HET KONINGSEI

KONINGSEI – RUDELSHEIM-BEELD

De buurt van de Rossinilaan in Hilversum kent geen sociale woningbouw, maar herbergt wel een stuk geschiedenis waar je stil van wordt.

Ooit stond daar een kindertehuis van de Rudelsheimstichting, een thuis voor Joodse kinderen met een geestelijke handicap. De Duitsers pakten de kinderen in 1942 in verhuiswagens op,  vervoerden ze naar “De Monnikenberg” in Hilversum, brachten ze naar Sobibor, waar de meeste kinderen in 1943 werden vermoord.

De auteur (links) en illustrator (rechts)

Op 18 april 2023, tachtig jaar later, legde Hetty Brouwer, auteur van het boek “Het Koningsei”, waarin deze “Rudelsheimkinderen” in voorkomen,  bloemen bij het beeld van Marloes Eerden, in het park van de Rossinilaan in Hilversum, en stond ze stil bij de geschiedenis van deze tachtig kinderen.

Ze stond stil, het was stil, wij waren stil.

Na de korte plechtigheid maakten we een wandeling naar het terrein áchter de plek waar het Weeshuis stond, dáár, waar vroeger de bunkers van het Duitse hoofdkwartier lagen; dáár, waar bovenop die bunkers, nu villa’s staan en prachtige tuinen.

Op 27 juli zal Hetty Brouwer, in het kader van de SENVER Zomerschool, een fietstocht/wandeling maken over Hilverbeek, Jagtlust en Rossinilaan, waar ze de geschiedenis tot leven brengt, met precies dát optimisme dat onze leeftijdsgroep zo kenmerkt! Natuurlijk staat ze dan ook stil bij het mooie beeld van Marloes Eerden, en toont ze de bunkers en de villa’s achter de plek waar ooit de instelling van de Rudelsheimstichting stond. En daarna vieren we het leven met koffie en taart in de Beeldentuin De Zanderij.


Het Koningsei

“Het boek is bestemd voor kinderen van, ja, eind basisschool/begin middelbare school, maar die vinden “lezen” niet cool. Althans, niet lezen uit een gewoon boek”.

Aan het woord is Hetty Brouwer, auteur van het vorig jaar verschenen boek “Het Koningsei”.

Het is een kinderboek. Maar opa’s en oma’s en andere volwassenen, zullen veel gebeurtenissen en situaties rondom Hilversum en ’s Graveland herkennen. Hetty Brouwer heeft het verhaal verzonnen, maar ze zet de feiten wel in een historisch licht. En het is ook gewoon spannend.

VERHAAL

Lucas, eerste klas middelbare school, heeft een oma, Lucia, die aan de buitenrand van Hilversum woont, aan de rand van het Corversbos. Op een dag geeft oma hem een paasei, en vraagt hem met haar samen een brief te schrijven. Het ei heeft oma héél lang geleden, toen ze nog een klein meisje was, gekregen. Oma’s vader was tuinbaas van Jagtlust. Kleine Lucia mocht het paasfeest meevieren bij jonkheer Pieter Six, en zijn ongetrouwde zusters Totie en Nine in Huize Jagtlust aan de Leeuwenlaan, met alle neefjes en nichtjes. Er werden traditioneel paaseieren verstopt. Er was één Koningsei. Het kind dat dát ei vond, mocht de hele dag koning zijn. Hij of zij kreeg een mooie kroon op en mocht een wens doen.

Maar er is meer. Dat ei heeft magische krachten en moet worden doorgegeven. Nu is het tijd dat het ei van Oma naar Lucas gaat.

Dat verhaal zet Oma in een brief, die ze Lucas laat schrijven naar freule Totie Six. Op een dag krijgt ze een brief terug! Van tante Totie! Hoe kan dat?

EN VERDER

Dan gebeuren er heel bijzondere dingen met Lucas. Zolang hij in het bezit is van het Koningsei, slaapt hij ‘s nachts slecht, en droomt van situaties uit de Tweede Wereldoorlog rondom Hilversum: een bom die vlakbij Hilverbeek neerkomt, een verzetsdaad met een geheime boodschap, maar ook van de tachtig Joodse kindertjes (van de Rudelsheimstichting) die uit een Hilversums kindertehuis zijn weggevoerd om in Sobibor vermoord te worden!  Lucas kan er niet van slapen, en voelt dat hij dat Ei kwijt moet. Maar dan moet hij wel iets goeds doen! En dat lukt. De lezer leeft mee, en wordt emotioneel geraakt door Lucas.

Uiteindelijk is het een spannende geschiedenis die je meevoert naar toen, vanuit het nu. Dat is ook het motto van de auteur: “Reizen in de tijd, het kan niet, alleen je fantasie brengt je van hier naar daar van nu naar toen”. Maar het gaat ook over ontluikende liefdes, over oud worden en niet meer kunnen functioneren zoals je wilt, over altijd mensen ontmoeten die je helpen en over een vleugje magie die altijd bestaat als je het wilt zien!

HETTY BROUWER, AUTEUR

Hetty Brouwer is vrijwilliger bij Natuurmonumenten en kwam zo op het terrein van Gooilust. De geschiedenis van bewoners Frans Ernst Blaauw en Louise Six legde ze vast in een eerder boek “het Geheim van Gooilust”. Tijdens de research voor dat boek, stuitte ze op een kopie van een  prent, een satirische afbeelding van de dierenliefde van Frans Blaauw. Nieuwsgierig ging Hetty op zoek naar het origineel en kwam terecht bij een meneer Wijsman. Behalve dat hij onthulde dat een kopie van die prent bij de Historische Kring in Hilversum is, en dat hij wel wéét waar het origineel is, maar dat nooit zal prijsgeven, vertelde hij ook dat hij woonde aan de ’s Gravelandsche weg, tussen Hilversum en ’s Graveland, dat hij op Tweede Kerstdag 1944 van zijn moeder onder de tafel moest gaan zitten. Zij hoorde het fluiten van een bommenwerper, een V1, en even later sloeg de bom in, in de tuin van Hilverbeek, vlakbij hun huis. Hij voelde nu nog de angst van toen.

Op haar verdere zoektocht naar achtergronden van toen, had Hetty nog veel meer interessante ontmoetingen, die ze in “Het Koningsei” kon verwerken. Ze ontmoette ook jonkheer Jan Six in het Huis aan de Amstel. Zo kwam ze meer te weten over de verzetswerkzaamheden van Jonkheer Pieter Six, de Verzetsgroep Albrecht, het Duitse Hoofdkwartier in Hilversum, de bunkers waarop nu huizen staan en mooie tuinen, maar ook over het Joodse kindertehuis dat met de grond gelijk werd gemaakt. De kinderen uit het tehuis waren in 1942 al opgepakt, en naar de Monnikenberg gebracht. Een jaar later werden ze vermoord in Sobibor. Daar, op de plek waar dat tehuis stond, staat nu een ontroerend beeld van beeldhouwer Marloes  Eerden: twee kinderen die angstig bij elkaar staan.

Het boek, met tere illustraties van Janny Landheer,  is te bestellen bij www.boekenbestellen.nl