Makkelijke recepten, 2

Haver-jam-plaatkoek

Oven voorverwarmen op 170 gr.

Nodig:

  • 400 gram boter
  • 250 gram havermout
  • 400 gram donker bruine suiker
  • 1 pak (500 gram) zelfrijzend bakmeel van Koopmans.
  • Ong. 10 appels, afhankelijk van de grootte.
  • Rozijnen geweld in likeur naar smaak, geen alcohol neem dan Jus d’orange of appelsap.
  • 2 potje jam. Ik gebruik zelfgemaakte jam van vruchten uit de tuin. Maar je kunt iedere jam nemen die je lekker vind.
  1. Smelt de boter
  2. Havermout, suiker en zelfrijzend bakmeel mixen met een houten lepel.
  3. Gesmolten boter erbij gieten en met de hand een bal maken.
  4. Uitdrukken op een ingevet bakblik. Ik leg er meestal een velletje bakpapier op.
  5. Appels schillen. Dakpansgewijs in het deeg drukken.
  6. Gewelde rozijnen tussen de appels strooien
  7. Bak 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwarm tegen het einde van de baktijd de potjes jam zachtjes.
  • Smeer lekker dik over de plaatkoek als hij uit de oven komt.
  • Ong. 30 minuten laten afkoelen en in vierkante stukken snijden.

Als de koek helemaal afgekoeld is knip ik bakpapier in reepjes zo groot als de stukjes koek. Vouw er omheen en stapel ze in een vriesdoos. Makkelijk als je onverwacht bezoek krijgt of zelf onbedwingbare trek krijgt. Je haalt de benodigde stukjes eruit en laat ontdooien of zet even in de oven. Zo lekker.

Lunchgerecht: Hollandse prei-aardappel omelet

Nodig: 4 eieren, 2 aardappels, 1 of 2 preien hoeveel ligt aan de dikte en hoeveel je wilt eten. 3 of 4 runder-chipolataworstjes. Bakboter of olie. 1  koekenpan of 2 kleintjes.

Werkwijze

  • Leg een placemat, zeiltje of krant op de keukentafel. Snijplankje, mes, schaaltje, vergiet,  prei en 2 aardappelen. Afhankelijk van de grootte. 1 of 2 of 1 ½.
  • Ga rustig zitten, zet je voeten ontspannen op de grond. Haal een paar keer diep adem. Sluit je ogen, wrijf je handen stevig tegen elkaar en als ze tintelen bedek je  je gezicht losjes met je handen. Ervaar de sensatie. Adem even rustig door en leg je handen in je schoot. Open je ogen.
  • Pak de prei en snijd hem heel rustig in piepkleine stukjes. Adem rustig door. Concentreer je op het snijden. Als er gedachten langskomen en dat doen ze, kijk er naar en laat gaan. Keer terug naar het snijden en de prei.
  • Leg de gesneden prei in de vergiet en ga verder met de aardappels.
  • Sta rustig op, was de gesneden aardappel en prei. Voel het water over je handen. Is het warm? Koud? Ervaar wat je voelt.
  • Snijdt de chipolata worstjes in kleine stukjes. Ik reken meestal 1 ½ p.p. Verdeel de stukjes worst over de twee pannen en bak in een paar minuten bruin. Voeg de aardappelen toe en daarna de prei. Klop de eieren met een beetje melk, zout en peper los. Ik maak graag 1 persoons omeletjes en dan klopt ik 2 eieren in een grote beker met een kleine garde of 2 vorken.
  • Schenk het eimengsel over de prei, aardappelen en worst en bak de omeletten op laag vuur, met een deksel op de pan in ong. 20 minuten gaar.
  • Liever geen vlees? Laat de worst weg en leg blokjes belegen kaas, brie of roquefort in het eiermengsel.
  • Ga rustig aan tafel zitten, haal diep adem, ruik de heerlijke geuren en verheug je op je lunch.

Namasté

Laatst tapas

Vandaag de laatste keer Tapas recepten. Alle Oppepper recepten kook ik voor en worden door mijn lief gekeurd. Hij is inmiddels ernstig toe aan spinazie en een bal gehakt. Vandaar een Tapas plankje met diverse gerechtjes en vanaf vrijdag terug naar normaal, nou ja een beetje, het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Soep

Ik had jullie nog een recept beloofd voor dat laatste stuk bloemkool.
Nodig: rest bloemkool,2 teentjes knoflook, 1 rode paprika in kleine stukjes, 1 klein blikje mais, 2 kippenbouillon tabletten, potje witte bonen, scheut witte wijn, ham.
Maak de bloemkool schoon, snijdt in kleine stukjes en kook met de knoflook en de bouillontabletten in 1 liter water. Ong. 10 minuten. Witte bonen met het vocht erbij en pureer. Voeg de witte wijn toe, de paprika en de uitgelekte mais en kook nog 5 minuten op een laag pitje. Snipper de ham heel fijn. Serveer in een leuk glaasje en leg een bergje ham er boven op. Maal er wat peper erover.
Vegetarisch? Neem groentebouillon en strooi voor het serveren wat kaas over de soep.

Tartelettes. 4 stuks

Nodig 4 vormpjes, 4 plakjes hartige taart deeg of bladerdeeg. 200 gr. (gekleurde) kerstomaatjes. Die had ik niet zoals je op de foto kunt zien, rode tomaatjes staan zeker zo leuk. Handje olijven, zwart of groen, wat je lekker vind. Geraspte belegen kaas, grove mosterd, tijm, olijfolie.
Verwarm de oven voor op 200 gr.C. Of de temperatuur op het pakje.
Kwast de vormpjes (12 cm.) in met boter en bestrooi met wat bloem. Bekleed met de plakjes deeg. Beetje oprekken hier en daar en snijd de randen bij. Kom je aan de binnenkant een stukje tekort. Knip en plak met het deeg dat je over hebt tot de vormpjes helemaal bedekt zijn.
Besmeer de bodem met de mosterd en strooi de kaas erover heen.
Snijd de kerstomaatjes en olijven doormidden. Leg een rondje tomaatjes langs de kant, daarna een rondje olijven en vul het hart op met de rest van de tomaatjes. Bestrooi met peper en zout en tijmblaadjes. Sprenkel er wat olijfolie over. Deeg over, maak er een figuurtje van en leg boven op de tomaatjes, kwast er in dat geval wat losgeklopt ei over.

Hollandse Nacho’s

Tortilla chips, Geraspte kaas, zilveruitjesheel klein, stukje cervelaatworst. Honing mosterd saus, of pittige tomaten saus. Verse peterselie en een ovenschaal.
Verwarm de oven voor op 220 gr C. Leg een handje tortilla chips op de bodem, schenk er wat saus over en bestrooi met kaas. Laagje tortilla chips erop, saus en kaas en bak 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Snijdt de cervelaatworst in hele kleine stukjes en strooi, zodra de kaas gesmolten is de uitjes, worst en fijngeknipte peterselie over de ovenschaal.
Mosterdsaus is over het algemeen mild. Tomatensaus maak je zelf zo pittig als je wilt. Neem tomaten ketchup, snipper een uitje heel fijn, beetje knoflook, geperst of poeder, schepje sambal, of Cayenne peper naar believen. Verse kruien of gedroogd. Mix en je hebt je eigen pittige saus. Daar hoef je echt niet al die aparte flesjes voor te kopen.

Ierse aardappelbroodjes

Bakje kruiden boter. Zelf maken is lekkerder en zo simpel. Zachte roomboter, knoflook, geperst, kruiden, vers of uit een potje, mixen en klaar. Beetje peper naar smaak. Met een scheutje sherry of cognac krijg je een echte Parijse kruidenboter.
1 pond aardappelen, geschild en in kleine stukjes, theelepel bakpoeder, klont roomboter, 100 gram bloem, ½ theelepel zout.
Kook de aardappelen, giet af en roer de boter erdoor. Stamp er puree van en laat afkoelen. Voeg de bloem en het zout aan de aardappelen toe en kneed er een zacht deeg van. Indien nodig even laten opstijven in de koelkast. Rol uit tot een lap en snijd hier 12 vierkantjes van. Lukt het uitrollen niet, draai er balletjes van en sla plat. Bak ze in een koekenpan, ca. 3 minuten per kant, goudgeel en gaar. Serveer met de kruidenboter. Je kunt ze bij de borrel eten met de boter of kaas, of kruiden, of spek, of nou ja wat je lekker vind. Maar ook bij de avondmaaltijd in plaats van gekookte aardappelen b.v.
De Ieren eten ze als ontbijt met uitgebakken spek.
Keuze genoeg zou ik zeggen.
Veel plezier met koken en vooral met borrelen en smullen

