet maken, kan je ook een scheut tomatenketchup nemen. Dan hoef je niks weg te gooien.

Fruit de ui met de masala, doe de kip erbij, bak rondom bruin, vervolgens de knoflook en de madame Jeannet, bak nog 1 minuutje, voeg 1 dl water en de tomatenpuree toe en laat 45 minuten op een zacht vuurtje gaar worden.

Waarschuwing: Heb je de Madame Jeannet of een pepertje gesnipperd, raak NOOIT je gezicht aan, wrijf NOOIT in je ogen. Dat doe je echt NOOIT meer. Direct goed je handen wassen.

Mocht je kouseband kunnen krijgen dan zou ik dat zeker doen.

Afrikaans stoofpotje

Bij deze extreme warmte is het verstandig langzaamaan te doen en daarbij  past een tropisch recept.  Slow food. Een Afrikaans stoofpotje. Alles in 1 pot op een laag pitje en vervolgens lekker in de tuin gaan zitten.

Nodig:

  • 2 uien, gepeld en in stukjes
  • 3 tomaten of
  • 1 tomaat en een blikje gesneden tomaten. Snijdt  tomaten in stukjes. Gebruik je een blikje dan 1 tomaat in stukjes. Niet perse nodig maar staat leuk als versiering.
  • 250 gram sperziebonen, afgehaald en gehalveerd.
  • 8 of 9 gedroogde abrikozen in vieren
  • 600 gram runderlap in stukken
  • Zout, vers gemalen peper
  • Klont  boter of margarine, of bakboter of  scheut olijfolie.
  • Paar teentjes knoflook, ik houd van lekker veel.
  • 1 thee l. gemberpoeder (Djahé)
  • 1 thee l. kaneel
  • 2 kruidnagels of thee l. gemalen kruidnagel
  • 1 dl. rode wijn
  • 2 dl bouillon

Fruit de uien een paar minuten, bak het vlees rondom bruin,

Voeg knoflook, kruiden, aardappelen, bonen, abrikozen en tomaat toe.

Wijn en bouillon erbij en 2 á 2 ½ uur zachtjes stoven.

Kijk zo nu en dan of het niet te droog wordt.  Frisse salade erbij, heerlijk

Stroganoff, een feestelijk vegetarisch gerecht uit de oven

We zijn allemaal zo nu en dan  wel eens flexitariërs. Of je wilt het wel, maar je krijgt je partner niet mee. Vandaag een recept, dat zo lekker is dat de meest notoire vleeseter het vlees echt niet mist.

Verwarm de oven voor op 220 gr.

Nodig

  • 200 gr. kastanjechampignons,
  • 250 gr champignons
  • 200 gram oesterzwammen. Allemaal schoongeborsteld en in stuikjes of plakjes gesneden.
  • Olijfolie
  • 2 of 3 rode uien, in smalle ringen
  • 2 of 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 rode paprika’s in reepjes
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gr)
  • Half potje zilveruitjes
  • Paar augurken in stukjes
  • 2 theelepels paprikapoeder, gewoon, pittig of gerookt. Wat je lekker vindt.
  • 100 ml groente of tuinkruiden bouillon
  • Bosje peterselie gesnipperd
  • Bakje crème fraise.
  • Geraspte kaas en paneermeel.

Als alles gesneden, gehakt en  uitgelekt is bak je de uien, paprika en tomatenpuree rustig aan. Schep de paddenstoelen er beetje bij beetje bij. Steeds even meebakken. Als alle paddenstoel toegevoegd zijn laat je het nog even 5 minuten zachtjes pruttelen en voeg dan de zilveruitjes, augurken, paprikapoeder, bouillon en de helft van de peterselie toe. Meng de crème fraise door de paddenstoelen en schep in een ovenschaal. Meng de rest van de peterselie, het paneermeel en de kaas en strooi over de schotel. Bak ongeveer 15 minuten tot  de kaas gesmolten is en licht bruin kleurt. Lekker met aardappelen, puree, rijst, spaghetti, wat je maar lekker vindt of toevallig in huis hebt.

Nu is het nog wel even een dingetje dat dit een recept is voor 4 personen. Je kunt de hoeveelheden halveren, maar de meeste paddenstoelen koop je in een verpakking van 250 gram.  Dan houd je best veel over. Daar kan je wel weer iets ander bij verzinnen, maar je kunt ook 2 ovenschotels maken en 1 invriezen. Zo creëer je je eigen diepvriesmaaltijd.

Doperwtenschotel met gehaktballetjes

Ingrediënten
Voor de saus:

  • Scheut olijfolie.
  • 2 uien, handje worteltjes, 2  of 3 stengels bleekselderij fijngesneden. Bakje champignons kleintjes of in vieren gesneden. . 250 gram doperwten vers gedopt of uit de diepvries.
  • 2 of meer teentjes knoflook. Spaans pepertje of schepje sambal o.i.d.
  • Klein blikje tomatenpuree.
  • Flinke scheut witte wijn of sherry en 300 ml. Bouillon. Kip of rund, of groenten maakt niet uit.
  • 1 pond rundergehakt, ei, gehakt kruiden, paneermeel.


Werkwijze

  • Bak de ui, wortel, bleekselderij op een laag vuur 10 minuten  in de olijfolie. Fruit de knoflook en rode peper of sambal even mee. Voeg daarna de tomatenpuree toe. Zet het vuur hoog en schenk een flinke scheut wijn in de pan, laat even koken en voeg dan de bouillon toe. Laat alles een kwartiertje pruttelen.
  • Bak de champignons in een andere pan op een laag vuur rondom bruin en kook de doperwtjes gaar.
  • Maak het gehakt aan op je eigen manier, maar kneed er een geperst teentje knoflook en de helft van de gesnipperde peterselie doorheen. Draai kleine balletjes, iets groter dan soepballetjes. Bak de balletjes knapperig in een koekenpan. Hoeft niet helemaal gaar.
  • Pureer de saus ondertussen met een staafmixer, is hij te dik voeg dan nog wat bouillon of wijn toe. Water kan ook wel.
  • Voeg de gehaktballetjes toe en laat ong. 8 minuten zachtjes garen, doe er dan de champignons en de doperwtjes bij en stoof het geheel nog een paar minuten. Proef en voeg zo nodig zout en peper toe.

Lekker met aardappelpuree, gekookte aardappelen, rijst, enz.