Makkelijke recepten 5

De recepten zijn van Henja Kronenburg. Heb je een suggestie? Stuur aan oppepper@senver.nl
Eerdere recepten staan op deze pagina’s:

Favoriet recept van Napoleon

  • Wat hebben we nodig:
  • Neem zoveel drumsticks als je nodig hebt.
  • Zout en peper
  • 250 gram Champignons in plakjes
  • 1 ui gehakt.
  • Knoflook
  • Tomatenpuree 1 klein blikje.
  • 1 blikje tomatenblokjes.
  • Kopje witte wijn
  • Stukje prei gesnipperd, 2 laurierblaadjes, takje basilicum, of handje gedroogde, peterselie.

WERKWIJZE

  • Bak de drumsticks rondom goudbruin, haal uit de pan en bestrooi met zout en peper.
  • Bak de champignons, het uitje en de prei in wat extra boter, voeg de knoflook toe en de tomatenpuree, bak kort mee, wijn erbij, kijk wat je nodig hebt, begin met een half kopjes, tomatenblokjes, laurierblaadjes, basilicum erbij, drumsticks toevoegen en laat zachtjes een uurtje pruttelen.
  • Gesnipperde peterselie erover strooien.
  • Gekookte aardappeltjes erbij, dat is weer smullen.

Groningse rijsttafel (zonder rijst)

Werkwijze

  • Verzamel 8 schaaltjes en bakjes om de maaltijd te serveren.
  • Week de gedroogde kapucijners een nacht in ruim koud water en kook ze 1,5 uur met wat zout. Een pot of blik is makkelijker. Neem zoveel als je nodig hebt.
  • Ui in ringen, zachtjes goudbruin bakken.
  • Speklapjes, bak ze in wat boter, met wat zout en peper knapperig.
  • Gerookte spekblokjes, uitbakken in een droge koekenpan
  • zoetzure augurkjes, potje
  • Zilveruitjes of Amsterdamse uien. potje
  • Piccalilly
  • Grove Groningse mosterd
  • Keukenstroop
  • Eventueel wat gekookte rijst.

Serveer de warme kapucijners in een schaal en zet er alle andere schaaltjes, kommetjes, gevuld met de uien, speklapjes, spekblokjes, augurkjes, zilveruitjes/Amsterdamse uien, Piccalilly, mosterd en eventueel de stroop en rijst er om heen.
Zo wordt een eenvoudige Hollandse maaltijd een echt feestje. In Zeeland bakken ze er nog champignons, bloedworst of gehaktballetjes bij.

Toch nog een toetje? Denk eens aan gortepap met krenten, rozijnen en bessensap. In Groningen heet dat Krentjebrij.

Wel een maaltijd waar je twee dagen van moet uitbuiken.

Champignons -taartjes

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Nodig:

  • Paar plakjes ham, fijngesneden
  • Filodeeg. Ik laat altijd het hele pak ontdooien, dan heb ik zeker genoeg.
  • Bakje Ricotta.
  • 2 eieren.
  • Champignons, half doosje. In plakjes
  • 50 gram geraspte kaas, neem wat je lekker vind.
  • Nootmuskaat, zwarte peper, beetje zout.
  •  2 el. Olijfolie.
  • Knoflook.
  • 6 lente-uitjes fijngesneden.

Werkwijze

  • Bak de champignons, de lente-uitjes en de knoflook 3 minuten op hoog vuur. Laat afkoelen.
  • Doe het champignonmengsel, de kaas, Ricotta, eieren, nootmuskaat, ham, beetje peper en zout in een kom en schep door elkaar.
  • Leg de plakken filodeeg op elkaar en snijd er vierkantjes van. In mijn geval pluk ik stukjes uit de puinhoop.
  • Vet de muffinvorm in met de olie. Bekleed alles holtes met het deeg. Gewoon laagje over laagje en een beetje proppen. Beetje kwasten met olie, kuiltje wat aandrukken en vullen met het champignonmengsel.
  • Bak 20 tot 25 minuten in de oven, laat even afkoelen en haal ze voorzichtig uit de vormpjes.

Zeker de moeite waar om te proberen.  Succes

Henja

Wat je kunt doen met sperziebonen

Hollandse sperziebonen

Sperziebonen koken in een laagje water met wat zout en nootmuskaat. Afgieten en serveren met een klont roomboter.

Andalusische sperziebonen

Nodig: sperziebonen, tijm, knoflook, tomaten, olijfolie, rauwe ham en peterselie.

Kook de bonen met de tijm beetgaar. Fruit de gesneden knoflook voeg de stukjes tomaat toe en smoor even mee. Snijd de ham in reepjes en hak de peterselie fijn. Giet de sperziebonen af en meng het tomatenmengsel en de ham erdoor. Bestrooi met peterselie.

Sperziebonensoep

Nodig: Kookroom of crème fraise, groentebouillon (blokje) sperziebonen, aardappel, pesto of verse basilicum, knoflook en gesnipperd uitje.

