Recepten van Henja

Onderstaande recepten zijn van de hand van Henja.

Lekkere hapjes voor de laatste maand van het jaar

Nog een paar dagen en dan is het december, de feestmaand. Alhoewel zo feestelijk was het jaar niet met al die ellende in de wereld. Wat niet wegneemt dat we de laatste maand wel een beetje kunnen opvrolijken met lekkere hapjes in de hoop dat het volgend jaar op alle fronten beter gaat.

Eenvoudige ingrediënten zijn vaak het lekkerst en meestal schappelijk in prijs.

Neem de gevulde eitjes.
Vroeger op ieder feestje aanwezig en zo eenvoudig te maken.

Neem zoveel eieren als je denkt nodig te hebben. Voorbeeld: 6 eieren, kook ze 8 minuten, laat ze schrikken, pel ze en snijdt ze in de lengte doormidden. Wip de dooiers eruit en prak ze fijn met een eetlepel mayonaise, half theelepeltje mosterd en wat peper en zout.

Het zou prettig zijn als je zo’n handige spuitzak had, maar heb je die niet, schep de gele prut in een plastic zakje en knip er een klein hoekje vanaf en ga aan de slag.

Omdat de dooiers niet altijd in het midden zitten, of het spuiten niet gaat zoals je wilt, of het eiwit ging kapot, maakt niets uit ze zijn verrukkelijk. Zet ze op een mooie schaal in een bedje sla, bestrooi ze met wat paprikapoeder of peterselie voor de leuk.

Wil je het nog lekkerder maken, roer dan fijngesneden bieslook, paprika poeder, fijn geprakte ansjovis, kerrie, mini snippertjes zalm of een beetje blauwe kaas enz. enz. door de gele prut.

Deze hapjes gaan nooit vervelen.

Courgette sandwich
Nog zo’n simpel hapje en oh zo lekker. Snijd een courgette in niet te dunne plakjes en gril ze in de grillpan of bak even aan in de koekenpan. Laat het afkoelen. Bestrooi met een ietsje zout of wat kruidenmix en dan begint het creëren.

Je kan er een tosti van maken. Plakje kaas, ham, kaas. Een mini hamburger of kruidt wat gehakt. Maak er een plat balletje van en bak rondom gaar. Beleg 1 courgetteplakje met wat sla, een likje mayonaise of slasaus erop,  balletje gehakt of hamburger. Likje tomatenketchup, paar gesnipperde uitjes en afdekken met een blaadje sla en het tweede plakje courgette.

Een plakje Franse kaas met een schepje uienchutney is ook heerlijk. Paté met cranberry compote, plakjes zalm met wat crème fraise, noem maar op. Er zijn oneindig veel mogelijkheden.

Gevulde tomaatjes
Snoeptomaatjes heten niet voor niets snoeptomaatjes. Ze zijn om te snoepen en je kan ze extra lekker maken. Snijdt het kapje eraf en hol ze voorzichtig uit.

Lukt prima met een theelepeltje. En dan kan je los met alles wat je erg lekker vind.

Bijvoorbeeld roerei gekruid met de lekkerste kruiden, denk aan kerrie, bieslook, peterselie, Italiaanse kruidenmix en wat zout en peper. Hüttenkäse of zuivelspread mengen met wat blaadjes basilicum, pesto en gesnipperde salami, aan 2 plakjes heb je wel genoeg of zalm, tonijn, krabsticks enz. roer het door de Hüttenkäse of zuivelspread en vul de tomaatjes, Versier met een snippertje paprika, peterselie, in ieder geval iets met een mooie kleur of bestrooi ze met Parmezaanse kaas. Lekker en gezond.

Zalmrolletjes
Spreidt wat plakjes zalm uit op een plank en besmeer ze met zuivelspread of Boursin, maar elke andere smeerbare kaas is prima, als je het maar lekker vindt.

Dan de vulling: snijdt een paar snackkomkommers in flinterdunne reepjes, doe hetzelfde met een paprika, rasp wat wortel, leg ze op een plakje zalm en rol op. Het kan ook simpeler, smeer de zalm in met de smeerkaas naar keuze, en leg er lekker veel verse kruiden op, bijvoorbeeld tuinkers, uitje gesnipperd, takje peterselie, rol op.

Eier-wrap
Geen zalm in huis? Maak een eier-wrap door twee eieren te klutsen met wat melk en bak het op een rustig vuur tot een mooie dunne omelet. Laat afkoelen, besmeer het met een van de lekkere kazen, leg er een blaadje sla op en beleg het met wat plakjes kiprollade, salami of ham, tonijn uit blik, tomaatjes, gesnipperde uitjes, dun gesneden snackkomkommer, gedroogde tomaatjes,  mayonaise, paté, avocado enz. enz., Alles wat je over hebt van de vorige recepten kan je gebruiken. Ons bin zuunig. Snijdt de rol in schuine stukken en schik het op een gezellige schaal.


Tray-bake of Bakplaat

Het diner of de avondmaaltijd maakt niet uit hoe je het noemt is vaak wel een dingetje. De vraag wat eten we vanavond komt bijna dagelijks langs. Gaan we voor iets makkelijks of heb je zin om een uurtje langer in de keuken te staan?

Meestal kiezen we makkelijk. Maarrrr dan wel gezond en als het even kan niet uit pakjes. Zo is de tray-bake, of op zijn Hollands bakplaat, een gezond en makkelijk idee. Praktisch alle variaties zijn mogelijk.

Hier een paar voorbeelden om mee te beginnen.

De Hollandse bakplaat

Verwarm de oven op 200 °C.
Voor 2 personen, neem als je alleen bent de helft of de hoeveelheid die je denkt te eten. Gewoon een handje van alles.

Nodig:

  • Halve bloemkool in roosjes. (kan ook uit de diepvries, dan kan je de afgepaste hoeveelheid pakken)
  • Beetje paprikapoeder, theelepel oregano.
  • 1 winterwortel geschild en in stukjes of een paar kleine worteltjes.
  • Krieltjes, aardappelschijfjes of stukjes aardappel.
  • Halve ui in ringen.
  • 2 rundersaucijzen of blokjes kip, blokjes ham, spek, net wat je lekker vind.
  • Handje verkruimelde feta,
  • Peterselie en wat olijfolie.

Bereiding:

  1. Neem een bakplaat of platte ovenschotel waar alle ingrediënten gespreid kunnen liggen.
  2. Breng de bloemkool op smaak met de paprika poeder en oregano en leg ze samen met de aardappelstukjes op de bakplaat.
  3. Rommel de wortelstukjes en uienringen erdoorheen.
  4. Bestrooi het met wat zout en peper en besprenkel het met olijfolie.
  5. Leg de saucijzen tussen de groenten en schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven.
  6. Bak de plaat 25 á 30 minuten, roer halverwege een keertje door.
  7. Zet de bakplaat op onderzettertjes op tafel en bestrooi met de feta en peterselie.

Nog een ideetje voor een heerlijke maaltijd die in een half uurtje op tafel staat.

Nu met roerbakgarnalen.

Oven voorverwarmen op 200 °C

Nodig (voor 2 personen):

  • 300 gram Mini bistrokrieltjes, of schil zelf aardappelblokjes.
  • 1 citroen,
  • 2 el. olijfolie.
  • 300 gram roerbak groenten met broccoli en kastanje champignons of iedere andere roerbakcombi die je lekker vindt.
  • 100 gram roerbakgarnalen met of zonder knoflook.
  • Paar takjes basilicum.

Bereiding:

  1. Rasp de citroenschil en meng door de olijfolie
  2. Beleg de bakplaat met bakpapier (scheelt aanbakken) en bak de krieltjes 10 minuten voor in de oven
  3. Rommel de groenten erdoor en besprenkel het met de citroen olie
  4. Bestrooi met wat zout en peper
  5. Zet terug in de oven.
  6. Leg na nog eens 10 minuten de garnalen tussen de groenten en bak de laatste 5 minuten tot de garnalen gaar zijn.
  7. Bestrooi met de basilicum.

Heerlijk.

Je zal wel denken hallo dat is 3x die bakplaat de oven in en uit, gedoe. Maar dat valt reuze mee. Even met een ovenwant uitschuiven, rommelen en weer terug. EN je hebt wel in een half uur een verrukkelijke gezonde maaltijd op tafel. Het is de moeite waard.


Lunchen kan veel gevarieerder

We zijn zo gewend om even snel een broodje te eten dat we dat ook uit gewoonte blijven doen. Met de variaties van vorige keer verveeld dat zeker niet, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Die kosten echt niet veel tijd en bieden nog meer mogelijkheden om voldoende eiwitten en vezels te eten. Samen met bewegen dé manier voor spieropbouw of tenminste spierkracht te behouden.

Eerst kopen we lekker veel groenten, liefst van het seizoen en Nederlandse bodem en snijden die zo snel mogelijk na het boodschappen doen. Alle bakjes gaan de koelkast in en je hebt de hele week een ruime voorraad voor lunch en diner.

SALADE
Leg je favoriete sla op een bord, fijn gesneden andijvie kan ook, of spinazie, fijn gesneden spitskool.
Dat is je basis.

Leg van alle groentes (of maak een keuze) die je kleingesneden hebt een beetje op de sla, maak er mooie kleurschakeringen mee, dat staat zo feestelijk.

Beleg met b.v. stukjes feta / mozzarella met pesto besmeerd / uitgebakken spekjes, of vegetarische spekjes / gebakken champignons / reepjes magere vleeswaren / blikje tonijn uitgelekt / sardientjes / blikje zalm / gerookte zalm / blikje kikkererwten / roereieren enz.

Stukje stokbrood of geroosterd brood kan er bij, maar is niet nodig.

WRAP
Na brood en salades is er nog een derde mogelijkheid, de wrap. Gekocht, of bak een dunne omelet en laat deze afkoelen. Besmeer met wat kruidenkaas, en beleg vervolgens met een tonijnsalade.

Tonijnsalade: handje gesnipperde rode paprika, halve appel, peterselie, tonijnstukken in olie, uitlekken, 1 eetlepel opvangen, 4 el yogonaise, of andere naise, een el tonijnolie mengen met de tonijn, appel en paprika. Beleg de wrap en rol op. Heerlijk.

Groente Ricotta wrap: snij wat sla klein, tomaten aan stukjes, geraspte wortel, paar el ricotta gekruid met wat je lekker vind. Smeer op de omelet of wrap, beleg met de sla, tomaten, wortel en rol op.

En de laatste: besmeer een wrap met zuivelspread of kruidenkaas, beleg met sla, een plak kaas en rosbief, als je het lekker vindt een theelepeltje slasaus of alleen wat peper en zout. Rol strak op.

Maar natuurlijk is het zelf bedenken van variaties die jij het lekkerste vind het allerleukste.