Hoe gaat het nu met …

In deze rubriek geeft Frans Regtien aandacht aan mensen die in het verleden bij de omroep hebben gewerkt. Wat doen ze nu en wat zijn hun toekomstplannen?


Govert van Brakel: “KOM EENS DICHTERBIJ. IK WIL JE WAT VERTELLEN”

“Han Hollander was mijn vaders voorbeeld en ik ben een van de mannen die op zijn schouders ging staan. Hij deed ook mee met De Bonte Dinsdagavondtrein, de gezelligheid van de AVRO-radio. Han Hollander begon in 1928 bij de AVRO. Iedereen denkt bij hem meteen aan “Hup Holland Hup. Laat de leeuw niet in zijn hempie staan”. Hij zong het zelf in dat programma.
Govert van Brakel was onder meer presentator van De Perstribune bij omroep Max. Hij werd ook bekend van het sportprogramma Langs de Lijn.

“Hij was dus een Joodse jongen. Hij kwam uit een rijk gezin met veel kinderen. Vier zussen, drie broers. Ook met veel van zijn familieleden is het slecht afgelopen. Er ligt nu veel opgeslagen over hem.”

Elfstedentocht
Van Brakel is zelf trouwens ook in 1976 als sportverslaggever begonnen. Hij deed verder mee met Met Het Oog Op Morgen, en stond twee keer aan de finish bij een Elfstedentocht, in 1985 en 1986. “Mijn generatie had nooit zo’n tocht meegemaakt. Ik stond daar met al die jongens, zoals Evert ten Napel, Mart Smeets en Jack van Gelder die dat nog nooit hadden mogen verslaan.”

Govert van Brakel (links) interviewt de onlangs overleden voetbalcoach Kees Rijvers.

100 jaar radio
In 2019 verscheen van zijn hand het boek over 100 jaar radio, “Moet je horen”. Tijdens het verschijnen ervan had Pierre Pappa een gesprek met hem in een zeer bekend Hilversums etablissement. Dat gesprek kan je hier horen.

Govert bewaart ook speciale herinneringen aan het NCRV-gebouw aan de Schuttersweg, zonder buitenlucht en met TL-lampen. En aan het Mediapark waar hij Langs de Lijn presenteerde. Van Brakel is ook Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Hij vindt radio heel intiem. “Er zit een meneertje of mevrouwtje achter de microfoon en ik stel me voor dat er maar 1 iemand is die naar me luistert. Radio vraagt altijd: kom eens even wat dichterbij, ik wil je wat vertellen.”

Levensbedreigend
Bij de moord op Pim Fortuyn heeft Van Brakel oog in oog gestaan met een agent die vanwege de gespannen situatie een pistool op hem gericht had. Een andere levensbedreigende situatie was zijn legionellabesmetting in 2022, op vakantie in Italië. “Ik stond onder de verkeerde douche, bij een zwembad. Die was niet goed onderhouden. Ik was nog niet thuis of ik kreeg onbeheersbare koorts. Die was zo hoog dat ze mij een enorme antibioticastoot hebben gegeven, in de hoop dat die werkt. Als dat niet zo is dan ben je er geweest.” Maar hij is er dus nog.

Geschiedschrijving
In september komt bij uitgeverij Balans zijn biografie uit over Han Hollander, de legendarische sportcommentator in de vorige eeuw. Hollander stierf in het vernietigingskamp Sobibor van Nazi-Duitsland. Van Brakel heeft over de geschiedschrijving tien jaar gedaan. Wat de biografie over Han Hollander betreft: ”Ik hoop dat die de nodige aandacht krijgt vanwege de geschiedschrijving. En ik vind dat schrijven best wel leuk, maar ik heb verder geen grote plannen meer.”

Voor Spotify-abonnees: Op Spotify is ook een uitgebreid interview met van Brakel te horen.


Anne van Egmond: Radiomaker en accordeonist

Vervolg uit de Oppepper van 18 februari ’24.

Adres Onbekend
We kennen haar vooral van het programma Adres Onbekend bij de KRO. Daarin konden luisteraars aangeven dat ze op zoek waren naar familie of vrienden, die ze al heel lang niet gezien hadden. Daarna heeft ze bij verschillende omroepen gewerkt om uiteindelijk bij RTV Noord-Holland  (NH) terecht te komen. In 2016 eindigde haar muziekprogramma voor de wat oudere luisteraar, die er volgens haar wat “bescheten” afkwam.

