IVN Wandelingen

Bomenwandeling in Hilversum

dinsdag 13 november 2018

Het dorp Hilversum ligt aan alle zijden ingeklemd tussen fraaie natuurgebieden, de meeste in bezit van Natuurmonumenten en het Goois Natuurreservaat.

Dat een natuurliefhebber ook binnen de gemeentegrenzen van veel groen kan genieten bewijst deze wandeling van ongeveer 4 km door een van de boomrijke wijken van Hilversum.

Hilversum met nu de 90.000 inwoners gepasseerd, telde in 1800 ongeveer 3500 inwoners. Het was toen een klein agrarisch dorp met een bloeiende textielnijverheid.

Het gebied van deze wandeling was toen nog onbebouwd en bestond uit veldjes en akkers die door de Hilversumse boeren gebruikt werden, de z.g. engen.

De oudste bomen die we tijdens deze wandeling aantreffen, dateren uit de periode na 1800. Ze zijn aangeplant bij de eerste villabebouwing die plaatsvond in de tweede helft van de 19e eeuw. De komst van de Oosterspoorlijn in 1874 zorgde voor een snelle verbinding tussen Hilversum en Amsterdam.

Het Gooi werd aantrekkelijk als woonplaats voor de welgestelde forens. De eerste villa’s waren imposante gebouwen met grote tuinen en bijgebouwen. Herinneringen eraan zullen we onderweg tegenkomen.

 

  • IVN-gidsen Tjepkje Gersjes en Hanneke Schreuder begeleiden de wandeling.
  • Van tevoren aanmelden hoeft niet.
  • Begin van de wandeling om 10.30 bij de vijver van het beroemde Raadhuis van Dudok (Dudokpark).
  • Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 2,50.
  • Voor verdere informatie belt u met Tjepkje Gersjes, tel: 06-50284849.