Lekkere recepten van Karin

Voor 8 personen (en voor méér, als je kleinere plakjes snijdt)

  • 225 gram bittere chocola in kleine stukjes
  • 1 borrelglas rum (overleg met de slijter welke rum lekker is bij chocola)
  • 225 gram zachte, ongezouten boter
  • 2 eetlepels basterdsuiker (ik koos voor de donkerste)
  • 2 eieren, gescheiden
  • 150 gram gesnipperde amandelen
  • Snufje zout
  • 12 droge biscuitjes (petits beurre of iets dergelijks, in stukjes gebroken)
  • Poedersuiker
  • 1 ½ dl. slagroom, geklopt

Nodig: cake-blik , dat smeer je lichtjes in met sla-olie…om ervoor te zorgen dat het niet te vet wordt, draai je hem om op keukenpapier, en laat hem zo uitdruipen.

Bereiding

  • Chocola smelten op laag pitje, blijven roeren.
  • Als de chocola gesmolten is, de rum erbij doen, roeren, en af laten koelen.
  • Boter flink roeren tot room, suiker er doorheen roeren, en de twee eidooiers na elkaar daar weer doorheen. Gesnipperde amandelen er doorheen roeren en dan door de afgekoelde chocola.
  • In andere kom eiwitten stijf kloppen, met beetje zout.
  • Dat door chocolademengsel roeren, net zolang tot het mengsel egaal chocola is.  Dan de stukjes biscuit erdoor heen scheppen.
  • Het hele mengsel in cakeblik storten, goed met plastic folie afdekken en tenminste 4 uur in koelkast laten opstijven.
  • Dan, ongeveer een uur voor je gasten komen, proberen de cake uit de vorm te halen. Dat kan lastig zijn, maar met beleid,  een scherp mes tussen cake en vorm, de vorm eventjes in heet water zetten,, moet het lukken. Het is mij ook gelukt. 4 keer zelfs. Zet de Dolce Torinese op mooie schaal, strooi er poedersuiker overheen, snij in dunne plakken en presenteer met dot slagroom naar keuze.

Sambal goreng courgette

Sambal gorengs zijn supermakkelijk te maken van alles en nog wat, van eieren tot kip, van sperziebonen tot courgettes. Dus: elk recept van een sambal goreng kan je gebruiken, ietsjes aangepast

Nodig:

  • 1 grote courgette (of twee minder grote)
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ eetlepel sambal oelek (of meer als je van heet houdt)
  • Beetje citroensap
  • ½ el vissaus
  • ½ el zonnebloemolie.

Bereiding:

  • Courgette wassen, kontjes eraf snijden,
  • Zaadjes eruit halen, want die maken het gerecht wat nattig.
  • In halve maantjes snijden en met citroensap besprenkelen
  • Sjalotje en knoflook heel fijn snijden.
  • In pan olie verwarmen
  • Sjalotje, knoflook en sambal oelek fruiten
  • Eventjes
  • Dan courgette toevoegen,
  • Even roeren,
  • Dan vissaus,
  • Even roeren,

Niet te lang laten bakken, want beetgaar is altijd lekkerder dan heelgaar.

Lekker bij rijst, en kipgehaktballetjes

Vervolg van de Oppepper van 12 juni

Ik kies voor het recept waar mijn moeder drie driftige kruisjes bij heeft gezet, en daarbij, in haar handschrift: Met witte rijst en sajur asam van groene groenten! Ik doe er sperziebonen bij. Dat is niet te moeilijk, wel pedis, maar erg lekker en super Indisch. Vraag maar aan Rob, van Roerade, Hilversum.

Bumbu Bali van vis

Ingrediënten:

  • 500 gram makreel, lekkerbekjes of gebakken schol (zelf vis bakken of gebakken vis kopen!
  • 1 ½ ui
  • 2 el sambal (sambal oelek, potje blijft lang goed in de koelkast))
  • 3 à 4 lombok rawit (pas op: kleine spaanse pepertjes, heel heet) (kan je ook weglaten)
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 ½ theelepel trassi (klein potje garnalenpasta, kan voor veel dingen gebruikt worden, blijft lang goed.
  • 3 blaadjes daun salam (soort laurierblad) kan je ook gewoon laurierblad voor gebruiken
  • 3 blaadjes djeruk purut( citroenblad), of van biologische citroen schil raspen, theelepeltje ongeveer
  • ½ kopje ketjap manis
  • ½ kopje olie
  • Azijn
  • Water.
  • Evt beetje suiker en zout

Maken:

  • In de ulekan (vijzel) (of heel fijn snijden) ui, knoflook, sambal, lombok rawit en trassi fijnwrijven (bumbu)
  • In  hapjespan olie  warm maken, bumbu fruiten, samen met de salam en djeruk purut.
  • Ketjap toevoegen, beetje water en scheutje azijn.
  • Vis erdoor roeren, suiker en zout naar smaak toevoegen.
    even doorsudderen.

Al! Lekker ja!

Witte rijst en sajur groene groenten….Aduh, so lekker!

Laat weten of het gelukt is:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Please reload

Even geduld...