Vernieuwen
“Het was verder bij NH altijd de jaren 80, 90 wat ik nog steeds vreselijk vind, niet alles overigens hoor. Ik had te doen met die oudere mensen die daarvan af wilden. Dat programma werd Egmond Binnen. Dat had ook de hoogste luistercijfers toen ik vertrok. Maar RTV Noord-Holland wilde vernieuwen, verjongen.”

“Wat kon ik nog doen om niet achter de geraniums te gaan zitten? Ik had mijn trekzak (zo noemt ze haar accordeon). Die is altijd met mij meegereisd vanaf mijn tiende jaar. Ik treedt op in verpleeghuizen. In een kring, ik zit niet op een podium en praat met mensen. Dat is ook belangrijk. Wat wilt U horen? Ik speel ook op bruiloften en partijen en ga dan gewoon in een hoek zitten en ik zeg: doe dan maar net of ik er niet ben.”

Uitdrukkingen
Wat vindt ze van radio zoals die nu gemaakt wordt? “Oh man praat me er niet van. Ik heb het dan over de presentatie, de verkeerde uitdrukkingen, schreeuwende meisjes ‘Hun zeggen dat’. Of: ‘ouwe krenten uit de sloot halen’. Het woord ‘eigenlijk’ vaak in één zin. Maar ik luister wel naar Radio 1 want ik wil op de hoogte blijven van het een en het ander.”

Boek
Voor de toekomst denkt ze aan een boek. “Ik heb zo’n raar levensverhaal. Dat moet niet zomaar verdwijnen. Ik heb het ook in de Gooi- en Eembode laten weergeven. Ik moet alleen iemand vinden die dat boek nog gaat schrijven, want zelf kan ik dat niet.”

Op 13 april speelt Anne bij Terre des Hommes aan de Neuweg, ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van de winkel. Hier is een filmpje op You Tube van een optreden in een van de tehuizen.

Een langere versie van dit interview is hier als podcast te beluisteren. Daarin vertelt ze bijvoorbeeld hoe ze als presentator bij RTV-Noord Holland kwam, ook speelt ze wat op de accordeon.


Joost Huijsing: “Alle Nederlandse landschappen vind je in Hilversum” (Oppepper 31 december 2023)

Joost Huijsing is zelfstandig journalist, gespecialiseerd in milieu en natuur, via audio, video, web en print. Zijn grote liefde is radio. Hij was verslaggever en eindredacteur van het programma Vroege Vogels. Daarnaast ook verslaggever/regisseur en redacteur bij diverse andere radio- en tv-programma’s, waarvan veel bij de VARA. Joost was auteur van vijf boeken. In 2016 nam hij afscheid van Vroege Vogels. In onze serie verhalen over wat voormalige Hilversumse omroepmedewerkers nu doen, sprak ik met hem. Hij woont met zijn vrouw Carla van Lingen in de Hilversumse wijk Almansweide, die ze zelf 5 jaar geleden hebben laten bouwen. Zonder projectontwikkelaar, milieuvriendelijk en met gelijkgestemde mensen.  

Natuur
Hij is vooral aangetrokken door de natuur in en om Hilversum. “Oorspronkelijk had ik dat helemaal niet. Ik werd door het damesblad Margriet geïnterviewd. De kop daarboven was: ik kan nog niet een mus van een merel onderscheiden. Met vogels had ik helemaal niks, maar toen ik bij Vroege Vogels terecht kwam, merkte ik dat je wel een ontzettende hork moet zijn om er niet van te gaan houden.

“Ik ben daar begonnen toen het net een half jaar bestond. En uiteindelijk ben ik bij het programma 36 jaar gebleven. Het bestaat nog steeds. In het begin dat ik luisterde had ik steeds de neiging om op te bellen. Ik hoor nog steeds dingen, waarvan ik denk: jullie mogen wel weer eens de barricaden op.”

