Hoe gaat het nu met …

Onderstaande artikelen zijn van de hand van Frans Regtien

In deze rubriek geeft Frans Regtien aandacht voor mensen die in het verleden bij de omroep hebben gewerkt. Wat doen ze nu en wat zijn hun toekomstplannen?


Ton Verlind: “De journalistiek fascineert me al 50 jaar”
(Oppepper 29 oktober 2023)

Ton Verlind (73), is o.a. eindredacteur en presentator van Brandpunt geweest, televisieactualiteitenrubriek van de KRO. Hij  schreef het boek “Een schitterende slangenkuil” over zijn 50-jarige journalistieke carrière.

Verlind noemt de periode bij Brandpunt de leukste vanwege de impact van het medium televisie.

“Het feit dat je met je reportages verschil kon maken in het voortkabbelende debat over maatschappelijke zaken.”

Hoofdenaffaire

Hoogtepunt bij Brandpunt was het aan de kaak stellen van de corruptie in de Bijlmerbajes. Dieptepunt was de hoofdenaffaire.

“We waren getipt dat je in Amsterdam lichaamsdelen kon kopen, die ter beschikking waren gesteld aan de medische wetenschap. Ik geloofde eerst niet dat dat in Nederland kon, maar tipgevers konden mij laten zien, dat dat klopte.”

“We hebben toen de voorzichtige conclusie getrokken dat er sprake was van handel in Nederland. Dat is door andere media heel groot gebracht. De politie zei dat het een verzonnen verhaal was. De tipgever bleek overigens een geluidsman te zijn, die aangaf dat het verhaal wel degelijk waar was.”

Ongehoord Nederland

Verlind interviewde onlangs Arnold Karskens, bekend als oorlogsverslaggever en van de veel bekritiseerde omroep “Ongehoord Nederland”. De NPO wil dat de regering besluit om ON uit het omroepbestel te verwijderen.

Waar staat Verlind zelf in die discussie?

“Ik begrijp dat zij een geluid in de samenleving vertegenwoordigen dat je niet moet negeren. Maar dat moet je wel op een journalistieke, professionele manier doen. Dat doen ze niet. Ik vind dus wel dat ook geluiden die jou niet bevallen hoorbaar moeten zijn.”

Sociale media

Verlind gebruikt de social media om zijn meningen te ventileren.

“Mijn vak, de journalistiek, fascineert me al 50 jaar en dan voel ik me gerechtigd om daar iets over te zeggen. Ik zoek de verbinding en daarmee trek ik een publiek aan, dat omvangrijk is, 20.000 tot 30.000 mensen. De reacties hebben een behoorlijke kwaliteit. Het gaat niet om mensen die elkaar uitschelden.”

“Soms denk ik wel eens, laat ik gewoon lekker in mijn tuin werken. Maar de journalistiek trekt me nog altijd aan totdat iemand zegt dat ik onzin uitkraam en dat is dan het moment om ermee te stoppen.”