Lekkere recepten van Karin

Koninklijke Aspergesalade

Ook zonder koning of koninklijke lunch, zonder parelhoen: toch een koninklijke salade! Kan als voorgerecht voor pakweg 4 mensen, en als lunchgerecht voor 2. Ongeveer. Maar als je alleen bent, is het ook een feestje. Doe je de helft minder. Zeker als je jezelf trakteert op een mooi glas Pinot Blanc.

Nodig:

  • Pond asperges
  • Handje dragon
  • Eetlepel kappertjes
  • Theelepel mosterd
  • Witte wijn (één glas voor de dressing)
  • Citroensap (eetlepel)
  • Snufje foelie
  • Snufje suiker
  • Snufje zout
  • Gerookte zalm (200 gram)
  • Beetje veldsla

Maken:

  • Houtig uiteinde van de asperges eraf snijden.
  • Schillen vanaf iets onder puntje.
  • Houten uiteinden en schillen in aspergepan doen.  De geschilde asperges rechtop in asperge-mandje. Met water vullen tot vlak onder de puntjes. Heb je geen aspergepan, dan kan je de houtachtige uiteinden en de schillen eerst in een schone theedoek doen en dan in de pan. Daarbovenop de asperges.)
    Pan vullen met water tot asperges onderstaan.
  • Beetje gemalen foelie, beetje zout, beetje suiker.
  • Aan de kook brengen.
  • 5 minuten zachtjes laten koken. Daarna nog ongeveer 10 minuten laten nagaren. Uit pan halen. Af laten koelen.

Ondertussen dressing maken:
Van glas droge witte wijn, beetje citroensap, Kappertjes en Klein beetje mosterd.

  • En de dragon klein snijden
  • De gerookte zalm mooi klein snijden.
  • Dan de afgekoelde asperges klein schuin snijden.
  • Asperges, zalm, dragon en veldsla voorzichtig door elkaar mengen.
  • Dressing erover heen. Voorzichtig mengen.

Opdienen met warm stokbrood met roomboter. Koninklijk!

Surinaamse Pindasoep

Omdat Helmi wist dat het 24 januari Nationale Pindakaasdag was, doe ik een Surinaamse pindasoep in de aanbieding.

Gekregen van vrienden die in Suriname op vakantie waren geweest. Zij hebben er wat meer indische ingrediënten aan toegevoegd, zoals sereh, en salamblad, maar voor het gemak heb ik dat weggelaten. Want zo is ie ook lekker.

Ingrediënten:

  • 6 biologische kipbraadsticks
  • 6 el pindakaas (lekker met stukjes)
  • 1 el sambal oelek
  • 250 gram magere spekblokjes
  • 250 gr taugé
  • 2 tl pimentpoeder
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • Voor de fun: koriander, en wat fijngestampte pinda’s

Bereiding:

  1. In grote soeppan braadsticks aan de kook brengen in anderhalve liter water, met kippenbouillontablet en gesnipperde ui. Uurtje laten koken, zachtjes, liefdevol
  2. Braadsticks uit soeppan halen, af laten koelen, vlees van de botten halen, iets kleiner snijden
  3. Pindakaas mengen met de sambal, en ongeveer 1 soeplepel bouillon
  4. Kippenvlees terugdoen in soeppan, met pindakaasmengsel en spekblokjes.
  5. Aan kook brengen.
  6. Roeren.
  7. Proeven: te pittig? Pindakaas bij doen. Te flauw: sambal bij
  8. Taugé en pimentpoeder bij voegen, en nog een minuut of 10 zachtjes laten doorkoken
  9. In kommen of bordjes doen
  10. Garneren met fijngeknipte verse koriander en fijngestampte pinda’s

Biet-appel-en-selderijsalade met feta en walnoten

Dit recept is gebaseerd op een recept uit “Het Kookboek voor de bruid”. Oorspronkelijke titel: “Brides Cook Book”.  Nederlandse bewerking: Pottenkijker. ISBN 90 60170040. Misschien aardig om te vertellen dat het voorwoord is geschreven door “een werkende moeder”. Je kan de Biet-appel-en-selderijsalade zo groot maken, dat het een maaltijdsalade wordt.

