Dat weet ik nog

Ja, dat weet ik nog…  Het Badhuis

6 thoughts on “Dat weet ik nog

 1. We woonden op de Hoge Larenseweg vlak om de hoek van het badhuis aan de Huygensstraat. We kwamen er januari 1947 wonen. Je kon je wassen beneden in de keuken, alleen koud water, of boven bij de wastafel ook koud.. Er was boven nog een piepklein kamertje,meer een hokje, daar heeft mijn moeder een mini-keukentje annex douche laten aanleggen, alles op maat gemaakt door de timmerman in de straat. Geen badhuis meer nodig!

 2. Dit badhuis ken ik wel, maar alleen van zien. Ik woonde in Hilversum Noord op het bovenhuis van Ahrend Globe aan de Simon Stevinweg. Wij hadden in de eerste jaren ook geen badkamer, dus gingen we naar het badhuis dat gelegen was aan de Huygensstraat, tussen de Hoge Larense weg en Geuzenweg. Net als het berichtje van mevrouw Zwart stond je naar mijn gevoel net onder de douche of er werd al op de deur gebonsd. Ook hier geen aardige badjuffrouw. Wat waren ook wij blij toen het bovenhuis verbouwd werd en ook wij een badkamer met douche kregen.

 3. Mijn belevenissen met het Badhuis.
  Vaak denk ik terug als in er langs kom. Een nuttige en hygienische instelleling en naar ik meen een Dudok gebouw.
  Ik woonde op de Gijsbrecht v. Amstel. Geen douche in huis alleen een koud water kraan in de keuken. Dus om de beurt dagelijkse wasbeurt en deur dicht. Eén keer per week naar het badhuis. Toen ik zelf verdiende ging ik wel twee keer wat moeder maar luxe vond. Kaartje kopen (juffrouw in een Loketje) en op je beurt wachen. Soms nam ik een dubbelbad. 2x 20 minunuten eerst schoon en dan heerlijk in een vol bad. Als de tijd om was werd er op de deur bebonst en aangemaand tot spoed. Kolensjouwers kwamen aan het eind van elke dag en wachten BUITEN op het bankje op hun beurt.
  Later kwam ik er bij de fysiotherapie die er gevestigd was. De oude bordjes hingen er nog als aandenken. Wat een bad kostte weet ik niet meer. Moderne huisinrichtingen maakte het ” instituut” overbodig.

 4. Het zal ongeveer 72 jaar geleden zijn.
  Mijn ouders gingen verbouwen ,we kregen een badkamer!
  Dat was fantastisch natuurlijk, maar in de tussentijd moesten
  de kinderen ook gewassen worden ! mijn moeder en ons meisje gingen met ons op pad naar het badhuis. een heel uitje voor ons, daar waren we nooit geweest. ik weet nog dat het er heel warm was ! Er waren allemaal hokjes op een rij. Je kreeg een kleerhangertje mee en dan kon je onder de douche. Heel spannend , haren wassen afdrogen en dan weer naar huis. Wel heerlijk dat we later zelf een bad en douche hadden, maar toch ben ik de herinnering niet vergeten.

 5. Een keer in de week. En dan zat je in de grote wachtkamer op een houten bank langs de muren, te wachten tot de badmeester je kwam roepen en hij wees je dan je douche hokje aan.
  Het kostte 0,25 cent in 1951.

 6. Zeker weet ik dat nog. Elke vrijdagmiddag ging ik met mijn moeder naar het Badhuis! Wij woonden ik de bloemenbuurt en hadden destijds nog geen douche. Het was een hele onderneming,vond ik, het moest allemaal heel vlug,vlug. Uitkleden ging vlot, het douchen koste een dubbeltje, in mijn gevoel stond je amper onder de douche of er werd al op de deur gebonsd!! Vlug aankleden, natuurlijk niet goed droog, en je stond weer op straat. Mijn moeder nam vaak een kuipbad, ja zo werd dat genoemd koste een kwartje! En die mevrouw die de boel runde was niet zo aardig. Wat was ik blij met onze eigen douche!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Please reload

Even geduld...