Bonen, in stukjes, ui gesnippert, aardappel in stukjes, knoflook geperst. Even roerbakken, giet er zoveel bouillon op als je soep wil hebben, een paar schepjes pesto of half bosje basilicum. Langzaam garen. Pureer de soep in de blender of met de staafmixer. Maak op smaak met room of crème fraise.

Niet vegetarisch, bak een paar plakjes bacon knapperig, strooi klein gehakt over de borden.

Gekruide sperziebonen

Nodig: Bonen, bosuitjes, knoflook, peterselie, olie, sambal en seroendeng.

Kook de bonen 8 minuten beetgaar. Fruit de klein gesneden ui en knoflook zacht n de olie , bak de sambal kort mee. Meng de afgegoten bonen door het uienmengsel. Schep de fijngeknipte peterselie erdoor en strooi de seroendeng erover.

Sperziebonen met champignons

Nodig: Sperziebonen, champignons, uitje, tijm, kookroom. Snijd alles klein.

Kook de sperziebonen in licht gezouten water. Bak de ui en champignons zachtjes 7 minuten  in een klontje boter. Rits de blaadjes tijm van het takje of neem tijm uit een potje meng door de kookroom en voeg toe aan het ui/champignon mengsel. Laat een paar minuten pruttelen. Schep de sperziebonen op de borden en schep het champignon mengsel erover.

Wrap met rundvleesreepjes en sperziebonen

Nodig: kleingesneden ijsberg sla. Sperziebonen, boter, gekruide rundvleesreepjes, zongedroogde tomaatjes, lente-uitje. Wraps, een beetje mayonaise en chilisaus.

Breek de bonen in tweeën en kook ze in een beetje  licht gezouten water gaar. Bak de runderreepjes in 5 min. in een beetje boter gaar. Snijd de zongedroogde tomaatjes fijn en het lente-uitje in ringetjes.

Verwarm de wrap in de koekenpan of magnetron. Smeer de warp in met een mengsel van mayonaise en chilisaus. Leg de sla erop meng de bonen met de runder reepjes, de zongedroogde tomaatjes en lente-ui , leg op de wrap en rol op.

Roerbakken

Je kan de sperziebonen met van alles roerbakken b.v. Chinese kool, ui, paprika, prei. Nou ja alles wat je nog in huis hebt. Kruid het lekker, meng er eventueel wat room , crème fraise of een sausje door.

Ga gewoon creatief aan de slag en je zult verbaast staan van het resultaat. Geniet van een zomer vol sperziebonen.

Henja

Ratatouille – eigenlijk is dit geen recept, maar een wegwijzer.

Er zijn op dit moment volop zomergroenten te verkrijgen. Kijk om je heen waar de courgettes, aubergines, rode en gele uien, alle kleuren paprika in de aanbieding zijn. Koop direct een tas vol en ga aan de slag. Afhankelijk van de grootte van je vriezer heb je de hele winter plezier van  deze zomeractiviteit.

  • Bepaal eerst de opslagruimte die je hebt.
  • Snijd alles in stukjes, niet te klein. Doe ze in een grote pan of kom.
  • Doe een scheut olie in een kommetje, kruid met peper, zout en b.v. Italiaanse kruidenmix of pesto of wat je lekker vind. Knoflook kan ook, maar die kan je altijd later nog bijvoegen.
  • Schenk over de groenten en hussel door elkaar.
  • Verwarm de oven op 220 gr.C Bekleed een bakblik met bakpapier en schep een laag groenten in 1 laag over het blik.
  • Kwartiertje in de oven, laten afkoelen, klaar. Ga zo door tot alle groenten verwerkt zijn.
  • Verdeel ze over diepvriesbakjes van een halve liter, plak er een etiketje met naam en datum op en vries in.

Wat gaan we daarmee doen? Je kan het gebruiken als:

  • Macaroni groenten.
  • In een spaghetti saus
  • Op een boterham, koud, of beetje kaas erover en  in de oven.
  • Smeer een tortilla in met pesto, of tomatenketchup of een andere saus. Leg de groenten erop, eventueel een plakje salami, wat kaas en hup in de oven. Je eigen slanke pizza.
  • Je kan de tortilla ook vullen met een kidney bonen en de groenten, wil je vlees, wat snippertjes  ham of iets anders. Beetje hete saus, oprollen. Even in de oven lekker met crème fraîche.
  • Vul een Grieks maaltijd pita broodje  met de groenten en wat je lekker vind. Even in de oven.
  • Bonenschotel. Kook bruine, kidney, witte of zwarte bonen. Of neem een blikje. Roerbak wat ui, gehakt, stukjes kip, of iets van de vegetarische slager. Verwarm de bonen, ratatouille en de rest  en kruid het eens met Cajun kruiden. Crème fraiche en wat hete saus smaakt er heerlijk bij.

Met een frisse groene salade erbij heb je de hele winter een gezonde maaltijd met een vleugje zomer.