Ingredienten:

  • 500 gram Gekookte bietjes (of zelf koken. Als je nog rauwe bieten uit je moestuin hebt).
  • 2 zure appels (granny smith)
  • 3 stengels bleekselderij
  • 150 gram feta
  • Handje walnoten
  • (Stokbrood en kruidenboter)
  • Beetje munt voor de versiering

Dressing: 2 el olijfolie extra vergine

  • 1 el notenolie
  • 1 ½ el witte wijnazijn
  • Klein beetje suiker of honing voor de zoetekauwen
  • Lekker wat peper
  • Klein beetje zout
  • Beetje milde mosterd

Bereiding:

  1. Walnoten roosteren in droge pan, grof kleiner stampen. Even opzij zetten en af laten koelen
  2. bietjes in blokjes snijden            
  3. appels schillen, klokhuis eruit, ook in blokjes snijden
  4. bleekselderij wassen en onderkant en bovenkant wegsnijden. In halvemaantjes snijden.
  5. In schaal doen. Alles met elkaar mengen. Dressing erbij doen. Mengen.
  6. in stukjes snijden/breken, over salade heen strooien.    

Walnoten daar over heen strooien.

Beetje munt voor de versiering erover heen knippen.

Evt. Met stokbrood en kruidenboter eten.


Het Feestelijk recept van 18 december

Tartaar van zoete aardappel, appel en sjalot met zwarteknoflookvinaigrette.

Ingrediënten voor de tartaar

  • 1 grote zoete aardappel (ca 300 gram)
  • 1 friszure appel (Granny Smith)
  • 2 sjalotjes
  • Handje walnoten, geroosterd en gehakt, voor garnering
  • Wat waterkers (garnering) (of peterselie of basilicum)
  • Aluminiumfolie

Ingrediënten voor de vinaigrette

  • 3 teentjes zwarte knoflook (bij AH te koop)
  • 2 el balsamico-azijn
  • 50 ml walnootolie
  • 100 ml olijfolie
  • Zout en peper
  • 25 gram walnoten (geroosterd en gehakt)
  • Bladselderij, paar takjes

Bereiding

  1. Oven voorverwarmen 180 Graden). Zoete aardappel inwrijven met olijfolie, zout en peper en verpakken in aluminiumfolie. In ongeveer 45 minuten gaar poffen, ont-wikkelen, en af laten koelen
  2. Voor de vinaigrette: zwarte knoflook met balsamico in keukenmachine fijnhakken, walnootolie en olijfolie er doorheen kloppen. Gehakte walnoten en selderij er doorheen doen. Zout en peper naar smaak.
  3. Afgekoelde aardappel voorzichtig schillen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
  4. Appel schillen en in kleine blokjes snijden
  5. Sjalotjes pellen en snipperen.
  6. Zoete aardappel, appel, sjalotjes en el vinaigrette mengen.
  7. Met uitsteekvorm tartaartjes maken en op bordjes leggen.
  8. Resterende vinaigrette erover en omheen doen.
  9. Versieren met geroosterde walnoten en groene kruiden

Het recept van risotto met paddenstoelen van 27 november

Risotto met gebakken kastanjechampignons
Ingrediënten

  • . 25 gr gedroogde bospaddenstoelen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 tl tijm (verse).
  • 2 dl. Heet water
  • 300 gram risottorijst
  • 1 ½ dl droge witte wijn
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 250 gram kastanje champignons
  • 1 zakje verse basilicum
  • 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Peper en zout naar smaak

. Keukenpapier
. Koffiefilterzakje of een fijne zeef.
. Geduld.

Voorbereidingstijd: ca 5 minuten, plus 30 minuten weken)
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten.

Voorbereiden

  • gedroogde paddenstoelen in kom doen en overgieten met 2 dl. Heet water. 30 minuten laten weken.
  • dan afgieten, door koffiefilterzakje of fijnmazige zeef, in ander kommetje.
  • De paddenstoelen goed uitknijpen, zoveel mogelijk vocht eruit.
  • Ui en knoflook pellen en fijnsnipperen.

