Ja, dat weet ik nog, de Huishoudschool

10 thoughts on “Ja, dat weet ik nog, de Huishoudschool

 1. Heb een fantastisch jaar Medische Vormingsklas gehad. Cum laude geslaagd, uitreiking in het gebouw van Kunsten en Wetenschappen op de Mariaplaats.
  Moet in 1967 -1968 zijn. In de “wachtkamer” omdat ik 18 jaar moest zijn om de eed te kunnen afleggen. Leukste schooltijd!

 2. Was in mijn tijd R.K. Nijverheidsschool voor meisjes
  `Maria in den Wijngaard` in Utrecht, Dat heb ik één schooljaar gedaan toen de MMS mislukte en heette ´Vormingsklas´.
  Ik had die met medische oriëntatie en aansluitend een half jaar interne praktijkstage in een ziekenhuis,
  tijdens welke de meisjes die de stage deden achtereenvolgens op twee afdelingen te werk gesteld werden in het Diaconessenhuis ook te Utrecht.
  Wij leerden o.m. de praktische vakken: kookles, handwerken, wonen theorie en praktijk, schoonmaken, wassen en strijken, waarvoor je je eigen goed mee moest nemen.
  En ik vond het veel leuker dan de MMS!

  1. Ik een jaar na de MULO omdat ik verpleegster wilde worden en 18 jaar moest zijn om te beginnen. Heb van het jaar in de Vormings klas genoten. Mijn vader zei altijd ‘dat doe ik voor je toekomstige man.’ Ik was al aangenomen bij het ziekenhuis maar goed dat ik van plan ben veranderd anders had ik mijn toekomstige Engelsman nooit ontmoet. Woon al 50 jaar in Engeland, heb nooit klachten gehad van mijn man over koken en het huishouden!

   1. Ik heb van dat jaar Vormingsklas ook genoten, ik vond het veel leuker dan de 4e klas van de MMS! En ook nog eens een hele week weg met de klas, dat was de Vormingsweek.
    Ik zou nadien ook verpleegster worden en mij werd verteld dat je 17 en 7 maanden moest zijn. Maar dat was ik nog niet, dus kwam ik terecht in de keuken van het Hofpoort Ziekenhuis in Woerden, dat werd bemiddeld door de schoolleiding. Eerst de afdelingskeuken maar ik veranderde ook van plan en moest daardoor naar de centrale keuken, wat ik niet erg vond. Niet aan de kookpan hoor, maar aan de afwasmachine, lopende band bij maaltijden verstrekking, kaas- en vleeswaren inpakken etc.
    Maar mijn ouders haalden mij weer naar huis omdat dat geen ‘perspectief’ bood. Ook een handwerkwinkel niet, waar ik tewerk gesteld kon worden. Dus werd het mijn eerste kantoorbaantje bij Gerzon, op de Oudegracht in Utrecht, waar ik de kassa controle moest gaan doen. Bonnetjes tellen en controleren en dat moest tot op de cent af kloppen. Als er
    1 cent verschil in zat, moest die eruit!

    1. Gut, je weet nooit hoe alles in je leven verloopt, maar goed ook. You have to go with the flow. Mijn motto is ‘live the life you love and love the life you live.

 3. Ik heb dus op die avond kooklessen gezeten. Onze puddinkjes zijn niet verdwenen, er gingen wel andere dingen fout. Maar ik weet wel dat ik de gangen prachtig vond.
  Toen de appartementen te koop stonden, ben ik naar een kijkdag geweest en was blij dat ze de gangen zo gelaten hadden. De appartementen vond ik niet praktisch.
  Rita Karhof

 4. In de huishoudschool (Maria Goretti), werden ’s avonds kooklessen gegeven. Aan de kant van de Eemnesserweg stonden de ramen open en de puddinkjes stonden in de vensterbank af te koelen. Je voelt het al aankomen, de regenpijp werd beklommen en mijn broer Joop ging met zijn
  vriend ook Joop een paar puddinkjes eten. Ze zijn niet gesnapt en ze smaakten heerlijk. Dat waren nu echt kwajongensstreken.

  1. Hi Ria,

   Wat een prachtige anekdote! Een herinnering als deze spreekt de verbeelding aan!

   Momenteel zijn we druk bezig met de verbouwing van de oude gymzaal van de Maria Goretti School. Eind april zullen wij hier met ons kantoor naartoe verhuizen. Vandaar dat ik me ben gaan verdiepen in het gebouw en in alle verhalen in en om het gebouw. Vandaar dat ik deze mooie gedeelde herinnering van u tegenkom.

   Ik hoop dat u het goed vindt maar ik heb uw verhaal geciteerd in een bericht die wij op onze sociale media kanalen hebben geplaatst (uiteraard geen naam erbij vermeld). Maar vond het wel zo leuk en netjes om dit met u te delen.

   Bericht kunt u hier lezen: https://www.facebook.com/postlounge.nl/photos/a.401740406646555/1838468676307047

 5. Het is niet van de huishoudschool doch van de IVO die zat in Bussum ;daar wou ik naar toe in 1958 doch daar was geen plaats kwam ik op de IVO in Utrecht terecht ;zat daar in Hoograven op diverse locaties ;de laatste was op de Barnsteenlaan ;is helaas gesloopt ten koste van woningen en is niet zo ver van het station Vaartse Rijn ;wil bij deze toch kwijt dat ik enkele leuke werkweken gehad heb met als klapper aan het eind van die schoolperiode een 12- daagse zeilvakantie in Friesland nabij Heeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait