Begraaf-parken

Wandelen over Hilversumse begraafplaatsen

Hilversum bezit meerdere prachtige parken. Minder gauw denken we dan aan onze begraafplaatsen of misschien kunnen we beter spreken van begraafparken. Deze onder landschapsarchitectuur aangelegde parken dragen ieder hun eigen verhaal over geschiedenis, monumenten en natuur. De gebouwen én de parken van de drie gemeentelijke begraafplaatsen zijn zelfs rijksmonument.

Hieronder drie bezoeken aan ‘begraafparken’ in Hilversum, op 4, 11 en 18 juni. Zie voor de algemene gegevens onderaan dit artikel.

Dinsdag 4 juni De Barbara – Sint Barbarabegraafplaats aan de Nieuwlandseweg

De RK Annabegraafplaats (uit 1851) vlak bij de RK Vituskerk raakte vol en verdween vervolgens in 1958 vanwege de aanleg van de Schapenkamp. Een nieuwe begraafplaats aan de Eikbosserweg, aangelegd in 1907, bleek geen goede keuze. In 1918 werd vervolgens de RK begraafplaats aan het Nieuwlandsche Weegje in gebruik genomen. Ook deze begraafplaats is een wandelpark met zijn prachtige variëteit aan bomen en overig groen. Al lopend trekken vanzelf personen en verhalen uit de Hilversumse geschiedenis aan ons voorbij.

Dinsdag 11 juni Noorderbegraafplaats, Laan 1940-1945

Deze door Dudok aangelegde begraafplaats in een nog nieuw te bouwen wijk dateert uit 1929, Dudok’s beginjaren. De toenmalige plantsoenmeester J.H. Meijer heeft grote invloed op de soorten beplanting gehad. Eind vorige eeuw werd het zelfs enige tijd door de universiteit van Wageningen gebruikt als ‘proeftuin’ voor nieuwe boomvarianten. De indeling van de tuin is strak, zo niet de verhalen over de vele Hilversummers die hier hun rustplaats vonden.

Dinsdag 18 juni De Zuiderhof, Kolhornseweg

Eveneens een door Dudok ontworpen begraafpark. Het ontwerp (1965) maakt goed zichtbaar dat Dudok zich door de jaren heen bleef ontwikkelen. Het crematorium uit 2015 is volledig gerealiseerd binnen de door Dudok ontworpen gebouwen, zodoende werd aan zijn creatie geen afbreuk gedaan! De bij de aanleg reeds voorziene uitbreidingsmogelijkheden van het park maken deze begraafplaats tot een schitterend park passend binnen de wereld van begraven en cremeren.

  • Rondleidingen worden verzorgd door Flos Wisse Smit
  • Verzamelen steeds om 10.30 uur bij de ingang
  • Kosten € 3,50
  • Aanmelden kan hier of in het winkeltje op vrijdag in de bibliotheek