Bereiden

  • 2 el. Olie in hapjespan verwarmen, daarin ui, knoflook en tijm heeeeeeel zachtjes 3 minuten verwarmen.
  • Risottorijst er door roeren, en meebakken tot korrels glanzen. In delen.
  • Wijn erbij doen en alles verwarmen, al roerend, tot alle wijn op is.
  • Geweekte paddenstoelen, paddenstoelenvocht en 8 dl. Water toevoegen en op middelmatig vuur (inductieplaat staat op 4) al roerend aan de kook brengen.
  • Bouillonblokjes erboven verkruimelen
  • Rijst heeeeeel zachtjes doorkoken.
  • Champignons schoonvegen met keukenpapier en grof snijden. De kleintjes gewoon heel laten.
  • Basilicum grof hakken.
  • Parmezaanse kaas en peper naar smaak door rijst roeren.
  • Deksel op pan doen, warmtebron uitschakelen en rijst nog 5 minuten laten staan.
  • In wok 1 el olie verhitten en paddenstoelen hierin in ca 5 minuten bruin en gaar bakken.
  • Basilicum en peper en zout naar smaak door de paddenstoelen roeren.

Rijst in schaal doen en paddenstoelen erop scheppen.
Groene salade erbij doen, of als voorgerecht geven.


Het recept van de gevulde pompoen, van 16 oktober

Dit heb je nodig voor 4 personen, halveer het als je met z’n tweetjes bent of voor twee dagen wilt koken. Ben je met z’n drietjes, verloot je de vierde halve pompoen. Uit het maandblad van de kruidenier die op de kleintjes let.  Tip voor de vegetariërs: extra paddenstoelen.

  • 2 pompoenen
  • 2 vastkokende aardappelen
  • 2 kalkoenfiletjes (of, vega: extra paddenstoelen)
  • 5 el zonnebloemolie
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 150 gram mais in blik
  • 175 gram geraspte oude kaas
  • 200 gram crème fraÎche
  • 1 groentebouillontablet.
  • 75 gram walnoten desgewenst voor de crunch, fijngestampt.
  • rucola

Bereiden:

  • Oven voorverwarmen op 200 graden.
  • Kapjes van pompoenen snijden, uithollen tot 1 cm van de rand. Zet op de met bakpapier beklede bakplaat. Vruchtvlees in blokjes van 1 x 1 cm, en zet apart.
  • Aardappelen schillen en ook in blokjes van 1×1 snijden.
  • Kalkoenfilet in reepjes snijden.
  • Verhit 3 eetlepels olie,
  • snij de knoflook fijn en fruit 1 minuut.
  • Voeg pompoen- en aardappelblokjes toe, peper en beetje zout, en 8 minuten bakken op middelhoog vuur. Schep regelmatig om.
  • Snijd ondertussen de paddenstoelen grof.Verhit de rest van de olie in koekenpan en bak de kalkoenreepjes 2 minuten op hoog vuur.
  • Voeg paddenstoelen peper en zout toe en bak 2 minuten mee. Ondertussen mais laten uitlekken.
  • Kalkoenmengsel met mais voorzichtig door groentemengsel mengen.
  • Helft van kaas met crème fraîche mengen en groentebouillon tablet erboven verkruimelen. Schep voorzichtig door vulling.
  • Verdeel vulling over de pompoenen en bestrooi met rest van kaas.
  • Bak ongeveer 1 uur in de oven en serveer: elke pompoenhelft op een bord dat je met fijngestampte walnootjes en wat rucola opleukt.

Voor 8 personen (en voor méér, als je kleinere plakjes snijdt)

  • 225 gram bittere chocola in kleine stukjes
  • 1 borrelglas rum (overleg met de slijter welke rum lekker is bij chocola)
  • 225 gram zachte, ongezouten boter
  • 2 eetlepels basterdsuiker (ik koos voor de donkerste)
  • 2 eieren, gescheiden
  • 150 gram gesnipperde amandelen
  • Snufje zout
  • 12 droge biscuitjes (petits beurre of iets dergelijks, in stukjes gebroken)
  • Poedersuiker
  • 1 ½ dl. slagroom, geklopt

Nodig: cake-blik , dat smeer je lichtjes in met sla-olie…om ervoor te zorgen dat het niet te vet wordt, draai je hem om op keukenpapier, en laat hem zo uitdruipen.

Bereiding

  • Chocola smelten op laag pitje, blijven roeren.
  • Als de chocola gesmolten is, de rum erbij doen, roeren, en af laten koelen.
  • Boter flink roeren tot room, suiker er doorheen roeren, en de twee eidooiers na elkaar daar weer doorheen. Gesnipperde amandelen er doorheen roeren en dan door de afgekoelde chocola.
  • In andere kom eiwitten stijf kloppen, met beetje zout.
  • Dat door chocolademengsel roeren, net zolang tot het mengsel egaal chocola is.  Dan de stukjes biscuit erdoor heen scheppen.
  • Het hele mengsel in cakeblik storten, goed met plastic folie afdekken en tenminste 4 uur in koelkast laten opstijven.
  • Dan, ongeveer een uur voor je gasten komen, proberen de cake uit de vorm te halen. Dat kan lastig zijn, maar met beleid,  een scherp mes tussen cake en vorm, de vorm eventjes in heet water zetten,, moet het lukken. Het is mij ook gelukt. 4 keer zelfs. Zet de Dolce Torinese op mooie schaal, strooi er poedersuiker overheen, snij in dunne plakken en presenteer met dot slagroom naar keuze.

Sambal goreng courgette

Sambal gorengs zijn supermakkelijk te maken van alles en nog wat, van eieren tot kip, van sperziebonen tot courgettes. Dus: elk recept van een sambal goreng kan je gebruiken, ietsjes aangepast

Nodig:

  • 1 grote courgette (of twee minder grote)
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ eetlepel sambal oelek (of meer als je van heet houdt)
  • Beetje citroensap
  • ½ el vissaus
  • ½ el zonnebloemolie.

Bereiding:

  • Courgette wassen, kontjes eraf snijden,
  • Zaadjes eruit halen, want die maken het gerecht wat nattig.
  • In halve maantjes snijden en met citroensap besprenkelen
  • Sjalotje en knoflook heel fijn snijden.
  • In pan olie verwarmen
  • Sjalotje, knoflook en sambal oelek fruiten
  • Eventjes
  • Dan courgette toevoegen,
  • Even roeren,
  • Dan vissaus,
  • Even roeren,

Niet te lang laten bakken, want beetgaar is altijd lekkerder dan heelgaar.

Lekker bij rijst, en kipgehaktballetjes

Vervolg van de Oppepper van 12 juni

Ik kies voor het recept waar mijn moeder drie driftige kruisjes bij heeft gezet, en daarbij, in haar handschrift: Met witte rijst en sajur asam van groene groenten! Ik doe er sperziebonen bij. Dat is niet te moeilijk, wel pedis, maar erg lekker en super Indisch. Vraag maar aan Rob, van Roerade, Hilversum.

Bumbu Bali van vis

Ingrediënten:

  • 500 gram makreel, lekkerbekjes of gebakken schol (zelf vis bakken of gebakken vis kopen!
  • 1 ½ ui
  • 2 el sambal (sambal oelek, potje blijft lang goed in de koelkast))
  • 3 à 4 lombok rawit (pas op: kleine spaanse pepertjes, heel heet) (kan je ook weglaten)
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 ½ theelepel trassi (klein potje garnalenpasta, kan voor veel dingen gebruikt worden, blijft lang goed.
  • 3 blaadjes daun salam (soort laurierblad) kan je ook gewoon laurierblad voor gebruiken
  • 3 blaadjes djeruk purut( citroenblad), of van biologische citroen schil raspen, theelepeltje ongeveer
  • ½ kopje ketjap manis
  • ½ kopje olie
  • Azijn
  • Water.
  • Evt beetje suiker en zout

Maken:

  • In de ulekan (vijzel) (of heel fijn snijden) ui, knoflook, sambal, lombok rawit en trassi fijnwrijven (bumbu)
  • In  hapjespan olie  warm maken, bumbu fruiten, samen met de salam en djeruk purut.
  • Ketjap toevoegen, beetje water en scheutje azijn.
  • Vis erdoor roeren, suiker en zout naar smaak toevoegen.
    even doorsudderen.

Al! Lekker ja!

Witte rijst en sajur groene groenten….Aduh, so lekker!

Laat weten of het gelukt is: