IVN Wandelingen

De bomen van Hilverbeek en Spanderswoud

Op donderdag 28 februari zorgen IVN-gidsen Tjepkje en Hanneke weer voor een interessante wandeling. Deze keer door Hilverbeek en Spanderswoud, behorend tot de ‘s-Gravelandse landgoederen, ontstaan in de 17e eeuw. Zij werden gebruikt als buitenverblijven.

De eigenaren, meest Amsterdamse notabelen en zakenlieden, waren verplicht om op hun grond ook twee boerderijen te bouwen.

In de loop van de 18e eeuw zijn de buitenplaatsen ingericht volgens de Engelse landschapsstijl, met heuvels en waterpartijen, hoog opgaand loofhout, bosschages en struiken, afgewisseld met cultuurgrond.

In de winter geven bladverliezende bomen zich helemaal bloot. Om zich voor te bereiden op de kou trekken sappen zich uit de bladeren en takken terug richting stam, waarop de bladeren verkleuren en uiteindelijk afvallen. En dan krijgen we prachtige boomsilhouetten te zien, en het bos lijkt wel groter te zijn geworden. Ook de vogels zijn nu veel beter te zien, bijvoorbeeld de specht!

Bomen herkennen in de winter is moeilijker dan in de zomer als de boom bladeren heeft. Maar er zijn andere herkenningspunten. We gaan o.a. de knoppen bekijken en de schors.


  • Datum donderdag 28 februari, 10.30 uur. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.
  • Beginpunt parkeerplaats van het landgoed Hilverbeek, Leeuwenlaan 9, ’s-Graveland. Aan de Leeuwenlaan (tussen Hilversum en ’s-Graveland) gaat u rechts het bruggetje over;   de ingang wordt gemarkeerd door twee witte palen met de huisnummers 7/9/11.
  • Begeleiding IVN-gidsen Tjepkje Gersjes (035-5339507) en Hanneke Schreuder begeleiden de wandeling. Tevoren aanmelden hoeft niet.
  • Kosten € 2,50