Prei saucijzenbroodje

Onderstaand recept is van een prei saucijzenbroodje. Je kunt het vegetarisch, met vlees of zalm vullen.

Ingrediënten

  • 4 stukken prei, iets kleiner dan een plakje bladerdeeg.
  • 4 plakjes bladerdeeg.
  • Mosterd. Pittig, grof of als je zalm gebruikt met dille,
  • 1 losgeklopt ei.
  • Karwijzaad of komijnzaad.

Werkwijze

  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 220 gr. C
  • Maak de prei goed schoon, alleen het witte gedeelte en haal de harde buitenkant eraf.
  • Kook de prei 8 a 10 minuten in licht gezouten water.
  • Besmeer het ontdooide bladerdeeg met mosterd, laat aan de randen vrij om te kunnen plakken.
  • Leg de stukken prei op de plakjes en rol dicht. Druk de randen met een vork goed op elkaar.
  • Leg de saucijzenbroodjes op de bakplaat, bestrijk met het ei en bestrooi met het karwijzaad.
  • Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven goudgeel en gaar.

Variatie: wikkel de prei in een plakje ham, of rauwe ham, kip, salami, chorizo, wat je lekker vind. En rol daarna in het bladerdeeg. Gerookte zalm is ook erg lekker en daar smaakt honing/dille/mosterd prima bij. Bladerdeeg lekker ruim in kwasten, prei in zalm erop, inrollen en ga verder met het recept.

Als lunch erg lekker, maar als je mini rolletjes maakt, gewoon deegplakjes en prei  halveren, past het prima bij de tapas.

Aubergine gerechtje

Kun je zeggen dat de aubergine in Nederland ingeburgerd is en regelmatig gegeten wordt? Geen idee. Ik weet in ieder geval wel dat je er heerlijke gerechten mee kunt maken. Dit ovenschoteltje is reuze gemakkelijk en erg lekker. Gebruik je hem bij de tapas dan kunnen meerdere liefhebbers er van eten, als hoofdgerecht is deze hoeveelheid geschikt voor 2 personen. Schaaltje rauwkost, een stukje knapperig ciabatta en je hebt een voortreffelijk maal.

  • 1 aubergine in de lengte in dunne plakken.
  • Olijfolie
  • 75 gram mozzarella
  • Beetje pesto
  • Bakje basilicum
  • 1 potje witte bonen in tomatensaus
  • Parmezaanse kaas

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 220 gr.C
  • Smeer de plakken aubergine in met de olijfolie en bestrooi met wat versgemalen peper en zout.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en bak de plakken 10 minuten in de oven.
  • Snijd de mozzarella in dunne plakken, bij mij verkruimelen ze altijd, maar dat maakt niet uit, besmeer met wat pesto of in geval van kleine stukjes roer de pesto erdoor.
  • Neem de aubergine uit de oven, laat even afkoelen anders brand je je vingers. Leg 1 plak op de bodem van een smalle ovenschaal, leg er wat mozzarella op en een paar scheppen bonen in tomatensaus. Is de ovenschaal wat breder, knip en plak de aubergine tot de bodem bedekt is.
  • Ga verder met de aubergine, mozzarella, bonen enz. de bovenste laag is aubergine. Bestrooi met de Parmezaanse kaas en bak het schoteltje 25 minuten goudbruin en gaar op 220 gr.C. Strooi de basilicum blaadjes erover en serveer met de ciabatta en rauwkost naar keuze.

Gebruik je dit gerecht voor bij de tapas snijdt de aubergineschijven 1 x dwars doormidden en leg ze weer in model in de schaal. Dat schept straks wat makkelijk.

Dit recept ga je vast vaker maken.