Bezige bij
Huijsing is een bezige bij. Hij schreef columns voor het maandblad van de Gooise atletiekvereniging GAC over alles wat met atletiek te maken had en aanverwante zaken. Hij is verder bestuurslid van de Hilversumse historische kring, Wat heeft hij met de geschiedenis van Hilversum? “Ik ben geboren en getogen in Hilversum. Het is weliswaar de Randstad, maar er zijn geen plaatsen in Nederland, waar je alle landschappen kunt tegenkomen, behalve de zee. Stuifzanden, moerassen, rivieren, beekjes, een kanaal, weilanden, bossen, heiden en dus loop ik met plezier mijn rondjes”. 
 
Hilversum 600 jaar
In 2024 bestaat Hilversum 600 jaar en dan worden allerlei zaken, waar hij ook bij betrokken is, georganiseerd. Namens de historische kring bijvoorbeeld maakt hij bijvoorbeeld met historicus Pieter van den Hoogenraad en televisietechnicus Johan Commu een film over de geschiedenis van Hilversum, die volgend jaar op 2, 3 en 4 maart in première gaat. Het gaat om archiefbeelden met de karakteristieke stem van Philip Bloemendaal van het Polygoon-journaal. “We hadden een film van 3 uur kunnen maken, maar hij duurt ongeveer een uur”. 
 
Website
Er bestaat een Straatnamenboek voor omroepmensen. Dat dateerde oorspronkelijk uit 1988. “Er moest een nieuwe versie komen. En dan denk je: hoeveel mensen kopen nog zo’n boek. We kunnen er gewoon een website van maken, met beelden, geluiden en kaartjes. Die komt volgend jaar ook online. Welke beroemde Nederlanders hebben er gewoond. Er komen mooie verhalen over straten in”. 


Ton Verlind: “De journalistiek fascineert me al 50 jaar”
(Oppepper 29 oktober 2023)

Ton Verlind (73), is o.a. eindredacteur en presentator van Brandpunt geweest, televisieactualiteitenrubriek van de KRO. Hij  schreef het boek “Een schitterende slangenkuil” over zijn 50-jarige journalistieke carrière.

Verlind noemt de periode bij Brandpunt de leukste vanwege de impact van het medium televisie.

“Het feit dat je met je reportages verschil kon maken in het voortkabbelende debat over maatschappelijke zaken.”

Hoofdenaffaire

Hoogtepunt bij Brandpunt was het aan de kaak stellen van de corruptie in de Bijlmerbajes. Dieptepunt was de hoofdenaffaire.

“We waren getipt dat je in Amsterdam lichaamsdelen kon kopen, die ter beschikking waren gesteld aan de medische wetenschap. Ik geloofde eerst niet dat dat in Nederland kon, maar tipgevers konden mij laten zien, dat dat klopte.”

“We hebben toen de voorzichtige conclusie getrokken dat er sprake was van handel in Nederland. Dat is door andere media heel groot gebracht. De politie zei dat het een verzonnen verhaal was. De tipgever bleek overigens een geluidsman te zijn, die aangaf dat het verhaal wel degelijk waar was.”

Ongehoord Nederland

Verlind interviewde onlangs Arnold Karskens, bekend als oorlogsverslaggever en van de veel bekritiseerde omroep “Ongehoord Nederland”. De NPO wil dat de regering besluit om ON uit het omroepbestel te verwijderen.

Waar staat Verlind zelf in die discussie?

“Ik begrijp dat zij een geluid in de samenleving vertegenwoordigen dat je niet moet negeren. Maar dat moet je wel op een journalistieke, professionele manier doen. Dat doen ze niet. Ik vind dus wel dat ook geluiden die jou niet bevallen hoorbaar moeten zijn.”

Sociale media

Verlind gebruikt de social media om zijn meningen te ventileren.

“Mijn vak, de journalistiek, fascineert me al 50 jaar en dan voel ik me gerechtigd om daar iets over te zeggen. Ik zoek de verbinding en daarmee trek ik een publiek aan, dat omvangrijk is, 20.000 tot 30.000 mensen. De reacties hebben een behoorlijke kwaliteit. Het gaat niet om mensen die elkaar uitschelden.”

“Soms denk ik wel eens, laat ik gewoon lekker in mijn tuin werken. Maar de journalistiek trekt me nog altijd aan totdat iemand zegt dat ik onzin uitkraam en dat is dan het moment om ermee te stoppen.”